Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
645.12 Кб
Скачать

47

ЗМІСТ

ВСТУП

1 АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

1.1 Загальне ознайомлення з характеристиками підприємства ВАТ «ПЕМЗ»

1.2 Аналіз зовнішнього середовища підприємства ВАТ «ПЕМЗ»

1.2.1 «SWOT» аналіз підприємства

1.3 Аналіз внутрішнього середовища підприємства ВАТ «ПЕМЗ»

1.3.1 Поглиблений аналіз сильних і слабких сторін ВАТ «ПЕМЗ»

2 АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВАТ «ПЕМЗ ім.К.Маркса»

2.1 Економічна діяльність підприємства ВАТ «ПЕМЗ»

2.2 Система планування діяльності підприємства ВАТ «ПЕМЗ»

2.3 Аналіз фінансово-майнового стану ВАТ «ПЕМЗ»

2.3.1 Загальна характеристика фінансового стану підприємства ват «пемз»

3 АНАЛІЗ ЕКОНОМІЧНОГО СТАНУ ВАТ «ПЕМЗ ім.К.Маркса»

3.1 Оцінка ефективності комерційної діяльності підприємства ВАТ «ПЕМЗ»

3.2 Аналіз ефективності використання майна підприємства ВАТ «ПЕМЗ»

ВИСНОВОК

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

ДОДАТОК А. Матриця SWOT середовища ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

ДОДАТОК Б. Акредитивна схема розрахунку

ДОДАТОК В. Конкурентний лист

ВСТУП

У період становлення економіки держави необхідними умовами розвитку товарно-грошових відносин є активна участь у цих процесах широких верст населення, врахування суспільної думки, а також гормонізація суспільних зв'язків.

Успіх бізнесу здебільшого залежить від своєчасного встановлення зв'язків із громадскістю за допомогою засобів масової інформації - преси, радіо, телебачення. Налагодити тісні контакти з численними інститутами споживачів, партнерів, державних органів влади і суспільством загалом неможливо без глибоких знань, досвіду й компетентності керівників комерційних фірм, фахівців у сфері маркетингу.

Маркетинг є водночас системою мислення і системою дій. Він має спиратися на теоретичні знання, в іншому разі сприйматиметься як розрізнений набір інструментів продажу, які використовують для досягнення диктату пропозиції над попитом.

Маркетинг - це постійний і систематичний аналіз потреб ринку, що сприяє розробці ефективних товарів з особливими, призначених для конкурентних групп покупців.

Зметою поліпшення економічної ситуації, насичення ринку товарами й послугами необхідно боротися за споживача, постійно оновлюючи продукцію, що випускається, розширюючи коло пропонованих послуг, а також підвищуючи їх якість.

Маркетинг - це цілісна система організації та управління діяльностю фірм, спрямована на забезпечення збуту продукції, безперебійний рух товару від виробника до споживача з метою одержання максимального прибутку. Головне - орієнтація на ринок, підпорядкування всіх ії функцій завдання маркетингу.

1. АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

1.1 Загальна характеристика ВАТ “ПЕМЗ”

1.1 Відкрите акціонерне суспільство "Першотравневій Електромеханічний завод імені К.Маркса" (надалі "Суспільство"). Створено відповідно до ухвали Кабінету Міністрів України № 686 від 07.12.1992 року "Про затвердження порядку перетворення в процесі приватизації державне підприємство у Відкрите Акціонерне Суспільство", рішення №892 від 08.07.1994 року. Регіонального відділення Фундації державного майна України по Луганській області, згідно плану приватизації.

1.2 Найменування суспільства:

Повне - Відкрите Акціонерне Суспільство "Першотравневий електромеханічний завод імені Карла Маркса"

Скорочене - ВАТ "Першотравневий електромеханічний завод ім. К.Маркса". ВАТ "ПЕМЗ ім. К. Маркса".

1.3 Засновником Суспільства було регіональне відділення Фундації державного майна України по луганській області.

1.4 Місце знаходження Суспільства: 349970, Україна, Луганска область, м. Первомайськ, Заводський провулок, 1.

2. Мета і предмет діяльності суспільства:

2.1 Ціллю діяльності суспільства є отримання прибутку (доходу) на основі задоволення потреб держави, колективних і інших підприємств, установ і організацій, громадян у вироблюваній продукції, товарів, послугах, що надаються.

2.2 Предметом діяльності Суспільства є:

2.2.1 виробництво електродвигунів, у тому числі вибухозахищені;

2.2.2 виробництво електроустаткуванні, у тому числі вибухозахищені;

2.2.3 виробництво товарів народного споживання;

2.2.4 розробка власних і здійснення сумісних з іншими організаціями і іноземними інвесторами нових типів електроустаткуванні і інших проектів виробничої діяльності;

3. Юридичний статус:

3.1 Суспільство є юридичною персоною з дня його державної реєстрації і здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України і справжнього Статуту;

3.2 Суспільство не несе відповідальність за зобов'язаннями держави і своїх акціонерів, рівно як держава не відповідає за зобов'язаннями Суспільства;

3.3 Суспільство несе відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах майна, на яку може бути обернуте стягнення відповідно до чинного законодавства, що належить йому.

4. Органами управління Суспільством є:

4.1 збір акціонерів і довірчих осіб акціонерів;

4.2 наглядова Рада Суспільства;

4.3 правління Суспільства;

4.4 ревізійна комісія суспільства.

Посадовцями Суспільства є: голова Наглядової Поради і члени наглядової Ради, голова Правління і члени Правління, голова Ревізійної комісії.

Структура управління ВАТ "ПЕМЗ ім. К. Маркса" представлена в додатку А.

В дану годину основною продукцією ВАТ "ПЕМЗ ім. К. Маркса" є вибухозахищені і рудникові електродвигуни потужністю від 7,5 кВт до 375 кВт, напругою від 380 до 1140 В, для приводу стаціонарних і пересувних забійних машин і механізмів, що використовуються в паливно-енергетичному і газонефте-хімічному комплексах, а також вугільної і гірничодобувної промисловості. Займаються матеріалами і комплектуючими виробами.

Місією підприємства є: виробництво високоякісної продукції на екологічно чистому підприємстві.

Девіз підприємства: якість праці.

Бачення підприємства: якнайповніше задоволення вимог і очікувань замовників і всіх зацікавлених сторін, виходячи з економічної доцільності і безперервного вдосконалення всіх сфер діяльності з пріоритетним відношенням до якості на всіх рівнях організації.

1.2 Аналіз Зовнішньоекономічної діяльності підприємства «ПЕМЗ»

Діяльність товариства на ринку виробництва та ремонту вибухобезпечних електродвигунів направлена на пошук шляхів і форм залучення споживачів, швидкого досягнення беззбитковості та виходу на відносно оптимальну величину рентабельності. Мета аналізу полягає в оптимізації обсягу та номенклатури товарів товариства для задоволення попиту, максимального використання виробничого потенціалу і досягнення стабільних результатів господарської діяльності. Результати аналізу обсягів реалізованої продукції ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» за два останні роки подано у табл. 1.2.

