Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

grotakres2[1]

.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
203.39 Кб
Скачать

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

Методичні вказівки

до виконання контрольної роботи з дисципліни

«Гроші та кредит»

(для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання)

Затверджено на засіданні кафедри фінансів

Протокол №1 від 07.09.2005

Затверджено на засіданні методради ДонДТУ

Протокол № 9 від 17.06.2005

Алчевськ

ДонДТУ

2005

1

УДК: 336.77/035/

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни «Гроші та кредит» (для студ. економ. спец. всіх форм навч. /Укл.: Т. І. Атаян, І. В. Жданова – Алчевськ: ДонДТУ, 2005. – 33 с.

У вказівках наведена робоча програма курсу «Гроші та кредит», рекомендації по вибору варіанта вихідних даних для контрольної роботи. У вказівках дано методи розв`язання задач контрольної роботи.

Укладачі:

Т. І. Атаян, ст. викл.,

 

І. В. Жданова, ст. викл.

Рецензент

Б. Т. Кліяненко, проф.

Відповідальний редактор

Т. І. Атаян, ст. викл.

Відповідальний за випуск

Н. В. Акмаєва, доц.

2

1 МЕТА І ЗАВДАННЯ КУРСУ

Програму нормативної дисципліни «Гроші та кредит» складено відповідно до місця та значення дисципліни за структурно - логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою бакалавра з напряму підготовки 0501 «Економіка і підприємництво». Вона охоплює всі змістовні модулі, визначені анотацією для мінімальної кількості годин, згідно зі стандартом.

Предметом вивчення дисципліни «Гроші та кредит» є система грошово-кредитних відносин у суспільстві та закономірності його розвитку,

Метою курсу є формування наукового розуміння сучасної системи грошово-кредитних відносин, об'єктивних законів, принципів, методів та форм її розвитку та регулювання; набуття навичок щодо застосування понять, категорій, методів та інструментів сучасної грошово-кредитної системи.

Завданням курсу «Гроші та кредит» є створення основи для подальшого успішного опанування основних професійно орієнтованих дисциплін у системі підготовки спеціалістів. Курс передбачає опанування студентами знань щодо закономірностей організації та функціонування грошово-кредитних відносин в умовах сучасного суспільного відтворення, а саме:

закономірностей грошово-кредитного обігу в умовах ринкового господарства;

принципів та форм організації сучасної грошово-кредитної

системи;

особливостей вітчизняної та зарубіжних ринкових моделей

3

грошей і кредиту;

характеристики ринку позичкових капіталів, грошового обігу, банків та банківської діяльності.

У результаті вивчення цього курсу студент повинен уміти:

вільно орієнтуватися в теоретичних та практичних проблемах грошово-кредитного характеру;

аналізувати поточну ситуацію на вітчизняному та зарубіжному грошово-кредитних ринках;

прогнозувати майбутній розвиток грошово-кредитних

відносин;

обирати оптимальні шляхи вирішення конкретних виробничих завдань монетарного характеру тощо.

2 ПРОГРАМА КУРСУ

Тема 1 Сутність грошей та їх функції. Теорії грошей Необхідність грошей. Сутність грошей як загального

еквівалента. Портфельний підхід до визначення суті грошей. Гроші як гроші, та гроші як капітал.

Історичний розвиток форм вартості та грошей. Демонетизація золота. Роль грошей у обігу доходів та продуктів. Раціоналістична та еволюційна концепція походження грошей.

Форми грошей та їх еволюція. Товарні гроші. Металеві гроші. Паперові (символічні) гроші. Кредитні гроші та закони їх обігу. Депозитні та електронні гроші.

Вартість грошей та засоби їх вимірювання.

Основні функції грошей. Гроші як міра вартості. Гроші як засіб обігу. Гроші як засіб платежу. Гроші як засіб нагромадження. Світові

4

гроші. Взаємозв'язок та взаємообумовленість грошових функцій. Роль грошей у системі суспільного відтворення.

Тема 2 Грошовий оборот і грошова маса Грошовий оборот. Сукупний грошовий оборот та оборот грошей у

межах індивідуального капіталу. Основні суб'єкти грошового обороту: фірми, сімейні господарства, державні структури, фінансові посередники. Структура сукупного грошового обороту. Грошовий обіг. Фіскально-бюджетний оборот. Кредитний оборот. Фінансовий оборот.

