Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_defak_1_kurs_modulna.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
315.9 Кб
Скачать

Тема 12. Гетьман і. Мазепа та його діяльність.

Інкорпорація Лівобережної України до складу

Російської імперії та ліквідація Запорозької Січі.

Гетьманування І. Самойловича, його внутрішня та зовнішня політика. Сходження на гетьманування Івана Мазепи та початки його правління. Коломацькі статті. Внутрішня політика гетьмана Мазепи, його державотворча діяльність. Повстання Петра Іваненка. Участь Гетьманської України в російсько-кримсько-турецьких війнах 1680 – 1690-х рр. Антипольське повстання 1702-1704 рр. на Правобережній Україні та проблема об’єднання козацької України.

Початковий етап російсько-шведської Північної війни та участь в ньому Гетьманської України (1700 – 1708 рр.). Причини переходу І. Мазепи на бік Швеції. Договір з Карлом ХІІ. Оцінка цих подій в історіографії як відображення процесу формування української національної самосвідомості. Лівобережна Україна як театр військових дій: від Батуринського погрому до Полтавської битви.

Українська політична еміграція та її боротьба з Москвою. Обрання на гетьманство П. Орлика. Конституція 1710 р., її значення в історичній пам’яті України. Гетьманщина під зверхністю Російської імперії після Полтавської поразки. Ліквідація Запорозької Січі. Запорожці під зверхністю кримського хана – Кам’янська та Олешківська січі.

Тема 13. Правобережна та Західна Україна у XVIII ст.

Становище українських земель у складі Речі Посполитої у XVIII ст. Хаос внутрішньої політики Речі Посполитої та грубе втручання сусідів – причина її державної катастрофи. Барська конфедерація як спроба польської шляхти відновити суверенітет. Гайдамацький та опришківський рух на Правобережжі та в Галичині, проблема його наукової оцінки. Народні повстання 1738 та 1750 рр. Коліївщина – останній акт трагедії українсько-польських взаємин. Приєднання Правобережної України до Російської імперії.

Змістовний модуль 2

Тема 14. Між двома імперіями: політико-адміністративний

та соціально-економічний стан українського суспільства наприкінці XVIII – на початку ХХ ст.

Територіальні утворення України, їх економічні та адміністративні відмінності: Слобідська Україна, Лівобережна Україна – Малоросія, Правобережна Україна – «Південно-Західний край», Південна Україна – «Новоросія», Галичина, Буковина, Закарпаття. Формування політичної еліти – дворянства в Наддніпрянщині, форми його співіснування з Російською імперією: прихована опозиція та інтеграція. Духовенство як соціальна еліта в західноукраїнських землях. Купецтво, міщанство, селянство – зміни соціального стану. Нові форми соціального управління, наступ на козацьку автономію. Еволюція козацтва як соціального стану. Формування в Україні нової моделі економічних відносин, зародження капіталістичних форм виробництва.

Тема 15. Форми соціальної опозиції імперському режиму.

Початок українського національно-культурного

відродження.

Дворянська опозиція: масонські ложі в Україні. Рух декабристів в Україні, його задачі та причини поразки. Товариство об’єднаних слов’ян, його зв’язки з декабристським рухом. Національно-визвольні повстання в Польщі та Правобережній Україні. Народні виступи селян та військових поселенців.

Національно-культурне відродження в Україні: ідеї та етапи. І. Лисяк-Рудницький та його роль у висвітленні процесу національно-культурного відродження кінця XVIII – початку ХХ ст. Лівобережна Україна – батьківщина ідеології українського автономізму. Малоросійське товариство В. Лукашевича. Національне відродження на Слобожанщині. Гурток харківських романтиків. Кирило-Мефодіївське товариство: ідеологія, діяльність, історичне значення. Відродження на Галичині. «Руська трійця». «Будителі» на Закарпатті.

Народництво в Україні: російська та українська течії. Хлопоманство в Правобережній Україні. Діяльність «Основи» та громадівський рух Наддніпрянщини у 60-ті та 70-ті рр. ХІХ ст. Народовство в Галичині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]