Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРОК- 1 1999-2009.doc
Скачиваний:
208
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
483.84 Кб
Скачать

Засоби для лікування отруєнь

320. Хворому, який отруївся срібла нітратом призначили для промивання шлунка гіпертонічний розчин натрію хлориду. Який механізм лежить в основі антидотної дії натрію хлориду?

A. *Фізико-хімічний

B. Рецепторний

C. Взаємодія з клітинними метаболітами

D. Ферментний

E. Антиферментний

321. Жінка, 25 років, госпіталізована в токсикологічне відділення з явищами гострого отруєння морфіном. Який антидот слід ввести хворій?

А. Атропіну сульфат.

В. Унітіол.

С. Налоксон.*

D. Лобеліну гідрохлорид.

Е. Етимізол.

322.Хворий при проходженні курсу лікування метронідазолом вжив невелику кількість алкоголю, внаслідок чого розвинулось тяжке отруєння. Яка причина отруєння?

А. Накопичення ацетальдегіду. *

В. Алергійна реакція.

С. Неврологічні розлади.

D. Серцево-судинна недостатність.

Е. Порушення функції нирок.

323. .3 хімічного виробництва в токсикологічне відділення доставлено хворого з отруєнням ртуттю. Який препарат слід використати в даній ситуації?

А. Ізонітрозин.

В. Унітіол.*

С. Налоксон.

D. Активоване вугілля.

Е. Ентеросорбент СКН.

324. До токсикологічного відділення привезли дитину яка отруїлася грибами, а саме мухоморами. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги в першу чергу?

А. Дипіроксим.

В. Атропіну сульфат.*

С. Унітіол.

D. Натрію тіосульфат.

Е. Папаверин.

325. У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з'явилися сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту?

А. Налорфін.

В. Метиленовий синій.

С. Налоксон.

D. Унітіол.*

Е. Бемегрид.

326. У хворого 68 років, який страждає серцевою недостатністю та на протязі тривалого часу приймав препарати наперстянки, з’явилися явища інтоксикації, які швидко нівелювалися застосуванням унітіолу. Який механізм терапевтичної дії цього засобу?

A. *Зв’язується з лактонними кільцями серцевих глікозидів.

B. Зменшує накопичення іонізованого кальцію

C. Гальмує вивільнення калію з міокардіоцитів

D. Сповільнює поступлення натрію в міокардіоцити

E. Реактивує натрій-калієву-АТФ-азу мембран міокардіоцитів

327. До приймального відділення доставлено хворого у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання з утриманням, відзначається періодичність по типу Чейна-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Отруєння якою речовиною найбільш вірогідне?

А. Ненаркотичними анальгетиками

B. М-холіноміметиками

C. М-холіноблокаторами

D. Наркотичними анальгетиками*

E. Транквілізаторами

328. У хворого, 68 років, з серцевою недостатністю, який тривалий час приймав препарати наперстянки, з'явилися явища інтоксикації, які швидко усуваються при застосуванні донатора сульфгідрильних груп унітіолу. Який механізм терапевтичної дії цього засобу?

А. Гальмування вивільнення калію з кардіоміоцитів.

В. Зменшення накопичення іонізованого кальцію.

С. Сповільнення надходження натрію в кардіоміоцити.

D. Реактивація Nа+ / К+-АТФази мембран кардіоміоцитів.*

Е. Підвищення енергозабезпечення міокарда.

329. Машиною швидкої медичної допомоги доставлено хворого у тяжкому стані (нудота, блювання). Встановлено, що напередодні він святкував весілля зі своєю родиною. Попередній діагноз: харчова токсикоінфекція. Який засіб необхідно призначити як проносний засіб?

А. Клофелін.

В. Бутамід.

С. Магнію сульфат.*

D. Димедрол.

Е. Адреналіну гідрохлорид.

330. Потерпілий обробляв рослини розчином речовини з інсектицидною дією без індивідуальних засобів захисту. Через деякий час у нього почалося сильне виділення слини, поту, сліз, біль у животі, пронос. При огляді виявлено міоз. До якої групи належить речовина, що спричинила такі симптоми?

А. Фосфорорганічні сполуки.*

В. Н-Холіноміметики.

С. Солі міді.

D. Нітрати.

Е. Органічні сполуки хлору.

331. У чоловіка 42 років, який страждає на подагру в крові підвищена концентрація сечової кислоти. Для зниження рівня сечової кислоти йому призначено алопуринол. Конкурентним інгібітром якого ферменту є алопуринол?

А. Гуаніндезаміназа

В. Ксантиноксидаза*

С. Гіпоксантинфосфорибозилтрансфераза

D. Аденозиндезаміназа

Е. Аденінфосфорибозилтрансфераза

332. Жінка 63 років приймала пірацетам для відновлення фукнції ЦНС після ішемічного інсульту. Стан хворої значно покращився. Якиц механізм дії препарату?

А. Блокада катехол-о-метилтрансферази

В. Блокада дофамін-гідроксилази

С. Блокада холінацетази

D. Блокада моноамінооксидизи

Е. Покращення метаболізму в ЦНС*

333. З хімічного виробництва до токсикологічного відділення доставлений хворий з отруєнням парами ртуті. Який препарат слід використати в даній ситуації?

