Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 10.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
84.48 Кб
Скачать

3. Кредитна система

Сутність кредиту і його форми. Реально позичковий капітал рухається у формі кредиту, який являє собою якісно визначену форму руху позичкового капіталу.

В системі виробництва кредит виконує наступні функції:

1) забезпечує безперервність процесу виробництва у зв’язку з наданням грошових засобів в тимчасове користування;

2) забезпечує своєчасний процес перетину капіталів із сфер з низькою нормою прибутку у сфери з високою нормою прибутку.

Кредит існує у таких формах:

1) комерційний кредит;

2) банківський кредит;

3) державний кредит;

4) споживчий кредит;

5) міжнародний кредит.

Перші дві форми є основними. Комерційний кредит - це кредит, що надається функціонуючими підприємцями один одному в натуральній формі. Зброєю комерційного кредиту є приватний вексель. Комерційний кредит виступає як обмежена форма кредиту. Ці межи пов’язані:

1) з тим, що комерційний кредит кількісно обмежений;

2) комерційний кредит передбачає наявність інформації про платоспроможність дебітора;

3) комерційний кредит обмежується по своїм напрямам використання: він надається споживачам засобів виробництва, їхніми виробниками і не може бути повернутий в такій же товарній формі.

Ці три обмеження не стосуються банківського кредиту, який є кредитом в грошовій формі і надається банками діючим підприємцям. Банк надає кредити використовуючи банкноти, що випускаються банком на основі обліку приватних векселів.

Державний кредит– це кредит, що надається громадянами своїй державі. Це можливо коли існує дефіцит держбюджету, тобто коли витрати держави більші за доходи. В такому випадку держава випускає облігації, які продає населенню. Облігація – цінний папір, що засвідчує надання в кредит державі зафіксовану в облігації суму на вказаний термін під визначений державним банком відсоток. По закінченню зазначеного терміну облігація повертається державі шляхом її викупу зі сплатою відсотку за кожен рік користування позикою. Як правило держава викупає облігації та виплачує відсоток збільшуючи податки, а це означає, що державний кредит є перетвореною формою відстроченого податку.

Споживчий кредит дає конкретним роздрібним споживачам право на придбання товарів довгострокового користування представниками торгового капіталу. Відсоток по споживчому кредиту змінюється в залежності від стану економіки.

Якщо система кредитних відносин виникає між державами то ми маємо міжнародний кредит. При цьому дана форма кредиту реалізується через специфічний механізм, який дозволяє країні кредитору поступово здійснювати експансію відповідно до держави-кредитора. В даному випадку надання кредиту, як правило, не можливе якщо на всю суму кредиту, або переважну його частину не придбаються товари держави-кредитору.

Банківська система. Процес кредитування здійснюється за допомогою банківської системи, яка являє собою сукупність організаційних форм підприємств, функціонуючих виключно в сфері обертання і виконуючих функцію посередництва в кредитуванні. Ті організаційні форми, що не виконують всі ці функції не належать до банківської системи.

Банківська система складається з:

1) центральний банк;

2) комерційні банки, частина з яких відноситься до:

3) спеціалізовані комерційні банки.

Комерційний банк являється початковою ланкою банківської системи, так як виконує специфічні функції, а саме:

1) є єдиним емісійним банком. Тільки за його дорученням 2-3 комерційні банки можуть здійснювати грошову емісію;

2) не бере участі у конкуренції, а обслуговує рахунки уряду;

3) є органом, що регулює фінансово-кредитну політику шляхом встановлення кредитних ставок;

4) слідкує за виконанням вимог законів грошового обігу;

5) є кредитором останньої інстанції;

6) є органом, здійснюючим платежі в зарубіжних валютах.

Комерційні банки складають основу банківської системи. Вони обслуговують процес господарювання в економіці, виконують функції посередників і в кредитуванні і в платежах. Спеціальні комерційні банки виконують такі ж функції стосовно окремих галузей господарювання. До них відносять: ощадбанк, агропромбанк, зовнішторгбанк, іпотечний банк, що виступає посередником з питань нерухомості, інвестиційний банк, який здійснює довгострокове кредитування під капітальні вклади.

Банки, як організаційні форми підприємницької діяльності.

Банк, як ланка банківської системи являє собою організаційну форму підприємництва, що функціонує в галузі обігу і виконує функції посередництва в кредитах та платежах. Кожен комерційний банк здійснює активні та пасивні операції. Пасивні операції пов’язані з одержанням вкладів. Активні – з видачею кредитів. Різниця між відсотками, що одержує банк по активним та пасивним операціям формує банківський прибуток – маржу.

Під час здійснення посередницьких операцій в платежах банк отримує комісійні за рахунок яких також збільшує прибуток. Весь прибуток одержаний банком за рік є валовий прибуток банку. Якщо з нього вираховувати витрати, пов’язані з функціонуванням банку, одержимо чистий прибуток банку. Якщо віднесемо чистий прибуток банку до його власних активів, то одержимо норму банківського прибутку у відсотках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]