Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPPR_Ekzamen1.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
103.82 Кб
Скачать

40. Основні напрямки розробки пожежно-профілактичних заходів щодо забезпеченню безпеки людей при виникненні

пожежі: 1. Об’ємно-планувальні і конструктивні рішення щодо шляхів

евакуації: - раціональне планування та розташування приміщень; - продумані напрямки евакуації людей; - забезпечення необхідної кількості евакуаційних виходів;

- обмеження використання горючих облицювальних матеріалів з урахуванням вимог норм та груп горючості матеріалів тощо.

2. Інженерні рішення спрямовані на обмеження поширення вогню та продуктів горіння та швидку ліквідацію пожежі при її

виникненні: - улаштування при необхідності протипожежних перешкод (протипожежні стіни, перегородки) та заповнення прорізів у

протипожежних перешкодах (протипожежні люки, клапани заслінки, двері тощо); - система протидимного захисту (багатоповерхові будинки); - установки пожежогасіння та сигналізації тощо.

3. Додержання обслуговуючим персоналом суворого протипожежного режиму:

- при експлуатації електричних приладів, систем опалення, та вентиляції; - контроль ремонтних робіт, пожежонебезпечних вогневих

робіт;

- режим паління; - утримання шляхів евакуації;

- заборона зберігання вибухонебезпечних речовин, горючих газів, легкозаймистих рідин, горючих рідин; - визначення норм і порядку використання горючих матеріалів та інше.

4. Підготовленість обслуговуючого персоналу до дій при пожежі (виклик пожежної охорони, користування первинними засобами пожежегасіння, надання допомоги людям) та при вимушеній евакуації людей згідно з вимогами плану евакуації людей.

З цією метою розробляються на об’єктах плани евакуації людей при виникненні пожежі (графічна і текстова частини з обов’язками обслуговуючого персоналу).

5. Ознайомлення людей з основними вимогами ППБ та запобіжними заходами щодо виникнення пожежі: - на видимих місцях вивішуються пам’ятки про заходи

пожежної безпеки (красиво оформлені можуть бути на перепустках в готелях);

- виготовлення пам’яток про дії при пожежі;

- виготовлення план-схем індивідуальної евакуації людей (в кімнатах готелів вказуються основні шляхи евакуації, розташування ПЗПГ та інше). 6. Наявність системи термінового повідомлення людей при

виникненні пожежі.

49.Напрямки роботи пожежної безпеки міністерства: Відповідно до основних завдань СПБ центральних органів виконавчої влади здійснює роботу в таких напрямах:Перевіряє діяльність підпорядкованих підприємств, установ та організацій;Організовує розробку за участю підприємств і структурних підрозділів апарату центральних органів виконавчої влади; Здійснює контроль за виконанням в апараті міністерства та на підпорядкованих підприємствах вимог пожежної безпеки, установлених актами чинного законодавства та іншими нормативно-правовими актами.Організовує проведення нарад, семінарів, конференцій та конкурсів щодо вдосконалення роботи із забезпечення пожежної безпеки; Надає методичну допомогу підвідомчим підприємствам в організації навчання та перевірки знань з питань пожежної безпеки; проводить вступний протипожежний інструктаж з працівниками апарату центральних органів виконавчої влади, веде облік цих інструктажів.Бере участь у пожежно-технічній експертизі проектної документації щодо об'єктів центральних органів виконавчої влади, які будуються, реконструюються, технічно переоснащуються або розширюються.Контролює діяльність підрозділів відомчої та добровільної пожежної охорони, сприяє їх зміцненню, організовує навчання керівного складу.За дорученням керівника міністерства бере участь у службовому розслідуванні причин та обставин виникнення великих, особливо великих пожеж та пожеж із загибеллю людей.Веде облік пожеж та їх наслідків на підвідомчих об'єктах, аналізує причини їх виникнення, готує звітні матеріали та відповідні інформації, подає пропозиції щодо запобігання пожежам.

50. Особлив провед перевірки ППС об’єктів з масовим переб людей: до об’єктів з МПЛ відносять: дит установи, лікув установи, торгів заклади, навч заклади, культ-видовищні заклади, спорт споруди, готелі, гуртожитки, багатоповерхові жб. На об’єктах із цілодоб переб люд за рішенням керівн органу ДТБ можуть провод нічні перевірки з періодичністю встановл територ орг. ДТБ.