А. Ізоніазид

В. Активоване вугілля

С. Ентеросорбент СКН

D. Налоксон

Е. Унітіол*

334. До приймального відділення доставлений хворий зі скаргами на сухість у роті, світлобоязнь та порушення зору. Шкіра гіперемована, суха, зіниці розширені, тахікардія. При подальшому обстеженні був встановлений діагноз: отруєння алкалоїдами красавки. Який із лікарський засобів доцільно застосувати?

А. Прозерин*

В. Пілокарпін

С. Дипіроксим

D. Дфазепам

Е. Армін

335. До терапевтичного відділення надійшов хворий з тривалою бронхопневманією. Антибіотикотерапія на дала належного ефекту. Який препарат для підвищення імунного статусу доцільно додати до комплексної терапії цього хворого?

А. Сульфокамфокаїн

В. Парацетамол

С. Тималін*

D. Димедрол

Е. Аналгін

336. Жінці 30 років на 32 тижні вагітності лікар, в складі комплексної терапії виразкової хвороби шлунка, призначив антибіотик. Вкажіть, який препарат можна застосувати у даному випадку?

А. Тетрациклін

В. Азитроміцин*

С. Бензилпеніцилін

D. Гентаміцин

Е. Левоміцетин

337. Хворому в післяопераційному періоді для стиммуляції перистальтикт кишечника та тонусу сечового міхура було призначено препарат з групи антихолінестеразних засобів. Визначте його серед нижченаведених препаратів:

А. Анаприлін

В. Маніт

С. Резерпін

D. Прозерин*

Е. Дихлотіазид

338. У 6-місячної дитини спостерігалися часті та інтенсивні підшкірні крововиливи. Призначення синтетичного аналога вітаміну К (вікасолу) дало позитивний ефект. У γ-карбоксилюванні глутамінової кислоти якого білка зсідальної системи крові бере участь цей вітамін?

А. Фібриноген

В. Антигемофільний глобулін А

С. Фактор Розенталя

D. Протромбін*

Е. Фактор Хагемана

339. Вагітній жінці, що мала в анамнезі дікілька викиднів, прзначена терапія, яка містить вітамінні препарати. Укажіть вітамін який сприяє відновленню вагітності:

А. Цианкобаламін

В. Рутін

С. α-токоферол*

D. Піридоксальфосфат

Е. Фолієва кислота

340. Хвора у віці 69 років страждає хронічними запорами, в основі який лежаит гіпотонія товстої кишки. Який з перерахованих препаратів доцільно призначити?

А. Біскаоділ*

В. Магнію сульфат

С. Прозерин

D. Натрію сульфат

Е. Касторова олія

341. У хворого із значними периферичними набряками почергове застосування дихлотіазиду, етакринової кислоти та фуросеміду не викликало значного діуретичного ефекту. У крові значне підвищення кількості альдостерону. Вкажіть препарат вибору:

А. Амілорид

В. Маніт

С. Сечовина

D. Клопамід

Е. Спіронолактон*

342. У хворої гінекологічного відділення виникли симптоми внутрішньої кровотечі. Який засіб слід призначити з метою пригнічення фібринолізу та зупинити кровотечі?

А. Контрикал*

В. Дицинон

С. Фібриноген

D. Вікасол

Е. Хлористий кальцій

343. У хворого на колагеноз після тривалого прийому преднізолону з’явився спастичний біль скелетних м’язів внаслідок розвитку гипокаліємії. Який препарат треба використати для корекції обміну калію?

А. Діазепам

В. Панангін*

С. Дитилін

D. Но-шпа

Е. Тирокальцитонін

344. У хворого на хронічну серцеву недостатність у пороцесі лікування препаратами наперстянки виникли симптоми, що свідчать про початок токсичної дії серцевих глікозидів. Який препарат необхідно призначити для зменшення негативної дії серцевих глікозидів?

А. Кофеїн-бензоат натрію

В. Етімізол

С. Калію хлорид*

D. Діпіроксим

Е. Атропіну сульфат

345. У хворого напад тахікардії. Які мембранні циторецептори кардіоміоцитів доцільно заблокувати, щоб припинити напад?

А. β-адренорецептори*

В. α-адренорецептори

С. М-та Н-холінорецептори

D. М-холінорецептори

Е. Н-холінорецептори

346. До ендокринолога звернулася хвора 45 років із скаргами на підвищенний апетит, сухість слизових оболонок ротової порожнини, зростання діурезу. При обстеженні вперше виявлено інсуліннезілежний діабет. Який з названих препаратів доцільно призначити хворій?

А. Адіурекрин

В. Окситоцин

С. Глібенкламід*

D. Вазопресин

Е. Інсулін

347. Хворому, що страждає на хронічну серцеву недостатність, лікар порадив провести профілактичний курс лікування кардіотонічним препаратом з групи серцевих глікозидів, який приймають ентерально. Який препарат було рекомендовано зворому?

А. Строфантин

В. Дигоксин*

С. Кордіамін

D. Кордарон

Е. Корглікон

348. Хворому з травмою передпліччя під час репозиції кісток для міорелаксації введено дитилін. Повне відновлення тонусу та функції м’язів відбулося більш ніж через годину. Чим можна пояснити значне подовження курареподібної дії препарату?

