Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 кл Пестушко підручник 13 12 2014.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
370.96 Кб
Скачать

§31 . Різноманітність рослинності, закономірності поширення. Рослинні ресурси, їх охорона і відтворення

Географічна розминка

Пригадайте з курсу біології, які умови впливають на формування рос­линності певної території. ш Здійсніть прогулянку своєю місцевістю і назвіть найтиповіших пред­ставників рослинності.

4

m

О

&

Рослинність України надзвичайно різноманітна. Це зумовлено неоднаковими природними умовами в різних регіонах країни, складним розвитком органічного світу впродовж тривалого геологічного часу.

Рослинність - це сукупність рослинних угруповань на певній те­риторії (мал. 136). У межах України природна рослинність збереглася на 1/3 площі (близько 20 млн га). Часто рослинність ототожнюють із поняттям рослинний покрив. За видовим складом і чисельністю особин рослинність поділяють на певні типи. Наприклад, типами рослинності є ліси, чагарники, пустища, солончаки. На території, навіть невеликій за площею, може поєднуватися кілька типів рослинності.

На рівнинах рослинність змінюється за правилами широтної зо­нальності, а в горах - висотної поясності, так само як й інші природні компоненти. Основними типами рослинності в нашій країні є ліси, луки, степи, болота (мал. 137, 138).

Ліси. Природні особливості України, тобто рельєф, клімат, ґрунти, зумовили різноманітний склад порід дерев у лісах (мал. 137). В укра­їнських лісах на площі у 10 млн га зростає понад 25 листяних і хвойних порід, найпоширенішими з яких є сосна, дуб, ялина, бук, береза, вільха і граб. Різноманітними є й лісові угруповання. Найбільшу частку рівнинних лісів охоплюють соснові, сосново-дубові, дубові, дубово- грабові та вільхові угруповання. У південних районах України до дуба і сосни додається біла акація та різні чагарники. А у складі лісів, що ростуть на схилах ярів і балок, так званих байраків, поряд з дубом помітні клен, ясен, берест. В Українських Карпатах великі площі охоплені лісами з ялини, бука та ялиці. У лісах Кримських гір поши­рені дуб пухнастий і скельний, бук східний і лісовий, граб і сосна.

Луки - це тип рослинності з переважанням багаторічних трав, що зростають в умовах більш-менш вологого клімату (мал. 137). їх вико­ристовують як природні пасовища і сіножаті. В Україні лучна рос­линність охоплює площу близько 7 млн га здебільшого на заході Поліської низовини та в Українських Карпатах. У лучних угрупованнях панують злакові рослини: вівсяниця, тонконіг, стоколос, пирій і осоки. Цінними лучними рослинами є бобові, зокрема конюшина, в’язіль, горошок мишачий та ін.

Степ - це тип рослинності, в якому також переважають багаторічні трави, але лише ті, що пристосувалися до умов континентального кліма­ту з тривалими посухами. Степ формується на чорноземних і каштанових

Види рослин

1

Береза

ф

Бук

Дуб

Природні зони і гірські країни Зона мішаних лісів Лісостепова зона Степова зона і Карпати Кримські гори

Луцьк© л

©Львів

Тернопіль \

V С !

Луганськ

Кіровоград ©

п ®

Донецьк

№ Сон-трава І Типчак

^ Тюльпани

Червона ■ рута

Сосна

Сімферополь'

і

їх.-

V* Кипарис Баранець Підсніжники

її і

у Брандушка * Полин

Ковила

^ Лілія лісова Шафрани

Ялина Півники Ялівці

Дельфіній Зозулинці

Т Сосна О Едельвейс кримська V

Клен

ґрунтах в умовах рівнинного рельєфу на півдні України. Серед трав тут панують злаки, як-от: ковила, костриця, житняк, типчак і осоки (мал. 138). За панівними рослинами розрізняють степи типові, або справжні, лучні, чагарникові та пустельні. Вони змінюються послідовно з півночі на південь. Недоторкані ділянки степової рослинності зберегли­ся лише у заповідниках та на деяких схилах річкових долин, ярів і балок.