Таблиця 1.2 – Динаміка обсягів виробництва та ремонту вибухобезпечних електродвигунів ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Показник

Значення показника, тис. грн.

Відхилення

у попередньому році

у звітному році

абсолютне, тис. грн.

відносне,%

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт послуг)

112374,3

127296

+14921,7

+13,28

Інші операційні доходи

37884,1

48469

+10584,9

+27,94

Всього

150258,4

175765

+25506,6

+41,22

Аналіз динаміки реалізованої продукції ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» свідчить, що вони збільшились на 25506,6 тис. грн. або 41,22%.

В обсязі доходів товариства значну питому вагу займає виробництво продукції з подальшою тенденцією до зниження (в попередньому році – 74,77%, а в звітному – 72,42%). Основними видами діяльності ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» є: виробництво електродвигунів, генераторів і трансформаторів; діяльність автомобільного вантажного транспорту; оптова торгівля іншими машинами та устаткуванням.

Виробництво електродвигунів, генераторів і трансформаторів потребує значних капіталовкладень в обладнання спеціального устаткування, в той час як потік грошових коштів від цього у порівнянні з іншими видами діяльності не дуже великий, хоча на ринку існує значний попит на цей вид діяльності. Це сприяє також залученню споживачів до використання інших видів діяльності, що надаються товариством.

Діяльність автомобільного вантажного транспорту потребує значних капіталовкладень. Враховуючи, що він безпосередньо пов'язаний з іншими видами, спостерігається синергічний ефект від такого способу ділової активності.

Оптова торгівля іншими машинами та устаткуванням є досить прибутковим видом. Незважаючи на скорочення темпів приросту, його питома вага залишається досить великою в загальному обсязі реалізації. Зменшення попиту на цей вид діяльності зумовлений як зовнішньоекономічною ситуацією, так і міжпартнерськими відносинами. Діяльність товариства на ринку виробництва та ремонту вибухобезпечних електродвигунів направлена на пошук шляхів і форм залучення споживачів, швидкого досягнення беззбитковості та виходу на відносно оптимальну величину рентабельності. Мета аналізу полягає в оптимізації обсягу та номенклатури товарів товариства для задоволення попиту, максимального використання виробничого потенціалу і досягнення стабільних результатів господарської діяльності. Результати аналізу обсягів реалізованої продукції ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» за два останні роки подано у табл. 1.2.

Таблиця 1.2 – Динаміка обсягів виробництва та ремонту вибухобезпечних електродвигунів ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Показник

Значення показника, тис. грн.

Відхилення

у попередньому році

у звітному році

абсолютне, тис. грн.

відносне,%

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт послуг)

112374,3

127296

+14921,7

+13,28

Інші операційні доходи

37884,1

48469

+10584,9

+27,94

Всього

150258,4

175765

+25506,6

+41,22

Аналіз динаміки реалізованої продукції ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» свідчить, що вони збільшились на 25506,6 тис. грн. або 41,22%.

В обсязі доходів товариства значну питому вагу займає виробництво продукції з подальшою тенденцією до зниження (в попередньому році – 74,77%, а в звітному – 72,42%). Основними видами діяльності ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» є: виробництво електродвигунів, генераторів і трансформаторів; діяльність автомобільного вантажного транспорту; оптова торгівля іншими машинами та устаткуванням.

Виробництво електродвигунів, генераторів і трансформаторів потребує значних капіталовкладень в обладнання спеціального устаткування, в той час як потік грошових коштів від цього у порівнянні з іншими видами діяльності не дуже великий, хоча на ринку існує значний попит на цей вид діяльності. Це сприяє також залученню споживачів до використання інших видів діяльності, що надаються товариством.

Діяльність автомобільного вантажного транспорту потребує значних капіталовкладень. Враховуючи, що він безпосередньо пов'язаний з іншими видами, спостерігається синергічний ефект від такого способу ділової активності.

Оптова торгівля іншими машинами та устаткуванням є досить прибутковим видом. Незважаючи на скорочення темпів приросту, його питома вага залишається досить великою в загальному обсязі реалізації. Зменшення попиту на цей вид діяльності зумовлений як зовнішньоекономічною ситуацією, так і міжпартнерськими відносинами.

Рангування можливостей і загроз зовнішнього середовища ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Виявленні у макро- і мезооточення можливості та загрози проранговані експертами (табл. 1.16) шляхом призначення оцінки їх вагомості за шкалою: важливе значення – 3, помірне – 2, неістотне – 1, а також впливу на товариство: сильний вплив – 3, помірний – 2, слабкий – 1, відсутність впливу – 0. Напрям впливу: позитивний – (+1) і негативний – (-1). Рівень важливості чинника визначається як добуток цих трьох експертних оцінок.

Таблиця 1.16 – Оцінка можливостей і загроз зовнішнього середовища ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Чинники середовища

Вагомість чинників

Вплив на товариство

Напрям впливу

Рівень важливості чинників

1

2

3

4

5

Макрооточення

Підвищення купівельної спроможності населення

3

3

+1

+9

Позитивний вплив зовнішньополітичних акцій

3

3

+1

+9

Розширення інноваційного потенціалу

3

2

+1

+6

Зростання рівня освіти населення

2

3

+1

+6

Посилення міграційних тенденцій

2

2

+1

+4

Позитивні зміни в структурі споживання громадян

2

2

+1

+4

Поліпшення ставлення людей до праці

2

2

+1

+4

Переваги розміщення населення на території країни

2

1

+1

+2

Змінюваність орієнтирів державної економічної політики

3

2

-1

-6

Високі темпи технологічних змін у галузі

2

3

-1

-6

Недоліки системи оподаткування

2

2

-1

-4

1

2

3

4

5

Нестабільний стан законодавства, яке регулює господарську діяльність

2

2

-1

-4

Незбалансована фінансово-кредитна політика

2

2

-1

-4

Значний рівень інфляції

2

2

-1

-4

Загальний рівень впливу макрооточення

-

-

-

+18

Мезооточення

Розширення географії реалізації продукції в Україні та за кордоном

3

3

+1

+9

Збільшення кількості споживачів

3

3

+1

+9

Підвищення пунктуальності виконання замовлення, зобов’язань

2

2

+1

+4

Гарантія якості матеріалів та засобів

2

2

+1

+4

Зміцнення позицій наявних у галузі конкурентів

3

3

-1

-9

Розширення діяльності потенційних конкурентів

3

2

-1

-6

Підвищення вартості необхідних запасних частин

2

2

-1

-4

Загальний рівень впливу мезооточення

-

-

-

+7

Проведене рангування чинників зовнішнього середовища ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» свідчить, що оточення є досить сприятливим, містить істотні можливості для подальшого його розвитку. Загальна оцінка впливу макрооточення (+18) значно переважає вплив мезооточення (+7), що є наслідком впливу макроекономічних показників на діяльність товариства та незначного рівня конкурентної боротьби за ринки збуту. Серед перелічених чинників негативний вплив справляють: стан законодавства, яке регулює господарську діяльність, та зміцнення позицій галузевих і можлива поява нових конкурентів. Хоча не слід ігнорувати вплив і решти загроз.