А. Утворенням активного метаболіту

В. Генетичним дефіцитом моноамінооксидази

С. Пригніченням мікросомного окиснення

D. Генетичним дефіцитом гідроксилази

Е. Генетичним дефіцитом бутирилхолінестерази*

349. Хворому, що старждає на тромбоемболічну хворобу, призначений штучний антикоагулянт пелентан. Антагоністом якого вітаміну є цей препарат?

А. Вітамін А

В. Вітамін К*

С. Вітамін С

D. Вітамін Е

Е. Вітамін D

350. Хворому, що страждає на стенокардію та приймає ізосорбіда мононітрат, було додатково призначено лікарський засіб з дезагрегантним ефектом. Визначте цей препарат:

А. Валідол

В. Ацетилсаліцилова кислота*

С. Нітрогліцерин

D. Ніфедипін

Е. Анаприлін

351. Хворому на миготливу аритмію, в анамнезі якого бронхіальна астма, треба призначити протиаритмічний засіб. Який препарат з цієї групи протипоказаний хворому?

А. Новокаїнамід

В. Анаприлін*

С. Верапаміл

D. Ніфедипін

Е. Аймалін

352. Офтальмолог з діагностичною метою (розширення зіниць для огляду очного дна) використав 1% розчин мезатону. Чим обумовлений мідріаз, викликаний препаратом?

А. Активація α2 адренорецепторів

В. Активація М-холінорецепторів

С. Активація β1 адренорецепторів

D. Активація α1 адренорецепторів*

Е. Блокада α1 адренорецепторів

353. До стоматолого звернулася мати зі скаргами на руйнування зубів у дитини 2-х років. Під час огляду молочні зуби деформовані, уражені карієсом, у шийки коричнева облямівка. З анамнезу встановлено, що мати під час вагітності приймала антибіотики без контролю лікаря. Вкажіть, антибіотики якої групи, що мають найбільш виражену тератогенну дію, могла приймати мати?

А. Аміноглікозиди

В. Пеніциліни

С. Мкроліди

D. Тетрацикліни*

Е. Цефалоспорини

354. До приймального відділення лікарні надійшов непритомний юнак з ознаками отруєння морфіном. Відзначається поверхневе та рідке дихання, яке обумовлене пригніченням дихального центру. Який тип недостатності дихання виник при цьому?

А. Вентиляційна дисрегуляторна*

В. Дифузійна

С. Вентиляційна обструктивна

D. Перфузійна

Е. Вентиляційна рестриктивна

355. У хлопчика 5 років, якого непокоїть анальний свербіж, виявлені черв’яки класу нематод (гострики). Оберіть лікарський засіб для дегельмінтації дитини:

А. Празіквантель

В. Аміноакрихін

С. Мебендазол*

D. Сім’я гарбуза

С. Фенасал

356. Перед відрядженням за кордон лікарю, з метою профілактики малярії, призначено засіб з гістошизонтоцидною дією. Який препарат він одержував?

А. Примахін

В. Хінін

С. Доксициклін

D. Хлоридрн*

Е. Бісептол

357. Хворій на ревматиїдний поліартрит призначили нестероїдний протизапальний засіб – диклофенак натрію. Через деякий час у хворої виникло загострення супутнього захворювання, що змусило відмінити препарат. Яке супутнє захворювання могло призвести до відміни препарату?

А. Ішемічна хвороба серця

В. Бронхіальна астма

С. Виразкова хвороба шлунка*

D. Цукровий діабет

Е. Гіпертонічна хвороба

358. до реанімаційного відділення надійшов хворий із симптомами гострого отруєння морфіном – непритомність, гіпортемія, дихання Чейн-Стокса, гіпотензія, брахікардія, міоз. Який з перерахованих препаратів буде найефективнішим у даній ситуації?

А. Камфора

В. Кофеїн

С. Етимізол

D. Налоксон*

Е. Кордіамін

359. Хворому, що страждає на склеродермію (колагенове захворювання), було призначено імунодепресант, який відноситься до групи протималярійних засобів, похідних хіноліну. Хворий приймав препарат тривало. Внаслідок цього у нього знизилася вага, посивіло волосся, зменшилася гострота зору, з’явилося миготіння перед очима. Було призначено обстеження у окуліста, який відмінив препарат. Визначте, яким препаратом лікували хворого:

А. Хіноцид

В. Циклофосфан

С. Метотрексат

D. Хінгамін*

Е. Кризанол

360. Людина за призначенням лікаря тривалий час приймала препарат з групи глюкокортикоїдних гормонів. Секреція якого (яких) з наведених гормонів буде пригнічена внаслідок цього?

А. Мінералокортикоїди

В. Соматотропний

С. Кортикотропний*

D. Статеві

Е. Тиротропний

361. Хворий, що лікувався з приводу неврозу сибазоном, скаржиться на зубний біль. Лікар прзначив йому знеболювальний засіб у дозі, яка меньша за середню терапевтичну. Яке явище взяв до уваги лікар, зменшуючи дозу препарату?

