Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи Електроніки (Книга 1).pdf
Скачиваний:
1419
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
6.05 Mб
Скачать

- час вимикання вим (мінімальний проміжок часу між проходженням через нуль прямого струму та повторним прикладанням напруги до тиристора).

3. Спеціальні види тиристорів (симістори, фототиристори, оптронний тиристор).

Симістор або симетричний тиристор – це тиристор, який має одинакові вольтамперні характеристики при різних полярностях прикладеної напруги. На рис.6 приведена структура симістора і його ВАХ та умовне позначення.

Рис.6. Структура симістора (а), ВАХ (б) та умовне позначення (в) Симістор являє собою п’ятишарову структуру. Його параметри подібні до па-

раметрів триністора. Особливістю структури являється те, що переходи П1 і П4 шунтуються металічними контактами (рис.6,а).

Подамо позитивну напругу на області р1, п1, а від'ємну на області р2, п3. Перехід П1 закритий і виключається із роботи область п1. Переходи П2 і П4 відкриті і виконують функцію емітерних переходів. Перехід П3 закритий і виконує функцію колекторного переходу. Таким чином, структура симістора буде представляти області р1, n2, р2, n3, де n1 буде виконувати функцію анода, а n3 – катода при прямому ввімкненні.

Подамо напругу плюсом на області р2, n3, а мінусом на області р1,n1. Перехід П4 закриється і вимкне із роботи область n3. Переходи n1 і n3 відкриються і будуть виконувати функцію емітерних переходів. Перехід П2 закриється і буде виконувати функцію колекторного переходу. Структура симістора буде мати вигляд р2, n2,р1,n1, де область р2 буде являтися анодом, а n1 – катодом. В результаті отримаємо структуру в прямому ввімкненні , але при зворотній напрузі.

В такій структурі як при одній, так і при другій полярності прикладеної напруги виконуються умови для пропускання робочого струму в прямому і зворотному напрямках, якщо на керуючий електрод КЕ подавати позитивний відносно електрода К керуючий імпульс. На рис.6,б показані ВАХ симістора при різних струмах керування.

Фототиристор – прилад, що керується світловим потоком. Параметри його силового кола приблизно такі, як і у триністора. Умовне позначення фототиристора показано на рис.7,а.

Н.М. Щупляк. Основи електроніки і мікроелектроніки.

 

http://dmtc.org.ua/

139

Оптронний тиристор - це поєднання світлодіода та фототиристора в одному корпусі. Якщо через світлодіод пропускати струм (під дією Uкер), він генеруватиме світловий потік, який, падаючи на структуру тиристора в зоні керуючого р-n переходу, призведе до генерації в напівпровіднику вільних носіїв заряду. Ці носії під дією прикладеної до тиристора напруги створюють струм керування і тиристор вмикається. Головна перевага оптронних тиристорів – це відсутність гальванічного зв’язку між колом керування та силовим колом. Умовне позначення оптронного тиристора наведеного на рис.7,б.

Рис. 7. Умовні позначення фототиристора (а) та оптронного тиристора(б).

Н.М. Щупляк. Основи електроніки і мікроелектроніки.

 

http://dmtc.org.ua/

140