Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
413ukr / МЕТОД_ПРАКТ_УКР / Тема_03-04-05.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
154.11 Кб
Скачать

Срс _______________

Загальна кількість балів ____________________

Оцінка за традиційною 4-х бальною шкалою __________________

Конвертовані бали ________________

Підпис викладача ________________

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Змістовний модуль 2. Дерматозоонози.

Тема 3. Педикульоз.

Тема 4. Короста (scabies)

Тема 5. Демодикоз.

Ситуаційні задачі підсумкового контролю. Етап 3

Задача 1. У чоловіка 30 років на шкірі тулуба з’явилася численна висипка, що складається з дрібних парних вузликових елементів, які безладно розкидані по шкірі та, переважно, фокусно, супроводжуються свербежем. Висипка виникла через кілька днів після відвідання ним спортивно-оздоровчого центру та сауни.

  1. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?

  2. Фармакологічні засоби якої дії найбільш доцільно призначити у цьому випадку?

  3. Санітарні заходи щодо спортивно-оздоровчого центру?

Задача 2. Чоловік віком 37 років скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, що посилюється вночі. Об’єктивно: на шкірі тулуба, згинальних поверхонь кінцівок, міжпальцевих складок кистей спостерігається поліморфний висип, що складається з дрібних, парно розташованих пухирців, запальних папул, розчухів.

  1. Назвіть найвірогідніший діагноз?

  2. Що необхідно ще уточнити у анамнезі хворої дитини?

  3. Який симптом доцільно відтворити для визначення патоморфологічного характеру цих уражень?

Задача 3. На прийом до лікаря звернулася жінка 40 років зі скаргами на поширену висипку, що супроводжується свербінням у нічний час. Об’єктивно: на шкірі тулуба, внутрішніх поверхнях передпліч, між пальцями є попарно розташовані папуло-везикулярні елементи, сліди розчухів.

  1. Який попередній діагноз?

  2. Які лікарські форми і засоби якої дії доцільно застосувати для локальної терапії у цьому випадку?

  3. Які ускладнення можливі у разі застосування призначених Вами засобів?

  4. Які профілактичні заходи слід призначити?

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Змістовний модуль 2. Дерматозоонози.

Тема 3. Педикульоз.

Тема 4. Короста (scabies)

Тема 5. Демодикоз.

Підсумковий тестовий контроль. Етап 4

Задача № 1. Хворий скаржиться на висипання тулуба, згинальних поверхонь верхніх кінцівок, свербіж, що посилюється у вечірній і нічний час. Об’єктивно: на зазначених ділянках шкіри дрібні (до 12 мм у діаметрі) рожеві папули і везикули, розміщені попарно, екскоріації. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Екзема

B. Дерматит

C. Короста

D. Червоний плоский лишай

E. Вторинний папульозний сифілід.

Задача № 2 До лікаря звернулась жінка, яка щойно повернулась з відрядження, зі скаргами на ураження шкіри кистей. Турбує свербіж більш вночі. Про яке захворювання шкіри можна думати перш за все?

A. Псоріаз

B. Педикульоз

C. Нейродерміт

D. Короста

E. Кандидоз

Задача № 3 До лікаря дерматолога звернувся хворий, якому було встановлено діагноз короста та проведено специфічне лікування. Які заходи слід здійснити щодо профілактики рецидивів корости?

A. Корекція імунного статусу

B. Виключення харчових алергенів

C. Дезінфекція взуття

D. Корекція функції шлунково-кишкового тракту

E. Дезінфекція білизни

Задача № 4 Хворий 30 років скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, переважно вночі. Об’єктивно: хворіє 1 тиждень. На шкірі тулуба, живота спостерігаються дрібні парно розташовані папули, везикули, розчухи, кірочки. Який вірогідний діагноз?

A. Алергічний дерматит

B. Кропив’янка (Кропивниця)

C. Екзема

D. Короста

E. Нейродерміт.

Задача № 5 Хворій 3 міс., мати звернулася зі скаргами на сверблячі висипання по тілу, обличчі, кінцівках. Свербіж турбує переважно увечері, викликає неспокій дитини. Хворіє більше місяця, подібні висипи є у членів сім’ї. Об'єктивно: папуло-везикульозні висипи є на тілі, животі, внутрішніх поверхнях кінцівок, обличчі; на долонях і підошвах – міхурці. Розчухи. Елементи розміщені попарно. Ваш діагноз?

A. Короста

B. Строфулюс

C. Дитяча екзема

D. Епідемічна міхурниця (пузирчатка)

E. Атопічний дерматит

Задача № 6 Хворий, 25 років, скаржиться на появу висипань в міжпальцевих проміжках, в ділянці променево-запя’стних суглобів, статевих органів, живота, які супроводжуються сильним свербежем, особливо в нічний час. Об’єктивно: на фоні неураженої шкіри множинні висипання представлені папульозними та папуло-везикульозними висипаннями розташованими попарно, та екскоріаціями. Спина вільна від висипань. Ваш діагноз:

A. Екзема

B. Герпес

C. Короста

D. Нейродерміт

E. Епідермофітія

Задача № 7 Чоловік 30 років звернувся до лікаря зі скаргами на свербіж шкіри, який посилюється увечері і турбує його вже тиждень. Патологічний процес поширюється з кистей на шкіру живота, сідниць, статевого члену. Об’єктивно: поліморфний висип, що складається з дрібних парних пухирців, цяткових папул, екскоріацій, розчухів, запальних папул червоно-коричневого кольору. Поставте пацієнту діагноз.

A. Дисгідротична екзема

B. Педикульоз

C. Нейродерміт

D. Короста

E. Контактно-алергійний дерматит

Задача № 8 До лікаря-терапевта звернувся хворий 30 років зі скаргами на свербіж шкіри, що підсилюється ввечері. Хворіє 1,5 місяця. Об’єктивно: на шкірі міжпальцевих складок кистей, згинальних поверхнях кінцівок, животі, стегнах, сідницях спостерігається висип, що складається з парних папул, покритих кров'янистими кірочками, лінійні розчухи. Які додаткові методи обстеження слід провести для уточнення діагнозу?

A. Обстеження на гельмінти

B. Визначення дермографізму

C. Серологічне дослідження крові

D. Визначення рівня глюкози в крові

E. Дослідження зіскобу висипних елементів

Задача № 9 Хворий Д., 16 років звернувся до лікаря зі скаргами на висип та сильний свербіж, що посилюється ввечері та вночі. Об’єктивно: патологічний процес носить розповсюджений характер; висип локалізується на шкірі нижньої частини живота, внутрішній поверхні стегон, у міжпальцевих складках зап’ястях, де маються парно розташовані папули, що вкриті кірочками. Який діагноз найбільш ймовірний у даному випадку?

A. Екзема

B. Короста

C. Нейродерміт

D. Парапсоріаз

E. Алергічний дерматит

Задача № 10 У чоловіка 39 років раптово на шкірі тулуба з’явилася висипка, що складається з дрібних сверблячих протягом дня висипань червоного кольору. Елементи висипки розкидані по шкірі безладно та переважно фокусно. Появу висипки хворий пов’язує з тим, що за декілька днів до цього він був у спортивно-оздоровчого центру та сауні. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?

A. Контактний дерматит

B. Екзема

C. Вошивість

D. Алергічний дерматит

E. Короста

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Соседние файлы в папке МЕТОД_ПРАКТ_УКР