Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
63
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
345.6 Кб
Скачать

3. Організація змісту навчального матеріалу.

Пневмонія – гострий інфекційний процес, який розвивається в респіраторному відділі дихальної системи, характеризується запальною інфільтрацією легеневої тканини, яка проявляється інтоксикаційним, респіраторним синдромами, дихальною недостатністю, а також локальними фізікальнимі змінами в легенях та інфільтративними змінами на рентгенограмі.

Наявність вогнищ інфільтрації на рентгенограмі («золотий стандарт», на думку ВООЗ) свідчить про бактеріальну етіологію процесу і дозволяє виключити з круга захворювань, які уражають нижні дихальні шляхи (бронхіти, зокрема обструктивні), які викликаються респіраторними вірусами і не потребують антибактеріального лікування. Захворюваність дітей пневмонією складає 10-15 випадків на 1000 дітей у віці до 1 року; 15-20 випадків на 1000 дітей у віці 1-3 років; 5-6 випадків на 1000 дітей старше 5 років.

В теперішній час прийнята наступна робоча класифікація пневмоній у дітей.

Морфологічна форма

Умови інфікування

Перебіг

Ускладнення

Легеневі

Позалегеневі

Вогнищева

Сегментарна

Вогнищево-зливна

Крупозна (дольова)

Інтерстиціальна

Позалікарняна1

Внутришньолікарняна2 (нозокоміальна, внутрішпитальна)

При перинатальному інфікуванні3

У хворих з імунодефіцитом4

Гостра

Затяжна5

Плеврит

Абсцес легені

Пневмоторакс, піопневмоторакс

Легенева деструкція

Інфекційно-токсичний шок

ДВС-синдром

Респіраторний дистрес-синдром дорослого типу

Серцево-судинна недостатність

1 – Пневмокок (Str.pneumoniae), гемофільна паличка (H.influenzae), Chlamydia pneumoniae, стафілококи, стрептококи, легіонелла, віруси.

2 – грамнегативні мікроорганізми (E.coli, клебсиелла, протей, псевдомонада), H.influenzae,

3 – грампозитивні мікроорганізми, Chlamydia trachomatis, цитометаловирус, уреаплазма, стрептокок В, віруси.

4 – грамнегативні мікроорганізми, пневомциста, гриби, цитометаловирус.

5 - затяжний перебіг пневмонії діагностують при зберіганні пневмонічного процесу протягом 6 тижнів 8 місяців без позитивної дінаміки.

Позалікарняні пневмонії виникають у дитини в звичайних умовах, нозокоміальні — через 72 год перебування у стаціонарі або протягом 72 год після виписки, якщо дитина поступала в стаціонар або перебувала у ньому без ознак ураження респіраторної системи.

Патогенез.

При пневмонії основний шлях проникнення інфекції – бронхогенний із знаходженням мікроорганізму в шарі слизу, який оберігає його від дії місцевих захисних мікроорганізмів. ГРВІ сприяє посиленому утворенню слизу та полегшує проникнення патогенних агентів в нижні дихальні шляхи. Мікроби прикріплюються до епітеліальних клітин, проникають в їх цитоплазму, розвивається колонізація епітелію. Початкові запальні зміни в легенях при пневмонії виявляються в респіраторних бронхіолах (саме тут, унаслідок ампулообразного розширення бронхіол, відсутності війчастого епітелію, менш розвиненої м'язової тканини, відбувається затримка мікробів, які потрапили легені). Потім інфекційне запалення розповсюджується на легеневу паренхіму і виникає власне пневмонія. При кашлі, чханні інфікований випот розповсюджується в інші респіраторні бронхіоли та виникають нові вогнища запалення.

Соседние файлы в папке METREK_TEMY ZANIAT`