Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 кл Пестушко підручник 13 12 2014.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
370.96 Кб
Скачать

Тема 2.

ВИКОРИСТАННЯ Й ОХОРОНА ПРИРОДНИХ УМОВ І ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

- £.

Л »Ц

V J

Н

й

|p і,r^ >' ; і' ,■

ЇЙІ®ФЯк8? *<

• •

ЙЛіі &

Розділ 4. ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНИХ УМОВ

І природних

РЕСУРСІВ * 2

ТА ЇХ ОХОРОНА

ШЖР;

іАіпи^г1. ‘ у-Чли

Україні в цілому та навколо кожного з вас досить часто відбуваються події, які погіршують умови життєдіяльності людини, негативно впливають на стан природних компонен­тів - повітря, води, ґрунтів, рослинності і тваринного світу. Ці події - невеличкі аварії, значні катастрофи - часто є наслідками необдуманих дій людей, як-от: крадіжка паль­ного на трубопроводі чи використання несправного авто­мобіля, ушкодження залізничної колії чи викидання сміття у водойму та ін., що призводять до дуже небезпечних наслідків. Щоб не допускати їх, людям усіх професій, хто працює у будь-якій галузі господарства, треба добре знати і розуміти, що таке екологічна ситуація, чому виникає еко­логічна криза, як захистити себе та інших людей від при­родних і матеріальних збитків, не допустити аварій на ви­робництві, у полі та навіть у власному будинку.

а

§44 . Основні забруднювачі навколишнього середовища в Україні

Географічна розминка

Пригадайте з попередніх курсів географії, що таке екологічна криза. Назвіть джерела забруднення і забруднювачі, що найбільше шкодять ™ довкіллю у вашій місцевості.

Геоекологічна ситуація. Вивчаючи природні умови й ресурси Укра­їни, ви дізналися про численні факти, що показують, як діяльність лю­дини призводить до серйозних проблем забруднення навколишнього

середовища та порушення природної рівноваги. А як відомо, висока якість природного середовища - це головна умова здорового, доброякіс­ного життя населення країни. Тому вивчення і аналіз екологічної ситу­ації, що склалася нині в Україні, є важливим державним завданням.

У Конституції України

Стаття 16. Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катас­трофи - катастрофи планетарного масштабу, збере­ження генофонду Українського народу є обов’язком держави.

Стаття 85. До повноважень Верховної Ради України належить:

31) затвердження протягом двох днів з моменту звернення Президента України указів про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окре­мих її місцевостях, про загальну або часткову мобілізацію, про оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації...

Екологічна ситуація - це стан навколишнього середовища в пев­ний період часу на певній території. Враховуючи, що екологічна ситу­ація характерна для певного географічного простору (території), її часто називають геоекологічною. Сучасна екологічна ситуація в Україні, як і в світі в цілому, характеризується як кризова. Причинами цього є забруднення довкілля, зміна його природних властивостей унаслідок хімізації, інтенсивного використання енергетичних та інших ресурсів, зростаюча кількість відходів, заміна природних ланд­шафтів антропогенними та ін. (мал. 211-213).

Багато екологічних проблем в Україні спричинені насамперед госпо­дарською діяльністю, а саме: розміщенням на її території в цілому та в окремих регіонах значної кількості шкідливих підприємств, нагро­мадження транспортних засобів і густої мережі транспортних магіст­ралей, потужним сільськогосподарським освоєнням території. Аварії, які трапляються на різних підприємствах чи інших господарських об’єктах, називають техногенними. їхні наслідки для навколиш­нього середовища та людини дуже небезпечні й зумовлюють погіршення геоекологічної ситуації.

Основні забруднювачі і джерела забруднення навколишнього се­редовища. Особливо екологічно небезпечними можуть бути атомні електростанції (АЕС). Вони є джерелами забруднення довкілля такими забруднювальними речовинами, як радіоактивні відходи, радіоактивні речовини. Виробнича радіація може потрапити у природне середовище через скидання радіоактивних вод, унаслідок дезактивації обладнання і приміщень, під час аварії на реакторах, як це сталося 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції. Для того щоб запобігти не­безпечним для людей і природи наслідкам, слід чітко дотримуватися технології виробництва електроенергії на АЕС і не порушувати техно­логії збирання радіоактивних відходів.

В Україні діє розгалужена мережа нафто- і газопроводів, багато з яких спрацьовані, оскільки були побудовані понад 25 років тому. У зв’язку з цим на трубопроводах щорічно виникають аварії, які при- 244 зводять до викидів палива і, як наслідок, забруднення довкілля шкідливими речовинами. Так, нафтопродукти, потрапляючи у водойми, не тільки забруднюють їх, а й спричинюють зупинку забору води для населення. Такі аварії згубно діють на ґрунти, рослинність і тваринний світ.

Джерелами забруднення території України є й різноманітні підприємства хімічної промисловості, які виробляють фосфор, фос­форну кислоту, мінеральні добрива, соду, кислоти, нафтопродукти тощо. Потрапляння хімічних речовин у повітря, водойми, ґрунти у значній кількості має тяжкі наслідки, пов’язані з природними, матеріальними, а іноді й людськими втратами.

Факти сьогодення

Екологічно небезпечні підприємства. В Україні налі­чують близько 1700 хімічно небезпечних об’єктів. Найбільша їх частина сконцентрована в східних і південних регіонах України, зо­крема в Харківській, Донецькій, Одеській, Дніпропетровській, Лу­ганській областях, де проживає майже половина населення України. Велику техногенно-екологічну небезпеку представляють вибухо- і пожежонебезпечні підприємства, кількість яких сягає понад 1000.