51.Контроль за проведенням пожежонебезпечних вогневих робіт на об’єктах : додер зах ПБ під час провед тимч ВР мають контролюв інж-інспек складом, а у вечірній час караулом; техн. облад в якому передб провед ВР п.б. приведене у пожежовибухонеб стан до поч. роб; місце ВР має бути очищене від ГР та матер у радіусі не менше 5м; приміщ, в яких можливе скупч парів ЛЗР, ГР та ГГ перед ВР п.б. провентильовані; електро- і газозварюв щорічно проходять пож-тех мінім і склад заліки; пров ВР на пост місцях дозвол лише після вжиття зах, які вилуч можлив виникн пож.

52.Особливості організації пожежно-профілактичної роботи на об’єктах, що охороняються пожежними частинами на договірних засадах: здійсн щод перев. стану ПБ; здійсн щод контролю за провед тим час ВР; брати учас у підгот о/с ДПД об’єктів; брати участь у розроб об’єктових інструкцій про зах ПБ; особисто контрол провед п/п інструктаж з праців об’єктів. Розподіл території: територія об’єкту з розташ на ній спорудами, будівлями поділ на дільниці, за якими закріплюються старші інженери, інспектори пож частин, а також на сектори, за якими закріпл мол інспектори. Закріплення відбув згідно з наказом керівника підрозділу.

53. Документи інженерно-інспекторського складу: посад інструц; виписку з плану роб підроз; план-схему дільн зі зазн розташ джерел водопост, місць проїзду по терит об’єкту; перелік буд, установ, приміщ що знах на дільниці із зазн категор пож неб, стислої хар-ки їх пож неб; перелік об’єктів нового будівництва; правила та інст про зах ПБ для об’єкта; відомості про ПЗПГ, сист ПА; журн обліку вогнегас; списки членів ДПД; плани-конспекти для провед занять, інструктажів.

55. Перелік посад, зобов’язаних проходити навчання: електрогазозварювальник, особи що працюють в приміщ кат А,Б,В, особи що прац з ЛЗР ГР, працівники складів з пож-неб матер, електрики у вибухо-пож-неб зонах.

56. Пожежно-технічний мінімум: Метою проведення пожежно-технічного мінімуму є підвищення загальних пожежно-технічних знань працюючих, навчання їх правилам пожежної безпеки з урахуванням пожежонебезпечних особливостей виробництва, більш глибоке ознайомлення з протипожежними заходами та діями у разі виникнення пожежі; напрацювання навичок використання наявних засобів пожежогасіння.

57.Основні завдання НТР: провед експерт проектн докум об будівн; контроль за дотрим вимог ППБ в Укр під час провед буд-монт роб; контроль за будівн пож депо при забудові насел пунктів та об різного призн; взаємод з ін. орган держ нагл в цій сфері; формув та вед інформ довідк фонду; провед консулат з представ проектн організ; розгляд листів, скарг, заяв з питань дотр вимог ПБ під час будівн, реконст чи кап ремонту.

59. Перевірка п/п стану новобудов: У ході пожежно-технічного обстеження об'єктів, що будуються, перевіряються:наявність висновку експертизи та дозволу на початок будівництва;наявність у підрядної організації оригіналу ліцензії на виконання будівельних робіт;відповідність робочої документації нормам проектування та усунення раніше виявлених порушень норм і правил;відповідність виконаних будівельно-монтажних робіт протипожежним вимогам та затвердженим проектам;виконання вимог правил пожежної безпеки під час проведення будівельно-монтажних робіт;здійснення авторського нагляду проектною організацією.

60. Розгляд та експертиза проектної документації: Експертизі підлягають всі типові проекти, проекти, робочі проекти на нове будівництво, реконструкцію, розширення, технічне переоснащення будівель та споруд, документація на випуск пожежонебезпечної продукції незалежно від форм власності та джерел фінансування.Основними завданнями експертизи є:- виявлення відхилень від вимог діючих нормативних актів з пожежної безпеки;- визначення достатності і якості проектних рішень щодо забезпечення пожежної безпеки. Експертиза виконується центральним органом державного пожежного нагляду, територіальними органами державного пожежного нагляду, місцевими органами державного пожежного нагляду .Для проведення експертизи можуть залучатися вищі навчальні заклади та інші установи, а також окремі учені, висококваліфіковані фахівці.

62. Мета, завдання, види, протипожежної пропаганди: Мета ППП: підвищ рівня обізнаності населення з питань ПБ та ств соц.-престиж образу вогнеборця. Осн завдання органів ДТБ щодо ППП: над доп місц ОВВ, керівн об щодо вивч працівн осн вимог ППБ в Укр дій на випадок пож; підгот інф, перед звернень з вик можлив ЗМІ та інтернету з питань ПБ і НС; орган виготовл та розповс друков ПП продук; організ з молоддю конкурсів, фестивалів, оглядів п/п спрямування; організ зах щодо популяризації професії рятівника, щодо попередж та збереж життя, здоровя людей.

