Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_defak_1_kurs_modulna.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
315.9 Кб
Скачать

Тема 9. Суспільно-політична та військова діяльність козацтва

наприкінці XVI – у першій половині XVII ст.

Козаки на захисті рідної віри: формування національного ідеалу «лицаря Степу». Колонізація степових погранич – творення власного соціального світу. Таємне висвячення митрополита України під охороною козацької шаблі – злиття військово-політичної та духовної частин національної ідеології українців.

Перехід козацтва від оборонної до наступальної тактики у боротьбі з татарами. Спроба Стефана Баторія включити козацтво в державну структуру Речі Посполитої. Походи козаків на Молдову у 70-х рр. XVI ст. Участь козаків у Лівонській війні проти Московського царства та в інтервенції Речі Посполитої до Росії під час Смути. Походи козаків на Туреччину.

Перші козацькі повстання: причини та наслідки. Петро Сагайдачний на чолі українського козацтва. Боротьба за самоутвердження козацтва як носія українського суверенітету: козацькі війни 1625 – 1638 рр. «Ординація війська Запорізького», її оцінка в історіографії.

Тема 10. Українська революція середини XVII ст.

та становлення козацької держави.

Проблема термінологічної оцінки та періодизації подій 1648 – 1657 рр. Причини козацької революції. Особистість Богдана Хмельницького. Проблема ролі особистості в історії. Перші перемоги козаків та виникнення козацької держави. Значення держави Б. Хмельницького в українській ментальності.

Територія та модель управління козацької держави. Старшинський корпус як нова політична еліта української суверенної держави. Перебіг українсько-польської війни за незалежність, геополітичні обставини її протікання та роль сусідніх держав.

Переяславська угода 1654 р. – одна з найбільш дискутивних проблем української історії. Політичні та світоглядні несумісності України та Росії у середині XVII ст. та наслідки для українського народу договору з Росією. Відгомін Березневих статей у сьогоденні. Початок російсько-польської війни та роль у ній України.

Тема 11. Громадянська війна та іноземні інтервенції кінця XVII ст. Боротьба за возз’єднання козацької України

Смерть Б. Хмельницького та активізація боротьби за булаву в старшинському середовищі. Юрій Хмельницький як компромісна фігура в ролі гетьмана України. Проголошення гетьманом І. Виговського. Опозиція гетьману з боку Запоріжжя та частково Лівобережної України, повстання М.Пушкаря та Я. Барабаша. Початок громадянської війни в Україні та втручання в неї сусідніх держав. Гадяцька угода 1658 р. – спроба повернутись у світ звичних політичних цінностей. Конотопська битва. Зречення І. Виговського.

Відчайдушні спроби Ю. Хмельницького опанувати ситуацію – Переяславська угода та Слободищенський трактат. Розкол України. Причини приходу до влади та діяльність П. Тетері та І. Брюховецького. Різні політичні орієнтації українського суспільства – головна причина громадянської війни. Андрусівське перемир’я та розподіл України між Росією та Польщею – результат інтервенції сусідніх держав та внутрішньої кризи в Україні.

Діяльність гетьмана П. Дорошенка – спроби возз’єднати Україну. Переорієнтація гетьмана на Туреччину та сприйняття цього суспільством. Роль Запорозької Січі в подіях громадянської війни. Рукотворна пустеля та занепад України наприкінці XVII ст. Оцінка подій Руїни вітчизняними та зарубіжними істориками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]