Умовою ефективного та успішного функціонування на ринку ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» є подальше вивчення діяльності потенційних конкурентів, тому що ринок електродвигунів, генераторів і трансформаторів достатньо насичений.

1.2.1 SWOT-аналіз

Для встановлення зв'язків між можливостями і загрозами зовніш­нього середовища та сильними і слабкими сторонами ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» побудуємо матрицю SWOT.

Встановивши можливі парні комбінації: «можливості — сильні сторони», «можливості — слабкі сторони», «загрози — сильні сторо­ни» і «загрози — слабкі сторони», визначимо, які з них слід врахо­вувати для вибору стратегії ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса». Найпривабливішим є поле «можливості — сильні сторони» матриці SWOT, яке виступає основою для формування оптимістичного прогнозу, а найнебезпеч­нішим — поле «загрози — слабкі сторони», тому що таке поєднання сприяє реалізації песимістичних прогнозів щодо діяльності това­риства. Ситуація з двома іншими полями не є чітко визначеною. Наприклад, для формулювання остаточного висновку, чи зможе това­риство мінімізувати негативні чинники своєї діяльності, використо­вуючи можливості зовнішнього середовища, потрібно проводити до­датковий аналіз.

Проведений SWOT- аналіз свідчить, що ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса», незва­жаючи на існуючі на даний момент труднощі, займає досить сильну та стабільну позицію на ринку і має добрі шанси для подальшого роз­витку.

Оптимістичний прогноз передбачає як подальше нарощування об­сягів виробництва вже традиційних товарів, так і активне розширення їх асортименту. У майбутньому можлива реалізація продукції на всій тери­торії держави.

Також слід продовжити розробку нових програм для послуг автомобільним вантажним транспортом; роботу над укладенням до­говорів з корпоративними клієнтами; підготовку до укладення дого­вору з іноземними партнерами про після продажне обслуговування іноземних клієнтів як на території України, так і за її межами.

Для цього доцільно також ввести системи знижок для постійних клієнтів залежно від пакету послуг та наявних платіжних карток, розробити гнучку систему спеціального обслуговування та оплати наданих послуг для наявних та майбутніх корпоративних клієнтів; забезпечити якісне системне обслуговування; провести широку рек­ламну кампанію в пресі та на web-сторінках Інтернету і в місцях активного відвідування потенційними клієнтами. Можливо, варто організувати 1—3-хвилинне тижневе «нагадування» про себе з по­дальшим раціональним його розподілом на хвилях радіо Auto FМ або ін.

Варто також поліпшити умови праці своїх співробітників, стиму­лювати до ефективної роботи шляхом збільшення заробітної плати (хоча за теорією Гольбаха цей фактор не є мотиваційним) та запрова­дити систему моральних стимулів.

Також слід оцінити доцільність створення відділу маркетингу для провадження досліджень ринку та вироблення власних подальших стратегій діяльності.

Матриця SWOT середовища ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» представлена у додатку А.

1.3 Аналіз внутрішнього середовища«виробничої та господарської діяльності»

Важливу роль в забезпеченні підвищення ефективності виробництва грає економічний аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства, який є складовою частиною економічних методів управління. Аналіз є базою планування, засобом оцінки якості планування і виконання плану.

Техніко-економічний аналіз господарської діяльності підприємства є важливою функцією робітників всіх ланків управління господарськими об’єктами незалежно від виду діяльності, форм власності, стану, розвитку і прийнятої моделі економіки. Економічний аналіз сприяє виявленню змін матеріально-технічної бази підприємства, показників ефективності їх праці та забезпечити глибоке економічне обґрунтування приймаючих рішень за подальшим розвитком підприємств.

Аналізом господарської діяльності називається науково розроблена система методів і прийомів, за якими вивчається економіка підприємства, виявляються резерви виробництва згідно облікових і звітних даних, розробляються напрямки їх найбільш ефективного використання.

Змістом техніко-економічного аналізу є комплексне вивчення виробничо-господарської діяльності підприємства з метою об’єктивної оцінки досягнених результатів і розробки заходів за подальшим підвищенням ефективності господарювання.

В техніко-економічному аналізі першорядну увагу приділяють ефективності використання технічних, матеріальних та фінансових ресурсів, підвищенню продуктивності праці, прискоренню оборотності оборотних коштів, збільшенню рентабельності виробництва. Тому техніко-економічний аналіз відносять до важливого засобу керівництва та контролю виробничо-господарської діяльності підприємства.

Економічний аналіз супроводжується і містить сучасні методи досліджень на основі системного, комплексного підходу до вивчення предмету аналізу.

Аналіз економічної діяльності підприємства передбачає послідовне розглядання його стану за функціями: господарської діяльності, фінансового стану, а також аналізу нововведень та інвестицій.

Предметом техніко-економічного аналізу є господарчі процеси підприємства, які складаються під впливом об’єктивних та суб’єктивних, зовнішніх та внутрішніх факторів виробничої системи.

Техніко-економічний аналіз діяльності підприємства включає:

- аналіз виробництва та реалізації продукції;

- аналіз собівартості продукції (робіт та послуг);

- аналіз структури та використання основних засобів;

- аналіз показників з оплати праці.

Для виконання техніко-економічного аналізу ВАТ “ПЕМЗ” використовуються форми фінансової звітності, показники виробничо-господарської діяльності, статистична звітність та інші інформаційні джерела, надані підприємством.

Найважливішим показником діяльності підприємства є обсяг виробленої продукції та її реалізація. При цьому темпи росту обсягу виробництва продукції, підвищення її якості безпосередньо впливають на величину витрат, прибуток і рентабельність підприємства.

Саме тому для забезпечення ефективності роботи підприємства потрібно систематично здійснювати аналіз щодо обсягу виробництва продукції, її структури, реалізації та якості. Основним завданням аналізу виробництва і реалізації виступають: оцінка виконання плану виробництва і реалізації; вивчення динаміки обсягу і реалізації; вивчення факторів, що впливають на обсяг виробництва; виявлення внутрішньогосподарських резервів зростання обсягів випуску продукції та реалізації, а також розробка заходів щодо їх використання.

