Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema8.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

Таблиця 8.3. Розміри штрафів за порушення прав споживачів

Вид порушення

Величина штрафу

1. Виявлені недоліки чи фальсифікації товару протягом гарантійного або інших термінів, установлених обов`язковими для сторін документами

Десятикратний розмір вартості цього товару

2. Реалізація товару, що не відповідає вимогам нормативних документів

50% вартості, одержаної для реалізації партії товару

3. Реалізація товару, що підлягає обов`язковій сертифікації, але немає сертифіката відповідності

50% вартості, одержаної для реалізації партії товару

4. Реалізація товару, що не відповідає вимогам нормативних документів стосовно безпеки для життя, здоров`я та майна споживачів і навколишнього природного середовища

300% вартості одержаної для реалізації партії товару

5. Реалізація товару, забороненого до випуску та реалізації відповідним державним органом

500% вартості одержаної для реалізації партії товару

6. Реалізація небезпечного товару (отрути, отрутохімікатів, вибухо- та вогненебезпечної речовини тощо) без належного попереджувального маркування, а також без інформації про правила та умови безпечного його використання

100% вартості, одержаної для реалізації партії товару

7. Відсутність необхідної доступної та достовірної інформації про товар

30% вартості, одержаної для реалізації партії товару

8. Реалізація товару, термін придатності якого минув

200% вартості залишку одержаної для реалізації партії товару

9. Порушення умов договору між споживачем і продавцем на надання послуг

100% вартості послуги

Захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом. При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Закон звільняє споживачів від сплати державного мита за позовами, що пов`язані з порушенням їхніх прав.

Важливими нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі є Укази Президента України щодо посилення державного захисту прав споживачів та державного регулювання відносин у сфері торгівлі, а також правила торговельного обслуговування населення та інші нормативно-правові акти, що приймаються Кабінетом Міністрів України.

Указом Президента України від 5 липня 1995 р. №560/95 створене Міністерство зовнішніх економічних зв`язків і торгівлі України (МЗЕЗторг). Його основними завданнями в сфері торгівлі є:

реалізація державної політики щодо розвитку роздрібної та оптової торгівлі на основі використання ринкових механізмів господарювання, здійснення технічної політики у сфері торговельної діяльності;

сприяння формуванню та товарному насиченню споживчого ринку, виробництву товарів, розширенню їх асортименту та поліпшенню якості з урахуванням попиту населення;

розроблення та запровадження правил торгівлі, забезпечення контролю за їх додержанням, здійснення заходів щодо вдосконалення організації торговельного обслуговування.

Правила продажу окремих видів товарів регламентують порядок приймання, зберігання, підготовки до продажу і їх продаж через роздрібну торговельну мережу, а також визначають вимоги у дотриманні прав споживачів щодо належної якості товару і рівня торговельного обслуговування.

В Правилах продажу продовольчих товарів, розроблених та затверджених МЗЕЗторгом визначено, що вони поширюються на всі суб`єкти господарювання, незалежно від форм власності, які здійснюють на території України роздрібний продаж продовольчих товарів.

Суб`єкти господарювання, згідно з Правилами, зобов`язані забезпечити стан торговельних приміщень для роздрібного продажу продовольчих товарів на рівні, що відповідає санітарно-гігієнічним, технологічним та протипожежним нормам, установленим для приймання, зберігання та реалізації харчових продуктів. Заборонено приймати, зберігати та продавати продовольчі товари. Що швидко псуються, без використання холодильного обладнання.

Суб`єкт роздрібної торгівлі харчовими продуктами повинен мати санітарні правила, зареєстрований санітарний журнал і санітарні книжки працівників.

Торговельні працівники повинні бути забезпечені форменим одягом або іншим одягом, що відповідає санітарним вимогам.

В Правилах визначені особливості продажу окремих груп товарів:

хліба і хлібобулочних виробів;

кондитерських виробів і меду;

круп, макаронних виробів, борошна, крохмалю;

цукру та кухонної солі;

м`яса та м`ясопродуктів;

молока, молокопродуктів, майонезу, морозива, харчових жирів, сиру, яєць курячих харчових;

риби і риботоварів;

безалкогольних та слабоалкогольних напоїв.

Окремими правилами регламентується роздрібна торгівля тютюновими виробами.

По кожному з видів продовольчих товарів встановлені терміни реалізації та вимоги до їх зберігання.

Продаж алкогольних напоїв регулюється окремими “Правилами роздрібної торгівлі алкогольними напоями”, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 30.07.96 р. №854.

Суб`єкти господарювання в питаннях вимог щодо сировини, показників якості, методів аналізу, упаковки, маркування, транспортування, приймання і зберігання продовольчих товарів керуються стандартами та технічними умовами.

