Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
презентація зачоса.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
65.02 Кб
Скачать

Слайд 10

Контролююча функція в системі менеджменту

Контроль – одна із чотирьох головних функцій менеджменту. Вона є підсумковою у процесі управління. Її здійснення дозволяє запобігти виникненню проблем, обумовлених низькою виконавчою дисципліною персоналу організації, своєчасно виявити відхилення від вибраного напрямку руху і внести у роботу необхідні корективи, а отже, створити належні умови для реалізації вибраної стратегії. Без контролю неможливо зрозуміти,наскільки добре організація функціонує, виконуючи свою місію.

Контроль – це процес забезпечення досягнення цілей організації за допомогою оцінки та аналізу результатів її діяльності і внесення необхідних коректив у випадку відхилення фактичних результатів від

запланованих.

Контроль передбачає постійне порівняння того, що є, з тим, що має бути.

Головне завдання контролю – забезпечення досягнення поставлених цілей. А це можна ефективніше зробити, коли створити умови, за яких помилок було б найменше. Особливо актуальним стає таке завдання для організації, що розвивається. Постійний контроль за станом зовнішнього середовища (його моніторинг) дозволяє оперативно приймати управлінські рішення щодо внесення відповідних змін у роботу, якщо ситуація стає для організації загрозливою або відкриває нові можливості.

Отже, можна сказати, що контроль допомагає:

- оцінювати результати підприємницької діяльності організації в цілому і оцінювати результати підприємницької діяльності організації в цілому і її структурних підрозділів;

- оцінювати гнучкість управління, його здатність адекватно реагувати на

зміни зовнішнього середовища і пристосовуватися до них ;

- виявляти і аналізувати фактори, що перешкоджають досягненню

запланованих результатів, запобігати виникненню і накопиченню помилок;

- враховувати конкретний внесок кожного у забезпечення кінцевого

результату;

- формувати зворотний зв'язок для інформування та заохочення персоналу;

- мінімізувати витрати;

- долати проблеми, пов'язані із ростом організації.

Контроль, як завершальна стадія процесу управління, безпосередньо впливає на ефективність здійснення інших трьох управлінських функцій –планування, організації, мотивації. Ефективне

функціонування організаційної структури можливе лише за умови належного контролю за роботою її підрозділів менеджерами вищої ланки.

Відповідальність за контроль покладається на безпосереднього керівника.

Для забезпечення ефективного функціонування організації контроль мусить охоплювати усі сфери її діяльності.Контроль є невід'ємною частиною процесу управління. Він дозволяє організації бути гнучкою, своєчасно виявляти зміни у середовищі її функціонування і коригувати відповідним чином свої плани чи завдання,попереджуючи появу кризових ситуацій.

Процес контролю – це діяльність об'єднаних у певну структуру суб'єктів контролю (органів контролю, керівників, контролерів, аудиторів, органів державного регулювання), спрямована на забезпечення досягнення визначених цілей управління.

Ці характеристики обумовлюють відповідні етапи процесу контролю:

1. Встановлення стандартів.

2. Вимірювання фактичних результатів виконаної роботи і їх порівняння зі

стандартами.

3. Коригування відхилень від встановлених стандартів.