Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЕ ГО.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
117.25 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 5. ЦИВІЛЬНА ОБОРОНА НА ПІДПРИЄМСТВІ

ПАТ«ЄМЗ»

Група підприємств ЄМЗ, у яку входять ВАТ «Єнакіївський металургійний завод» і україно - швейцарське СП ТОВ «Метален», – це підприємства з повним металургійним циклом.

Підприємства спеціалізуються на випуску безперервно литої і гарячекатаної заготівлі, сортового й фасонного прокату з низьковуглецевих і низьколегованих сталей за світовими стандартами.

Єнакіївський завод має повний цикл металургійного виробництва - від випуску агломерату й чавуну до виготовлення товарної литої квадратної заготівлі, сортового прокату й катанки.

Дослідження стійкості роботи об'єкту народного господарства полягає у всесторонньому вивченні умов, які можуть скластися у період НС, й у визначенні їх впливу на виробничу діяльність.

Мета дослідження полягає в тому, щоб виявити уразливі місця в роботі ЄМЗ в умовах НС і виробити найбільш ефективні рекомендації, направлені на підвищення його стійкості. У подальшому ці рекомендації включаються в план заходів щодо підвищення стійкості роботи об'єкту, який і реалізується. Найбільш трудомісткі роботи (будівництво захисних споруд, підземна прокладка комунікацій і т. п.) виконуються завчасно. Заходи, що не вимагають довгого часу на їх реалізацію або виконання яких в мирний час недоцільне і навіть неможливе, проводяться в період загрози нападу противника. Організатором і керівником дослідження є керівник підприємства - начальник ЦО ЄМЗ.

Весь процес планування і проведення дослідження можна поділити на три етапи; перший етап - підготовчий, другий - оцінка стійкості роботи об'єкту в умовах воєнного часу, третій етап - розробка заходів, що підвищують стійкість роботи об'єкту (рис. 5).

5.1 Прогнозування надзвичайних ситуацій на території пат

«ЄМЗ»

Попередження НС - це сукупність заходів, що проводяться органами виконавчої влади та її суб'єктів, органами місцевого самоврядування та організаційними структурами, спрямованими на запобігання НС та зменшення масштабів їх наслідків у разі виникнення .

Запобігання НС - комплекс заходів включає: спостереження і контроль за станом навколишнього середовища і потенційно небезпечних об'єктів , прогнозування .

У запобіганні НС велике значення має прогнозування їх виникнення. На основі аналізу причин, за якими можуть статися збої в роботі обладнання, машин і агрегатів, з допустимою ймовірністю можна

спрогнозувати техногенні аварії (катастрофи) і вжити заходів щодо їх

запобігання.

Профілактика виникнення джерел НС передбачає прийняття запобіжних заходів щодо усунення причин та передумов виникнення джерел НС антропогенного походження, а також з мінімізації збитків від них. Вона полягає в підвищенні надійності та стійкості функціонування об'єкта шляхом своєчасного усунення причин аварії за рахунок дотримання технології та регламенту експлуатації, правил і заходів безпеки.

З метою мінімізації наслідків НС заздалегідь проводиться підготовка потенційно небезпечних об'єктів, території і населення . Вона складається з планування і проведення інженерно-технічних і спеціальних заходів ГО ,

підготовки матеріальної бази , навчання персоналу і населення до дій у НС, підготовки і навчання формувань ЦО і НС .

Підготовка території до ЧС передбачає завчасне проведення в суб'єктах РФ комплексу економічних, організаційних, інженерно-технічних і санітарно-медичних заходів з метою забезпечення безпеки населення, об'єктів економіки і навколишнього природного середовища у НС.

В інтересах ЦО здійснюється підготовка заміської зони (на випадок евакуації об'єкта економіки і персоналу в цю зону, вдосконалюються транспортні магістралі, резервуються водні джерела і т.д.

При проведенні інженерно-технічних заходів місцевість при

необхідності обладнується спеціальними спорудами ( гідротехнічними,

протилавинні, протизсувними та ін.). Крім того, здійснюється контроль за

станом наявних інженерних споруд ( гребель , дамб , каналів).

5.2.Методи захисту працівників при виникненні нс на підприємстві пат «ємз»

Введите текст или адрес веб-сайта либо переведите документ.

Отмена

K osnovnym sposobam zashchity naseleniya v chrezvychaynykh situatsiyakh otnosyatsya: a) v mirnoye vremya: opoveshcheniye naseleniya v CHS; meropriyatiya protivoradiatsionnoy i protivokhimicheskoy zashchity; ukrytiye v zashchitnykh sooruzheniyakh; ispol'zovaniye sredstv individual'noy zashchity; provedeniye evakuatsionnykh meropriyatiy. b) v voyennoye vremya: svoyevremennoye opoveshcheniye v CHS; ukrytiye naseleniya v zashchitnykh sooruzheniyakh; rassredotocheniye v zagorodnoy zone rabochikh i sluzhashchikh predpriyatiy i organizatsiy, prodolzhayushchikh svoyu trudovuyu deyatel'nost' na predpriyatii v voyennoye vremya, a takzhe evakuatsiya naseleniya; obespecheniye vsego naseleniya sredstvami individual'noy zashchity. K osnovnym meropriyatiyam po zashchite naseleniya i territorii v usloviyakh situatsiy tekhnogennogo i prirodnogo kharaktera otnosyatsya: informatsiya i opoveshcheniye; inzhenernaya zashchita; meditsinskaya zashchita; biologicheskaya zashchita; radiatsionnaya i khimicheskaya zashchita; ukrytiye v zashchitnykh sooruzheniyakh; ispol'zovaniye sredstv individual'noy i meditsinskoy zashchity; provedeniye evakuatsionnykh meropriyatiy.

До основних способів захисту населення в надзвичайних ситуаціях належать:

а) у мирний час : оповіщення населення в НС; заходи протирадіаційного і протихімічного захисту ; укриття в захисних спорудах; використання засобів індивідуального захисту ; проведення евакуаційних заходів.

б) у воєнний час : своєчасне оповіщення в НС; укриття населення в захисних спорудах; розосередження в заміській зоні робітників і службовців підприємств і організацій , що продовжують свою трудову діяльність на підприємстві у воєнний час , а також евакуація населення; забезпечення всього населення засобами індивідуального захисту.

До основних заходів щодо захисту населення і території в умовах ситуацій техногенного та природного характеру належать : інформація та оповіщення ; інженерний захист ; медичний захист ; біологічний захист ; радіаційна та хімічна захист; укриття в захисних спорудах; використання засобів індивідуального та медичного захисту ; проведення евакуаційних заходів.