Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підготовка_газодимозахисника-Таран.doc
Скачиваний:
290
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
486.91 Кб
Скачать

Міністерство УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Академія пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля

Кафедра спеціальної підготовки

Таран Є.О., Колесніков Д.В.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

з дисципліни

ПІДГОТОВКА ГАЗОДИМОЗАХИСНИКА”

за напрямом підготовки 6.170203 „Пожежна безпека” освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр”

(термін навчання 4 роки та 2,5 роки)

для слухачів заочної форми навчання

Черкаси 2008

Підготовка газодимозахисника: Методичні вказівки та контрольні завдання для слухачів заочної форми навчання /Укл. Є.О.Таран, Д.В. Колесніков – Черкаси: АПБ, 2008. – 24 с.

Укладачі: Таран Є.О., Колесніков Д.В.

Рецензент; - начальник центру практичного навчання

підполковник с.ц.з. В.І. Бузько

Затверджено на засіданні методичної ради

(протокол № __ від __.__.__.)

1. Методичні вказівки по вивченню курсу

Тема 1. Організація гдзс в гарнізоні та підрозділах мнс України.

Газодимозахисна служба в гарнізоні та підрозділах МНС України. Її структура, завдання і функції. Загальне керівництво ГДЗС. Основна тактична одиниця ГДЗС. Відомості про зміст дисциплін, її роль в підготовці фахівців для підрозділів пожежної охорони. Методика підготовки та допуск особового складу до роботи в ізолюючих протигазах. Матеріально-технічне забезпечення ГДЗС. Методика проведення занять з особовим складом ГДЗС.

Тема 2. Небезпечні фактори пожежі та їх дія на організм людини.

Основні поняття про фізіологію дихання. Кількісні показники процесу дихання: життєва ємність легень, частота дихання, легенева вентиляція, споживання кисню. Склад вдихуваного повітря. Доза споживання кисню людиною в залежності від фізичних навантажень.

Небезпечні фактори пожежі: задимленість, температура навколишнього середовища, продукти горіння, токсичні пари, гази та їх вплив на організм людини. Перша долікарська допомога при отруєнні.

Способи і засоби захисту людей на пожежі, в непридатному для дихання середовищі. Загальні відомості про засоби індивідуального захисту органів дихання і зору газодимозахисника, їх класифікація.

Тема 3. Відомості про створення і використання ізолюючих апаратів в пожежній охороні. Призначення, класифікація і типи ізолюючих апаратів. Вимоги, до конструкції апаратів.

Будова, принцип роботи, тактико-технічні характеристики киснево-ізолюючого протигазу КІП-8. Призначення, будова, принцип роботи та регулювання редуктора, легеневого автомату, звукового сигналу. Види перевірок апаратів КІП-8, терміни та методика їх проведення.

Правила експлуатації апаратів КІП-8. Правила техніки безпеки при роботі в апаратах. Можливі несправності апаратів, їх ознаки, причини та способи усунення.

Методика розрахунку кисню, необхідного для забезпечення робіт в непридатному для дихання середовищі та часу роботи в апаратах. Порядок включення в апаратах і виключення із них. Обслуговування апаратів після роботи. Утримання апаратів в бойовому розрахунку та резерві. Службова документація та її оформлення. Вимоги нормативних документів.

Особливості будови, принципу роботи апаратів типу Р-12, Р-30, Р-34, РВЛ-1 та їх тактико-технічна характеристика.