Усна: бесіди, лекції, інструктажі, консультації, виступи, пресконференції, розповіді під час експлуатації. Наочно-зображ ППП: плакати, бігборди, стенди, рекламні роліки, фотоальбоми, вітрини, виступи худ самодіяльності, пож-техн виставки.

Друкована ППП: розповс брошур, бюлетенів, розробці листівок, памяток, публікації статей в газетах, викор можлив відомств і об’єктів, друкув попередн листів-попередж.

61.порядок прийняття новобудов в експлуатацію: Прийняття в експлуатацію об'єктів, здійснюється безоплатно територіальними органами Держархбудінспекції України протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені такі об’єкти, за результатами технічного обстеження цих об’єктів шляхом реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатаціїяка складається за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку.Документом, який засвідчує відповідність закінчених будівництвом до 05 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, які не підлягають прийняттю в експлуатацію, вимогам законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, зокрема для потреб державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, є технічний паспорт, складений за результатами технічної інвентаризації. Замовник або його уповноважена особа подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до Інспекції за місцезнаходженням об'єктазаяву про прийняття в експлуатацію об'єктаза формою, до якої додаються: два примірники заповненої декларації; звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта з висновком про їх відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації (крім індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, прибудов до них загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них загальною площею до 100 квадратних метрів включно); засвідчені в установленому порядку копії: документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об'єкт; технічного паспорта.

63. Заходи органів ДПН щодо проведення протипож пропаганди: надають метод допом управ освіти у провед в ЗОШ та дошк закл заходів направл на вивч вимог ПБ та обер поводж з вогнем; організ та контрол передачу текстів п/п звернень до насел через радіовузли об з МПЛ; організ вигот та розміщ і жб та на об з МПЛ листівок, памяток, інструкцій про заходи ПБ в побуті тощо; організ виступи з п/п тематикою на батьк зборах в школах; організ роб ДЮРП; провед зустрічі з трудов кол об для висвітл актуальних пит. ПБ в регіоні; при провед перев. об інспекторами залуч ЗМІ для висвітл порушень ПБ; орган виготовл та розповс іграшк та сувенірн продукт на п/п тематику; надан інф про пож представником реліг конференцій з метою довед їх до віруючих.

64. Організація та робота обласних виставок: Сучасна пож-техн виставка – це комплекс який сполуч у собі діючі макети будинків, обладн, пож техніки, сигналізації, з елемент відповідн дизайну.

Типовий штат виставки: начальник, екскурсовод, кіномеханік.

Виставка має приміщення: істор зал, кінозал, зал держпожнагляду, зал пож техніки, зал пож автоматики, зал орг. служби та пож-гас.

66.облік і реєстрація пожеж органами ДПН: За кожним фактом пожежі, у тому числі й тих, перевірка яких здійснювалася за заявою або не інакше як під час звірки із органами внутрішніх справ, страховими організаціями (компаніями) чи медичними закладами, складається Картка обліку пожежі (далі - Картка). Бланк Картки та Інструкція про порядок її заповнення регламентуються наказом МНС України від 29.01.2004 № 39 "Про Заходи щодо організації виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2003 року № 2030". Картці присвоюється номер, під яким вона реєструється в Журналі обліку пожеж.Картка призначена для фіксації інформації про пожежі з метою аналізу і розробки заходів щодо їх попередження.Картка заповнюється окремо на кожну пожежу, яка підлягає обліку, підписується виконавцем і керівником органу держпожнагляду, які відповідають за достовірність викладених у ній відомостей, і не пізніше 10 діб після ліквідації пожежі один її примірник направляється до територіального органу держпожнагляду для включення до масиву даних про пожежі, а другий залишається у місцевому органі і в обов'язковому порядку долучається до матеріалів справи про пожежу.

68.Аналіз пожеж: Під час проведення перевірки по пожежі державний інспектор встановлює: -час, місце виникнення пожежі, дані про її розвиток і гасіння; - причину пожежі, осіб причетних до її виникнення; - величину матеріального збитку, наявність загиблих та потерпілих, інші характерні наслідки пожежі; - протипожежний стан об'єкта до пожежі; - наявність або відсутність ознак злочину; - чи є передбачені чинним законодавством обставини, що виключають впровадження по справі.

