Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
413ukr / МЕТОД_ПРАКТ_УКР / Тема_10-11.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
190.46 Кб
Скачать

Срс _______________

Загальна кількість балів ____________________

Оцінка за традиційною 4-х бальною шкалою __________________

Конвертовані бали ________________

Підпис викладача ________________

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Змістовний модуль 5. Мікотичні ураження шкіри та слизових оболонок

Тема 10. Керато- та кандидомікози.

Тема 11. Дерматомікози. Ситуаційні задачі – письмове опитування. Етап 3.

Задача 1. Хворий 60 років працює на фермі, де, з його слів, худоба хворіє на лишаї. Скаржиться на нездужання, головний біль, підвищення температури до 38°C, “вузли” на волосистій частині голови. Об’єктивно: на шкірі волосистій частини голови декілька осередків ураження, різко відокремлених, поверхня яких вкрита гноячковими кірками, позитивний симптом “медових стільників”. Підщелепні та шийні лімфатичні вузли збільшені, болючі.

  1. Який найбільш вірогідний патофізіологічний механізм виникнення цих уражень?

  2. Фармакологічні засоби якої дії найбільш доцільно призначити у цьому випадку?

  3. Які особливості є у тактиці курації цього хворого?

Задача 2. Робітник ливарного цеху 45 років скаржиться на помірний свербіж, сухість, лущення шкіри стопи. Хворіє 3 роки. Об’єктивно: Уражені усі міжпальцеві складки обох стоп, відмічається лущення, тріщини. Шкіра підошов інфільтрована, суха, дифузно почервоніла, де у складках відмічається борошноподібне лущення. Процес розповсюджується також на гладку шкіру стопи, пальців.

  1. Який найбільш вірогідний характер цього захворювання?

  2. Що необхідно ще уточнити у анамнезі хворого?

  3. Яке лікування слід призначити?

  4. Які профілактичні заходи слід застосувати?

Задача 3. Лікаря дерматолога було викликано на консультацію до дитини 20 днів життя. З розповіді матері хворої дитини на 3 день після народження з'явились висипи на язиці та слизовій оболонці ротової порожнини. Об’єктивно: на слизовій оболонці язика, щік, ясен, м'якого піднебіння видно наліт білого кольору, якій знаходиться на гіперемійованому фоні слизової оболонки. Місцями наліт зливається в суцільну плівку, яка легко знімається. Болючість не відмічається.

  1. Які методи спеціального дерматологічного дослідження доцільно застосувати у цьому випадку для визначення патоморфологічного характеру цих утворень?

  2. Які особливості є у плані обстеження цього хворого?

  3. Які лікарські форми і засоби якої дії доцільно застосувати для локальної терапії у цьому випадку?

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Змістовний модуль 5. Мікотичні ураження шкіри та слизових оболонок

Тема 10. Керато- та кандидомікози.

Тема 11. Дерматомікози. Підсумковий тестовий контроль. 4 етап.

Задача № 1. Працівник тваринницької ферми скаржиться на підвищення температури до 37,6°С, головний біль, нездужання, появу хворобливих висипань на шкірі голови. Об’єктивно: на волосистій частині голови визначаються 3 чітко обкреслені інфільтративні вогнища округлої форми діаметром 3-4 см з безліч гнійних кірок на поверхні, після зняття яких виділяється гній з волосяних фолікулів, тобто симптом «медових стільників». Підщелепні і шийні л/у збільшені до розмірів сливи, болючі. Укажіть попередній діагноз.

A Сифіліс II рецидивний (сифілітична алопеция)

B Мікроспорія волосистої частини голови

C Поверхнева трихофития волосистої частини голови

D Псоріаз волосистої частини голови

E Інфільтративно-нагнійна трихофітія волосистої частини голови

Задача № 2. У хворого цукровим діабетом на голівці статевого члену та внутрішньому листку крайньої плоті плямисто-папульозна висипка, білі бляшки, пустули з пупкоподібним вдавленням в центрі, ерозії, набряк, виразки, тріщини на крайній плоті. Поставте діагноз.

A Простий герпес.

B Баланопостит.

C Кандидозний баланопостит.

D Контагіозний молюск.

E Гострокінцеві кондиломи.

