Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 кл Пестушко підручник 13 12 2014.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
370.96 Кб
Скачать

§21. Загальна характеристика клімату України Ключові терміни і поняття

сумарна сонячна радіація радіаційний баланс альбедо цир­куляція атмосфери підстильна поверхня трансформація (зміна) властивостей повітряних мас циклон антициклон смерч

Самоперевірка

І

Поясніть, чи може людина вплинути на хід циркуляції повітряних К мас і таким чином змінити клімат.

Поясніть взаємозв’язок між сонячною радіацією і підстильною поверхнею у формуванні клімату України.

Наведіть приклади місцевої циркуляції атмосфери, яка має місце на території нашої країни.

Назвіть чинник, який найбільше впливає на формування і кількість опадів у вашій місцевості.

§21 . Загальна характеристика клімату України. Кліматичні карти

Географічна розминка

Подумайте, від якого чинника у вашій місцевості залежить зміна тем­ператури повітря протягом року.

■ Зазирніть в атлас 7-го класу і назвіть кліматичний пояс, в якому пере­буває більша частина Євразії.

Температурний режим на території України. Взимку на розподіл температури найбільше впливає циркуляція атмосфери і пов’язане з нею переміщення повітря в горизонтальному напрямку. Це підтвер­джують і січневі ізотерми, які розташовуються майже меридіонально (мал. 87). Найвищі температури в цей час реєструють на заході і південному заході, тобто в районах, на які впливають теплі повітряні маси з Атлантичного океану і Середземного моря. Найнижчою взимку є температура східних і північно-східних районів, на які впливає східний антициклон і куди часто надходить холодне арктичне повітря. На значній частині території України в січні середня температура становить -4... -6 °С.

Практичне завдання

За малюнком 87 визначте показники середньої січневої температури повітря на північному заході та південному заході, на північному сході та південному сході України. Зробіть висновки про закономірності зміни температури взимку.

У теплий період року температура формується переважно під впливом радіації та особливостей земної поверхні. Це підтверджує й розташуван­ня липневих ізотерм у майже широтному напрямку - з північного сходу на південний захід (мал. 88). Помітне послаблення циклональної діяль­ності зумовлює в цілому зменшення мінливості температури влітку.

Практичне завдання

За малюнком 88 визначте показники середньої липневої температури повітря на півночі, півдні, заході та сході України. Зробіть висновки про закономірності зміни температури влітку.

З

п

О

а

Важливим показником клімату, що дає змогу визначити його кон- тинентальність, є річна амплітуда коливання температури повітря. Її значення залежить від положення території відносно океанів і морів. В Україні річна амплітуда зростає із заходу на схід, тому що в цьому ж напрямку зменшується вплив морських повітряних мас і збільшується дія континентальних повітряних мас. На заході амплітуда температури повітря становить 22 °С, на схід вона збіль­шується до 29 °С, що свідчить про посилення континентальності клімату в цьому ж напрямку.

Головною рисою річного ходу пересічної температури повітря є відносно невеликі її зміни від місяця до місяця влітку і взимку та різкі коливання навесні й восени.

Максимальна і мінімальна температури є екстремальними показ­никами температурного режиму. Вони відрізняються більшою мінливістю в часі і просторі, ніж пересічні місячні температури. Роз­поділ екстремальних температур залежить від циркуляції атмосфери, а також від різноманітних місцевих фізико-географічних чинників, зокрема від рельєфу та властивостей підстильної поверхні.

У межах України абсолютний максимум температури зареєстрова­но на південному сході та півдні, він сягає +40...41 °С. Абсолютний мінімум температури -42 °С зафіксовано на сході країни.