69. Перев роб та надан допом підпорядков ОВВ: Основною формою роботи територіальних органів держпожнагляду в місцевих органах є перевірка та надання практичної допомоги в організації діяльності, втілення передового досвіду та досягнень науки і техніки. Надання практичної допомоги - допомога, яка надається органам держпожнагляду щодо вдосконалення наглядових функцій, профілактичної роботи із запобігання пожежам, проведення розслідування пожеж тощо при наявності низьких показників роботи. Перевірка діяльності здійснюється бригадою або індивідуально найбільше підготовленими державними інспекторами згідно із завданням, затвердженим керівником органу держпожнагляду. Територіальні органи держпожнагляду перевіряються комплексно відповідно до планів роботи МНС та Держпожбезпеки.Місцеві органи держпожнагляду перевіряються комплексно відповідно до затверджених керівниками територіальних органів держпожнагляду графіків, але не рідше одного разу на 5 років. Виходячи з оперативної обстановки з пожежами, практична допомога органам держпожнагляду може надаватися шляхом організації та проведення комплексної перевірки окремих населених пунктів та об'єктів з розробкою заходів до поліпшення їх протипожежного захисту.

70.Питання що підляг перевірці під час комплексної перевірки: Комплексна перевірка - перевірка вищим за статусом органом держпожнагляду підпорядкованих органів держпожнагляду, яка проводиться з метою вивчення стану справ із здійснення наглядової діяльності за протипожежним станом населених пунктів та об'єктів, забезпечення виконання вимог законодавства з питань пожежної безпеки, попередження пожеж у регіоні, втілення позитивних форм та методів профілактичної роботи, усунення недоліків, виявлених під час попередніх перевірок. Під час її проведення надається допомога у вирішенні службових завдань, перевіряються знання працівниками нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки.

71.Організ роб з перев. і надання допомоги централ ОВВ: Для організації роботи з перевірки діяльності та надання практичної допомоги з координації дій і вдосконалення роботи, яка пов'язана із забезпеченням пожежної безпеки, центральними органами виконавчої влади та їх структурними підрозділами в областях, містах та районах закріплюються відповідними наказами посадові особи урядового, територіального та місцевого органів держпожнагляду. До проведення таких перевірок можуть залучатися представники Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки, підрозділи у складі ГУ(У) МНС по взаємодії з центральними і місцевими органами виконавчої влади та інші зацікавлені органи. Перевірки організації роботи зазначених центральних і місцевих органів виконавчої влади та відомств з питань пожежної безпеки можуть також здійснюватися за прийнятим рішенням Президента України чи Кабінету Міністрів України, а також при погіршенні ситуації, що склалася з пожежами, або із забезпеченням протипожежного захисту підвідомчих об'єктів за розпорядженням головного державного інспектора України з пожежного нагляду і погодженням відповідного центрального органу виконавчої влади.

72. Організ роб з перев. і над допом місцев ОВВ: На кожен місцевий орган виконавчої влади та орган місцевого самоврядування заводяться наглядові справи, де мають концентруватися основні відомості з питань забезпечення пожежної безпеки. Урядовим органом держпожнагляду здійснюються комплексні перевірки діяльності обласних державних адміністрацій з питань пожежної безпеки з періодичністю один раз на 5 років. Територіальними органами держпожнагляду з такою ж періодичністю здійснюються комплексні перевірки діяльності місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування з питань пожежної безпеки. Органи держпожнагляду вносять пропозиції Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування щодо додаткового фінансування установ, закладів та підрозділів державної пожежної охорони і місцевої пожежної охорони, придбання пожежної техніки, будівництва та капітального ремонту будівель пожежних депо, оплати комунальних послуг та інших експлуатаційних витрат за рахунок коштів місцевих бюджетів відповідно до законодавства України.

73.Ліцензійні умови ГД з надання послуг і вик роб п/п призначення: ЛУ – повний перелік вимог обов’язкових для викон при провадж ГД п/п признач.

74. Порядок здійснення ліцензування : наявн докум: ліцензії, реєстр докум про ств філій, докум що регул труд відн, докум що засв рівень осв та кваліф працівн, докум що засв право власн або оренди приміщ, останні редакц норм-прав актів, наявн журн обл. викон роб.

Окрім цього орган контрол перев.: достовірн подан докум СГ; своєч повід орг. ліценз про зміни даних по докум; спроможн ліцензіата надав послуги; перев. якості певних видів послуг.

