Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація самостійної роботи.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
117.26 Кб
Скачать

4. Методи самостійної роботи з підручником та математичною книгою

Пізнавальний інтерес учнів, якість знань багато залежить від уміння вчителя навчити школярів раціональним методам роботи з підручником, книгою, довідниковою і іншою літературою.

Ціль роботи: навчити учнів раціональним прийомам роботи з підручником математики, самостійного читання математичної літератури; прищипити інтерес до читання математичної літератури; навчити складати доповідь на математичну тему і виступити з ним.

Самостійна робота учнів з підручником буде проходити успішно, якщо в них достатній рівень навиків читання. Тому однією із перших завдань вчителя є розвиток в учнів навиків швидкого і біглого читання. Скорочитання важливо для учнів, воно робить їхню працю більш виробничою. На уроці можна пропонувати захоплюючі вправи (завдання), різновидні ігри (на математичному матеріалі), які розвивають увагу, виробляють уміння розширяти поле читання.

Велику увагу слід приділяти прищепленню культури роботи з книгою, вихованню вміння школярів читати підручник, математичну літературу. З цією метою в кабінеті математики можна організувати куток “Як працювати з книжкою”. В ньому розмістити список літератури, ознайомлюючи з тим як потрібно працювати з книжкою; інструктивні пам’ятки, методичні рекомендації: “Заповіді читача”, “Методи читання”, “Правила швидкого читання”, “Як читати математичну книгу”, “Як розв’язувати задачу”, “Як доводити теорему”; правила для написання планів, конспектів, тезів, рецензій; поради (інструкції), як писати і орфомлювати статтю, доповідь, підготувати виступ і як виступати з математичною доповіддю, інструкції по самопровірці своєї роботи з допомогою підручника; поради, як користуватися каталогами. Всі ці матеріали ми використовуємо на уроках, гурткових заняттях, індивідуальних і групових консультаціях з учнями.

Плануючи уроки математики, виділяємо ті розділи чи окремі питання, які учні будуть вивчати по підручнику самостійно. Форми організації цієї роботи: самостійне читання параграфа і виділення основних моментів і головної думки в тексті.

В старших класах, якщо учні уже навчились виділяти основні положення в тексті, учитель може запропонувати знайти їх самостій­но,скласти план відповіді і підготувати відповідь у кожному його пункту. Наприклад, у 10 класі при вивченні теми “Колінеарні вектори. Множення вектора на число” учням пропонується:

а) самостійно прочитати текст з підручника;

б) скласти план відповіді;

в) обговорити складений план;

г) вміти відповісти на будь-який із пунктів складеного плану.

Перед тим як учні почали складати план, їм було вказано, що в даному параграфі є чотири основні моменти; їх виділення вони виконали уже самостійно.

В інших випадках вчитель на уроці може вказати основні теоретичні положення, на яких базується доведення теореми, тобто повідомити ідею доведення теореми, а основну роботу по засвоєнню деталей доведення запропонувати учням провести самостійно на уроці чи вдома. Так, наприклад, в 10 класі можуть бути вивчені теореми “Якщо одна із двох паралельних прямих перпендикулярна площині, то і друга перпендикулярна цій площині” і теорема, обернена теоремі – ознаці перпендикулярності площин.

Необхідно вчити школярів користуватись підручником для встановлення зв’язку нового матеріалу з пройденим, а також для самоперевірки.

Наприклад, можна рекомендувати учням звернутися до підручника для порівняння формування теорем про коло і сферу, означення кола і круга, кола і сфери, попросити їх вказати подібність і відмінність. Розшукати в підручнику потрібні місця вони повинні вміти самостійно. На допомогу учням при здійсненні порівняння корисно запропонувати такий алгоритм:

  1. вияснити мету порівняння;

  2. визначити об’єкти, які порівнюються;

  3. зробити висновок із порівняння об’єктів.

Щоб використати підручник для самоперевірки, потрібно постійно привчати учнів в процесі роботи з ними і по закінченню порівнювати свою роботу з відповідним зразком: з текстом підручника, прикладом, розв’язаним у тексті і т.д.

Дуже корисною є, особливо у старший класах, робота з підручником або іншою математичною книгою по визначеному завданню вчителя. Вкажемо два із них:

  1. Завдання по конспектуванню матеріалу окремих параграфів чи

розділів. На допомогу учням повідомляються етапи конспектування:

  • ознайомлене читання конспекту;

  • вдумливе читання тексту з використанням поміток олівцем;

  • складання плану прочитаного;

  • читання тексту і відбір головного матеріалу по кожному пункту плану;

  • запис відібраного матеріалу своїми словами чи у вигляді цитат.

  1. Складання тез. Щоб учням було легше виконувати цю роботу,

корисно повідомити їм правила складання тез:

  • ознайомлене читання тексту;

  • повторне читання тексту, поділ його з допомогою плану чи без нього на частини;

  • в кожній частині прочитаного тексту виділення головної думки в самому тексті книги (легким підкресленням олівця);

  • викоалення думки своїми словами чи цитатами;

  • тези повинні бути короткими, чіткими, зрозумілими;

  • запис тез у формі затвердження чи відмови.

Підводячи підсумок сказаного, відмітимо, що в класах, де послідовно і ціленаправлено здійснювалась робота по озброєнню учнів уміннями і навиками самостійної роботи з підручником і математичною книгою, якість знань вища, ніж в інших класах.