А. Лікарська залежність

В. Потенціювання*

С. Сумація

D. Кумуляція

Е. Толерантність

362. У людини з нападом бронхоспазму необхідно зменшити вплив блукаючого нерва на гладеньку мускулатуру бронхів. Які мембранні циторецептори доцільно заблокувати для цього?

А. α- та β-адреноблокатори

В. М-холінорецептори*

С. α- адренорецептори

D. Н-холінорецептори

363. У хворого після операції резекції шлунка на 2-3 день не відновилася перистальтика кишок. Що потрібно призначити хворому для стимуляції функції шлунково-кишкового тракту?

А. Атропіну сульфат

В. Празозин

С. Норадреналіну гідротартрат

D. Прозерин*

С. Циклодон

364. У пацієнта 35-років виявили підвищену кислотність шлункового соку. Блокада яких рецепторів може спричинити Ії зниження?

А. α2-адренорецептори

В. α1-адренорецептори

С. β2-адренорецептори

D. β1-адренорецептори

Е. Гістамінові*

365. Хворий звернувся до стоматолога зі скаргами на гнійне запалення ясен. Який препарат буде найбільш ефективним, якщо припускається анаеробна природа збудника?

А. Метронідазол*

В. Нітроксолін

С. Гентаміцин

D. Оксацилін-натрій

Е. Ко-тримоксазол

366. Хворому, що страждає на стенокардію та приймає ізосорбіду мононітрат, було додатково призначено лікарський засіб з дезагрегантним ефектом. Визначте цей препарат:

А. Анаприлін

В. Нітрогліцерин

С. Ніфедипін

D. Ацетилсаліцилова кислота*

Е. Валідол

367. Хворому на хронічну серцеву недостатність призначили дигоксин у середньотерапевтичній дозі. Через 2 тижні після початку прийому препарату у нього з’явились ознаки інтоксикації препаратом (брадикардія, екстрасистолія, нудота). Як називається явище, яке призвело до накопичення в організмі препарату?

А. Тахіфілаксія

В. Кумуляція*

С. Толерантність

D. Ідіосинкразія

368. Хворому в післяопераційному періоді для стимуляції перистальтики кишечника та тонусу сечового міхура було призначено препарат з групи антихолінестеразних засобів. Визначте його серед нижче наведених препаратів:

А. Прозерин*

В. Дихлотіазид

С Анаприлін

D. Маніт

С. Резерпін

369. Для лікування хронічної серцевої недостатності хворий приймає дигоксина. Який діуретичний засіб може збільшити токсичність дігоксину за рахунок посиленого виведення з організму іонів К+?

А. Силібор

В. Спіронолактон

С. Лізиноприл

D. Гідрохлортіазид*

Е. Пан ангін

370. Людина, що тривалий час приймає ліки, не може різко припинити їх вживання, оскільки при цьому виникають порушення психічних та соматичних функцій. Як називається синдром різних порушень при відмові від прийому речовин?

А. Абстиненція*

В. Сенсибілізація

С. Ідіосинкразія

D. Кумуляція

Е. Тахіфілаксія

371. До стоматолога звернулась мати дитини 2-х років, яка під час вагітності, у зв’язку з інфекційним захворюванням, безсистемно приймала антибіотики. Під час огляду у дитини відзначається руйнування різців, емаль жовтого кольору, у шийки зубів коричнева облямівка. Який препарат має виражену тератогенну дію?

А. Ампіокс

В. Октадин

С. Ксантинола нікотинат

D.Доксациклін*

Е. Фуросемід

372. У хворого виявили туберкульоз легень. Який антибіотик слід йому призначити поряд з іншими протитуберкульозними засобами?

А. Кефзол

В. Тетрациклін

С. Рифампіцин*

D Левоміцетин

С. Азітроміцин

373. Стоматолог з метою зменшення салівації під час пломбування зуба хворому призначив препарат. Що це за лікарський засіб?

А. Пілокарпіну гідрохлорид

В. Атропіну сульфат*

С. Адреналіну гідрохлорид

D. Мезатон

Е. Прозерин

374. У дитини 12-ти років непериносимість ряду харчових продуктів. Їх вживання викликає алергічну реакцію у вигляді висипань нв шкірі, що сверблять. Який Протигістамінний засіб слід призначити, щоб не заважати шкільним заняттям дитини (не викликати сонливість)?

А. Лоратадин*

В. Еуфілін

С. Димедрол

D.Диклофенак-натрію

Е.Мезатон

375. Хворий з інфекційним мононуклеозом протягом двох тижнів приймав глюкокортикостероїдні препарати. Настала ремісія, проте в нього виникло загострення хронічного тонзиліту. Результатом якої дії глюкокортикостероїдів є дане ускладнення?

А. Протизапальна

В. Імунодепресивна*

С. Антиалергічна

D.Протишокова

Е. Антитоксична

376. Хворому, що страждає на хронічну серцеву недостатність, лікар порадив провести профілактичний курс лікування кардіотонічним препаратом з групи серцевих глікозидів, який приймають ентерально. Який препарат було рекомендовано хворому?

