Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yf cfqn.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
489.47 Кб
Скачать

4.Організація обліку товарних операцій пп «Вінко»

4.1 Документальне оформлення товарних операцій

Господарські операції щодо надходження і реалізації товарів на досліджуваному підприємстві відображаються у бухгалтерському обліку методом їх суцільного і безперервного документування. Записи в облікових регістрах проводяться на підставі первинних документів.

На підприємстві роздрібної торгівлі товари можуть надходити шляхом купівлі, безкоштовного отримання (рис. 4.1).

1. договір купівлі-продажу

2. накладна

3. податкова накладна

4. сертифікат відповідності

5. посвідчення якості

6. розрахункова квитанція

7. ТТН

8. доручення

шляхом купівлі

1. господарський договір

2. накладна

3. податкова накладна

4. сертифікат відповідності

5. посвідчення якості

6.ТТН

7. доручення

безкоштовного отримання

Рис. 4.1 Первинні документи з обліку товарів на ПП «Вінко»

При здійсненні товарних операцій оформляється договір купівлі-продажу (додаток З). Це договір за яким одна сторона (продавець) зобов’язується передати річ (товар) у власність іншій стороні (покупцю), а покупець зобов’язується прийняти цей товар і сплатити за нього певну суму грошей.

При отриманні товарів безпосередньо від постачальників, доставлених їх транспортом на склад підприємства, складається товарно-транспортна накладна (додаток К). Товарно-транспортними накладними (далі -ТТН) оформлюється відпуск товарів зі складу при централізованій доставці. Обов’язковим є заповнення всіх реквізитів, які містяться в даному документі: підстава на відпуск товарів, номер автомобіля, номер подорожнього листа, прізвище водія і вантажника, через кого відпускається товар, ким і кому відпущений товар, найменування, кількість, ціна і вартість товару.

Поряд з ТТН до підприємства роздрібної торгівлі від постачальника разом з товаром надходять сертифікат відповідності та посвідчення якості. Ці первинні документи засвідчують те, що виробник має всі умови для виготовлення товару і даний товар є якісний.

Для одержання товарів безпосередньо на складі постачальника представнику торгівельного підприємства видається доручення, підписане керівником, головним бухгалтером і завірене печаткою. Доручення видається на строк, який встановлюється залежно від можливості отримання і вивезення відповідних цінностей за нарядом, рахунком, накладною або іншим документом, що їх замінює, на підставі якого видане доручення, але не більше, ніж на 10 днів. У виданому дорученні наводяться перелік товарів, які потрібно отримати по ньому, обов’язково з зазначенням назви і кількості, незалежно від того, чи є такі відомості в документах на відпуск товарів.

Після отримання товару підприємство-покупець сплачує кошти. Розрахункова квитанція – первинний документ, який засвідчує сплату грошових коштів постачальнику за отриманий товар.

З розвитком комерційної діяльності торгівельних підприємств поширеною стала практика переміщення товарів з одного роздрібного підприємства на інше. Така операція проводиться на підставі письмового розпорядження керівника.

Накладні виписуються в двох примірниках, один з яких передається представнику підприємства-покупця, а другий – залишається на складі торгівельного підприємства і є підставою для списання товару з підзвіту матеріально відповідальної особи.

Право на податковий кредит виникає у платника податку тільки при наявності податкової накладної, виписаної відповідно до чинного законодавства.

При інвентаризації товарів виникають лишки, які зараховуються до балансу підприємства за допомогою прибуткової накладної на підставі акта інвентаризації.

П

1. Вибір об’єкта інвентаризації

2. Створення інвентаризаційної комісії

3. Розпорядження на проведення інвентаризації

4. Інструктаж членів інвентаризаційної комісії

ідприємство щороку проводить інвентаризацію за наступною методикою (рис. 4.2).

