Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kinmetsta34[1]_copy

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
685.64 Кб
Скачать

КАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ МАШИНОБУДІВЕЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

програма та завдання до контрольної роботи з дисципліни «Автоматичні лінії та дільниці верстатів з ЧПК»

(для студентів напрямку 6.050502 «Інженерна механіка» 3-го курсу заочної форми навчання)

Рекомендовано на засіданні кафедри ТОМВ

Протокол № 1 від 03.01.2012

Затверджено на засіданні Методичної Ради ДонДТУ Протокол №

Алчевськ

ДонДТУ

2012

УДК 621.9.06.001

Методичні вказівки, програма та завдання до контрольної роботи з дисципліни «Автоматичні лінії та дільниці верстатів з ЧПК» (для студ. напрямку 6.050502 «Інженерна механіка» заочної форми навчання) / Укл.: М.О. Мосягін, О.М. Чекалов, С.Ю. Стародубов. – Алчевськ,

ДонДТУ, 2011. – 34с.

Наведено робочу програму дисципліни «Автоматичні лінії та дільниці верстатів з ЧПК», варіанти завдань до контрольної роботи, рекомендації та приклад її виконання.

Укладачі:

М.О. Мосягін, доц.;

 

О.М. Чекалов, доц.;

 

С.Ю. Стародубов, ст. викл.;

Відповідальний за

 

випуск

А.М. Зинченко, доц.

Відповідальний редактор

Н.А. Денисова, доц.

2

 

 

ЗМІСТ

 

 

 

 

 

1 ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ .

.

.

.

.

4

1.1

Загальні положення

.

.

.

.

.

4

1.2

Зміст дисципліни .

.

.

.

.

.

4

2 КОНТРОЛЬНА РОБОТА

.

.

.

.

.

7

2.1

Загальні вказівки та рекомендації .

.

.

.

7

2.2

Послідовність проектування

 

 

 

 

 

 

кінематичної схеми приводу

.

.

.

.

11

2.3

Методичні рекомендації до

 

 

 

 

 

 

проектування кінематичної схеми приводу .

.

.

13

2.4

Перелік питань до варіантів завдань

.

.

.

15

3 ПРИКЛАД ПРОЕКТУВАННЯ КІНЕМАТИЧНОЇ

 

 

 

СХЕМИ ПРИВОДУ .

.

.

.

.

.

18

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

.

.

.

.

22

ДОДАТОК А Таблиці для підбору чисел зубів .

.

.

24

3

1 ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

1.1 Загальні положення

Найважливішими видами технологічного устаткування механоскладального виробництва є металорізні верстати з числовим програмним керування, автомати і автоматичні лінії, гнучкі верстатні системи, промислові роботи, устаткування для заготівельних операцій. Метою викладання дисципліни є докладне ознайомлення з цими видами устаткування і особливостями проектування приводів коробок швидкостей та подач, ознайомлення з принципами формоутворення і експлуатації. Крім того, викладання даної дисципліни повинне розкрити взаємозв’язок різних галузей науки і техніки та показати вплив новітніх досягнень на формування і розвиток металорізального устаткування.

Необхідно викласти загальні відомості про основні види промислового устаткування для виготовлення деталей, а також дати відомості з основ проектування та експлуатації цих видів устаткування. Студенти повинні знати будову машин, верстатів, а також їх найважливіші вузли. Основним завданням вивчення курсу є засвоєння системного підходу при аналізі і синтезі об’єктів металорізного устаткування, розрахунку сіток та графіків частот обертів коробок швидкостей та коробок подач, а також розвиток навичок кінематичного аналізу, формування прикладних знань в межах майбутньої спеціальності.

1.2 Зміст дисципліни

1.2.1Вступ. Перспективи розвитку автоматизації машинобудування. Роль технологічного обладнання в машинобудуванні. Комплексна автоматизація виготовлення деталей на базі автоматичних ліній (АЛ) та гнучких виробничих систем (ГВС). Зміст та побудова курсу.

1.2.2Класифікація верстатів. Основні терміни та визначення. Класифікація обладнання за технологічним призначенням та видами обробки, за ступенем універсальності та точності, рівнем автоматизації та масою. Розмірні ряди верстатів та автоматів.

