Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

88

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
46.99 Кб
Скачать
  • використання системи абсолютних і відносних показників;

  • порівняльний аналіз;

  • метод угрупування;

  • індексні розрахунки;

  • економіко-математичні методи;

  • балансовий метод.

Нормативний метод передбачає, що фінансове планування будується на нормативній базі, яка складається з науково і практично обгрунтованих норм і нормативів. За допомогою цих норм і нормативів регулюються фінансові взаємини господарюючих суб`єктів з державою. Як приклади фінансових нормативів можна розглядати ставки податкових і інших обов`язкових платежів до бюджету, позабюджетних фондів та в інші фінансові інститути. Механізм квотування або приєднання ставок податків - ще один приклад нормативного розподілу податків.

Фінансування витрат на нормативній основі поширюється насамперед на бюджетні витрати з освіти, культури, охорони здоров`я та соціальної політики, а також на житлово-комунальне господарство.

При виборі управлінських рішень окремими суб`єктами фінансової діяльності, а також для вибору критерію оцінки фінансової результативності розробляються фінансові нормативи у формі коефіцієнтів. Фінансові коефіцієнти не мають універсального значення і можуть розглядатися лише як орієнтовні показники. Застосування фінансових норм і нормативів надає відносинам стійкий характер, визначеність, дозволяє державі та окремим господарюючим суб`єктам реально оцінювати свої фінансові можливості. Балансовий метод в плануванні - метод планомірного встановлення та дотримання матеріально-речових і вартісних пропорцій, а також пропорцій у розподілі трудових ресурсів. У практиці планування використовується система балансів: натуральні (матеріальні), вартісні (грошові), трудові, баланс народного господарства і міжгалузевий баланс. Найважливішою рисою планомірного розвитку економіки є свідомо встановлювана пропорційність.

Встановлення необхідних, відповідних завданням плану матеріально-речових пропорцій усередині кожної галузі, між окремими галузями і виробництвами по країні в цілому, по регіонах, тобто всебічна ув`язка планів виробництва та споживання конкретних видів продукції - засобів виробництва і предметів споживання, здійснюється за допомогою розробки матеріальних балансів (і планів розподілу, що складаються на основі цих балансів), балансів міжгалузевих зв`язків, балансів виробничих потужностей, районних балансів виробництва і споживання окремих продуктів. Планомірний розвиток економіки вимагає встановлення й суворого дотримання вартісних пропорцій відтворення: відшкодування зроблених витрат, забезпечення правильних співвідношень в доходах держави і населення, в розмірах купівельних фондів населення і товарних фондів у роздрібному товарообігу та ін.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]