А. Кордіамін

В. Кордарон

С. Дигоксин*

D. Срофантин

Е. Корглікон

377. До кардіологічного відділення надійшов хворий з гіпертонічним кризом, йому внутрішньовенно ввели антигіпертензивний засіб – сіль лужноземельного металу. Який препарат ввели хворому?

А. Калію хлорид

В. Магнію сульфат*

С. Натрію гідрокарбонат

D. Кальцію лактат

Е. Бензогексоній

378. До приймального відділення лікарні доставлено людину з гострим отруєнням морфіном. Який специфічний антагоніст наркотичних анальгетиків необхідно застосувати в цьому випадку?

А. Парацетамол

В. Унітіол

С. Метацин

D. Дигоксин

Е. Налоксон*

379. Хворий надійшов до стаціонару з гострою серцево-судинною недостатністю. Який препарат необхідно призначити хворому в даному випадку?

А. Корглікон

В. Аміодарон

С. Адреналіну гідрохлорид*

D. Дигоксин в таблетках

Е. Дигітоксин

380. Чоловіку 70-ти років, що хворіє на хворобу Паркінсона, був призначений препарат леводопы. Через тиждень стан хворого значно покращився. Який механізм дії цього лікарського засобу?

А. Активація енкефалінової системи

В. Гальмування гістамінергічної системи

С. Активація дофамінової системи*

D. Гальмування холінергічної системи

Е. Гальмування серотонінової системи

381. При обстеження хворого 70-ти років виявленно інсулінонезалежний цукровий діабет. Який препарат доцільно призначити хворому?

А. Паратіреоїдин

В. Глібенкламід*

С. Кортизон

D. Інсулін

Е. Мерказоліл

382. Хворій на виразкову хворобу шлунка в якості етіотропної терапії призначили препарат, що пригнічує ріст і розмноження Н. pylori. Назвіть цей препарат:

А. Корглікон

В. Метронідазол*

С. Глаувент

D. Празозин

Е. Фуросемід

383. Хворий з нейродермітом протягом тривалого часу вживав преднізолон. При обстеженні в нього виявили підвищення рівня цукру в крові. Вплив препарату на яку ланку вуглеводного обміну призводить до виникнення цього ускладнення?

А. Посилення всмоктування глюкози в кишечнику

В. Активація глюконеогенезу*

С. Пригнічення синтезу глікогену

D. Активація розщеплення інсуліну

Е. Активація глікогеногенезу

384. Для лікування бактеріальної пневмонії було призначено бензилпеніциліну натрієву сіль. Який механізм антимікробної дії препарату?

А. Пригнічення внутрішньоклітинного синтезу білка

В. Пригнічення активності холін естерази

С. Антагонізм з параамінобензойною кислотою

D. Пригнічення SH-груп ферментів мікроорганізмів

Е. Пригнічення синтезу клітинної стінки мікроорганізмів*

385. З метою прискорення загоєння променевої виразки був призначений вітамінний препарат. Вкажіть його:

А. Ретаболіл

В. Метилурацил

С. Левамізол

D. Ретинолу ацетат*

Е. Преднізолон

386. Хворому на гіпертонічну хворобу лікар запропонував засіб, який припиняє тромбоутворення, вводиться парентерально. Оберіть цей засіб:

А. Неодикумарин

В. Синку мар

С. Протаміну сульфат

D. Гепарин*

Е. Амбен

387. При щелепно-лицевій операції в стаціонарі, лікар-стоматолог для премедикації, з метою зменшення почуття страху та для потенціювання дії анестетиків, призначив хворому транквілізатор – похідне бензодіазепіну. Який з перерахованих засобів призначив лікар?

А. Діазепам*

В. Аміназин

С. Атропіну сульфат

D. Дроперідол

Е. Сульпірид

388. Робочий металургійного заводу, що зазнав дії високих температур під час зміни, скаржиться на хворобливі судомні скорочення скелетних м’язів. У крові з перелічених засобів показаний у цьому випадку?

А. Натрію гідрокарбонат

В. Амонію хлорид

С. Панангін*

D. Діазепам

Е. Баклофен

389. Хвора 50-ти років страждає на безсоння. Протягом 3-х місяців вона приймала різні снодійні засоби: етамінал натрію, фенобарбітал, барбаміл. Після відміни препаратів хвора стала дратівливою, відновилося безсоння, з’явились агресивність, втрата апетиту, тремор кінцівок. Як називається таке ускладення?

А. Фізична та психічна залежність

В. Тахіфілаксія

С. Функціональна кумуляція

D. Сенсибілізація

Е. Звикання до препаратів*

390. Хворій на гіпертонічну хворобу в комплексній терапії призначено гідрохлортіазид. Який механізм дії препарату сприяє зниженню артеріального тиску?

А. Блокада ферменту карбоангідрази

В. Блокада кальцієвих каналів

С. Збільшення виділення іонів натрію та води*

D. Зменшення виділення

Е. Збільшення утворення ангіотензину ІІ

391. До ендокринолога звернулася хвора 45-ти років зі скаргами на підвищений апетит, сухість слизових оболонок ротової порожнини, зростання діурезу. При обстеженні вперше виявлено інсулінонезалежний діабет. Який з названих препаратів доцільно призначити хворій?