1. Пред’явлення повноважень на проведення інвентаризації

2. Огляд місця зберігання товарів

3. Отримання і перевірка останнього звіту та документів про рух товарно-матеріальних цінностей

4. Отримання від матеріально відповідальної особи розписки

5. Перевірка вагового господарства

6. Підготовка товарів і тари до визначення їх фактичної вартості

1. Перевірка наявності і оцінка стану об’єктів інвентаризації

2. Документування: складання інвентаризаційних описів

3. Розпорядження на проведення інвентаризації

4. Інструктаж членів інвентаризаційної комісії

1. Складання порівняльних відомостей

2. Проведення розрахунку по зарахуванню пересортиць

3. Проведення розрахунку по списанню природного убутку

4. Визначення кінцевих результатів інвентаризації

5. Прийняття рішення за результатами інвентаризації

6. Відображення результатів інвентаризації в обліку

Рис. 4.2. Методика проведення інвентаризації на ПП «Вінко»

Згідно з П(с)БО 9 „Запаси” можна виділити декілька основних причин, з яких відбувається списання товарів з балансу:

- реалізація на сторону (продаж);

- списання у зв’язку із псуванням, розкраданням;

- списання внаслідок передачі до іншого підприємства.

При списанні товарів на підприємстві роздрібної торгівлі оформляються наступні документи (рис. 4.3.): договір, фіскальний (касовий) чек на товари, розрахункова квитанція, прибутковий касовий ордер (додаток Л), видатковий касовий ордер (додаток М), акт інвентаризації (додаток Н).

внаслідок передачі до іншого підприємства

1. господарський договір

2. видаткова накладна

3. ТТН

4. сертифікат відповідності

5. посвідчення якості

у результаті розкрадання, псування

1. акт інвентаризації

Рис.4.3. Первинні документи з вибуття товарів на ПП «Вінко»

Фіскальний чек – документ який засвідчує придбання товару за готівку покупцем. Підприємство використовує фіскальні чеки при наявності реєстраторів розрахункових операцій (РРО). При відсутності РРО використовуються розрахункові квитанції.

При здачі виручки з операційної каси до головної, складається прибутковий касовий ордер. В якому зазначається сума грошових коштів отриманих за реалізацію товару.

Слід зауважити, що будь який рух товару на підприємствах роздрібної торгівлі фіксується в товарному звіті, який складається матеріально відповідальною особою і потім передається до бухгалтерії для подальшої обробки і відображення в бухгалтерському обліку. Разом з бланком товарного звіту матеріально відповідальна особа передає всі відображені в звіті первинні документи.

Строки подання до бухгалтерії звітів встановлюються кожним підприємством окремо за розпорядженням керівника. Вони залежать від обсягу документації, спеціалізації підприємства.

Товарні запаси відображаються в товарному звіті підприємства роздрібної

торгівлі у продажних (роздрібних цінах).

Перед складанням товарного звіту всі прибуткові та видаткові документи ретельно перевіряються і сортуються за видами операцій. Прибуткова частина товарного звіту заповнюється матеріально відповідальною особою на підставі відповідних первинних документів: накладних, ТТН, прибуткових накладних. Видаткова частина товарного звіту заповнюється на підставі документів, що містять інформацію про реалізацію товарів покупцям – Z - звітів РРО, товарно-касових звітів.

Оборот по дебету рахунку 28 «Товари» по кожному рядку звітного регістру повинен дорівнювати загальній сумі оприбуткування товарів у відповідних звітах, оборот по кредиту – загальній сумі витрачання товарів в тих же звітах. Залишки товарів на початок і кінець звітного періоду в облікових регістрах також повинні співпадати з відповідними показниками в звітах матеріально-відповідальних осіб.

Після відображення в товарному звіті всіх документів підбиваються підсумки щодо прибутку та видатку і виводяться залишки товарів і тари на кінець дня. Підсумкові суми щодо надходження, вибуття і залишку на кінець дня записуються у призначених для цього рядках. Залишок на кінець дня визначається шляхом додавання до залишку на початок дня підсумкової суми щодо прибутку і віднімання підсумкової суми щодо видатку.

Товарні звіти складаються в двох примірниках: перший з доданими до нього документами передається до бухгалтерії, другий – з підписом бухгалтера, який затверджує проведення перевірки і приймання звіту, залишається у матеріально-відповідальної особи.

Товарний звіт, складений на день інвентаризації підписується головою інвентаризаційної комісії з відміткою «для переобліку». Якщо товарний звіт складається після інвентаризації, залишки товарів і тари беруть за інвентаризаційним описом.

Отже, при надходженні та вибутті товарів існує велика кількість первинних документів. Правильне і своєчасне заповнення яких є запорукою достовірності аналітичного та синтетичного обліку товарів.

Також, одним з найважливіших документів, який складає матеріально-відповідальна особа, є товарний звіт. До товарного звіту додаються всі первинні документи, на підставі яких було отримано і відпущено товар.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]