Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсзагхирургия.rtf
Скачиваний:
21
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
295.59 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

Дніпропетровський державний аграрний університет

Методичні рекомендації до виконання і оформлення курсової роботи зі загальної і спеціальної ветеринарної хірургії

Дніпропетровськ ‑ 2013

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний аграрний університет

Інститут біотехнології та здоров’я тварин

Кафедра хірургії і акушерства сільськогосподарських тварин

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ і оформлення КУРСОВОЇ РОБОТИ ЗІ загальної і спеціальної ВЕТЕРИНАРНОЇ ХІРУРГІЇ

Дніпропетровськ ‑ 2013

Масліков С.М. Методичні рекомендації до виконання і оформлення курсової роботи зі загальної і спеціальної ветеринарної хірургії / С.М. Масліков. – Дн-ськ : вид-во ДДАУ, 2013. ‑ 20 с.

В роботі надані основні вимоги та рекомендації щодо виконання і оформлення курсової роботи з дисципліни «Загальна і спеціальна ветеринарна хірургія». Методичні рекомендації призначені для студентів факультету ветеринарної медицини напряму підготовки 6.110101.

Методичні рекомендації розглянуто і рекомендовано до використання у навчальному процесі на засіданні кафедри хірургії і акушерства сільськогосподарських тварин. Протокол № 6 від 2 квітня 2013 року

ВСТУП

Перспективи розвитку науки і техніки ставлять перед вищою школою багато актуальних проблем найважливішою з яких є підвищення якості підготовки майбутніх фахівців, розвиток їх творчих можливостей і здатності до сприймання нових наукових ідей. Головне завдання викладача ‑ навчити, а студента ‑ навчитись самостійно мислити і працювати.

Одним з видів самостійної роботи студентів факультету ветеринарної медицини є робота в хірургічній клініці з хворими тваринами: проведення необхідних лабораторних і клінічних досліджень, діагностика і надання лікарської допомоги тваринам. Це формує у студента серйозне ставлення до обраного фаху. Підсумком клінічної роботи студента є оформлення курсової роботи, яка виконується на основі результатів курації стаціонарної хворої тварини.

У зв’язку із зростаючими вимогами до якості підготовки ветеринарних спеціалістів курсову роботу доцільно виконувати не у формі „Історії хвороби”, а за планом, що має розділи „Огляд літератури” та „Аналіз результатів курації”. „Історія хвороби” Залучається до курсової роботи як один з додатків.

Курсову роботу з загальної і спеціальної хірургії кожен студент виконує в індивідуальному порядку у сьомому семестрі відповідно навчальному плану. В окремих випадках, за умов виконання розгорнутих експериментальних досліджень, допускається групове виконання завдання (2-3 студенти), але з оформленням курсової роботи кожним студентом.

Орієнтовна тематика курсових робіт

1. Організація хірургічної роботи в умовах конкретного господарства (ветеринарної клініки).

3. Лікування свійських тварин, хворих на рани.

4. Абсцеси, флегмони, гематоми, лімфоекстравазати у свійських тварин.

5. Тромбофлебіти яремної вени.

6. Діагностика і лікування за новоутворень.

7. Діагностика і порівняльна характеристика різних способів лікування тварин, хворих на грижі.

8. Діагностика і лікування тварин з вивихами суглобів.

9. Діагностика і лікування тварин за переломів кісток.

10. Діагностика і лікування тварин з ураженнями дистального відділу пальців (деформовані копита, тріщини копитного рогу, лімакс, пододерматити, копитна гниль, некробактеріозні ураження ратиць).

11. Діагностика і лікування тварин за хвороб кінцівок (міозити, міопатози, артрити, тендовагініти, бурсити, парези та паралічі нервів).

12. Діагностика і лікування тварин за хвороб очей (кератити, кон’юнктивіти, блефарити тощо).

13. Актиномікоз у сільськогосподарських тварин (порівняльна характеристика консервативних та оперативних методів лікування).

14. Лікування тварин за післякастраційних ускладнень.

15. Лікування самців тварин за умов хвороб статевих органів (фімоз, парафімоз, орхіт, простатит, везикуліт і т. ін.).