Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізіологія..rtf
Скачиваний:
34
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
9.64 Mб
Скачать

9. Мікротільця.

Особливі внутрішньоклітинні органоїди. Вони мають кулясту форму з діаметром 0,2-1,5 мкм, оточені мембраною. їхній матрикс містить ферменти каталазу і різні оксидази. Відомі два види мікротілець - пероксисоми і гліоксисоми.

Пероксисоми знаходяться у фотосинтезуючих клітинах вищих рослин у тісному контакті з хлоропластами і мітохондріями, що пов’язано з їхньою участю у фотодиханні.

Гліоксисоми містяться в клітинах ендосперму чи сім’ядолей жироза- пасаючого насіння рицини, соняшнику або в клітинах багатого на жири 68 алейронового шару в насінні ячменю, пшениці, а також у зародковому щитку насіння кукурудзи. У клітині гліоксисоми концентруються навколо жирозапасаючих органоїдів - сферосом. Це зумовлює їхню функцію - перетворення жирів на вуглеводи.

Розвиток мікротілець, ймовірно, пов’язаний з роботою ендоплазматичної сітки, а саме пухирців.Онлайн кинотеатр Megogo.net предлагает Вам широкий спектр бесплатных фильмов, а также вы можете смотреть бесплатно новинки киноиндустрии не выходя из дома! Пероксисомні хвороби  Відомі три спадкових метаболічних розлади, які можуть розглядатися як пероксисомні хвороби: акаталаземія, цереброгепато-ренальний синдром Целлвегера і системна недостатність карнітину.  При акаталаземія активність каталази в печінці та інших органах вкрай низька внаслідок зниженою її термостабільності. Єдиний клінічний синдром цього захворювання - гангренозні виразки порожнини рота.  Цереброгепаторенальний синдром Целлвегера характеризується відсутністю пероксисом в гепатоцитах; ендоплазматична мережа їх редукована, мітохондрій мало; цитоплазма заповнена глікогеном і ліпідами. Каталазна активність печінки у цих хворих становить приблизно 20% норми. Результатом недостатності пероксисом при цьому синдромі є порушення синтезу жовчних кислот.  Системна недостатність карнітину клінічно характеризується міопатією з періодичними порушеннями функцій печінки та головного мозку. Виражений дефіцит карнітину виявляється в скелетних м'язах, печінці, плазмі крові; в м'язах не відбувається окислення жирних кислот.

Список використанної літератури:1. http://fizrast.ru/fiziol-kletka/stroenie/mitohondrii.html2. http://www.coolreferat.com/3. http://books.br.com.ua/4. http://lection.com.ua/

29