Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЕ ГО.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
117.25 Кб
Скачать

5.2.2 Методи індивідуального захисту

Засоби індивідуального захисту за призначенням поділяють на засоби захисту органів дихання, засоби захисту шкіри і медичні засоби захисту, а за принципом захисту – на фільтрувальні та ізолювальні.

Промислові протигази призначено для захисту робітників та службовців об’єктів промисловості, сільського господарства від упливу шкідливих речовин (газів, пари, пилюки, диму). Їх комплектують лицьовими частинами від цивільних протигазів. Протигазові коробки спеціалізовані за призначенням (залежно від складу шкідливих речовин, від яких захищають), відрізняються кольором і літерними позначеннями, наприклад: коробка марки КД сірого кольору захищає від аміаку, сірководню та їх суміші; СО (білого) – від оксиду вуглецю; марки М (червоного) – від оксиду вуглецю, аміаку, арсенового і фосфористого водню; Г (чорного і жовтого) – від парів ртуті.

Відпрацювання коробок марок М й СО визначають за збільшенням маси (коробок М на 35 г, СО на 50 г). Марки Г – за часом роботи (80, 100 год).

Для захисту від деяких НХР можна користуватися фільтрувальними протигазами, але з додатковими (гопкалітовими) патронами ДПГ-1 або ДПГ-3. Час захисної дії додаткових патронів залежить від типу НХР і концентрації:

– аміаку 5 мг/л: ДПГ-1 – 30 хв; ДПГ-3 – 60 хв;

– оксиду вуглицю 3 мг/л: ДПГ-1 – 40 хв; ДПГ-3 – не діє.

Фільтрувальні протигази захищають від хлору і сірководню, якщо концентрація не перевищує 5 мг/л, до 40 хв, а дитячі – до 80 хв без додаткових патронів. Фільтрувальні протигази можна використовувати лише якщо концентрація кисню в повітрі не менша за 18 % і НХР не більша від 0,5 %.

Засоби захисту шкіри: легкий захисний костюм Л-1,захисний комбінезон (костюм), загальновійськовий захисний комплект, комплект захисного фільтрувального одягу (ЗФО). Легкий захисний комплект Л-1 виготовляють із прогумованої тканини. У комплект входять: двопалі рукавиці, штани з панчохами, підшоломник, сорочка з капюшоном, сумка. Комплекти Л-1 випускають трьох розмірів: 1 – для людей зростом до 165 см; 2 – 165–175 см; 3 – більше 175 см.

Найпростіші засоби захисту шкіри: звичайний одяг (білизна, спорткостюми, комбінезони та ін.), просочені мильно-масляною емульсією (2,5 л на комплект), а також плащі, пальта, накидки, ватяні куртки. Для захисту ніг використовують гумові чоботи, боти, калоші, шкіряне взуття.

Медичні засоби захисту призначено для надання самодопомоги і взаємодопомоги у разі поранень, для ослаблення впливу іонізувального випромінювання, отруйних речовин і бактеріальних засобів. До них належать: аптечка індивідуальна АІ-2, індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8 і пакет перев’язувальний індивідуальний. Правила і порядок застосування цих засобів захисту подано в інструкціях до них.

Пакет ІПП-8 має закритий посуд з дегазуювальним розчином і марлеві серветки для знезараження отруйних речовин зі шкіри, одягу тощо.

Забезпечення населення засобами індивідуального захисту. На об’єктах господарювання ЗІЗ накопичують (купують і зберігають) у кількості 105 % від штату працівників. Для забезпечення непрацюючого населення ЗІЗ зберігають на спеціальних складах облдержадміністрацій.

Робітники та службовці повинні мати протигази, респіратори, індивідуальні аптечки (АІ-2), індивідуальні протихімічні пакети (ІПП-8), індивідуальні перев’язувальні пакети (ППІ), населення – протигази, ватно-марлеві пов’язки. Видають засоби захисту у разі загрози радіоактивного та хімічного зараження. На об’єктах завчасно створюють пункти видачі ЗІЗ із розрахунку, щоб здійснити її за 6–8 год.