Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управление проектами.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

17. Логістика, як один із методів управління проектами.

Поняття логістики багатогранне. У найзагальнішому вигляді вона пропонується як наука управління (планування, організації, контролю) постачанням матеріальних і пов’язаних із ними інформаційних і фінансових потоків від первинного джерела до кінцевого споживача.

Метою логістики є задоволення потреб споживачів на основі оптимального управління матеріальними потоками, для чого в логістиці організовуються інформаційні потоки.

Матеріальний потік – продукція, що розглядається в процесі додатку до неї різних логістичних операцій (транспортування, складування і т.п.).

Таким чином, матеріальні потоки утворюються в результаті транспортування, складування, виконання операцій із сировиною, напівфабрикатами, готовими виробами, починаючи від первинного джерела аж до кінцевого споживача.

Вартість продукції включає ціну продукції або послуг і що не має грошового виразу іншу вартість, якій можна віднести, наприклад, зміна іміджу і репутації команди проекту, соціальну значущість сфери діяльності по проекту, перспективи зростання і розвитку команди і т.п. Якість обслуговування включає якість продукції або послуги і надійність обслуговування. Останнє має на увазі гарантованість обслуговування споживача потрібними йому ресурсами і перебіг заданого проміжку часу і незалежно від можливих недопостачань, порушень термінів доставки і таке ін. Надійність можна оцінити через вірогідність відсутності відмови в задоволенні заявки споживача. В окремих випадках якість обслуговування, а також окремі умови поставки не відображаються на ціні придбання.

Окрім основних критеріїв вибору постачальника, існують і інші критерії, кількість яких може бути достатньо велика. До них відносяться:

  • віддаленість постачальника від споживача;

  • терміни виконання поточних і екстрених замовлень;

  • наявність у постачальника резервних потужностей;

  • організація управління якістю продукції у постачальника;

  • психологічний клімат в трудовому колективі постачальника;

  • ризик страйків у постачальника;

  • здатність постачальника забезпечити поставку запасних частин протягом терміну служби встановленого устаткування;

  • кредитоспроможність і фінансове положення постачальника.

Транспортування є важливим елементом логістичного ланцюжка «закупки - поставки - транспорт – розподіл ресурсів». Новий підхід до транспорту як до складової частини найкрупнішої системи, тобто логістичного ланцюга, привів до необхідності розглядати його в різних аспектах. З погляду вивчення ефективності роботи окремих видів транспорту, інтерес становлять перевезення вантажів між пунктами відправлення і призначення на кожному з них. Проте з позиції організації перевезень доцільно аналізувати весь процес перевезення від вантажовідправника до вантажоодержувача.

Кажучи про підсистему логістики, що займається запасами матеріальних ресурсів, необхідно пов’язати поняття запасів з предметом науки логістики, тобто з рухом матеріального потоку, в рамках якого ці запаси створюються. Незалежно від того, чи є матеріальні потоки по відношенню до проекту зовнішніми або внутрішніми, при фіксації місця їх знаходження ми зіштовхуємося з поняттям запасів. Можна сказати, що запас – це форма існування матеріального потоку.

Особливість логістики – вивчення запасу як постійно змінного у часі об’єкту.

Таким чином, класифікація запасів необхідна для вирішення принаймні двох завдань:

  1. конкретизації об’єкту вивчення в рамках заданого матеріального потоку;

  2. управління запасами в рамках заданої логістичної системи.

Логістична система управління запасами проектується з метою безперервного забезпечення робіт проекту яким – небудь видом матеріального ресурсу. Реалізація цієї мети досягається рішенням наступних задач:

  • облік поточного рівня запасу на складах різних рівнів;

  • визначення розміру гарантійного (страхового) запасу;

  • розрахунок розміру замовлення;

  • визначення інтервалу часу між замовленнями.

Для ситуації, коли відсутні відхилення від запланованих показників і запаси споживаються рівномірно, в теорії управління запасами розроблені дві основні системи управління, які вирішують поставлені задачі, відповідаючи меті безперервного забезпечення споживача матеріальними ресурсами. Такими системами є:

  • система управління запасами з фіксованим розміром замовлення;

  • система управління запасами з фіксованим інтервалом часу між замовленнями.

На завершення слід зазначити, що логістика є, по суті, таким же формалізуючим підходом до вже відомих процесів матеріально – технічного постачання, як управління проектами до принципів цілеспрямованості діяльності.