Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
289
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
62.63 Кб
Скачать

Діагностика логіко – математичного розвитку.

Наступним кроком в моїй роботі стало обстеження старших дошкільників. З’ясовуючи вміння дітей логічно мислити, я орієнтувалась на те, що саме вони знають з математики (зокрема про простір, час, величину, геометричні фігури, числа), як розуміють вислів «логічно мислити» і якими вміннями та навичками користуються при вирішенні того чи іншого завдання.

У процесі дослідження я спостерігала за поведінкою дітей, їх зацікавлювали нестандартні задачі, питання, картки – тести, завдання – лабіринти, індивідуальні математичні завдання, віршовані задачі, ігри – головоломки. Обстеження дітей старшої групи проводились на основі вміння логічно мислити під час математичних завдань, логічних задач, вправ, карток – тестів. Результати виконаних дітьми завдань вміщені в таблиці №1. розвиток логіко – математичних здібностей 1 півріччя навчального року 2012-12013.

Дітям були запропоновані шість завдань логіко – математичного змісту.

Завдання №1.

Яка фігура тут зайва і чому?

Завдання №2.

Яке число слід поставити в пусту клітинку?

Завдання №3.

Котра із геометричних фігур тут зайва і чому?

Завдання №4.

Знайдіть два однакових предмета?

Завдання №5.

Розгляньте картку – схему. Знайдіть, що намальовано зліва від будильника?

Зафарбуйте підмет олівцем червоного кольору.

Завдання №6.

Розгляньте картку – схему. Замалюйте ракети, які летять вгору червоним олівцем, ракети , що летять вниз синім олівцем.

Таблиця №1. кількість обстежених дітей – 20.

Рівні завдання

високий

достатній

середній

низький

1.

5

7

6

2

2.

4

5

8

3

3.

6

6

7

1

4.

3

4

9

4

5.

4

5

7

4

6.

5

6

8

2

Узагальненні результати

4

5

8

3

Завдяки результатам проведеної діагностики було з’ясовано над чим слід працювати, на яких дітей слід звернути увагу та організувати індивідуальну та групову роботу. В старшому дошкільному віці логіко – математичні здібності дітей помітно вдосконалюються. Цей процес розпочався з подання інформації з засвоєнням якої малюки осягли сутність логіко – математичних зв’язків, усвідомлювали необхідність вміння логічно мислити, та використовувати математичні обчислення в життєвих ситуаціях.

Кожний етап опрацювання визначеної теми мав однаковий початок: проводилися серії індивідуальних логіко – математичних вправ, завдань. Здобуті у такий спосіб знання узагальнювалися під час проведення групових опитувань. Тобто відбувався закономірний процес: думка дитини рухалась від безпосереднього сприймання логічних знань, до визначення зв’язку між логікою та математикою. Навчання дітей сприяло тому, що вони почали активно використовувати логічне мислення як засіб пізнання світу. Використання ситуативних завдань дозволяло реалізувати індивідуальний підхід до дітей та диференціацію навчання, що робило процес навчання та розвитку логіко – математичних здібностей особистісно орієнтованим.

Щоб з’ясувати які зміни відбулися після здійснення системного та різнобічного впливу на розвиток логіко – математичних здібностей дітей, були проведені повторні: обстеження і діагностика. Результати виконаних дітьми завдань вміщені в таблиці №2.

Дітям були запропоновані такі завдання логіко – математичного змісту.

Завдання №1.

Знайди фігуру якої не вистачає. Викликати інтерес у дітей до вирішення завдання шляхом зорового та мисленного аналізу рядів фігур по горизонталі, вибрати фігуру якої не вистачає із шести запропонованих. Виявити вміння обґрунтувати своє рішення.

Завдання №2.

Знайдіть фігуру на основі аналізу рядів фігур по горизонталі та вертикалі. В них заховані три закономірності. Шляхом аналізу та співставлення знайти рішення.

Завдання №3.

Лабіринт. На основі зорового простежування ходів, необхідно відшукати потрібний предмет.

Завдання №4.

Знайдіть фігуру якої не вистачає в третьому ряду на основі аналізу, порівняння та співставлення рядів фігур по признакам: форма, тулуб, голова, кількість вусів, направленість хвоста.

Таблиця № 2. кількість обстежених дітей – 20.

рівні

завдання

високий

достатній

середній

низький

1.

7

9

2

2

2.

8

8

3

1

3.

9

6

4

1

4.

7

6

5

2

Узагальненні результати

7

7

5

1

Результати обстеження мого дослідження показали наступне:

- у дітей значно виріс рівень логіко – математичних знань, умінь, навичок;

- дошкільники активно прагнуть здобувати різноманітні знання, в світі логіко – математичного розвитку, докладають власні зусилля, щоб висловлювати власні думки, чітко та вільно користуються логіко – математичними нормами;

- у малюків сформувалось позитивне ставлення до розвитку у них логіко – математичної компетенції.

Обрані шляхи, сприяли тому, що наші діти володіють засобами логіко – математичної компетентності. Отже, отримані данні свідчать, що формування логіко – математичної компетентності для дітей є ефективною та особливо привабливою та цікавою. Крім того, встановлено, що логіко – математичні ігри та вправи дають можливість засвоєння нового на 80% більше, ніж звичайні заняття. Все вище викладене свідчить про те, що логіко – математична діяльність є тією формою організації навчального процесу, що сприяє більш повному і цілеспрямованому засвоєнню знань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]