Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema5.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
794.11 Кб
Скачать

5.2. Загальна характеристика діяльності підприємств оптової торгівлі

Відповідно до законодавства України підприємства оптової торгівлі, незалежно від форм власності, обсягів та методів господарювання здійснюють торговельну діяльність після їх державної реєстрації як суб’єктів підприємницької діяльності.

Найбільш чисельну групу вітчизняних оптовиків складають оптово-торговельні підприємства з повним та обмеженим циклами обслуговування. Працюючи на товарному ринку вони виконують різноманітні функції (рис. 5.1), які можна розділити на загальні та мікрофункції.

Сукупність названих функцій формує основний зміст діяльності оптової торгівлі.

Діяльність, яку здійснює оптово-торговельне підприємство поділяється на основну операційну, іншу операційну, інвестиційну, фінансову, надзвичайну. Зміст робіт, які виконуються по кожному виду діяльності представлено на рис. 5.2.

Здійснюючи основну операційну діяльність, оптовики вивчають та визначають поточний і перспективний попит в товарах підприємств, організацій та роздрібної торгівлі свого регіону При вивченні споживчого попиту доцільно розмежовувати методи вивчення попиту оптових покупців, так званих професійних споживачів, та методи вивчення попиту в споживчих товарах.

Працівники підприємства оптової торгівлі регулярно відвідують підприємства роздрібної мережі, знайомляться з ходом продажу товарів, проводять опитування покупців та старанно аналізують отримані матеріали.

Опитування споживачів дозволяє виявити їх наміри щодо попиту на товари, встановити їх мотивації, ставлення до певних марок і якостей товару. Збирання даних виконується різними методами з наступним заповненням розроблених анкет чи листів опитування. Найбільш поширений цей метод при вивченні попиту на товари широкого вжитку. При обробці даних використовують метод підсумовування відповідей та визначення їх структури за варіантами відповідей; методи статистичного аналізу попиту (кореляційний та регресивний аналізи) тощо. За даними розрахунків виявляються чинники, які впливають на попит та споживацькі настрої покупців. Це дає змогу прогнозувати попит, виявляти типологічні групи споживачів, на які можна орієнтуватись в майбутньому, тощо.

Разом з тим, підприємства роздрібної торгівлі на підставі власних досліджень та розрахунків складають замовлення на закупівлю необхідних їм товарів, які передають оптовому підприємству для виконання. Поєднання даних цих замовлень з прогнозними розрахунками дозволяє більш точно визначити обсяг та асортимент необхідних покупцям товарів, правильно та обґрунтовано сформувати замовлення на поставку продукції товаровиробникам.

Забезпечення товарного обігу в матеріально-речовій формі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]