Задача № 3. До дерматолога звернувся хворий зі скаргами на зміну кольору, стовщення, ламкість нігтьових пластинок ступнів. Хворий понад 5 років. Об’єктивно: нігтьові пластинки усіх пальців ступнів стовщені, брудно-жовтого кольору, руйнуються по краю. При мікроскопії обробленого лужним розчином матеріалу нігтьових пластинок знайдено нитки міцелію, при посіві на середовище Сабуро – ріст колоній Trichophyton rubrum. Укажіть діагноз.

A Епідермофітія нігтів

B Кандидозна оніхія

C Псоріаз нігтів

D Дистрофія нігтів

E Руброоніхомікоз стоп

Задача № 4. У хворого на верхній половині тулуба множинні гіпопігментовані плями різної конфігурації і розмірів, які з'явились після загару. Місцями відмічаються поодинокі жовтувато-бурі плями з висівковим лущенням на поверхні. Проба Бальзера позитивна. Поставте клінічний діагноз?

A Рожевий лишай

B Різнокольоровий лишай

C Вторинний сифіліс

D Псоріаз

E Токсидермія

Задача № 5. У молодої жінки, що хворіє на жирну себорею, на шкірі тулуба і плечей багаточисельні світло-коричневі та білі, з чіткими межами, висівкоподібні плями, які не сверблять. Ваш попередній діагноз?

A Рожевий лишай

B Дерматофітія тулуба

C Себорейний дерматит

D Різнокольоровий (висівкоподібний) лишай

E Вітиліго

Задача № 6. Хворий 14 років скаржиться на вогнища облисіння шкіри голови. Хворіє протягом 2 тижнів. Об’єктивно: на шкірі волосистої частини голови – кілька невеликих вогнищ овальної форми з нечіткими краями. Шкіра у вогнищах – рожево-червоного кольору, волосся зламане на рівні 4-5 мм або на рівні шкіри. Під лампою Вуда зеленого кольору світіння вогнищ немає. Про яке захворювання іде мова?

A Гніздове облисіння

B Сифілітична алопеція

C Трихофітія волосистої частини голови

D Склеродермія

E Псоріаз

Задача № 7. У хворої 13 років після використання чужої шапки виникли різної величини круглі вогнища з нечіткими границями, слабо вираженими еритемою, лущінням. Вогнища множинні. Волосся у вогнищах обламане, поряд волосини у вигляді гачків, ком тощо. Який діагноз можна встановити?

A Мікроспорія

B Фавус

C Рубромікоз

D Червоний вовчак

E Поверхнева трихофітія волосистої частини голови

Задача № 8. У дитини 5 років на шкірі стегна спостерігаються запальні плями червоного кольору круглої форми, чітко обмежені, схильні до периферичного росту, з лущенням на поверхні, по периферії – вузлики, везикули. На волосистій частині голови невеликі плями слабко запального характеру із лущенням на поверхні. У вогнищах волосся обламані на висоті 6-8 мм. При обстеженні в променях люмінесцентної лампи виявлене зелене світіння. Який діагноз можна установити?

A Трихофітія

B Пахова епідермофітія

C Рубромікоз

D Мікроспорія

E Різнобарвний (різнокольоровий) лишай

Задача № 9. Хворий 10 років скаржиться на висипання у вигляді плями діаметром 2 см. на шкірі правої скроневої ділянки, яке супроводжується лущенням і незначним свербіжем. Об’єктивно: на зазначеній ділянці пляма неправильної округлої форми з чіткими обрисами, дрібно-пластинчастим лущенням і незначним свербіжем. Який найбільш ймовірний діагноз?

A Себорея

B Псоріаз

C Мікроспорія гладкої шкіри

D Червоний плоский лишай

E Вторинний розеольозний сифілід

Задача № 10. У дівчинки 12 років у ділянці правого плеча є вогнище ураження запального характеру, відокремлене, округлої форми. Його центр дещо западає та покритий висівкоподібною лускою, в ділянці периферійної зони - пухирці, кірочки. Поставте клінічний діагноз.

A Мікоз гладкої шкіри

B Псоріаз

C Кандидоз

D Мікотична екзема

E Токсикодермія

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Змістовний модуль 5. Мікотичні ураження шкіри та слизових оболонок

Соседние файлы в папке МЕТОД_ПРАКТ_УКР