Болота. Болотяна рослинність вологолюбна (мал. 138). У рослин­ному покриві низинних боліт, розташованих здебільшого в долинах річок, по берегах озер, переважають вільха чорна, очерет, рогіз, осоки, зелені мохи. На верхових болотах, що розміщуються на вододілах, рослинний світ бідний. Тут зростають сосна, чагарники - багно болотне, журавлина, андромеда, трапляються пухівка, росичка, а також окремі види сфагнових мохів. На перехідних болотах рослинний покрив є пере­хідним від низинних до верхових, тому на них поширені як одні, так й інші види рослин. Найбільші площі в Україні болотяна рослинність охоплює на Поліссі, трапляється у долинах степових річок та в Україн­ських Карпатах.

Практичне завдання

За картою атласу визначте, які типи рослинності переважають у різних областях України і у вашій місцевості.

Рослинні ресурси. Це частина біологічних ресурсів певної території, представлена вищими рослинами, грибами, мохами, лишайниками і водоростями, які людина використовує або може використати для задо­волення своїх матеріальних і духовних потреб. На території України всі типи рослинності - ліси, луки, степи, болота - мають велике господар­ське значення як технічна, харчова, кормова й лікарська сировинна база. Крім того, рослинні ресурси беруть участь у важливих природних і суспільних (культурних) процесах: водоохоронних, захисних, санітарно- гігієнічних, оздоровчих та ін.

163

Практична цінність рослин України. Нині практичну цінність мають 65 % видів рослин України. З них понад 800 використовує тради­ційна та народна медицина; понад 200 видів є вітамінними рослинами; 150 видів - це дикорослі плодові, ягідні, горіхові, салатні харчові рос­лини; близько 400 видів - олійні рослини; приблизно 100 видів - ду­бильні, 150 видів - фарбувальні і 50 видів - волокнисті рослини; понад 1000 видів - кормові, а понад 500 - медоносні рослини, близько 80 видів цінні своєю деревиною.

Особливо важливу роль серед рослинних ресурсів України відіграють ліси, які не лише є важливою сировиною, а й беруть участь у збере­женні довкілля. Україна належить до країн з невисокою забезпеченістю лісовими ресурсами. Ступінь заліснення території, або лісистість, становить лише 15,5 % (оптимальним є показник 21-22 %). До того ж показник заліснення у межах країни коливається від понад 40 % в Івано-Франківській області до 1,8 % у Запорізькій. Близько 60 % усіх лісів віднесено до так званих екологічних — захисних, водоохоронних, оздоровчих та інших екологічно цінних лісів. Інші 40 % вважають такими, які можна використовувати у господарстві - експлуатаційні.

Проблема

и Нині актуальними проблемами щодо використання лісових ресурсів є порушення балансу між обсягами промислового використання лісу й екологічними вимогами, значне виснаження лісосировинної бази, ско­рочення обсягів лісокористування для екологічних цілей, обмеженість інвестицій у лісове господарство. Запропонуйте способи вирішення названих проблем. Що необхідно зробити для збільшення лісових насаджень у вашій місцевості?

Дерева — справжні екологи. Вченими встановлено, що щорічно 1 га хвойних дерев затримує на кронах до ЗО т пилу, соснові - 35 т, в'яз - 43 т, дубові насадження - 54 т, букові - 65 т. Свинець із ви­хлопних газів вбирається листям каштана, клена, тополі, липи. Тому, створюючи санітарно-захисні зони навколо промислових підпри­ємств, слід враховувати високу екологічну цінність цих дерев.

Рослинні ресурси мають харчову і лікарську цінність. Україна ба­гата на такі лікарські рослини, як валеріана, шипшина, фіалка, шавлія, ромашка, барвінок, дурман, кульбаба, чистотіл, звіробій, по­дорожник, спориш, меліса, суниця лісова, живокіст та інші (мал. 139). Усього їх налічують майже 250 видів, 150 з яких визнано науковою медициною (інші застосовують у народній медицині). Головними за заготівлею лікарських рослин є північні та центральні райони Укра­їни, а також Карпати і Крим. Велике значення мають дикорослі плоди і ягоди, багаті на різноманітні корисні для людського організму еле­менти. Сфера використання цих рослинних ресурсів дедалі розши­рюється завдяки спеціально створеним ресурсним заказникам, які стають не тільки джерелом заготівель, а й базою для їх вивчення. Так, для збереження природних умов болотяних масивів і прилеглих до них територій, багатих на ягідники та цінні лікарські рослини, в Укра­їні виділені і взяті під охорону ділянки площею близько 90 тис. га. Наприклад, у Тернопільській області створені Почаївський і Галицький ботанічні сади лікарських рослин.