А. Глібенкламід*

В. Адіурекрин

С. Інсулін

D. Окситоцин

Е. Вазопрессин

392. Підлітку, що перебуває в стані алкогольного сп’яніння, лікар швидкої допомоги серед інших заходів здійснив внутрішньом’язеве введення розчину кофеїну. На основі якого принципу дії доцільна дана маніпуляція?

А. Сумація ефектів

В. Фізіологічний антагонізм*

С. Синергізм

D. Конкурентний антагонізм

Е. Потенціація

393. Хворому на шизофренію було призначено аміназин. Який з перерахованих фармакодинамічних ефектів є підставою для його призначення в даному випадку?

А. Проти блювотний

В. Міорелаксуючий

С. Гіпотермічний

D. Антипсихотичний*

Е. Гіпотензивний

394. До відділення інтенсивної терапії госпіталізовано наркомана з передозуванням наркотичним анальгетиком. Застосовані реанімаційні заходи виявилися неефективними – хворий помер. Внаслідок чого, найбіль вірогідно, настала смерть?

А. Печінкова недостатність

В. Пригнічення дихального центра*

С. Ниркова недостатність

D. Колапс

Е. Бронхоспазм

395. У хворого виявлена змішана глистна інвазія: аскаридоз кишечнику та трематодоз печінки. Який з протигельмінтних препаратів доцільно призначити?

А. Піперазину адипінат

В. Хлоксил

С. Мебендазол*

D. Пірантел

Е. Левам ізол

396. У результаті тривалого застосування антибіотиків широкого спектру дії розвинувся кандидомікоз кишечнику. Що призначити для лікування?

А. Ремантадин

В. Інтраконазол*

С. Граміцидин

D. Ріфампіцин

Е. Інтерферон

397. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на страх, відчуття неспокою, внутрішньої напруги, що виникли після психічної травми. Який препарат слід йому призначити?

А. Настоянка валеріани

В. Мікстура Павлова

С. Діазепам*

D. Етамінал натрію

Е. Настоянка кропиви собачої

398. Хворий, що лікувався з приводу неврозу сибазоном, скаржиться на зубний біль. Лікар призначив йому знеболювальний засіб у дозі, яка менша за середню терапевтичну. Яке явище взяв до уваги лікар, зменшуючи дозу препарату?

А. Сумація

В. Лікарська залежність

С. Толерантність

D. Потенціювання*

Е. Кумуляція

399. Хворому з метою відновлення дихання при отруєнні чадним газом було введено аналептичний засіб рефлекторного типу дії з групи Н-холіноміметиків. Який засіб було призначено хворому?

А. Адреналіну гідрохлорид

В. Мезатон

С. Пентамін

D. Лобеліну гідрохлорид*

Е. Атропіну сульфат

400. Хвором 35-ти років для обстеження очного дна був призначений атропіну сульфат у вигляді очних крапель, після чого йому для відновлення акомодації закрапали пілокарпіну гідрохлорид, але це не дало бажаного ефекту. Що лежить в основі відсутності ефекту?

А. Односторонній антагонізм*

В. Двосторонній антагонізм

С. Звикання

D. Синергізм

Е. Тахіфілаксія

401. Хворому, що страждає на стенокардію та приймає ізосорбіда мононітрат, було додатково призначено лікарський засіб з дезагрегантним ефектом. Визначте цей препарат:

А. Ацетилсаліцилова кислота*

В. Ніфедипін

С. Анапрлін

D. Нітрогліцерин

Е. Валідол

402. У хворого на гіпертонічну хворобу після стоматологічних маніпуляцій розвинувся гіпертонічний криз. Який з перерахованих препаратів треба призначити хворому?

А. Метилдофа

В. Резерпін

С. Кордарон

D. Магнію сульфат*

Е. Апресин

403. У ліквідатора аврії на АЕС, який отримав опромінення, скарги на блювання, що виникає несподівано. Який препарат слід призначити хворому?

А. Метоклопрамід (церукал)*

В. Де-нол

С. Фосфалюгель

D. Атропін

Е. Резерпін

404. До терапевтичного відділення надійшов хворий з тривалою бронхопневмонією. Антибіотико терапія не дала належного ефекту. Який препарат для підвищення імунного статусу слід додати до комплексної терапії цього хворого?

А. Тималін*

В. Анальгін

С. Димедрол

D. Сульфокамфокаїн

Е. Парацетамол

405. До неврологічного відділення надійшов хворий зі скаргами на зниження пам’ті та розумової працездатності, порушення сну, запаморочення. Появу цих симптомів хворий пов’язує зі струсом мозку 2 роки тому в результаті ДТП. Оберіть препарат, що поліпшує метаболізм мозкової тканини, найбіль показний у цій ситуації:

А. Кордіамін

В. Натрію оксибутират

С. Кофеїн

D. Пірацетам*

Е. Сиднокарб

406. У хворого на фоні хронічної серцевої недостатності з’явилися напади пароксизмальної тахікардії. Який з перелічених засобів можна рекомендувати для їх усунення?

А. Верапаміл

В. Атенолон

С. Лідокаїн

D. Хінідін

Е. Анаприлін

2009р.

