Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema8.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

1. За місцем виконання

2. За методами обслуговування покупців

3. За правом власності на товар, що продається

4. За формою розрахунків

Рис. 8.1. Класифікаційні ознаки форм роздрібної торгівлі.

За місцем виконання розрізняють:

  • магазинна роздрібна торгівля, на яку приходиться більша частина роздрібного товарообороту. Здійснюється в магазинах, які розміщені в окремих будівлях або приміщеннях та мають торговельний зал для покупців;

  • дрібнороздрібна торгівля, в т.ч. пересувна. Здійснюється через мережу нестаціонарних торгових об`єктів, які не мають торговельних залів: лотки, палатки, автомати, автомагазини тощо. Через дрібнороздрібну торговельну мережу дозволяється реалізація продовольчих та непродовольчих товарів тільки простого асортименту. Роздрібна торгівля через дрібнороздрібну торговельну мережу є однією з форм позамагазинного продажу товарів.

За методами обслуговування виділяють:

  • продаж товарів з прилавка. Характеризується особистим контактом продавця та покупця в магазині;

  • магазини самообслуговування. Контакт з продавцем, як правило анонімний, покупець має можливість легкого, вільного та самостійного вибору товару із багатьох, розміщених в торговельній залі;

  • торгівля за зразками;

  • торгівля за каталогами; посилкова торгівля;

  • торгівля за попередніми замовленнями;

  • електронна торгівля.

Спільним для останніх п`яти форм роздрібної торгівлі є обмеженість безпосереднього контакту продавця з покупцем, не відіграє суттєвої ролі віддаленість покупця, широкий асортимент пропонованих товарів з повною інформацією про ціни та якість дозволяє покупцю прийняти в спокійній обстановці рішення про покупку.

За правом власності на товар, що продається, розрізняють:

  • комісійну роздрібну торгівлю. Реалізує товари, прийняті від юридичних та фізичних осіб на комісійних засадах, тобто право власності на товар зберігається за комітентом до моменту його продажу покупцю;

  • фірмову роздрібну торгівлю. Фірмова торгівля – це продаж товарів безпосередньо її виробниками, а також відокремленими структурними підрозділами цих товаровиробників, які не мають статусу юридичної особи.

За формою розрахунків можна виділити:

  • роздрібна торгівля за готівку та інші прирівняні до неї платіжні засоби;

  • торгівля в кредит та за безготівковим розрахунком. Торгівля за безготівковим розрахунком відноситься до роздрібної лише у випадках, передбачених діючими нормативними актами.

Форми організації роздрібної торгівлі впливають на вибір типу підприємства сфери торгівлі, яке реалізує споживчі товари в роздріб та надає послуги, призначені виключно для кінцевих споживачів.

8.2. Функції та послуги суб`єктів роздрібної торговельної діяльності

Функції роздрібної торгівлі обумовлені тією посередницькою роллю, яку вона відіграє в товарному обігу.

Роздрібна торгівля розширює можливості товаровиробників по задоволенню запитів споживачів; вона створює умови, щоб матеріальні блага, виготовлені в масовому порядку безліччю підприємств, розкиданих по великій території, стали доступними споживачам в такій кількості і якості, в такому місці і в такий час, які зручні для останніх. Тим самим забезпечується підвищення споживчої цінності виготовлених товарів. Реалізація цього завдання пов`язана з виконанням низки функцій, спрямованих на споживачів та інших учасників каналів розподілу споживчих товарів (рис.8.2.).

Роздрібна торгівля перетворює виробничий асортимент у торговий. Великі торгові підприємства, приймаючи оптові партії товару від постачальників, перевіряють кількість та якість товарів, роздрібнюють партію поставки, підкомплектовують відповідно до потреб споживачів, фасують, упаковують та розміщують підготовлені до продажу товари в торговельному залі. На підсортувально-розподільних складах роздрібної торгівлі нагромаджуються поточні товарні запаси, комплектуються партії відповідно до вимог-замовлень роздрібних торгових підприємств та забезпечується своєчасне завезення їх в магазини.

Здійснює фасування, пакування, сортування та формування асортименту товару, пропонуючи його для продажу

Забезпечує споживачів інформацією про товар, ціни, умови використання через рекламу, вітрини, надписи та працівників торгівлі

Сприяє учасникам каналів розподілу в проведенні маркетингових досліджень

Формує товарні запаси, зберігає їх, розміщує товари у торговельних приміщеннях

Надає різноманітні послуги покупцям

Завершує обмін товару на гроші та забезпечує виконання угод купівлі-продажу

Як правило платить постачальникам за продукцію ще до продажу її кінцевим споживачам

Встановлює ціну на товар, стимулює продаж

Рис. 8.2. Функції роздрібної торгівлі.

Роздрібна торгівля повинна надати споживачеві таких товар, який найкращим чином задовольняє його потреби та відповідає його смаку та уподобанням. Тому закупівля товарів і формування асортименту являють досить складну задачу для роздрібного торговця, він повинен слідкувати за запитами своїх покупців та вгадувати їх смаки в момент розміщення своїх замовлень. Виробник товарів отримує інформацію про зміни попиту саме від роздрібної торгівлі. Тут дуже важливо не помилитися в оцінці бажань покупців, щоб уникнути помилок як у визначенні обсягу, так і розподілі його по видах продукції, її дизайну, упаковці тощо. Цим самим, роздрібна торгівля допомагає в проведенні маркетингових досліджень учасниками каналу розподілу.

Роздрібна торгівля повинна враховувати рекламну діяльність товаровиробників, яка справляє істотний вплив на споживачів при виборі товарів. Вона, в свою чергу, інформує своїх покупців про особливості та якість пропонованих товарів. Це особливо важливо в сучасному світі, так як на товарному ринку появляється все більше нових товарів та модифікацій існуючих.

