Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психиатрия / Психиатрия-1 / 2010_Pervinnii bank.docx
Скачиваний:
170
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
131.69 Кб
Скачать

Тема 1: Загальна характеристика органічних (включаючи симптоматичні) психічних розладів

Модуль 2. СПЕЦІАЛЬНА (НОЗОЛОГІЧНА) ПСИХІАТРІЯ

  • Змістовий модуль 3: Органічні (в тому числі симптоматичні) психічні розлади. Екологічна психіатрія.

Тема 2: Соматогенні психічні розлади

Модуль 2. СПЕЦІАЛЬНА (НОЗОЛОГІЧНА) ПСИХІАТРІЯ

  • Змістовий модуль 3: Органічні (в тому числі симптоматичні) психічні розлади. Екологічна психіатрія.

Тема 3: Екзогенії

19040Чоловік 22 років, ніколи раніше не хворів, алкоголем не зловживає. Після травми мозку з втратою свідомості через 2 тижні не впізнає свого лікаря, забуває, де його палата і ліжко, що він їв, коли працював. Настрій підвищений, без мети ходить по відділенню.Яка причина з перерахованих нижче найбільш вірогідно сприяла виникненню захворювання?

A.*Травма мозку

B.Склероз сосудів мозку

C.Алкогольна інтоксикація

D.Епілептична хвороба

E.Соматичне захворювання

20613Хворий 50 років, на фоні ейфоричного піднесеного настрою розповідає про “будівництво мосту з Шепетівки до Австралії, поякому будуть переходити кролі, яких він буде перепродавати австралійцям по 1 гривні, а потім купить бочки з діамантами”. Називає себе “генералісимусом всього світу”, прохає у лікаря “дві гривні на комбікорм для кролів”. Назвіть, для якого захворювання найбільш специфічні подібні маячення, при яких є сполучення ідей глобальності та нікчемності.

A.* Прогресивний параліч.

B.Церебральний атеросклероз.

C.Шизофренія.

D.Алкоголізм.

E.Маніакально-депресивний психоз.

20630У чоловіка 30 років, пів року тому була виявлена серопозитивна реакція на ВІЛ. Останні 3 місяці – скарги на загальну слабкість, втомлюваність, головний біль. Останні 2 тижні – тривожність, боязливість, пригніченість. 5 днів назад з’явились розлади пам’яті та афазія. Неохайний зі своїми сечею

A.* Деменція при СНІДі.

B.Енцефалопатія у пацієнта з ARC (AIDS-related complex).

C.Органічний психосиндром.

D.Тревожно-депресивний синдром у ВІЛ-інфікованого.

E.Соматоформна депресія.

22177Хворий 26 років алкоголем не зловживає. З приводу пневмонії знаходиться у стаціонарі. Скаржився на слабість, сонливість, кашель. До вечора порушення, голосно скрикував; “Відійдіть.… Не убивайте мене.…допоможіть...”. Не розумів, де знаходиться; чув “голосу” загрозливого характеру. Бігав по палаті, намагався підхопитися на підвіконня. Не дізнавався навколишніх. Після призначення седативних препаратів заснув,ранком зміг згадати лише окремі фрагменти учорашнього вечора.Який діагноз хворого?

A.*Соматогенний психоз

B.Алкогольний делірій

C.Шизофренія

D.Судинний психоз

E.Психогенний психоз

Модуль 2. СПЕЦІАЛЬНА (НОЗОЛОГІЧНА) ПСИХІАТРІЯ

  • Змістовий модуль 3: Органічні (в тому числі симптоматичні) психічні розлади. Екологічна психіатрія.

Тема 4: Психічні порушення у похилому та старечому віці

18245Хвора 51 року доставлена в психіатрічну лікарню в з'вязку із суїцидальною попиткою. Після 6 місяців менопаузи понизився настрій, виникло почуття "приливу жару", тривога. Стала сумрачною, неспокійною плаксивою, порушився сон. У відділенні: рухове і мовне збудження, заламує руки, намагається рвати на собі волосся, лається, кричить. Недоступна продуктивному контакту. Коли намагаються хвору заспокоїти, збудження підсилюється, просить дати їй вмерти. Галюцинацій і маячення немає. Помітних порушень інтелектуально-мнестичних функцій не виявлено. Соматичний і неврологічний стан - без патології. Які патогенетичні механізми психичних порушень у хворої?

