Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_gos_finansy.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
787.97 Кб
Скачать

50. Основні види страхових послуг.

Страхові послуги - це особлива форма економічних відносин, яка включає створення спеціального ринку коштів(страхового фонду) для відшкодування збитків, які сталися в результаті стихійних і випадкових дій природи та людини

Страхові компанії бувають: приватними, державними та публічними.

Розрізняють такі види страхування: - майнове страхування, об'єктом якого є різноманітні матеріальні цінності; - особисте страхування, де основою економічних відносин є події в житті фізичних осіб; - страхування відповідальності, предметом якого є найрізноманітніші зобов'язання страхувальника щодо відшкодування збитків (шкоди) третім особам. Страхування може проводитися добровільно, на основі угоди сторін, а також в обов'язковому порядку, коли це передбачено відповідним законодавством.

51. Консолідована фінансова звітність, її призначення.

Відповідно до “Загальних вимог до фінансо­вої звітності” консолідована фінансова звітність — це звітність, яка відображає фінансовий стан і результати діяль­ності юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці.

Вона містить консолідовані:

1)баланс;

2)звіт про фінансові результати;

3)звіт про рух грошових коштів;

4)звіт про власний капітал;

5)примітки до консолідованої звітності.

Для формування консолідованої звітності материнське та дочірні підприємства подають свої фінансові звіти, скла­дені за однаковий період і на ту саму дату балансу.

Консолідовану фінансову звітність необхідно відрізняти від зведеної.

Важливим моментом тут є те, що з утворенням вище згадуваних груп виникає економічна одиниця, в котрій дочірні та асоційовані підприємства є економічно пов’я­заними, але юридичне незалежними суб’єктами. Тому про­стого сумування статей балансу, звіту про фінансові ре­зультати та інших звітів недостатньо для отримання ре­альної картини функціонування групи підприємств. Для цього необхідна консолідована звітність, складена з ви­користанням спеціальних методів, що усувають спільні статті і подвійний рахунок.

Складання консолідованих звітів в Україні є обов'язко­вим для господарських суб'єктів, що мають дочірні підприє­мства.

Критерії необхідності представлення кон­солідованої фінансової звітності материнським підприємством групи є:

1.наявність контролю над дочірнім підприємством.;

2.економічна сумісність передбачає, що діяльність дочірнього підприємства пов'яза­на або подібна з діяльністю головної компанії. Так, наприк­лад, підприємство-виробник і банк не задовольняють вимозі сумісності, а тому їх звіти не підлягають консолідації.

В іноземних країнах дочірне підприємство – це те, акціями якого володіє головне підприємсво (не обов’язково контрольний пакет).

Щоб якось згладити розбіжності до вимог щодо консо­лідації звітності країн-учасниць ЄС, 7-ю Директивою ЄС було прийнято ряд блоків умов, коли виникає необхідність представлення консолідованої звітності:

1.Право більшості голосів;

2.Контроль над Радою директорів;

3.Контроль на основі контракту;

4.Контроль де-факто за призначенням Ради директорів;

5.Процент участі з домінуючим впливом або об'єднане управління;

6.Горизонтальні групи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]