На підприємстві ВАТ “Первомайський електромеханічний завод імені К. Маркса” виготовляють електродвигуни, різновид яких внесений в таблицю 2.1.

Частота обертання за хвилину 750, 1000, 1500, 3000.

Таблиця 2.3

Високовольтні асинхронні електродвигуни із коротко замкнутим ротором.

Обозначення

типорозміру

Частота обертання, об/хв.

Напруга,

В

Ціна, грн.

3000

1500

1000

750

Потужність, кВт

Без НДС

З НДС

3В, ВР132 S

-

7,5

5,5

4

660;380

4405

5286

3В, ВР200 L

45

45

30

22

660;380

10900

13080

ВАО2-280 S

132

132

-

-

380/660

25225

30270

ВАО2-280 L4, 6, 8

-

200

132

110

380/660

26290

31548

ВАОК-450 M

-

-

315

250

660

75480

90576

Зробимо аналіз ущільненого аналітичного балансу за 2006 рік ВАТ “Первомайського електромеханічного заводу імені К. Маркса”.

Таблиця 2.4

Аналіз ущільненого аналітичного балансу активу

АКТИВ

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1. Необоротні активи:

Нематеріальні активи

643,7

645,9

Основні засоби

11817,9

11867,8

Знос

4512,7

4599,2

Всього за розділом 1

4296,2

4280,1

2. Оборотні активи:

Запаси

3936,9

4070,6

Дебіторська заборгованість за товари т.д.

775,8

747,2

Дебіторська заборгованість за розрахунки

328,4

328,5

Грошові кошти та їх еквіваленти

21,3

45,9

Усього за розділом 2

4674,5

4797,3

3. Витрати майбутніх періодів

0,1

0,1

Баланс

8970,8

9077,5

1.4 Поглиблений аналіз сильних і слабких сторін ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

За результатами проведеного аналізу чинники внутрішнього середовища ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» розподілено на дві групи: сильні і слабкі сторони (табл. 1.9).

Таблиця 1.9 – Аналіз внутрішнього середовища ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Чинник

Сильна сторона

Слабка сторона

1

2

3

Маркетинг

Якість продукції

Виробництво продукції, оперативне обслуговування з використанням сучасних технологій; ввічливе ставлення; постійне вдосконалення

Велика кількість документів, які необхідно оформити товариству

Конкурентоспроможність товариства

Значне охоплення регіонального ринку, можливість виходу на міжнародний ринок

-

Система продажу

Гнучка цінова політика, розроблення спеціальних програм для обслуговування

Затримка виконання у зв’язку з нерівномірним завантаженням обладнання

1

2

3

постійних клієнтів

Після продажне обслуговування

Наявна інформація для клієнтів та надання компетентної консультації; знижки для постійних клієнтів

При виникненні форс-мажорних обставин не передбачено повного відшкодування втрат

Якість реклами

-

Реклама відсутня на web-сторінках Інтернету, каналах телебачення та ін.

Виробництво

Організація виробництва продукції

Ефективна система контролю якості

Низький рівень диверсифікації виробництва

Витрати на виробництво продукції

Темпи зростання витрат випереджують темпи зростання обсягів виробництва продукції

Значне зростання адміністративних витрат

Фінанси

Фінансові результати

Високий рівень рентабельності; спостерігається тенденція до збільшення чистого прибутку

Спостерігається значне збільшення собівартості реалізованої продукції та збільшення витрат за всіма статтями

Кадри

Кваліфікація робітників

Високий рівень кваліфікації

-

Мотивація працівників

Існує взаємозв’язок між оцінкою й результатами праці, можливість професійного зростання

Відсутність морального стимулювання; виробничі конфлікти

Стиль управлінського персоналу

Прагнення налагодити безпосередній контакт із підлеглими

Завантаженість керівників рутинною поточною роботою; порушення принципу керованості

Детальна характеристика виявлених слабких та сильних сторін товариства наведена у табл. 1.10.

Таблиця 1.10 – Аналіз сильних та слабких сторін ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Сильні/слабкі сторони

Основні елементи потенційної переваги, перешкоди

Питання або проблема, яких вони стосуються

Можливі дії з боку організації

1

2

3

4

Сильні сторони

Висока якість продукції

Оперативність сучасних технологій; ввічливість; постійне вдосконалення

Задоволення потреб клієнтів

Підтримання та вдосконалення існуючого рівня

Конкурентоспроможність товариства

Пошук іноземних партнерів

Розширення діяльності

Укладання угод про спів працю та партнерство

Високий рівень кваліфікації робітників

Задоволення потреб робітників у самовдосконаленні, професійне зростання

Компетентність, покращення функціонування товариства

Оплата за навчання робітників

Компетентне після продажне обслуговування

Гнучка цінова політика, розробка спеціальних програм для обслуговування постійних клієнтів

Обсяги надання послуг

Гарантії та спеціальні умови обслуговування для постійних клієнтів

Збільшення чистого прибутку

Високий прибуток від операційної та звичайної діяльності

Покращення виробничого розвитку

Зниження адміністративних витрат, збільшення обсягу виробництва високорентабельних товарів

Слабкі сторони

Недосконала система мотивації працівників

Виробничі конфлікти

Результати діяльності

Удосконалення системи мотивації

Низька якість реклами

Нестача коштів, недооцінювання керівництвом ефективності реклами

Втрати клієнтів

Активна реклама, подача інформації про товариство в довідкові служби

1

2

3

4

Високі витрати на виробництво продукції

Високі накладні витрати

Зменшення попиту на продукцію товариства

Управління витратами, запровадження управлінського обліку

Стиль роботи управлінського персоналу

Завантаженість рутинною роботою

Прийняття управлінських рішень

Розподіл праці

Відсутність регулярної оцінки праці

Зниження професійного рівня

Результати діяльності

Проведення чергових та позачергових атестацій, співбесід

Рангування сильних і слабких сторін внутрішнього середовища

Оцінка виявлених у внутрішньому середовищі чинників наведена у табл. 1.11. шляхом призначення оцінки їх вагомості за шкалою: важливе значення – 3, помірне – 2, неістотне – 1, а також впливу на товариство: сильний вплив – 3, помірний – 2, слабкий – 1, відсутність впливу – 0. Напрям впливу: позитивний – (+1) і негативний – (-1). Рівень важливості чинника визначається як добуток цих трьох експертних оцінок.

