Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація та економіка фармації. І.В. Вершкова, В.В. Крикля, О.В. Мартинова та інші.docx
Скачиваний:
840
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
70.53 Кб
Скачать

Особливості організаційної структури мла і ла

Організаційна структура МЛА і ЛА залежить від обсягу ро­боти, який вимірюється товарообігом і кількістю ліжок, що обслуговуються. Але у зв’язку зі специфікою діяльності є осо­бливості в побудові організаційної структури.

Орієнтовна організаційна структура МЛА або ЛА може бути такою:

  • рецептурно-виробничий відділ;

  • відділ запасів та інформації;

  • відділ виготовлення ліків в асептичних умовах;

  • відділ комплектації та відпуску замовлень.

В аптеках з невеликим обсягом роботи можуть бути такі відділи:

  • відділ запасів та інформації;

  • рецептурно-виробничий відділ;

  • відділ комплектації та відпуску замовлень.

Або:

  • рецептурно-виробничий відділ;

  • відділ запасів та інформації.

В аптеках, що забезпечують лікувально-профілактичні за­клади з мінімальною кількістю лікарняних ліжок, структурні підрозділи не відокремлюються.

Приміщення МЛА і ЛА

Згідно з державними будівельними нормативами площа при­міщень міжлікарняних і лікарняних аптек має становити не менше 390 кв. м. Крім виробничих приміщень для виготовлен­ня ліків в асептичних умовах, матеріальних кімнат для збері­гання запасів лікарських засобів і виробів медичного призна­чення і службово-побутових приміщень, МЛА і ЛА повинні мати додаткові приміщення:

  • кімнату обслуговування медичного персоналу (інформа­ційну);

  • комплектувально-експедиційну кімнату;

  • кімнату, де заготовляються концентрати і напівфабри­кати (зі шлюзом) і т.п.

Найбільш важливим комплексом приміщень, в яких здій­снюється виготовлення розчинів для ін’єкцій, очних лікарських форм, лікарських засобів для немовлят і ліків з антибіотика­ми, є асептичний блок.

Асептичний блок складається не менше ніж з трьох при­міщень: асептичної асистентської, передасептичної та стери­лізаційної.

Асистентська асептична призначена безпосередньо для ви­готовлення лікарських засобів. Передасептична (шлюз) передба­чена для підготовки персоналу до роботи. Стерилізаційна для лікарських засобів (апаратна) - це приміщення, де розміщу­ються стерилізатори, автоклави, апарати для одержання води для ін’єкцій. Приміщення для одержання води для ін’єкцій може бути окремим.

Для знезаражування повітря в асептичному блоці встанов­люються неекрановані бактерицидні опромінювачі, які вмика­ють на 1-2 години до початку роботи, коли немає людей у при­міщенні. У присутності персоналу можуть експлуатуватися ек­рановані бактерицидні опромінювачі.

Штат МЛА і ЛА

Структура штату МЛА і ЛА не відрізняється від аптек за­гального типу. Очолює аптеку завідувач, який має заступни­ка. Відділами керують завідувачі відділів та їх заступники. Про­візорський персонал має штатну посаду клінічного провізора, який разом з лікарем бере участь у виборі методу фармакоте­рапії для конкретного хворого (посада клінічного провізора вводиться з розрахунку 1 посада на 300 ліжок). Також в аптеці передбачені інші посади провізорів і молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою та допоміжного персоналу.

Порядок відпуску аптечних товарів лікувально-профілактичним закладам з госпрозрахункових аптек

Для одержання з аптеки необхідних лікарських засобів кож­не відділення лікувально-профілактичного закладу виписує вимогу-накладну (додаток 2) у трьох примірниках, а на отруй­ні, наркотичні, психотропні лікарські засоби та прекурсори, а також інші лікарські засоби, які підлягають предметно-кіль­кісному обліку, виписуються вимоги в чотирьох примірниках:

  • один примірник залишається в аптеці;

  • другий примірник разом з рахунком надходить до бух­галтерії лікувального закладу для оплати відпущених товарів;

  • третій видається особі, яка буде одержувати замовлені лікарські засоби із аптеки;

  • четвертий примірник залишається у матеріально відпо­відальної особи, яка відпускає лікарські засоби, що підляга­ють предметно-кількісному обліку.

