Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судмед / Method / Part14.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
84.47 Кб
Скачать

Приклад обгрунтування судово-медичного висновку

Під час судово-медичної експертизи трупа…,… років, встановлено:

1. На середній фаланзі вказівного пальця правої долоні є щільне на дотик утворення, що нагадує садно сіруватого кольору, овальної форми, розмірами 1,5 х 1,0 см, яке має валикоподібні підвищені краї та запале дно. При гістологічному дослідженні виявлено коагуляційний некроз з відшаруванням епідермісу, порожнини в шарах шкіри, гомогенізацію та розшарування волокон дерми; металізація алюмінієм.

Таким чином, вважаю, що це ушкодження є електроміткою входу струму.

На лівій стопі виявлено щільне на дотик утворення з аналогічними гістологічними змінами, але без металізації. Таким чином, вважаю, що це ушкодження є електроміткою виходу струму.

Електромітки є зажиттєвими, про що свідчать відсутність в них кислих глікозаміногліканів та збільшення рівню вільного гістаміну та серотоніну відповідно у 1,8 і 2,0 рази в порівнянні з контролем.

2. Смерть гр…,… років, настала від ураження технічною електрикою, про що свідчать: зажиттєва електромітка вказівного пальця правої долоні з металізацією алюмінієм та відшаруванням епідермісу; зажиттєва електромітка лівої стопи без металізації; електролітні порушення в крові, сироватці та еритроцитах; ознаки швидкоплинної смерті — інтенсивні фіолетового кольору трупні плями, рідка темна кров в порожнинах серця і судинах, повнокров’я внутрішніх органів, мілкокрапчасті крововиливи на поверхні легень, серця, діафрагми і ушкодження одягу у вигляді його розривів з обпаленням країв та оплавлення цвяхів підбору лівого чобота; наявність епідермісу, який походить від трупа громадянина… на джерелі технічної електрики.

3. Ураження технічною електрикою відбулося внаслідок контакту з струмонесучим джерелом, який виготовлений з алюмінію, про що свідчить металізація алюмінію в електромітці на вказівному пальці правої долоні.

УШКОДЖЕННЯ АТМОСФЕРНОЮ ЕЛЕКТРИКОЮ

Ушкодження блискавкою зустрічаються частіше всього влітку, особливо в районах з підвищеною грозовою активністю. Блискавка може вражати людину безпосередньо або через електроприбори, телефонну та радіомережу. Зустрічаються як смертельні, так і несмертельні ушкодження.

Блискавка викликає ушкодження за рахунок механічної дії- теплової дії, електролітичної дії.

1. Огляд трупа на місці події

Огляд трупу на місці події передбачає, насамперед, констатацію смерті. На місці пригоди звертають увагу на

1) наявність ушкоджених попаданням блискавки дерев з обпаленням та розщепленням стовбуру;

2) наявність “фульгуритів” у пісчаному грунті;

3) розташування одягу на відстані від трупа;

4) відкидання тіла людини за рахунок підвищеного тиску повітря від високих предметів, в які попала блискавка;

5) наявність на трупі “фігур блискавки”.

2. Судово-медичний розтин трупа

1. При дослідженні одягу виявляють ознаки:

а) механічної дії: розриви одягу, краї, яких рівні та обпалені; неспівпадання ушкоджень тіла з ушкодженнями одягу; відриви частин одягу та відкидання їх на відстань від трупа; ушкодження білизни при цілості верхнього одягу;

б) теплової дії: веретеноподібні стовщення окремих волокон вовни або синтетичної тканини в місцях розривів; оплавлення металічних гудзиків; наявність отворів в підборах взуття з оплавленням цвяхів.

в) електролітичної дії — розрідження або розпад

бавовняних або віскозних ниток тканин.

2. При дослідженні трупа виявляють:

— каталептичне трупне заклякання,

— швидке настання трупного заклякання,

— “фігури блискавки” на шкірі,

— прояви механічної дії блискавки у вигляді наявності отворів на шкірі з обпаленими краями; різної форми ушкодження шкіри на місці входу та виходу блискавки,

— прояви теплової дії у вигляді обвуглення епідермісу та безпосередньо шкіри; опіки та опікові пухирі без рідини; обпалення волосся; “фотографічні знімки” металевих предметів одягу з металізацією шкіри; обвуглення волосся з його вакуолізацією; наявність мікрократерів, розломів, що мають вигляд “плавленого скла”.

— ознаки швидкоплинної смерті, численні дрібні розриви з крововиливами в легенях, головному мозку, інших органах.

— при гістологічному дослідженні шкіри з місця входу блискавки в тіло виявляють коагуляційний некроз епідермісу та поверхневих шарів шкіри, загальне збереження структури шкіри.

Соседние файлы в папке Method