У результаті проведеного аналізу внутрішнього середовища можна стверджувати, що, незважаючи на існуючі труднощі, ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса» має добрий потенціал для подальшого зростання. Відповідно слід провести такі заходи: збільшити виробничий комплекс спеціальним устаткуванням більшої потужності; розширити рекламу (надати перевагу рекламі у друкованих виданнях, на транспорті, рекламних щитах та «біжучим» рядкам); провести зміни в структурі персоналу, зокрема залучити нових фахівців; удосконалити систему мотивації працівників

Таблиця 1.11 – Оцінка слабких і сильних сторін ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Чинники середовища

Вагомість чинників

Вплив на товариство

Напрям впливу

Рівень важливості чинників

1

2

3

4

5

Сильні сторони

Висока якість продукції

3

3

+1

+9

Висока конкурентоспроможність товариства

3

3

+1

+9

Збільшення чистого прибутку

3

3

+1

+9

Високий рівень кваліфікації робітників

2

3

+1

+6

Компетентне після продажне обслуговування

2

2

+1

+4

Слабкі сторони

Недосконала система мотивації працівників

3

3

-1

-9

Низька якість реклами

2

3

-1

-6

Високі витрати на виробництво продукції

3

2

-1

-6

Стиль роботи управлінського персоналу

2

2

-1

-4

Недоліки системи продажу

1

3

-1

-3

Відсутність регулярної оцінки праці

2

1

-1

-2

Загальний рівень впливу внутрішнього середовища

-

-

-

+7

2 АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВАТ «ПЕМЗ»

2.1 Економічна діяльність підприємства

Фінансовий стан підприємства - це поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи відносин.

Він характеризується системою показників, які відображають використовування фінансових ресурсів. Інформаційною базою для оцінки є дані по звітності підприємства (баланс) додаток Б. Фінансова звітність підприємства містить інформацію щодо фінансів підприємства. На основі аналізу цих даних визначають тенденції формування і використовування фінансових ресурсів, причини змін, сильні і слабкі сторони підприємства.

Показники оцінки повинні бути зрозумілі всім користувачам і показувати надійність підприємства, як партнера у фінансових відносинах.

Розглянемо наступні коефіцієнти, які можна використовувати для аналізу фінансового стану і ВАТ "ПЕМЗ ім. К. Маркса".

Таблиця 3.1

Характеристика дебіторської заборгованості і забов'язань

тис.грн.

Показники

Джерело інформації

на початок звітного періоду

на кінець звітного періоду

Відхилення

 

за новими стандартами

 

 

тис.грн.

%

1

2

3

4

5

6

Дебіторська заборгованість:

Ряд.1+2+3+4+5+6+7

716,3

702,1

-14,2

-1,9%

1. Векселі одержані

Ряд.150 (Ф.1)

0

0

0

-

2. За товари, роботи, послуги

Ряд.160 (Ф.1)

387,9

373,6

-14,3

-3,7%

За розрахунками:

 

 

 

 

 

3. з бюджетом

Ряд.170 (Ф.1)

57,5

51,2

-6,3

-10,9%

4. за виданими авансами

Ряд.180 (Ф.1)

0

0

0

-

5. з нарахованих доходів

Ряд.190 (Ф.1)

0

0

0

-

6. із внутрішніх розрахунків

Ряд.200 (Ф.1)

0

0

0

 

7. Інша поточна дебіторська заборгованість

Ряд.210 (Ф.1)

270,9

277,3

6,4

2,4%

Зобов’язання:

Ряд.8+…+22

1430,4

1175,9

-254,5

-12,8%

8. Забезпечення наступних витрат і платежів

Ряд.430 (Ф.1)

9,4

8,2

-1,2

-12,8%

9. Довгострокові зобов’язання

Ряд.480 (Ф.1)

0,5

0,4

-0,1

-20,0%

Поточні зобов’язання:

 

 

 

 

 

10.Короткострокові кредити банків

Ряд.500 (Ф.1)

0

0

0

-

11.Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями

Ряд.510

0

0

0

-

(Ф.1)

 

 

 

 

 

12.Векселі видані

Ряд.520 (Ф.1)

0

0

0

-

13.Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

Ряд.530 (Ф.1)

115,2

107,2

-8

-6,9%

Поточні зобов’язання за розрахунками:

 

 

 

 

 

14. з одержаних авансів

Ряд.540 (Ф.1)

0

0

0

-

15. з бюджетом

Ряд.550 (Ф.1)

330,5

302,7

-27,8

-8,4%

16. з позабюджетних платежів

Ряд.560 (Ф.1)

171,7

168,3

-3,4

-1,6%

17. зі страхування

Ряд.570 (Ф.1)

54,2

51,4

-2,8

-5,2%

18. з оплаті праці

Ряд.580 (Ф.1)

100,6

97,3

-3,3

-3,3%

19. з учасниками

Ряд.590 (Ф.1)

120,3

133,6

13,3

11,1%

20. із внутрішніх розрахунків

Ряд.600 (Ф.1)

0

0

0

-

21. Інші поточні зобов’язання

Ряд.610 (Ф.1)

528

306,8

-221,2

-41,9%

22. Доходи майбутніх періодів

Ряд.630

0

0

0

 

Висновки:

Дебіторська заборгованість:

зменшилась

на

-1,9%

1. Векселі одержані

не змінилась

на

-

2. За товари, роботи, послуги

зменшилась

на

-3,7%

За розрахунками:

не змінилась

на

0,0%

3. з бюджетом

зменшилась

на

-10,9%

4. за виданими авансами

не змінилась

на

-

5. з нарахованих доходів

не змінилась

на

-

6. із внутрішніх розрахунків

не змінилась

на

0,0%

7. Інша поточна дебіторська заборгованість

збільшилась

на

2,4%

Зобов’язання:

зменшилась

на

-12,8%

8. Забезпечення наступних витрат і платежів

зменшилась

на

-12,8%

9. Довгострокові зобов’язання

зменшилась

на

-20,0%

Поточні зобов’язання:

не змінилась

на

0,0%

10.Короткострокові кредити банків

не змінилась

на

-

11.Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями

не змінилась

на

-

(Ф.1)

не змінилась

на

0,0%

12.Векселі видані

не змінилась

на

-

13.Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

зменшилась

на

-6,9%

Поточні зобов’язання за розрахунками:

не змінилась

на

0,0%

14. з одержаних авансів

не змінилась

на

-

15. з бюджетом

зменшилась

на

-8,4%

16. з позабюджетних платежів

зменшилась

на

-1,6%

17. зі страхування

зменшилась

на

-5,2%

18. з оплаті праці

зменшилась

на

-3,3%

19. з учасниками

збільшилась

на

11,1%

20. із внутрішніх розрахунків

не змінилась

на

-

21. Інші поточні зобов’язання

зменшилась

на

-41,9%

22. Доходи майбутніх періодів

не змінилась

на

0,0%

2.2 Система планування діяльності підприємства ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Планування як функція управління виробництвом системи особливостей управління її функціонуванням і розвитком дозволяє охарактеризувати одну з найважливіших функцій управління планування.

Планування (прогнозування) полягає в систематичному пошуку можливостей діяти і в прогнозуванні наслідків цих дій в заданих умовах.