Підприємства металургійної промисловості забруднюють атмо­сферу і водойми викидами і скидами забруднювальних речовин. У повітря потрапляють окиси азоту, вуглецю, сірки, пил та інші шкідливі речовини (мал. 212). Вода, яку використовують для охолодження, забруднюється механічними частками, розчинниками, хлоридами, нафтопродуктами, фенолами тощо. На таких підпри­ємствах зазвичай є спеціальні накопичувачі для відходів і забруд­нених стічних вод. Однак не завжди дотримуються правил їх зберігання. Аварії на металургійних підприємствах є дуже небез­печними для природного середовища і людини.

t

Мал. 213. Комплексне забруднення довкілля

Житомир

О

©Львів

Тернопіль

Хмельницький

©Вінниця )

’Ужгород

Лугансько

О

Чернівці

Донецьк

авколишнього <

©Запоріжжя

Екологічна ситуація

сприятлива для проживання людей

помірно сприятлива

задовільна

о. Зміїний (Україна)

погіршена

напружена

Сімферополь

Севастополь^

катастрофічна

246

А

Джерелами забруднення є й інші галузі господарства, зокрема ви­добуток як відкритим, так і закритим способом корисних копалин, наприклад вугілля, залізної руди, ртуті, сірки тощо. Виробництво електроенергії на теплових електростанціях (ТЕС), автомобільний та інші види транспорту також є джерелами забруднення. Так, ТЕС, підприємства вугледобувної промисловості забруднюють повітря окисами вуглецю й азоту, сажею, пилом тощо. Автомобільний транс­порт значно забруднює довкілля небезпечними вихлопними газами.

0

Проблема

Іпв

Кількість і склад вихлопних газів залежить від двигуна автомобіля та від виду палива. Однак зазвичай вихлопні гази з будь-якого автомобіля містять до 200 компонентів, із яких одним з найнебезпечніших є окис вуглецю. На нього припадає понад 12 % вихлопних газів. Кожний вантажний автомобіль викидає в повітря за годину 6 м3 цього газу, а легковий - 3 м3. Отже, від тисячі автомобілів, що рухаються по авто­магістралі, щогодини потрапляє у повітря до 5000 м3 окису вуглецю. Спрогнозуйте наслідки забруднення атмосферного повітря автомобіль­ним транспортом за місяць та рік. Запропонуйте способи поліпшення ситуації на дорогах України.

До джерел забруднення навколишнього середовища належать також очисні споруди міст, полігони твердих побутових відходів. Не­досконалі, а часто зношені фізично водопровідно-каналізаційні систе­ми скидають у природні водойми значну кількість забруднювальних речовин: органічних, нафтопродуктів, нітратів, азоту амонійного тощо (мал. 211). Ці викиди завдають великої шкоди екосистемам водойм, псують водопроводи, поширюють мікроби і призводять до значних матеріальних збитків. Унаслідок просочування шкідливих речовин сміттєзвалищ забруднюються ґрунти та підземні води токсичними речо­винами, знищуються осередки поширення рослин і тварин.

Часто накопичувачами забруднювальних речовин є водосховища, з яких під час підтоплення вони поширюються й на прилеглі тери­торії. Забруднення водосховищ призводить до негативних наслідків для рибного господарства, їхнього органічного світу в цілому.

Сільськогосподарське виробництво також має негативний вплив на природу. Так, після опадів з полів змивається значна кількість хімічних речовин, які були внесені з добривами. їхні розчини потрап­ляють у річки, озера, водосховища, моря, що часто призводить до замору водойм.

Факти сьогодення

Сільськогосподарське сміття. Негативним явищем у нашій країні стало засмічення території сільськогосподарських підприємств побутовим сміттям, більшість якого не утилізується природою, тобто не бере участі у природному колообігу, а отже, забруднює довкілля і вилучає значні земельні угіддя. За даними статистики, у сільській місцевості України понад 12 тис. звалищ та смітників, які охоплюють територію майже 5 тис. га. Ці цифри досить промовисті.

Більшість території України внаслідок інтенсивної господарсь­кої діяльності є забрудненою (мал. 213). За ступенем забруднення території поділяють на: відносно екологічно чисті (близько 7 %), умовно чисті (8 %), малозабруднені (14 %), забруднені (близько 39 %), дуже забруднені (близько ЗО %), екологічної катастрофи (близько 2 %).

247

Практичне завдання

За картою (мал. 213) визначте, в яких областях України ступінь за­бруднення довкілля найбільший, а в яких — найменший; де зосере­джені території екологічної катастрофи.

УЗАГАЛЬНЕННЯ

4 Геоекологічна ситуація — це стан навколишнього середовища в певний період часу на певній території.

4 Сучасна геоекологічна ситуація в Україні характеризується як кризова.

4- Основними джерелами забруднення навколишнього середовища є атомні та теплові електростанції, транспорт, підприємства промисло­вості, сільськогосподарське виробництво, полігони твердих відходів, побутові стоки.

4 Основними забруднювачами довкілля є хімічні, радіоактивні речовини, пил, сажа та ін.

Ключові терміни і поняття

геоекологічна ситуація 4 джерела забруднення 4 забруднювальні речовини 4

Самоперевірка

На конкретному прикладі схарактеризуйте наслідки техноген­них аварій для навколишнього середовища.

Поясніть, чому забруднювальні речовини не беруть участі у при­родному колообігові речовин.

Назвіть причини погіршення чи поліпшення екологічної ситуації у вашій місцевості.

Наведіть приклади джерел забруднення довкілля у вашій місцевості.