Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судмед / Method / Part08.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Ситуаційні задачі

ЗАДАЧА 1.

При судово-медичному дослідженні трупа невідомого новонародженого чоловічої статі в грудній порожнині його виявлені легені, що розташовані впродовж хребта, щільні, слизької консистенції, темно-червоного кольору. Кружок діафрагми досягає рівня 4-го ребра. Легенева і шлунково-кишкова проби негативні. При судово-гістологічному дослідженні шматочків легенів встановлено, що міжальвеолярні перетинки еластичні, потовщені, волокна у вигляді коротких, безпосередньо розташованих звивистих пучків.

Визначити, якою народилася ця дитина – мертво — чи живонародженою.

ЗАДАЧА 2.

При судово-медичному розтині трупа невідомої новонародженої дівчинки виявлено, що легені заповнюють плевральні порожнини, вони об’ємні, злегка бугристі, пушисті на дотик, краї їх заокруглені. На розрізі легені мають строкатий вигляд: червоні ділянки паренхіми чередуються з синюватими.

Легенева і шлунково-кишкова проби позитивні. При судово-гістологічному дослідженні шматочків легенів встановлено, що міжальвеолярні перетинки тонкі, еластичні волокна натягнуті у вигляді коротких напівдуг або напівкілець і обмежують розправлені альвеоли.

Визначити, якою народилася ця дитина – мертво — чи живонародженою.

ЗАДАЧА 3.

При судово-медичному дослідженні трупа новонародженого немовляти чоловічої статі виявлено, що легені тім’яно-червоного кольору з поодинокими мілкокрапчастими крововиливами на поверхні у вигляді двох тяжів, що за щільністю нагадують селезінку.

Під час проведення легеневої плавальної проби Галена-Шрейєра виділений органокомплекс (язик, трахея, вилкоподібна залоза, серце та легені) занурюються на дно банки.

Відокремлені від комплекса легені, їх долі та частинки повністю спускаються на дно банки з водою.

Під час проведення шлунково-кишкової плавальної проби Бреслау встановлено, що в порожнині шлунка і верхніх відділах тонкої кишки виявлено газ. Ознаки гниття трупа не виражені.

Завдання:

1. Дати оцінку плавальним пробам.

2. Визначити, народилась дитина живою чи мертвою.

3. Якщо дитина народилась живою, то скільки часу вона прожила після народження?

ЗАДАЧА 4.

При судово-медичному дослідженні трупа новонародженого хлопчика гр-ки Н., 20 років, на його голівці в лівій тім’яній області наявний набряк м’яких тканин та піднадкісничний крововилив темно-червоного кольору 5х4 см, товщиною 0,5-0,8 см. Тверда мозкова оболонка зрощена з кістками черепа. Під оболонкою над лівою півкулею мозку поширений крововилив об’ємом до ЗО см рідкої крові. Спостерігаються двобічні розриви намету мозочка: ліворуч — 2,5 см, праворуч — 2 см. Мозочок обгорнутий рідкою кров’ю. Під м’якою мозковою оболонкою над півкулями мозку поширені крововиливи. В шлуночках мозку рідка кров.

Завдання:

1. Яка травма наявна у новонародженої дитини?

2. Якого характеру травма?

3. Чи могла травма виникнути під час пологів?

4. Чи травма заподіяна сторонньою силою?

ЗАДАЧА 5.

При судово-медичному дослідженні трупа невідомого новонародженого чоловічої статі встановлено, що довжина його тіла 35,6 см, маса тіла 1200 г, довжина пуповини 38,5 см, маса плаценти 320 г. Шкіра зморщена, червонувата, довжина волосся на голівці 2-3 мм. Нігті не досягають кінців пальців. На шкірі першорядне мастило. Яєчка у пахвинному кільці.

Завдання:

1. Визначити внутрішньоутробний вік дитини.

2. Чи народилась ця дитина життєздатною?

136

Соседние файлы в папке Method