План – це документ, що охоплює весь комплекс виробничої, господарської і фінансової діяльності за встановлений період, після завершення якого починає діяти план наступного періоду.

Класифікація видів планування:

1. по термінах планування: 

- оперативне (до року) - визначення конкретних дій на встановлений період, план виробництва, касовий план і т.п.;

- короткострокове (один рік) - формування виробничих, комерційних, адміністративно-господарських планів, бюджет підприємства;

- середньострокове (три-п'ять років) - планування заходів щодо реалізації стратегії, вироблення фінансової політики, бізнес-план;

- довгострокове (понад п'ять років) - концепція компанії, стратегічні плани. 

2. по функціях призначення: 

- виробничі - план виробництва;

- комерційні - збут готової продукції і матеріально-технічне забезпечення підприємства;

- інвестиційні - план технічного перевооруження, організаційно-технічний розвиток підприємства;

- соціальні плани - зміст об'єктів соціальної сфери, соціальна підтримка персоналу;

- плани по праці і заробітній платі;

- інші плани по функціях і сферах діяльності. 

3. по об'єктах планування: 

- по видах діяльності;

- по конкретних продуктах, видах робіт і послуг;

- план випуску нових виробів;

- план по видах продукції, що знаходиться в процесі освоєння і т.п. 

4. по рівнях управління підприємством:

- загально організаційні плани;

- галузеві плани (плани структурних підрозділів: філіал, виробництво, цех);

- плани робіт функціональних відділів;

- проектні плани (плани робіт ділянок і бригад).

5. залежно від змісту господарської діяльності:

- планування виробництва;

- план збуту;

- план матеріально-технічного постачання;

- фінансове планування.

6. з погляду організаційної структури підприємства:

- загальне планування діяльності фірми;

- планування діяльності окремих підрозділів;

- планування діяльності дочірніх підприємств і філіалів.

7. залежно від спрямованості і характеру вирішуваних задач:

- стратегічне або перспективне планування;

- середньострокове планування;

- тактичне (поточне або бюджетне).

Також розрізняють наступні види: 

- послідовне планування - новий план складається після закінчення терміну дії попереднього;

- ковзаюче планування - після закінчення частини терміну дії плану проводиться його ревізія на період, що залишився, і складається новий з урахуванням отриманих фактичних даних;

- гнучке планування - перегляд плану з урахуванням виникнення неоднозначних умов, гнучке планування для накладних витрат. 

Показники плану:

1) кількісні показники виражаються абсолютними величинами. До них відносяться: об'єм товарної, валової продукції, об'єм реалізації, чисельність тих, що працюють, чисельність робочих, фонд заробітної плати, сума прибутку, розмір витрат різних виробничих ресурсів (металу, палива і т.п.);

2) якісні показники є величинами відносними. Вони виражають економічну ефективність виробництва, його окремих чинників. Це зростання продуктивності праці, фондовіддачі, рентабельності виробництва, зниження витрат виробництва, якість продукції та ін. Між кількісними і якісними показниками існує взаємозв'язок і взаємодія;

3) об’ємні показники встановлюють абсолютні величини виробництва в цілому, окремих процесів і чинників, що беруть участь в ньому. Наприклад, об'єм виробництва в цілому, об'єм механічної обробки, збірки, об'єм трудових витрат, матеріальних ресурсів і т.п.;

4) питомі показники встановлюють відношення двох або декількох взаємозв'язаних показників, наприклад, витрати металу на одиницю продукції, капітальні вкладення на одиницю виробничої потужності та ін.

Для числення показників плану промисловості застосовуються натуральні, трудові і вартісні вимірники.

Натуральні вимірники використовуються при плануванні об'єму виробництва, матеріальних ресурсів.

Для вимірювання об'єму виробництва однорідних виробів, різних по матеріаломісткості або іншій ознаці, застосовують умовно-натурального вимірника. В цьому випадку за умовну одиницю приймають один з однорідних виробів, а всі інші прирівнюють до нього по одному з перерахованих вище ознак (як правило, трудомісткості).

Трудовий вимірник об'єму виробництва, що виражається, як правило, в нормо-годиннику. Трудові вимірники у поєднанні з натуральними використовуються для числення продуктивності праці, розміру оплати праці, визначення норм вироблення та ін.

Вартісні (грошові) вимірники. З їх допомогою визначають динаміку розвитку промисловості, темпи і пропорції, взаємопов'язують всі розділи плану.

Таким чином, суть планування виявляється в конкретизації цілей розвитку всієї фірми і кожного підрозділу окремо на встановлений період; визначенні господарських завдань, засобів їх досягнення, термінів і послідовності реалізації; виявленні матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, необхідних для вирішення поставлених завдань.

Підхід менеджменту до планування може бути здійснений постановкою критеріїв і завдань планування, визначенням засобів планування, методів узгодження планів, напрямів і методів планування.

Планово - економічний відділ, крім роботи пов'язаної із плануванням, аналізом, очікуваними результатами за собівартістю у вигляді калькуляційних витрат (робота із цехами), координує роботу всіх відділів (технічного, виробничого, ОВЕС, ОТ і ЗП, ОГМ, ОГЕ, бухгалтерії, служб забезпечення) по розробці виробничої й фінансової програми на місяць у вигляді кошторису з виділенням витрат на поточне виробництво, на поточний, капітальний ремонти, на зміст і придбання основних засобів, на реконструкцію і т.п., яка потім ретельно перевіряється й затверджується акціонерами.

2.3 Аналіз фінансово майновоїдіяльності підприємства ВАТ «ПЕМЗ»

Аналіз майна товариства передбачає вивчення трьох його груп відповідно до розділів активу балансу: необоротні активи, оборотні активи і витрати майбутніх періодів (табл. 1.5).

Майно ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Марса» збільшилось за рік на 13910 тис. грн. або на 21,25%, що в першу чергу, зумовлено придбанням програмного забезпечення, транспортних засобів, введення в експлуатацію споруд та передавальних пристроїв та обладнання. Відбулося значне збільшення дебіторської заборгованості: на 150 тис. грн. за товари, роботи, послуги та на 6329 тис. грн. за розрахунками.

Таблиця 1.5 – Структура і динаміка майна ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Показники

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Відхилення

тис. грн.

%

тис. грн.

%

абсолютне, тис. грн.