165

Географія культури

Рослини в українських святах. Українці завжди з повагою ставилися до рослин і вірили в їхні цілющі властивості. Рослинні дійства були присутні на різних святах. Так, на Семена, 23 травня, люди збирали різні трави, з вірою в їхні лікувальні й магічні властивості. На Трійцю також збирали різні рослини і вкривали ними підлогу, при­крашали оселю. Віночок, який плели у перший день Трійці, дівчата зберігали аж до Петрівки, щоб русалоньки не залоскотали під час купання в річці. На Івана Купала завжди прикрашали вербу, водили навколо неї хороводи, а потім спалювали на купальському вогнищі.

Книга рідкісних і зникаючих видів рослин. Нині близько 400 видів рідкісних і зникаючих рослин взято на облік і занесено до Червоної книги України (мал. 140). Занесення певного виду до Червоної книги - це попередження про те, що цьому виду загрожує небезпека, а тому він потребує певних заходів щодо його збереження. З рідкісних рос­лин охороняють реліктові види, які збереглися на нашій території з минулих геологічних епох. Це тис ягідний, сосна кедрова, які зрідка трапляються в Карпатах; фісташка туполиста, півонія тричітрійчаста, поширені в деяких місцях Криму. Абсолютної охорони потребують ендемічні для України види, які за її межами не трапляються. Це

занесені на сторінки Червоної книги кримсь­кі ендеміки - сосна Станкевича, тюльпан Кальє, вовчі ягоди кримські, а також карпат­ські ендеміки - дзвоники карпатські, медун­ка Філярського. До національної Червоної книги занесені й ті види рослин, які скоро­чують площі свого поширення через діяль­ність людини. Так, у зв’язку з виснаженням на сторінки книги потрапили угруповання пізньоцвіту осіннього, беладони лікарської, горицвіту весняного, тирличу жовтого та інших рослин, що мають значення для фар­мацевтичної промисловості. З естетичних міркувань охороняють і занесені до Червоної книги багато видів рослин, яким притаман­на краса цвітіння і кількість яких значно скоротилася. Серед них - зозулині чере­вички звичайні, конвалія (мал. 141), латаття біле та глечики жовті, нарцис вузьколистий, підсніжник звичайний, лілія лісова та ін.

Практичне завдання

За додатком 1 (див. табл. 8) з’ясуйте, які рослини вашої місцевості занесені до Червоної книги.

УЗАГАЛЬНЕННЯ 4 Основними типами рослинності в нашій країні є лісова, лучна, степова, болотяна.

4 Рослинні ресурси - це частина біологічних ресурсів, представлена різними типами рослинності.

4 Лісові ресурси беруть участь у господарстві і виконують екологічні функції, інші рослинні ресурси — дикорослі трави, плоди і ягоди — мають харчову і лікарську цінність.

■f Рослинність України потребує охорони і відновлення, рідкісні і зникаючі види занесені до Червоної книги.

Ключові терміни і поняття

рослинність тип рослинності рослинні ресурси лісистість Самоперевірка

Запропонуйте заходи, які сприяли б раціональному викорис- Нтанню рослинних ресурсів у вашій місцевості.

Поясніть закономірності поширення рослинності на території України.

Наведіть приклади деревних порід у лісах України, скориставшись місцевими назвами, як-от: Березань, Борова, Буковина, Вільхівка, Дубно тощо. Знайдіть ці назви на карті.

Назвіть усі переважаючі типи рослинності у вашій місцевості.

т

І варинам в нашому житті належить важливе місце. Адже харчові продукти тваринного походження складають основу нашого щоденного раціону. М’ясо, мед, яйця, молоко - лише незначна його частина. Наукове вивчення тварин здійсню­ють зоологи, працівники зоопарків, екологи - спеціалісти, які знають про тварин усе. Вони вміють за ними спостеріга­ти, збирати колекції, знають про їхню життєдіяльність і по­ширення. Усі, хто створює продукти харчування, постійно у своїй роботі користуються знаннями про тваринний світ. Мисливці точно знають строки полювання на тварин, їхні по­вадки і поведінку в різні пори року. Без знань про життя тварин у ставках і річках, у морі й на морському узбережжі рибалки не зможуть виконувати свою роботу. А екологи за­стосовують свої знання для того, щоб дбати про охорону диких тварин та їхнє відтворення.