Складає замовлення старша медична сестра відділення. У ви­мозі вказується найменування відділення, повна назва лікар­ського засобу або виробу медичного призначення із зазначенням відмітних ознак (вид лікарської форми, концентрації, дозуван­ня, кількості одиниць в упаковці тощо), одиниці виміру, необ­хідна кількість. На отруйні, наркотичні, психотропні лікарські засоби, прекурсори списку № 1, препарати, які підлягають предметно-кількісному обліку, складається вимога на окремому блан­ку. Назви отруйних, наркотичних, психотропних лікарських за­собів, прекурсорів і спирту етилового у вимозі пишуть латин­ською мовою і потрібну кількість лікарського засобу пишуть прописом. Вимоги завіряють штампом і круглою печаткою ліку­вально-профілактичного закладу, підписом керівника або його заступника з лікувальної роботи. Для отримання наркотичних засобів у вимогах мають бути вказані номери історій хворо­би, прізвище, ім’я та по батькові хворих, яким виписані нар­котичні засоби згідно з призначенням лікаря, найменування та дозування цих засобів, а також призначення (для ін’єкцій, внутрішнього, зовнішнього застосування, очні краплі тощо).

Згідно зі встановленим графіком вимоги подаються до ап­теки. В аптеці у вимозі-накладній (додаток 2) проставляють кількість лікарських засобів, які підлягають відпуску, ціну і так­сують її, визначаючи вартість кожного найменування товару та загальну вартість товарів, які підлягають відпуску.

На підставі вимоги виготовляють екстемпоральні лікарські засоби, здійснюють контроль 'їх якості та оформлюють до відпус­ку відповідними етикетками («Зовнішнє», «Внутрішнє», «Для ін’єкцій», «Очні краплі» та ін.). Облік виготовлених екстемпо- ральних лікарських засобів відображають у «Журналі обліку лабораторних та фасувальних робіт».

Потім відбувається комплектація замовлень для кожного відділення або лікувального закладу. На підставі вимоги-на- кладної фармацевтичний працівник відбирає потрібні товари й укомплектоване замовлення розташовує в кімнаті комплек­тації та видачі замовлень. Ця кімната обладнана шафами, які промарковані за назвами відділень або лікувальних закладів. Наркотичні, психотропні лікарські засоби, прекурсори спис­ку № 1 відпускаються тільки у готовому для застосування ви­гляді. До моменту відпуску ці лікарські засоби зберігаються у вогнетривких сейфах, а отруйні - в металевих шафах, надійно прикріплених до стіни або підлоги.

Отримувати лікарські засоби з аптеки має право медичний працівник - найчастіше це головна (старша) медсестра. Вона повинна мати довіреність (додаток 3), що виписана на її ім’я.

Для отримання наркотичних, психотропних лікарських за­собів і прекурсорів разом з вимогою повинна бути надана окре­ма довіреність (додаток 3) на ім’я головної (старшої) медсестри. У цій довіреності мають бути зазначені найменування лікар­ського засобу і його кількість словами. Термін дії такої дові­реності не більше 10 календарних днів.

Якщо лікувально-профілактичний заклад прикріплений до аптеки на постійне забезпечення, то цей термін може бути про­довжено до одного календарного місяця. Старша медична сест­ра при отриманні лікарських засобів і виробів медичного призна­чення зобов’язана перевірити найменування, дозування і кіль­кість засобів, що відпускаються, на відповідність найменуван­ням і кількостям, які проставлені в накладних. Для засвідчення факту отримання товарів вона повинна проставити свій підпис у всіх примірниках вимоги-накладної. Фармацевтичний пра­цівник, що здійснює відпуск товарів, також проставляє свій підпис у вимозі-накладній, засвідчуючи факт видачі замов­лення.

Вимоги-накладні зберігаються в аптеці протягом 3-х років, не враховуючи поточного року.

У міжлікарняних і лікарняних аптеках здійснюється пред­метно-кількісний облік таких груп ліків: наркотичних, психо­тропних, прекурсорів списку № 1, деяких отруйних і сильно­діючих лікарських засобів. Цей облік здійснюється у журналі. При видачі наркотичних, психотропних лікарських засобів і пре­курсорів особа, що їх отримала, проставляє дату отримання і свій підпис у «Журналі обліку на підприємствах, в установах, орга­нізаціях наркотичних (психотропних лікарських) засобів».