відносне, %

1. Необоротні активи

32117

49,07

35117

44,39

+3000

+9,34

1.1. Нематеріальні активи

102

0,16

142

0,18

+40

+39,21

1.2. Основні засоби

22290

34,05

25089

31,61

+2799

+12,56

2. Оборотні активи

33298

50,87

44243

55,75

+10945

+32,87

2.1. Запаси

5060

7,73

6824

8,59

+1764

+34,86

2.2. Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги

573

0,87

723

0,91

+150

+26,18

2.3. Дебіторська заборгованість за розрахунками

5555

8,49

11884

14,97

+6329

+113,93

2.4. Грошові кошти та їх еквіваленти

275

0,42

972

1,22

+697

+253,45

3. Витрати майбутніх періодів

38

0,06

3

0,004

-35

-92,10

Майно всього

65453

100,0

79363

100,0

+13910

+21,25

За рівнем приналежності майно товариства поділяється на власні кошти (власний капітал та забезпечення наступних витрат і платежів) і позикові, які, в свою чергу, складаються з довгострокових і поточних зобов’язань та доходів майбутніх періодів. Аналіз структури власних і позикових коштів дає змогу оцінити рівень раціональності формування джерел фінансування діяльності товариства та його ринкової стійкості (табл. 1.6).

Таблиця 1.6 – Динаміка та структура джерел майна ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Показники

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Відхилення

тис. грн.

%

тис. грн.

%

абсолютне, тис. грн.

відносне, %

1. Власні кошти

43663

67,19

50118

63,15

+6455

+14,78

1.1. Власний капітал

43663

67,19

50118

63,15

+6455

+14,78

1.1.1. Статутний капітал

130

0,20

130

0,16

-

-

1.1.2. Резервний капітал

1406

2,16

1406

1,77

-

-

1.1.3. Нерозподілений прибуток

23361

35,95

29794

37,54

+6433

+27,54

1.2. Забезпечення наступних витрат та платежів

466

0,72

0

0

-

-

2. Позикові кошти

21324

32,81

29245

36,85

+7921

+31,15

2.1. Довгострокові зобов’язання

0

0

298

0,37

-

-

2.2. Поточні зобов’язання

21324

32,81

28947

36,47

+7623

+35,75

2.3. Доходи майбутніх періодів

0

0

0

0

-

-

Джерела майна - всього

64987

100,0

79363

100,0

+14376

+22,12

За аналізований період відбулося збільшення як власних, так і позикових коштів. Власний капітал зріс на 6455 тис. грн., або на 14,78% за рахунок нерозподіленого прибутку. Однак позикові кошти зросли швидшими темпами – 31,15%. Однією з причин цього є здешевлення міжнародних супровідних документів та повернення у зв’язку з цим коштів клієнтам.

Прибутковість товариства характеризує сума отриманого прибутку та рівень рентабельності. У процесі аналізу визначають, як змінюються протягом певного періоду сума виручки від реалізації продукції та окремі види прибутку, розглядають чинники, що спричиняють ці зміни. Результати розрахунків подані у табл. 1.7.

Таблиця 1.7 – Рівень та динаміка фінансових результатів ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Показник

Значення показника, тис. грн.

Відхилення

за попередній період

за звітний період

абсолютне, тис. грн.

відносне, %

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.

112375

127296

+14921

+13,28

Податок на додану вартість, тис. грн.

10215

10776

+561

+5,49

Акцизний збір, тис. грн

-

-

-

-

Інші вирахування з доходу, тис. грн.

-

-

-

-

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.

102160

116520

+14306

+14,06

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.

73327

86059

+12732

+17,36

Валовий прибуток (збиток), тис. грн.

28833

30461

+1628

+5,65

Інші операційні доходи, тис. грн.

37884

48469

+10585

+27,94

Адміністративні витрати, тис. грн.

10566

12524

+1958

+18,53

Витрати на збут, тис. грн.

1440

3331

+1891

+131,32

Інші операційні витрати, тис. грн.

48577

55226

+6649

+13,69

Прибуток (збиток) від операційної діяльності, тис. грн.

4243

9740

+5497

+129,55

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності, тис. грн.

6309

10595

+4286

+67,93

Чистий прибуток (збиток), тис. грн.

1878

6416

+4538

+241,64

Прибуток від операційної діяльності та прибуток від звичайної діяльності збільшилися відповідно на 5497 тис. грн. та на 4286 тис. грн. Спостерігається значне збільшення адміністративних витрат (на 1958 тич. грн.) та собівартості реалізованої продукції – на 12732 тис. грн.

Збільшення інших операційних доходів на 10585 тис. грн. та збільшення витрат за всіма статтями зумовило збільшення прибутку від звичайної діяльності і (за відсутності прибутку від надзвичайних подій) відповідно чистого прибутку на 4538 тис. грн. або на 241,64%.

Таблиця 2.1 – Структура майна підприємства та джерел його фінансування (2006 р.)

Показники

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Відхилення,

„+”, „-„

тис. грн.

%

тис. грн.

%

тис. грн.

%

1

2

3

4

5

6

7

Актив

1. Позаоборотні активи, всього у тому числі:

- основні фонди

- незавершене будівництво

- довгострокові фінансові

інвестиції

- довгострокова дебіторська

заборгованість

88915,5

81720,4

1417,9

3463,7

2311,8

72,81

66,92

1,16

2,84

1,89

83269,4

75260,8

2337,3

3472,1

2199,2

58,7

53,05

1,65

2,45

1,55

-5646,1

-6459,6

919,4

8,4

-112,6

-14,1

-13,9

0,49

-0,4

-0,34

2.Оборотні активи, всього

у тому числі:

- незавершене виробництво

- виробничі запаси

- готова продукція

- векселі одержані

- дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги

- дебіторська заборгованість за розрахунками

- грошові кошти

- інші оборотні активи

- інша поточна дебіторська

заборгованість

Витрати майбутніх періодів

26701,4

3212,3

3418,4

1491,0

2343,0

6423,6

5,6

201,2

1962,8

7240,5

6502,2

21,87

2,63

2,8

1,22

1,92

5,26

0,005

0,2

1,61

5,93

5,32

58201

15359,7

8112,4

3697,0

2573,8

10310,7

6959,5

1263,1

3283,6

6641,2

441,9

41,02

10,83

5,72

2,61

1,8

7,3

4,9

0,9

2,3

4,7

0,31

31499,6

12147,4

4694

2476

230,8

3887,1

6953,9

1061,9

1320,8

-599,3

-6060,3

19,15

8,2

2,92

1,39

-0,12

2,04

4,895

0,7

0,69

-1,23

-5,01

Пасив

1.Власний капітал, всього

у тому числі:

- статутний капітал;

- додатковий капітал;

- нерозподілений прибуток

32961,1

1206,0

123711,4

(91956,3)

26,99

0,98

101,3

75,3

31482,7

1206,0

115452,2

(85175,5)

22,19

0,85

81,37

60,03

-1478,4

0

-8259,2

6780,8

-4,8

-0,13

-19,9

-15,3

2. Забезпечення наступних

витрат

2250,8

1,84

2250,9

1,59

0,1

-0,25

3.Довгострокові зобов’язання

1353,1

1,11

3445,2

2,43

2092,1

1,32

4. Поточні зобов’язання

85554,1

70,06

104703,5

73,8

19149,4

3,74

Баланс (всього)

122119,1

141882,3

Висновок: Результати таблиці свідчать про те, що за звітній період загальна сума майна підприємства збільшилась на 19763,2 тис. грн., що відображує зростання виробничо-господарської діяльності протягом року.