Основні сфери грошового обороту. Безготівковий грошовий оборот. Готівковий грошовий оборот. Співвідношення між безготівковим і готівковим грошовим оборотом та подальша його тенденція. Канали надходження грошей та їх вилучення з грошового обороту.

Модель сукупного грошового обороту. Грошові потоки. Структура грошових потоків. Грошові потоки припливу та грошові потоки відпливу. Механізм балансування грошових потоків.

Грошова маса та основні форми її існування. Агрегатний метод класифікації функціональних форм грошей. Характеристика грошових агрегатів. Особливості побудови показників грошової маси в Україні.

Закони грошового обігу. Швидкість обігу грошей та фактори, що її визначають. Основні шляхи та показники інтенсифікації руху грошей у сфері обігу та платежів.

Тема 3 Грошовий ринок Суть фінансового ринку. Основні канали фінансового ринку.

Структура грошового ринку. Ринок грошей (монетарний ринок). Ринок

5

капіталів.

Попит на гроші. Теоретичні моделі попиту на гроші. Основні мотиви (джерела) сукупного попиту на гроші: попит на гроші для трансакцій і попит на гроші як на активи. Чинники, що визначають параметри попиту на гроші. Номінальний та реальний попит на гроші.

Пропозиція грошей. Загальні теоретичні положення пропозиції грошей. Механізм формування пропозиції грошей. Грошова база. Банківські резерви. Грошовий мультиплікатор.

Роль кредитної системи у формуванні пропозиції грошей. Банкнотна та депозитна емісія.

Рівновага на грошовому ринку. Рівноважна процентна ставка.

Тема 4 Грошові системи Поняття грошової системи. Основні принципи організації та

моделі побудови грошових систем. Склад грошової системи. Система безготівкових розрахунків. Валютна система. Система готівкового обігу. Елементи грошової системи та їх характеристика. Вплив національних та історичних традицій на зміст елементів грошової системи. Національно-державна обумовленість та призначення грошової системи.

Типи грошових систем. Саморегульовані грошові системи та їх історичні форми. Біметалізм (система паралельних валют, система подвійної валюти, система «кульгаючої» валюти). Монометалізм (золотомонетний стандарт, золотозлитковий стандарт, золотодевізний стандарт).

Регульовані грошові системи. Система паперового грошового обігу. Система природного (кредитного) обігу. Неринкові та ринкові

6

грошові системи Відкриті та закриті грошові системи.

Становлення та розвиток грошової системи України. Загальна характеристика грошових систем зарубіжних країн.

Тема 5 Інфляція та грошові реформи Теоретичні концепції інфляції: теорія «інфляції попиту», теорія

«інфляції пропозиції», монетаристська теорія, теорія інфляції як багатофакторного процесу. Інфляція та дефляція.

Суть інфляції та її основні форми: повзуча, галопуюча, гіперінфляція, відкрита та закрита. Класичні, монетарні та загальноекономічні чинники інфляції. Інфляція попиту. Фіскальна інфляція. Інфляція витрат. Імпортна інфляція.

Основні показники вимірювання інфляції. Метоли регулювання інфляції. Дефляційна політика (регулювання попиту). Політика доходів.

Соціально-економічні наслідки інфляції. Особливості інфляційного процесу в Україні.

Грошові реформи як радикальні заходи негативних соціальноекономічних наслідків інфляції. Класифікація грошових реформ. Становлення нової грошової системи. Часткова зміна грошової системи. Проведення спеціальних стабілізаційних заходів. Основні методи стабілізації валют: дефляція, деномінація, нуліфікація, девальвація, ревальвація.

Основні моделі грошових реформ. Грошові реформи формального типу. Грошові реформи конфіскаційного типу. Реформи паралельного (консервативного) типу. Грошові реформи країн світу у XX сторіччі.

Грошові реформи в Україні 90-х років.