В Україні сформована система нормативних документів з стандартизації, яка включає:

  • державні стандарти України – ДСТУ;

  • галузеві стандарти України – ГСТУ;

  • стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок України – СТТУ;

  • стандарти підприємств – СТП;

  • технічні умови України – ТУУ.

Як державні стандарти України (ДСТУ) застосовують міждержавні стандарти (ГОСТ) та республіканські стандарти колишньої УРСР (РСТ).

Галузеві стандарти України (ГСТУ) розробляють на продукцію за відсутності державних стандартів України (ДСТУ) чи у разі необхідності встановлення вимог, які перевищують або доповнюють вимоги держстандартів.

Технічні умови України (ТУУ) містять вимоги, що регулюють відносини між постачальником (розробником, виготовлювачем) і споживачем (замовником) продукції. Інші стандарти мають сферу використання – в окремих галузях знань, в межах конкретного підприємства.

Державним стандартам присвоюють позначення, яке складається з індексу (ДСТ), скороченої назви держави (У), реєстраційного номеру і двох останніх цифр року затвердження або перегляду стандарту.

Назва технічних умов складається з індексу документу (ТУ), скороченої назви держави (У), коду підприємства (організації) – власника оригіналу ТУ за ЄДРПОУ (вісім знаків), двох останніх цифр року затвердження.

Державні стандарти України затверджуються без обмеження строку їх дії та обов`язкові для всіх суб`єктів господарювання, незалежно від форми власності.

Порядок приймання, зберігання, підготовки до продажу та продаж непродовольчих товарів через роздрібну торговельну мережу, вимоги у дотриманні прав споживачів щодо належної якості товарів і рівня торговельного обслуговування визначені Правилами продажу непродовольчих товарів затвердженими МЗЕЗторгом 27.05.96 р. №294.

Відповідно до цих Правил, торговельні працівники, які безпосередньо зайняті обслуговуванням покупців, повинні мати спеціальну професійну підготовку. Знати асортимент і якісні характеристики товарів певної групи, ознаки браку; правила підготовки товарів до продажу; принципи розміщення, викладки товарів і оформлення вітрин; способи показу і упакування товарів; правила зберігання товарів і терміни їх реалізації; порядок таврування засобів міри і ваги; правила роботи касового апарату і догляду за ним і встановлений порядок розрахунку з покупцями; види торговельного обладнання, інвентарю, інструментів і правила користування ними; правила поводження з тарою; правила санітарії і гігієни; правила техніки безпеки та протипожежні засоби тощо.

До подачі товарів у торговельний (демонстраційний зал) проводиться їх підготовка до продажу: перевіряється цілісність упаковки, розпакування, перевірка наявності маркувальних даних і якості, чистка, прасування, перевірка наявності інструкцій по експлуатації, технічних паспортів, гарантійних талонів, комплектність виробів, перевірка роботи в дії тощо. У разі відсутності маркування на окремих виробах або пошкодження ярлика підприємства-виготівника (відсутність пломби, потертості, нечіткість запису і т.п.), відновлюються всі маркувальні дані, виписується дублікат товарного ярлика.

Товар, який отримує покупець, повинен відповідати вимогам нормативних документів щодо якості та безпеки. Якщо на товар встановлено гарантійні строки, то покупець повинен отримати на нього технічний паспорт або інші документи, що його замінює. Правила передбачають обов`язок продавця забезпечити належне пакування куплених товарів, для збереження їх якості при транспортуванні.

Правила визначають особливості продажу окремих груп товарів:

  • швейних, трикотажних, хутряних, овчинно-шубних (кожухових) товарів і головних уборів;

  • текстильних товарів: тканин бавовняних, вовняних, лляних, тканин з натурального шовку, синтетичних і штучних волокон, трикотажних полотен, нетканих матеріалів, штучних текстильних товарів;

  • взуття: всі види шкіряного, текстильного, комбінованого, гумового, полімерного, валяного взуття;

  • електропобутових приладів: побутових холодильників, морозильників, машин і приладів для механізації побутових робіт, побутових приладів для очищення, зволоження, кондиціонування повітря, електроосвітлювальної арматури і електроламп, електронагрівальних приладів, провідникових і установочних виробів тощо;

  • телерадіотоварів;

  • товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин;

  • меблів;

  • товарів для фізичної культури, спорту, туризму;

  • лісоматеріалів та будівельних матеріалів;

  • парфумерно-косметичних товарів і мила туалетного;

  • галантерейних товарів.

Організація комісійної торгівлі непродовольчими товарами та продажу товарів тривалого користування в кредит регламентується окремими правилами.

Одночасно з розвитком товарного ринку розробляються нові та вдосконалюються існуючі законодавчі та нормативно-правові акти. Знання та виконання законодавства і нормативних документів дозволяє уникнути свавілля на споживчому ринку, сприяє його насиченню якісними товарами, які відповідають зростаючим вимогам споживачів, та покращенню торговельного обслуговування населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]