Структура майна підприємства показала, що переважну його долю займають необоротні активи, питома вага яких на початок та кінець року склала відповідно 72,81% та 58,7%. Зменшення його частки відбулося за рахунок основних фондів, які складають відповідно на початок та кінець року 66,92% та 53,05%, що свідчить про не достатність обігових коштів для забезпечення поточної господарської діяльності підприємства. Оборотні активи підприємства переважно представлені дебіторською заборгованістю. До того ж спостерігається збільшення загальної частини дебіторської заборгованості за розрахунками з 5,6 тис. грн. до 6959,5 тис. грн..

Аналіз структури джерел фінансування діяльності підприємства свідчать про те, що основним джерелом фінансових ресурсів виступає додатковий капітал, який приходиться 123711,4тис. грн. та 115452,2тис. грн. відповідно на початок та кінець звітного періоду.

Таблиця 2.2 – Структура майна підприємства та джерел його фінансування (2007 р.)

Показники

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Відхилення,

„+”, „-„

тис. грн.

%

тис. грн.

%

тис. грн.

%

1

2

3

4

5

6

7

Актив

1. Позаоборотні активи, всього у тому числі:

- основні фонди

- незавершене будівництво

- довгострокові фінансові інвестиції

- довгострокова дебіторська заборгованість

83269,4

75260,8

2337,3

3472,1

2199,2

58,7

53,05

1,65

2,45

1,55

74165

69053,3

1119,3

3470,6

521,6

54,57

50,81

0,82

2,55

0,4

-9104,4

-6207

-1218

-1,5

-1677,6

-4,12

-2,24

-0,83

0,1

-1,15

2.Оборотні активи, всього

у тому числі:

- незавершене виробництво

- виробничі запаси

- готова продукція

- векселі одержані

- дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги

- дебіторська заборгованість за розрахунками

- грошові кошти

- інші оборотні активи

- інша поточна дебіторська заборгованість

Витрати майбутніх періодів

58201

15359,7

8112,4

3697,0

2573,8

10310,7

6959,5

1263,1

3283,6

6641,2

441,9

41,02

10,83

5,72

2,61

1,8

7,3

4,9

0,9

2,3

4,7

0,31

61681

5688,0

16525,9

1348,3

2241,7

17902,5

6512

77,3

4062,6

7322,7

51,9

45,4

4,19

12,16

0,99

1,65

13,17

4,8

0,06

2,98

5,4

0,04

3480

-9671,7

8413,5

-2348,7

-332,1

7591,8

-447,5

-1185,8

779

681,5

390

4,14

-6,64

6,44

-1,62

-0,15

5,87

-0,1

-0,84

0,68

0,7

-0,27

Пасив

1.Власний капітал, всього

у тому числі:

- статутний капітал;

- додатковий капітал;

- нерозподілений прибуток

31482,7

1206,0

115452,2

(85175,5)

22,19

0,85

81,37

60,03

31020,7

1206,0

106472,0

(76657,3)

22,83

0,89

78,35

56,41

-462

0

-8980,2

8518,2

0,64

0,04

-3,02

3,62

2. Забезпечення наступних

витрат

2250,9

1,59

2250,9

1,66

0

0,07

3.Довгострокові зобов’язання

3445,2

2,43

2291,6

1,69

-1153,6

-0,74

4. Поточні зобовязання

104703,5

73,8

100334,7

73,83

-4368,6

0,03

Баланс (всього)

141882,3

135897,9

Висновок: Результати таблиці свідчать про те, що за звітній період загальна сума майна підприємства зменшилась на 5984,4 тис. грн., що відображує зменшення виробничо-господарської діяльності протягом року.

Структура майна підприємства показала, що переважну його долю займають необоротні активи, питома вага яких на початок та кінець року склала відповідно 58,7% та 54,57%. Зменшення його частки відбулося за рахунок основних фондів, які складають відповідно на початок та кінець року 53,05% та 50,81%, що свідчить про не достатність обігових коштів для забезпечення поточної господарської діяльності підприємства. Оборотні активи підприємства переважно представлені незавершеним виробництвом. До того ж спостерігається збільшення загальної частини дебіторської заборгованості з 10310,1 тис. грн. до 17902,7 тис. грн..

Аналіз структури джерел фінансування діяльності підприємства свідчать про те, що основним джерелом фінансових ресурсів виступає додатковий капітал, який приходиться 115452,2 тис. грн. та 106472,0 тис. грн. відповідно на початок та кінець звітного періоду.

2.3.1 Загальна характеристика фінансового стану підприємства ВАТ «ПЕМЗ ім. К.Маркса»

Загальна оцінка фінансового стану підприємства може бути надана через показники фінансової сталевості пасивів підприємства за допомогою коефіцієнтів фінансової незалежності (автономії), фінансової сталевості, та співвідношення власних коштів та залучених (коефіцієнт фінансування).

1) Коефіцієнт фінансової незалежності вказує в якій мірі діяльність підприємства фінансується за рахунок власних коштів.

2006:

2007:

2) Коефіцієнт фінансової сталевості вказує питому вагу фінансових джерел, які підприємство має змогу використовувати тривалий час

2006:

2007:

3) Коефіцієнт фінансування показує співвідношення поміж джерелами власних коштів підприємства і залученими.

2006:

2007:

Визначені показники зведені до таблиці і проаналізовані в динаміці та в порівнянні з нормативними значеннями.

Таблиця 2.3 – Показники фінансової сталевості

Показники

2006 рік

2007 рік

Нормативне значення

На

початок звітного періоду

На

кінець звітного періоду

На

початок звітного періоду

На

кінець звітного періоду

Коефіцієнт фінансової незалежності

Коефіцієнт фінансової сталевості

Коефіцієнт фінансування

0,27

0,28

0,37

0,22

0,25

0,29

0,22

0,25

0,29

0,23

0,245

0,3

 0,5

 0,7

 1,0

Висновок: Результати таблиці дають інформацію про показники, які характеризують фінансовий потенціал підприємства. Як видно з таблиці 2.3 у підприємстві розмір розрахункових коефіцієнтів нижче ніж нормативне значення.. Звідси можна зробити висновок про фінансову сталевість підприємства, що вказує питому вагу фінансових джерел, які підприємство має змогу використовувати тривалий час Проте слід звернути увагу на те, що на кінець звітного періоду у 2006 році відбулась тенденція до зменшення коефіцієнтів, а у 2007 році на кінець звітного періоду відбулась тенденція до збільшення коефіцієнтів фінансової незалежності та коефіцієнта фінансування, що не можна залишити без уваги.