1.2.3Техніко-економічні показники. Ефективність обладнання.

Продуктивність та методи її оцінювання. Надійність та довговічність, технічний ресурс, ремонтопридатність технологічних систем. Універсальність та гнучкість обладнання.

4

1.2.4Поверхні, які оброблюються на металорізних верстатах.

Укрупнена класифікація оброблюваних поверхонь. Теоретичне геометричне утворення поверхонь. Твірні лінії. Допоміжні матеріальні елементи – ріжучі вершини та крайки. Методи утворення твірних ліній: копіювання, сліду, дотику, обкату.

1.2.5Рухи у верстатах. Кінематичні зв’язки та кінематичне на-

строювання верстатів. Параметри, що характеризують рухи. Характеристика рухів у часі і в просторі. Характеристика рухів за складністю та замкненістю. Параметри, що настроюються. Характеристика рухів. Рухи формоутворення. Рухи різання та подачі. Настановні, ділильні, допоміжні рухи; рухи керування.

Кінематична група, її склад. Виконавчі пари. Внутрішні та зовнішні зв’язки. Прості та складні кінематичні групи. Органи настроювання, їх розташування в кінематичній групі.

Кінематична структура верстата. Види кінематичних зв’язків у верстатах. Паралельне, послідовне та змішане з’єднання груп.

Розрахункові переміщення у верстатах. Розрахункові ланцюги. Рівняння балансу. Формула настроювання. Диференційні механізми та передатні відношення диференціалів. Види подач та зв’язки між ними.

1.2.6Приводи верстатів, проектування приводів.

-привод головного руху верстатів. Призначення приводу головно-

го руху та вимоги до нього. Ступінчастий привод головного руху. Геометричні ряди частот обертання. Їх властивості. Множні механізми. Групові передачі. Рівняння настроювання ступінчастого приводу з множними груповими передачами. Структурна формула приводу. Конструктивні та кінематичні варіанти. Обмеження передатних чисел та діапазонів регулювання. Графоаналітичний метод кінематичного розрахунку коробок передач. Структурні сітки та графіки частот обертання. Особливі множні структури: з багато швидкісним електродвигуном, з частковим збігом та випадінням ступенів (з накладенням, з нерівномірним («ломаним») рядом), складені структури. Приводи зі змінними зубчастими колесами. Поєднання безступінчастого приводу зі ступінчастою коробкою швидкостей. Визначення чисел зубів групових передач. Єдиний та розділений привод. Коробки швидкостей, вимоги до них. Способи скорочення габаритів коробок швидкостей.

Характеристика електричних, електромеханічних та гідравлічних безступінчастих приводів головного руху. Механічні безступінчасті приводи; їх види, характеристика і основи кінематичних розрахунків.

-приводи подач верстатів. Вимоги до приводів подач. Структура приводів подач. Способи регулювання величини подач. Види механіз-

5

мів коробок подач та їх особливості. Особливості розрахунку та проектування приводів подач.

Найбільш характерні елементи та механізми кінематичних ланцюгів: пасові та зубчасті передачі; диференціальні та реверсивні механізми; муфти обгону, запобіжні пристрої.

1.2.7 Верстатне обладнання.

-верстати для обробки тіл обертання. Токарні верстати з ручним та числовим програмним керуванням, та їх технологічні різновиди. Токарно-револьверні та токарно-карусельні верстати. Токарні одношпиндельні та багатошпиндельні автомати та напівавтомати.

Особливості конструкції токарних верстатів з ЧПК. Пристрої, які використовуються на верстатах загального призначення та на верстатах з ЧПК (патрони, повідки, центри, рухомі та нерухомі люнети).

-верстати для обробки призматичних деталей. Верстати фрезер-

ної групи та їх основні різновиди (консольні та без консольні, горизонтальні та вертикальні, поздовжньо-фрезерні, фрезерні верстати безперервної дії). Свердлувальні та розточувальні верстати. Багатоопераційні верстати з ЧПК. Агрегатні верстати для обробки корпусних деталей.

Верстати з поступальним головним рухом різання (стругальні, довбальні, протяжні).

-зубообробні верстати. Види, призначення, особливості конструкції та кінематики верстатів для обробки циліндричних коліс з прямим та гвинтовим зубом, черв’ячних коліс, конічних коліс. Зубооздоблювальні верстати.

