Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
техніка безпеки.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
32.76 Кб
Скачать
  1. Сповіщувачі полум’я

Пожежа супроводжується процесом виникнення електромагнітного випромінювання в оптичному діапазоні. Оптичний діапазон випромінювання, в залежності від довжини хвилі, підрозділяється на ультрафіолетовий, видимий інфрачервоний. Випромінювання осередку пожежі, в залежності від температури горіння і виду хімічної реакції, має різний спектральний склад. Спектр випромінювання полум'я досить складний і складається з:

  • суцільного випромінювання, створюваного, в основному, за рахунок нагрівання різних твердих і рідких часточок, що утворюються над осередком пожежі при неповному згорянні (часточок сажі, пари води і т.п. ); крім того, нагрівається зона підготовки речовини до горіння; суцільне випромінювання має два характерних піки, що обумовлено випромінюванням нагрітих пари води і радикалів ВІН, а також випромінюванням нагрітого двоокису вуглецю;

  • лінійного спектра, що утворюється в результаті хімічної реакції у полум'ї (взаємодія між молекулами речовини); склад даного випромінювання залежить від виду пальної речовини й окислювача;

  • окремих ліній, що утворюються в результаті електронних переходів в атомі під дією зовнішньої енергії (тепла, хімічної реакції).

За високих температур горіння збільшується кількість таких ліній, що розташовуються в ультрафіолетовому діапазоні спектра. Спектр випромінювання полум'я містить різний за інтенсивністю і діапазоном склад, на який впливає велика кількість факторів. Однак для кожного конкретного складу пальних речовин характерний визначений вид спектра, хоча інтенсивність окремих його складових варіюється в залежності від розміру осередку пожежі й умов горіння.

Виявлення випромінювання осередку пожежі на випромінюючому тлі вимагає спеціальних заходів щодо захисту від помилкових спрацьовувань. Випромінююче тло може (за його достатньої інтенсивності) наситити чутливий елемент сповіщувача, і випромінювання перешкоди невеликої інтенсивності викликає спрацьовування сповіщувача. Тому в ПС використовуються чутливі елементи, що мають виборчу спектральную характеристику.

В ультрафіолетовому діапазоні спектра застосовуються лічильники фотонів або газонаповнені індикатори. Ці елементи мають велику чутливість і працюють за принципом зовнішнього фотоефекту. Відрізняються вони розмірами фотокатода і, відповідно, чутливістю. Елементи працюють в імпульсному режимі. Їхні електронні схеми побудовані за принципом обробки інформації про кількість імпульсів, що надходять від осередку пожежі. При незначному випромінюючому тлі фотоелементи генерують невелике число импульсів в одиницю часу, але при виникненні пожежі різко зростає потік фотонів, і фотоелементи генерують достатню кількість імпульсів для спрацьовування ПС.

Схеми обробки імпульсів можуть бути накопичувальними(тобто здійснюється акумуляція імпульсів у конденсаторі до певної її величини) або "цифровими" (тобто спрацьовування сповіщувача відбувається при підрахунку певної кількості імпульсів за точно заданий час). За тривалої експлуатації ультрафіолетових ПС настає старіння матеріалу фотокатода, і, відповідно, спектральна характеристика зрушується в область видимого діапазону випромінювання. Стійкість сповіщувача до випромінювання тла знижується. Експлуатація його стає неможливою через збільшення імовірності помилкового спрацьовування.

Інфрачервоні сповіщувачі як чутливі елементи мають в основному фоторезистори. Вони працюють за принципом внутрішнього фотоефекта і змінюють свої електричні параметри в залежності від інтенсивності падаючого на них світлового потоку.