7

Тема 6 Валютний ринок і валютні системи Валютний курс, його функції. Порядок визначення валютних

курсів. Регулювання валютних курсів. Валютна інтервенція. Валютний демпінг. Дисконтна політика. Девальвація та ревальвація. Режим валютного курсу в Україні.

Загальна характеристика та структура ринку валют. Валютні операції. Види валютних операцій. Котирування валют. Валютні ризики і методи валютного страхування.

Ринок цінних паперів як особлива складова грошового ринку. Види цінних паперів та їх характеристика. Номінальна та ринкова вартість цінних паперів. Курси акцій та облігацій; фактори, які на них впливають.

Учасники ринку цінних паперів, Структура ринку цінних паперів.

Первинний ринок цінних паперів та його характеристика. Вторинний ринок цінних паперів: «величний» та біржовий.

Фондова біржа та її роль у ринковій економіці. Функції, принципи організації та управління фондовою біржею. Допуск цінних паперів до біржових операцій (лістинг).

Котирування цінних паперів. Біржові індекси. Біржовий бюлетень. Операції на фондовій біржі та їх класифікація.

Формування ринку цінних паперів в Україні. Досвід роботи провідних фондових бірж світу.

Тема 7 Кількісна теорія грошей і сучасний монетаризм Теорії грошей: номіналістична, металістична та їх еволюція.

Класична кількісна теорія грошей, її основні версії. Сучасний

8

монетаризм. Представники різних напрямків.

Тема 8 Кредит у ринковій економіці Позичковий капітал як форма грошового капіталу. Основні ознаки

позичкового капіталу. Ринок позичкових капіталів. Позичковий процент. Норма процента. Процентний ризик. Основні види процентних ставок: постійні, змінні. Макроекономічні та мікроекономічні фактори впливу на розмір процентної ставки.

Необхідність та сутність кредиту.

Основні функції кредиту. Роль кредиту в соціальноекономічному просторі. Проблеми реалізації позитивних функцій кредиту в Україні.

Еволюція кредитних відносин. Ознаки кредиту в ринковій економіці. Функціональна характеристика кредитних відносин. Суб'єкти та об'єкти кредитних відносин. Економічні передумови можливості отримання кредиту. Типи кредитних відносин.

Теорії кредиту. Основні положення натуралістичної теорії кредиту. Основні положення капіталоутворючої теорії кредиту.

Загальна характеристика функціональних форм кредиту. Комерційний кредит. Об'єкт комерційною кредиту. Призначення

та сфера функціонування комерційного кредиту. Розвиток комерційного кредиту в Україні Споживчий кредит. Суб'єкти споживчого кредиту. Цілі та методи надання споживчого кредиту. Основні види споживчого кредиту.

Державний кредит: суть та основне призначення. Класифікація державних позик. Державні цінні папери: облігації, скарбницькі зобов'язання, ощадні сертифікати.

9

Міжнародний кредит. Суб'єкти та об'єкти міжнародного кредиту. Основні форми функціонування міжнародного кредиту. Роль міжнародного кредиту в системі розширеного відтворення, Міжнародний кредит в Україні.

Банківський кредит. Класифікація банківських кредитів.Принципи та методи банківського кредитування. Механізм банківською кредитування. Форми забезпечення та страхування банківських кредитів. Характеристика окремих видів банківського кредиту.

Тема 9 Фінансові посередники грошового ринку Суть, функції та основні види спеціалізованих кредитно-

фінансових установ.

Об'єктивні передумови становлення і розвитку кредитнофінансових інститутів. Основні напрямки діяльності сучасних спеціалізованих кредитно-фінансових установ.

Страхові компанії: їх функціональна суть та форми організації. Об'єкти страхування та особливості їх страхування. Основні операції страхових компаній. Страхові премії.

Пенсійні фонди. Організаційно - правові форми пенсійних фондів Особливості функціонування пенсійних фондів. Операції пенсійних фондів.

Інвестиційні компанії. Інвестиційні компанії закритого та відкритого типів. Основні операції інвестиційних компаній.

Позиково-ощадні асоціації. Фінансові компанії. Кредитні спілки. Ломбарди. Добродійні фонди.

Міжбанківські об'єднання, їх роль та значення у функціонуванні кредитних систем. Класифікація міжбанківських об'єднань. Характерні

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]