-верстати для абразивної обробки. Особливості верстатів для аб-

разивної обробки. Круглошліфувальні та внутрішньошліфувальні верстати. Безцентровошліфувальні автомати. Плоскошліфувальні верстати з прямокутним та круглим столом.

-програмування обробки виробів на верстатах з ЧПК. Основні по-

няття. Носії інформації. Структура керуючих програм. Кодування інформації. Програмування обробки контуру деталі. Інтерполяція. Функції програмування: підготовчі, допоміжні, завдання частоти обертання шпинделю, швидкості подачі. Вибір інструмента. Режим гальмування.

1.2.8 Промислові роботи (ПР) та маніпулятори. Загальна харак-

теристика та класифікація. Підвісні, підлогові, вбудовані ПР. Констру- ктивно-кінематичні та технологічні параметри. Захватні пристрої ПР. Приводи ПР. Системи керування ПР. Роботи-маніпулятори для обслуговування основних типів верстатів. Промислові роботи модульно-

6

агрегатного типу. Роботи і автомати для складання. Застосування роботів у складі РТК.

Автоматизація допоміжних операцій. Автоматична зміна заготованок типу тіл обертання та корпусних деталей. Автоматична зміна інструмента.

1.2.9Верстатні модулі та гнучкі виробничі системи (ГВС). Верс-

татні модулі та їх основні підсистеми. Класифікація ГВС. Особливості гнучких автоматизованих ліній (ГАЛ) та гнучких автоматизованих дільниць (ГАД). Обладнання ГВС. Автоматизовані транспортнонакопичувальні системи. Управління ГВС. Гнучкі верстатні системи для тіл обертання. Модулі для обробки корпусних деталей на базі багатоопераційних верстатів. Гнучкі системи для корпусних деталей.

1.2.10Автоматичні лінії. Основні поняття. Класифікація автоматичних ліній. Автоматичні лінії зі спеціальних, автоматизованих універсальних та спеціалізованих верстатів. Автоматичні лінії з агрегатних верстатів. Транспортні системи автоматичних ліній. Поворотні пристрої. Механізми затискання та фіксації заготованок. Роторні автоматичні лінії.

2 КОНТРОЛЬНА РОБОТА

Мета контрольної роботи – закріпити знання, здобуті при самостійному вивченні розділів курсу, отримати практичні навички виконання розрахунків, необхідних при проектуванні верстатів та їх вузлів; підготуватися до вирішення практичних задач та виконанню курсового проекту з дисципліни «Обладнання та транспорт механоскладальних цехів».

Контрольна робота містить задачу, пов’язану з розробкою кінематичної схеми приводу верстата та два теоретичних питання до різних розділів курсу.

Завдання вибирають з таблиці 2.1, в якій для кожного варіанта вказано номер задачі та номера теоретичних питань. Вихідні дані для виконання задачі з розрахунку приводу наведені в таблиці 2.2.

2.1 Загальні вказівки та рекомендації

Номер варіанта завдання вибирають відповідно до двох останніх цифр шифру студента.

На титульному аркуші контрольної роботи повинні бути зазначені:

7

найменування дисципліни, номер групи, прізвище та ініціали студента, його шифр. В кінці роботи слід поставити дату виконання та підпис.

Таблиця 2.1 – Варіанти завдань до контрольної роботи

Остання

 

Передостання цифра шифру

 

0

1

 

2

3

4

цифра

 

5

6

 

7

8

9

шифру

 

 

Номера задач та питань

 

 

 

 

1

01

11

 

21

31

41

51

58

 

57

73

53

 

58

78

 

71

77

73

2

02

12

 

22

32

42

52

59

 

58

63

61

 

62

76

 

75

71

67

3

03

13

 

23

33

43

54

55

 

56

57

51

 

67

63

 

70

64

66

4

04

14

 

24

34

44

74

53

 

55

56

52

 

80

69

 

72

79

81

5

05

15

 

25

35

45

66

61

 

62

53

54

 

68

79

 

76

67

68

6

06

16

 

26

36

46

60

54

 

66

55

56

 

74

67

 

70

69

70

7

07

17

 

27

37

47

65

56

 

70

57

72

 