Можливості реалізації товарів, що є в розпорядженні роздрібного торговця, залежать також від того, наскільки запас товарів, які він може запропонувати покупцям, відповідає їх запитам, сформованим під впливом реклами. Варто відзначити, що товарний запас не тільки гарантує своєчасність та стабільність задоволення попиту покупців, але й суттєво впливає на фінансовий стан роздрібної торгівлі. Тому в останній час все більше уваги приділяється інформаційними системам, які розробляються для прискорення процесу поновлення товарних запасів, тому що чим швидше відбувається цей процес, тим менша потреба в приміщеннях для зберігання та інвестиціях в товарні запаси, а також поліпшуються можливості адекватно реагувати на зміни попиту.

Істотним чинником впливу на вибір покупцем того чи іншого роздрібного продавця являється обсяг та видовий склад послуг, які їх надаються. Ці послуги, які представляють собою специфічну продукцію роздрібної торгівлі, включають елементи, що відносяться до самих товарів (якість, асортимент тощо), так і не менш важливі елементи, які стосуються умов продажу (рис.8.3.). Комплекс послуг сьогодні – це один з ключових засобів нецінової конкуренції, який дозволяє магазину посісти особливе місце серед інших аналогічних торгових закладів. Роздрібні магазини надають різний обсяг послуг до, в процесі та після продажу товарів. Це пояснюється, в основному, двома причинами: по-перше, різні товари потребують різного обсягу послуг, які надаються торговим персоналом на різних стадіях придбання товару, а по-друге, різні споживачі надають перевагу (та можуть собі дозволити) різним видам обслуговування при купівлі товару. Виділяють три основні рівні обслуговування – самообслуговування, обмежене обслуговування та повне обслуговування.

Самообслуговування є основою всіх видів торгівлі зі знижками і зазвичай використовується для продажу товарів повсякденного попиту та товарів широко відомих марок з групи так званих ходових товарів (ті, що швидко обертаються), які користуються підвищеним попитом. Покупці самостійно займаються пошуком, порівнянням та підбором товарів.

Обмежене обслуговування передбачає надання покупцям дещо вищого рівня допомоги, оскільки магазин пропонує більше товарів попереднього вибору, для придбання яких покупцям потрібно більше інформації. Вищі експлуатаційні витрати, пов`язані з обслуговуванням, зумовлюють і вищі ціни в таких магазинах.

Повне обслуговування означає надання торговим персоналом допомоги покупцям на всіх етапах процесу придбання товару. Асортимент товару, який пропонується магазинами з повним обслуговуванням, як правило включає багато товарів особливого попиту, а покупці цих товарів готові витратити час та гроші, щоб їх обслужили належним чином. Подібний високий рівень обслуговування вимагає високих експлуатаційних витрат, що врешті-решт відображається на гаманцях покупців.

ПОСЛУГИ РОЗДРІБНИХ МАГАЗИНІВ

ПОСЛУГИ ПЕРЕД ПРОДАЖЕМ ТОВАРУ

1. Приймання замовлень телефоном.

2. Приймання замовлень або відправка покупок поштою

3. Рекламування товару

4. Обладнання вітрин

5. Внутрішньомагазинні експозиції товару

6. Примірочні

7. Режим роботи

8. Показ мод

9. Приймання старих товарів

ДОДАТКОВІ ПОСЛУГИ

1. Інкасування чеків

2. Довідкова служба

3. Безкоштовна автостоянка

4. Ресторани, кафе

5. Послуги з ремонту

6. Оформлення інтер`єрів

7. Надання кредиту

8. Кімната відпочинку

9. Нагляд за дітьми

ПОСЛУГИ ПІСЛЯ ПРОДАЖУ ТОВАРУ

1. Доставка покупок

2. Звичайне пакування (або затарування покупок)

3. Подарункове пакування

4. Підгонка виробу

5. Приймання повернутого товару

6. Переробка виробу

7. Послуги кравця

8. Нанесення написів на виробах

Рис. 8.3. Типові послуги, що надаються підприємствами роздрібної торгівлі.

Вирішальним фактором діяльності роздрібного торговця на товарному ринку являється ціна на пропонований товар. Сучасний споживач став раціональнішим та більш обізнаним відносно цін на товари. Він не бачить причин сплачувати більше за одну й ту ж марку товару, особливо якщо відсутня різниця в рівні обслуговування. Тому проблема вибору ціни повинна вирішуватись разом з проблемою вибору цільового ринку, асортименту товарів, комплексу послуг, що надаються та проблемою конкуренції. Для всіх роздрібних продавців бажаним є встановлення вищих націнок і при цьому реалізація більшого обсягу товарів, але поєднати ці два чинника неможливо. В більшості випадків збільшення обсягів продажу досягається при нижчому рівні націнок та вмілому стимулюванні збуту. Стимулювання збуту включає такі заходи, як демонстрація товару на місці продажу, участь у всіх можливих виставках та конкурсах, святкуванні різних урочистих подій. Важливим є використання всіх форм діяльності для організації зв`язків з громадськістю, до яких належать: участь у прес-конференціях та виступи на різних заходах, організація урочистого відкриття магазину, видання інформаційних бюлетенів, листівок, буклетів, а також доброчинна діяльність.

Важливою функцією роздрібної торгівлі є розрахунки за продаж товарів. За договором купівлі-продажу продавець передає або зобов`язується передати товар покупцеві, а покупець приймає товар або зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. Одночасно з товаром покупцеві передаються приналежності та документи, що стосуються товару (технічний паспорт, сертифікат якості тощо).

Процес обігу товару вважається завершеним у момент:

  1. вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов`язок продавця доставити товар;

  2. надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]