Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab3_U2.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
956.93 Кб
Скачать

2. Створення діаграми за допомогою Майстра діаграм

Найефективніший шлях створення діаграм - використання засобу Майстер діаграм. Цей засіб складається з набору інтерактивних діалогових вікон, які супроводжують увесь процес побудови необхідної діаграми. У будь-який момент роботи можна повернутися до попереднього етапу.

Побудова діаграми починається з виділення даних. При виділенні даних включають в діапазон і такі елементи, як заголовки рядків і стовпців, що відносяться до рядів даних.

Завдання:

З теки Files відкрийте файл Лаб.раб. 3. За відсутності теки Files створіть нову робочу книгу OpenOffice Calc і назвіть її Лаб.раб. 3.

Активізуйте лист Гістограма. За відсутності початкового файлу на Листі 1 створіть таблицю відповідно до Таблиці 3,та назвіть лист Гістограма,

Таблиця 3

Об'єм продажів по регіонах

Північ

Південь

Захід

Схід

Січень

15000

13000

11000

14000

Лютий

18000

17000

16000

19000

Березень

14000

15000

13000

16000

У таблиці виділите діапазон значень, включаючи заголовки стовпців і рядків Рис. 3.

Рис. 3.

Виберіть команду ВставкаДиаграмма або клацніть на кнопці Майстер діаграм , що розташована на стандартній панелі інструментів.

У першому діалоговому вікні Майстра діаграм (крок 1 з 4), що відкрилося, : тип діаграми проглянете основні типи діаграм і їх підтипи, прочитайте опис діаграм (Рис. 4).

Рис. 4.

Виберіть тип діаграми Гистограмма. Гистограмма - один з найбільш поширених типів діаграм. Цей тип діаграм використовується для відображення дискретних даних, які є протилежністю безперервним даним.

Натисніть кнопку Далее>>.

На другому етапі роботи у вікні Майстер діаграм (крок 2 з 4) : Диапазон данных діаграми перевіряється діапазон даних і уточнюється орієнтація рядів даних (чи розташовуються вони в рядках або в стовпцях таблиці даних). Від орієнтації рядів даних значною мірою залежить те, як виглядатиме діаграма. В більшості випадків OpenOffice Calc робить правильний вибір.

На вкладці Диапазон данных змініть орієнтацію рядів даних і проглянете результат на результуючій діаграмі Рис. 5.

Встановіть орієнтацію рядів в стовпцях.

Рис. 5.

У третьому діалоговому вікні Майстра діаграм (крок 3 з 4) Ряд данных, Ви можете задати або змінити дані, використовувані для кожного ряду даних діаграми Рис. 6.

Натисніть кнопку Далее>>.

У Четвертому діалоговому вікні Майстра діаграм (крок 4 з 4) : Элементы диаграмм задаються довільні заголовки (Рис. 7).

Відкрийте вкладку Заголовки. У полі Назву діаграми введіть текст Продажу по місяцях, в полі Вісь Х (категорій) Місяці, в полі Вісь Y (значень) - Об'єм продажів. Зверніть увагу, що введені заголовки відобразилися на діаграмі.

Рис. 6.

Рис. 7

У розділі Отображать сетку встановіть основні лінії для обох осей. Майте на увазі, що велика кількість ліній сітки знижує наочність діаграми.

Встановіть прапорець Показать легенду і задайте розміщення легенди праворуч від діаграми.

Натисніть кнопку Готово.

Збережіть файл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]