79

78

 

74

66

81

8

08

18

 

28

38

48

59

60

 

57

59

60

 

68

69

 

65

73

82

9

09

19

 

29

39

49

70

61

 

64

61

62

 

62

71

 

68

75

76

0

10

20

 

30

40

50

72

77

 

58

63

64

 

79

83

 

74

77

78

 

 

 

8

 

 

Таблиця 2.2 Вихідні дані до розробки кінематичної схеми приводу обертання шпинделю верстата

Варіант

 

Структура

 

Шпиндель

Електродвигун,

Z

φ

nmin,

nmax,

 

привода

хв.–1

хв.–1

nдв, хв–1

 

 

 

 

 

 

 

1

12

3×2×2

1,12

125

1460

2

12

3×2×2

1,25

63

1445

3

12

3×2×2

1,4

50

2900

4

8

2×2×2

1,6

80

2850

5

8

2×2×2

1,4

100

1425

6

8

4×2

1,6

125

1430

7

6

3×2

1,8

100

2840

8

12

4×3

1,25

63

1445

9

9

3×3

1,4

2240

2880

10

12

2×2×3

1,25

1600

1430

11

12

2×3×2

1,4

2500

2850

12

12

3×4

1,25

2000

1430

13

6

3×2

2,0

1800

2810

14

12

2×3×2

1,25

2500

2840

15

16

2×2×2×2

1,25

3150

2850

16

12

3×2×(1+1×1)

1,4

50

2850

17

12

3×2×1×(1+1×1)

1,25

50

1415

18

12

2×3×(1+1×1)

1,4

40

2880

19

12

2×3×1×(1+1×1)

1,25

40

1435

20

8

2×2×1×(1+1×1)

1,4

125

2850

21

16

2×2×1×(1+1×1)

2,0

50

2840

22

16

2×2×2×1×(1+1×1)

1,25

31,5

1445

23

12

3×2×(1+1×1)

1,25

31,5

1420

24

12

3×2×1(1+1×1)

1,6

45

2850

25

8

2×2×1(1+1×1)

2,0

45

2850

26

3×3×2

1,25

125

2900

27

2×3×3

1,12

16

2850

28

2×3×3

1,06

16

2850

29

2×2×2×2

1,25

25

2840

30

12

1,12

250

1420/710

31

12

1,25

100

2880/1420

32

12

1,4

80

2850/1430/710

 

 

 

9

 

 

 

Продовження таблиці 2.2

Варіант

 

Структура

 

Шпиндель

Електродвигун,

Z

φ

nmin,

nmax,

 

привода

хв.–1

хв.–1

nдв, хв–1

 

 

 

 

 

 

 

33

12

1,25

50

2870/1440/700

34

9

1,25

100

2920/1460/710

35

16

1,4

2800

2870/1430

36

6

1,25

2500

1420/710

37

6

1,4

3150

2900/1470

38

18

1,25

2500

2850/1430/710

39

18

1,4

2000

2870/1440/710

40

18

1,25

50

1410/710

41

18

1,12

125

2920/1460/710

42

12

1,12

125

2920/1460/710

43

*

8×2×2

1,25

63

920

44

*

2×8×2

1,25

50

950

45

*

2×2×4

1,25

80

965

46

*

2×2×6

1,25

71

955

47

*

6×2×2

1,25

125

950

48

*

2×6×2

1,25

100

933

49

*

4×2×2

1,25

80

920

50

*

2×4×2

1,25

100

915

П р и м і т к и : Z – число частот обертання шпинделю; φ – знаменник геометричного ряду; nmin, nmax найменша та найбільша частота обертання шпинделю, хв–1; nдв частоти обертання валу електродвигуна, хв– 1; * - привод з гітарою змінних шестерень та електромагнітними муфтами.

На першому аркуші роботи зазначити варіант завдання відповідно до шифру.

В роботі має бути наведений перелік використаних літературних джерел та надані посилання на них у відповідях.

Розрахункові схеми та ескізи виконувати відповідно до вимог ЄСКД олівцем, підписи, позначення, відповіді на питання – чорнилом (кульковою ручкою). Допускається виконання роботи в комп’ютерному варіанті, але з обов’язковим додержанням вимог ЄСКД.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]