76.Сертифікація продукції п/п призначення: Сертифікацію продукції в Системі проводять ОС, що акредитовані в Системі у встановленому порядку.Об'єктом сертифікації в Системі є продукція, яку виготовлено в Україні, і та, яка ввозиться в Україну.Не підлягає сертифікації продукція, що була в експлуатації. Обов'язкова сертифікація продукції проводиться на відповідність обов'язковим вимогам нормативних документів, що зареєстровані у встановленому порядку, а також аналогічним вимогам міжнародних стандартів, чинних в Україні.Якщо в нормативному документі на продукцію не визначено обов'язкові вимоги, їх визначає ОС.

77. Основні полож щодо видачі дозволів на поч. роб підприємств та оренди приміщ: У відповідності з Порядком видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень (Постанова КМУ № 150 від 14.02.2001 року) дозвіл видається безоплатно. Для одержання дозволу власник (орендар) подає до відповідного органу державного пожежного нагляду: заяву про видачу дозволу за встановленим зразком; заяву на проведення оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об’єкта чи приміщення;а для одержання дозволу на оренду приміщень - також копію договору оренди, в якому повинні бути вказані обов’язки сторін по відношенню до пожежної безпеки. Якщо в оренду береться не все приміщення, а тільки його частина або поверх, надається план усього приміщення (з відміченою площею орендування), який засвідчений печаткою підприємства.Орган державного пожежного нагляду протягом п'яти робочих днів з дня подання заявником зазначених документів приймає рішення про видачу дозволу або про відмову у його видачі у разі виявлення фактів порушення правил пожежної безпеки, що може призвести до виникнення пожежі або перешкод при її гасінні та евакуації людей. Копія обґрунтованого рішення про відмову у видачі дозволу надсилається заявникові.За відсутності фактів порушення правил пожежної безпеки дозвіл видається без обмеження терміну його дії.

78.Порядок видачі дозволів на початок роботи підприємств та оренду приміщень: Орган державного пожежного нагляду протягом п'яти робочих днів з дня подання заявником зазначених документів приймає рішення про видачу дозволу або про відмову у його видачі у разі виявлення фактів порушення правил пожежної безпеки, що може призвести до виникнення пожежі або перешкод при її гасінні та евакуації людей. Копія обґрунтованого рішення про відмову у видачі дозволу надсилається заявникові.За відсутності фактів порушення правил пожежної безпеки дозвіл видається без обмеження терміну його дії.За наявності окремих фактів порушення правил пожежної безпеки (крім порушень що можуть призвести до виникнення пожежі або перешкод при її гасінні та евакуації людей) у дозволі зазначається термін його дії та умови забезпечення пожежної безпеки. Після своєчасного виконання цих умов термін дії дозволу продовжується на підставі заяви власника (орендаря). У разі невиконання зазначених умов орган, який видав дозвіл, або вищестоящий орган державного пожежного нагляду має право його скасувати.

38. Особливості організації та проведення органами ДПН пожежно-профілактичної роботи в сільській місцевості:

1. Проведення планових та позапланових перевірок об’єктів в сільській

місцевості.

Перевірки проводяться закріпленими за об’єктами працівниками органів ДПН бригадним методом. 2. Проведення комплексних перевірок сільських населених Пунктів.

3. Розробка місцевими органами ДПН комплексу заходів із забезпечення протипожежного захисту. 4. Підготовка місцевими органами ДПН проектів рішень

органів виконавчої влади щодо питань забезпечення пожежної безпеки на об’єктах сільськогосподарського виробництва та в сільських населених пунктів. 5. Організація в населених пунктах місцевих пожежних

команд . 6. Залучення до перевірок органами ДПН дотримання вимог пожежної безпеки в житлових будинках, присадибних спорудах. 7. Контроль органами ДПН ступеня виконання перспективних планів забезпечення пожежної безпеки сільських районів. 8. Інформування керівників про стан пожежної безпеки населених пунктів і об’єктів. 9. Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, в трудових колективах щодо запобігання

пожежам. 10. Проведення співбесід з так званими неблагополучними родинами особами похилого віку, особами, що мають фізичні вади щодо дотримання правил пожежної безпеки. 11. Проведення по дворового обходу приватного. житлового

сектору. 12. Облаштування інформаційних куточків з матеріалами протипожежної пропаганди у місцях масового перебування

людей. Організація сходів в сільських населених пунктах. 14. Проведення рейдів разом із співробітниками держенергонаглдяу, дільничними інспекторами міліції щодо

виявлення саморобних опалювальних приладів, самовільного підключення електромереж. 15. Подання інформації з ЗМІ щодо висвітлення пожеж,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]