1. До лікарні швидкої допомоги госпіталізований чоловік 63-х років з явищами колапсу. Для боротьби з гіпотонією лікар вибрав норадреналін. Який механізм дії цього препарату?

А. Активація β-адренорецепторів

В. Активація α-адренорецепторів *

С. Активація дофамінових рецепторів

D. Блокада М-холінорецепторіів

Е. Активація серотонінових рецепторів

2. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на ригідність м’язів, скутість рухів, постійний тремор рук. Встановлено діагноз: хвороба Паркінсона. Який препарат найбільш раціонально призначити?

А. Сибазон

В. Дифеніл

С. Етосуксимід

D. Фенобарбітал

Е. Леводопа *

3. При тривалому використанні препарату в хворого можуть мати місце остеопороз, ерозії слизової шлунка, гіпокаліємія, затримка натрію і води в організмі, зменшення вмісту кортикотропіну в крові. Укажіть цей препарат:

А. Преднізолон *

В. Гіпотіазид

С. Резерпін

D. Дигоксин

Е. Індометацин

4. Незважаючи на терапію кардіотонічними засобами і тіазидовим діуретином у хворого на хронічну серцеву недостатність зберігаються набряки і виникла загроза асциту. Який препарат слід призначити для підсилення діуретичного ефекту застосованих ліків?

А. Амілорид

В. Спіронолактон *

С. Леводопа

D. Манітол

Е. Фуросемід

5. У хворої 45-ти років невроз, що проявляється дратівливістю, безсонням, немотивованою тривогою. Який лікарський засіб усуне всі симптоми?

А. Діазепам *

В. Кофеїн-бензоат натрію

С. Леводопа

D. Пірацетаи

Е. Екстракт валеріани

6. Прозерин при системному введенні підвищує тонус скелетних м’язів. Фторотан викликає релаксацію м’язів і послаблює ефекти прозерину. Який характер взаємодії прозерину та фторотану?

А. Конкурентний антагонізм

В. Непрямий функціональний антагонізм *

С. Незалежний антагонізм

D. Прямий функціональний антагонізм

Е. Неконкурентний антагонізм

7. Хворий з хронічним гіперацидним гастритом для усунення печії застосовує антацидний засіб, після прийому якого відзначає поліпшення, однак разом з тим виникає відчуття розпирання у шлунку. Який з наведених препаратів міг викликати вказаний побічний ефект?

А. Натрію гідрокарбонат *

В. Алюмінію гідроокис

С. Магнію окис

D. Магнію трисилікат

Е. Пепсин

8. Депресії та емоційні розлади є наслідком нестачі у головному мозку норадреналіну, серотоніну та інших біогенних амінів. Збільшення їх вмісту у синапсах можна досягти за рахунок антидепресантів, які гальмують такий фермент:

А. Моноамінооксидаза *

В. Фенілаланін-4-монооксигеназа

С. Диамінооксидаза

D. Оксидаза D-амінокислот

Е. Оксидаза L-амінокислот

9. Хворий на ішемічну хворобу серця, з метою усунення нападів стенокардії, впродовж дня багаторазово приймав препарат, який в подальшому з причин передозування привів до отруєння. Об’єктивно: ціаноз шкіри та слизових оболонок, різке зниження артеріального тиску, тахікардія, пригнічення дихання. У крові підвищений вміст метгемоглобіну. Препарат якої групи приймав хворий?

А. Блокатори кальцієвих каналів

В. Препарат аденозинового ряду

С. α-адреноблокатори

D. Міотропні спазмолітики

Е. Органічні нітрати *

10. У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з’явилися сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб доцільно використати у хворого для лікування отруєння препаратами вісмуту?

А. Налоксон

В. Метиленовий синій

С. Налорфін

D. Унітіол *

Е. Бемегрид

11. До лікаря звернулася дівчина 22-х років з проханням призначити препарат для лікування алергічного риніту, який виник у неї під час цвітіння липи. Який засіб можна застосувати?

А. Амброксол

В. Лозартан

С. Норадреналіну гідротартрат

D. Анаприлін

Е. Лоратадин *

12. Жінка 65-ти років хворіє на цукровий діабет 2-го типу, який супроводжується ожирінням, атеросклерозом, ішемічною хворобою серця. При цьому виявлена базальна гіперінсулінемія. Запропонуйте хворій адекватне лікування:

А. Ловастатин

В. Амлодипін

С. Ретаболіл

D. Інсулін

Е. Глібенкламід *

13. Пацієнт, що хворіє на хронічний бронхіт, приймає синтетичний муколітичний препарат, який сприяє розріджуванню харкотиння. Назвіть цей препарат6

А. Гепарин

В. Еналаприл

С. Ацетилцистеїн *

D. Фуросемід

Е. Діазепам

14. До кардіологічного відділення надійшов хворий з інфарктом міокарда. Для усунення болю було вирішено потенціювати дію фентаніла нейролептиком. Який з перерахованих нейролептиків найбільш придатний для проведення нейролептаналгезії?

А. Трифтазін

В. Дроперидол *

С. Аміназин

D. Галоперидол

Е. Сульпірид

15. Хворому, який переніс інфаркт міокарда, призначена ацетилсаліцилова кислота по 75 мг щоденно. З якою метою призначено препарат?