A.Інволюційні зміни, пов'язані з клімаксом

B.Гіпоксія головного мозку

C.Пухлина головного мозку

D.Перенапруження сили основних нервових процесів

E.Атрофічні процеси в головному мозку

18286 Хвора 55 років. 3 роки тому почала знижуватися пам'ять, спочатку забувала поточну інформацію, а потім і фахові знання, події з власного життя. Останні 3-4 місяці погано орiєнтується у власній квартирі. Ставилася до своей нездатності байдуже. З'явилася амнестична афазія, не може читати, писати, виконувати простіши дії (застегнути гудзик, розсчесати волосся). Психічний статут: Безучасна, ніщо її не цікавить, брудна, різко схудла, вимовляї не більш 5 слів, частоневлад, вимовляє безглузді слова і звуки, до свого стану некритична. Який патологічний процес у головному мозгу зумовив клінічну картину цього захворювання?

A.Сенильні бляшки

B.Кровозлияння до головного мозоку

C.Атеросклеротичні зміни судин

D.Пухлина головного мозку

E.Гiалиноз судин мозку

19868Хворий, 57 років. Захворювання почалось з розладів пам(яті із збереженною емоціональною сферою та критичністю. Потім малирозвиток апрактичні, агностичні та афатичні розлади, явищі алексії. Який діагноз?

A.*Хвороба Альцгеймера.

B.Церебральний атеросклероз.

C.Старче недоумство.

D.Хвороба Піка.

E.Пресенільна деменція

20628Хвора 75 років не може назвати місяць, число, пору року. Післядовгих роздумів називає своє ім’я. Настрій дратівливо-незадоволений. Постійно носить з собою вузлик з речами, ховає у себе на грудях у білизні пакуночки з хлібом та свої черевики, “безцінні книги”. Який найбільш імовірний

A.* Стареча деменція.

B.Атеросклеротична (лакунарна) деменція.

C.Пресенільна меланхолія.

D.Розлад поведінки.

E.Розлад особистості (психопатія).

20629Хвора похилого віку (виглядає на 65-70 років),доставлена швидкою допомогою з вулиці. Розгублена, метушлива. Називає своє ім’я, по-батькові,не може згадати свій вік, не розуміє навколишніх обставин, дезорієнтована в часі та місценаходженні. Емоційно слабкодуха, за щось просить пробачення, сльозлива. Встановіть діагноз.

A.* Атеросклеротична (лакунарна ) деменція.

B.Старече недоумство.

C.Інволюційна меланхолія.

D.Маніакально-депресивний психоз.

E.Шизофренія.

21467Хвора Н., 52 роки, направлена на консультацію до психіатра гінекологом, до якого звернулася з приводу розладу місячних. На прийомі вкрай тривожна, не може всидіти, розгублена. Переживає, що з рідними станеться нещастя, висловлює побоювання стосовно свого здоров'я, життя.

A.* Інволюційний психоз.

B.Шизофренія.

C.Маніакально-депресивний психоз.

D.Реактивний психоз.

E.Істероідна психопатія.

21752Больная Г., 60 лет, пенсионерка, работала зам. директора НИИ. Изменения в поведении появились 2 года назад после смерти мужа: перестала за собой следить, не выходила из дома; затем перестала убирать в квартире, готовить еду. В психстатусе: Дезориентировка во времени. Не понимает многих вопросов, растеряна. Не знает, как сварить борщ, застегнуть пуговицу. Речь с запинками и логоклониями. Не узнает лиц врачей, больных. Много плачет, причину слез объяснить не может. Какой механизм патологии:

A.*Атрофия коры головного мозга

B.Атеросклеротические изменения сосудов головного мозга

C.Дефицит серотонина

D.Нарушение превращения дофамина в норадреналин

E.Нарушение обмена мелатонина

22178Хвора 58 років. Біля 2-х років тому початку слабшати пам'ять. Останнім часом забула багато подій свого життя, не пам'ятає, чи є онуки, діти, не може нічого запам'ятати. Кілька разів виходила з квартири і не могла знайти дорогу назад. У квартирі з працею орієнтується. Не може приготувати собі їжу, не зачісується, не може самостійно одягтися. Апатична, бездіяльна. Ознак хвороби Паркінсону, Гентінгтону, а також вираженої судинної патології не виявлено. До свого стану

A.*Хвороба Альцгеймера

B.Хвороба Піка

C.Судинна деменція

D.Корсаковський психоз

E.Травматична деменція

22973Хворий, 57 років. Захворювання почалось з розладів пам’яті із збереженною емоціональною сферою та критичністю. Потім малирозвиток апрактичні, агностичні та афатичні розлади, явищі алексії. Який діагноз?

A.*Хвороба Альцгеймера.

B.Церебральний атеросклероз.

C.Старче недоумство.

D.Хвороба Піка.

E.Пресенільна деменція

Модуль 2. СПЕЦІАЛЬНА (НОЗОЛОГІЧНА) ПСИХІАТРІЯ

  • Змістовий модуль 4: Психічні розлади внаслідок вживання психоактивних речовин та залежності від них

Соседние файлы в папке Психиатрия-1