А. Зменшення болю

В. Розширення коронарних судин

С. Зменшення агрегації тромбоцитів *

D. Зниження температури

Е. Зменшення запалення

16. При отруєнні невідомим препаратом у пацієнта спостерігались сухість слизової оболонки рота та розширення зіниць. З яким впливом пов’язана дія цього препарату?

А. Блокада М-холінорецепторів *

В. Стимуляція адренорецепторів

С. Блокада адренорецепторів

D. Стимуляція М-холінорецепторів

Е. Стимуляція Н-холінорецепторів

17. Фармакологічні ефекти антидепресантів пов’язані з блокуванням (інгібіюванням) ними ферменту, який каталізує розпад таких біогенних амінів, як норадреналін і серотонін в мітохондріях нейронів головного мозку. Який фермент бере участь у цьому процесі?

А. Пептидаза

В. Моноамінооксидаза *

С. Ліаза

D. Декарбоксилаза

Е. Трансаміназа

18. Хворому з переломом кінцівки необхідно призначити препарат з групи міорелаксантів деполяризуючого типу дії для проведення нетривалого хірургічного втручання. Що це за засіб?

А. Тубокурарину хлорид

В. Дитилін *

С. Цитітон

D. Атропіну сульфат

Е. Пентамін

19. У хворого на міастенію після призначення прозерину з’явилися нудота, діарея, посмикування м’язів язика і скелетних м’язів. Чим можна усунути інтоксикацію?

А. Мезатон

В. Ізадрин

С. Пірідостигміну бромід

D. Фізостигмін

Е. Атропіну сульфат *

20. При підготовці до видалення зуба стоматолог порекомендував пацієнтові з метою профілактики кровотечі приймати препарат. Який засіб був рекомендований?

А. Магнію сульфат

В. Гепарин

С. Димедрол

D. Аспаркам

Е. Вікасол *

21. Хворий 30-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на пронос і біль у животі протягом 5-ти днів, підвищення температури тіла до 37,50 С з ознобами. Напередодні хворий був у лісі, де випив води з відкритого водоймища. Встановлено лабораторно підтверджений діагноз: амебна дизентерія. Вкажіть препарат вибору для лікування цього захворювання:

А. Фталазол

В. Метронідазол *

С. Фуразолідон

D. Еметина гідрохлорид

Е. Левоміцетин

22. До кардіологічного відділення надійшов хворий на ішемічну хворобу серця. Для профілактики нападів стенокардії призначено лікарський засіб з групи β-адреноблокаторів. Назвіть цей препарат:

А. Окситоцин

В. Фуросемід

С. Морфіну гідрохлорид

D. Атропіну сульфат

Е. Метопролол *

23. Зі скаргами на біль та обмеження рухів у колінних суглобах звернулася хвора 54-х років. Який з не стероїдних протизапальних засобів краще призначити, враховуючи наявність в анамнезі хронічного гастро дуоденіту?

А. Бутадіон

В. Промедол

С. Целекоксиб *

D. Кислота ацетилсаліцилова

Е. Диклофенак-натрій

24. Хворий з виразковою хворобою шлунка приймав антацидний препарат альмагель. Для лікування гострого бронхіту йому призначили антибіотик метициклін. Проте протягом 5-ти днів температура не знизилася, кашель і характер харкотиння не змінились. Лікар прийшов до висновку про несумісність ліків при їх взаємодії. Про який саме вид несумісності ліків йдеться:

А. Фармакокінетична на етапі всмоктування *

В. Прямий антагонізм

В. Фармацевтична

D. Фармакодинамічна

Е. Фармакокінетична на етапі біотрансформації

25. У чоловіка 40-ка років спостестерігається погіршення сутінкового зору. Який з вітамінних препаратів слід призначити пацієнту:

А. Кислота аскорбінова

В. Ретинолу ацетат *

С. Ціанокобаламін

D. Піридоксину гідрохлорид

Е. Кислота нікотинова

26. Для лікування бактеріальної пневмонії було призначено бензилпеніциліну натрієву сіль. Який механізм протимікробної дії препарату?

А. Пригнічення активності холін естерази.

В. Пригнічення синтезу клітинної стінки мікроорганізмів.

С. Пригнічення SHгруп ферментів мікроорганізмів.

D. Пригнічення внутрішньоклітинного синтезу білка.

Е. Антагонізм з параамінобензойною кислотою.

27. Людина, що тривалий час приймає ліки, не може різко припинити їх вживання, оскільки при цьому виникають порушення психічних та соматичних функцій. Як називається синдром різних порушень при відмові від прийому речовин?

А. Кумуляція

В. Тахіфілаксія

С. Ідіосинкразія

D. Абстиненція

Е. Сенсибілізація

28. До кардіологічного відділення надійшов хворий з гіпертонічним кризом, йому внутрішньовенно ввели антигіпертензивний засіб – сіль лужноземельного металу. Який препарат ввели хворому?

А. Натрію гідрокарбонат

В. Бензогексоній

С. Калію хлорид

D. Магнію сульфат

Е. Кальцію лактат

24