Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основне.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
242.63 Кб
Скачать

30. Права головного бухгалтера

На сьогодні у більшості випадків закон на боці бухгалтера. Адже для того, щоб притягнути його до відповідальності, керівник має дотримуватися всіх передбачених законодавством України вимог. Тому бухгалтер має право вимагати:

– створення необхідних умов для правильного ведення бухгалтерського обліку;

–забезпечення неухильного виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів;

Бухгалтер має право отримати роз’яснення до початку роботи про його права та обов’язки та інформування його під розписку про умови праці.

На практиці трапляються випадки, коли власник або уповноважений ним орган та головний бухгалтер не можуть дійти спільної думки. Особливо це стосується вчинення головним бухгалтером дій, які суперечать чинному законодавству. У таких випадках головний бухгалтер після отримання від керівника вказівки здійснити такі дії, не виконуючи її, в письмовій формі має звернути увагу керівника на незаконність даного ним розпорядження. У випадку ж отримання від керівника повторного письмового розпорядження головний бухгалтер виконує його. Всю повноту відповідальності за незаконність здійсненої операції буде нести керівник.

31. Методологічна складова облікової політики п-ва

Основними нормативними документами, що встановлюють вимоги щодо розпорядчого документа про облікову політику п-ва є:

  1. ЗУ «Про БО і ФЗ» в Україні

  2. Положення про порядок БО окремих активів та операцій, визначений Наказом МФУ, 2006 р.

  3. Наказ Міністерства Аграрної політики України «Про погодження облікової політики п-ва» 11.04.2007 р.

Методологічною основою облікової політики в Україні є П(С)БО, які затверджені МФУ. Спираючись на складові методи БО п-во самостійно обирає конкретні методики ведення БО, виходячи з чинних нормативних актів і особливостей д-сті п-ва

Можливими варіантами методів обліку, які передбачені нац.стандартами та встановлюються п-вом самостійно можуть бути:

  1. Методи амортизації необ.активів

  2. Вартісна межа до віднесення до малоцінних необ.активів

  3. Методи нарахування амортизації і використання немат.активів

  4. Що вважати одиницею запасів: найменування чи однорідну групу чи вид

  5. Методи оцінки запасів

  6. Порядок обліку транспортно-заготівельних витрат

  7. Порядок переоцінки запасів

  8. Тривалість операційного циклу і ін..

З наведеного переліку можна зробити висновок, що для облікової політики встановити метод означає вибрати облікову оцінку статей ФЗ. Обрані методи БО повинні забезпечувати обліковий процес в результаті якого формується повна і достовірна картина майнового і фін.стану п-ва.

32. Класифікація облікових регістрів

Обліковий регістр — це спеціальна таблиця, призначена для відображення документально оформлених господарських операцій у системі рахунків, накопичення та зберігання облікової інформації. Облікові регістри — це носії спеціального формату (паперові, машинні) у вигляді відомостей, журналів, книг, журналів-ордерів тощо, призначені для хронологічного, систематичного або комбінованого накопичення, групування та узагальнення інформації з первинних документів, що прийняті до обліку.

За зовнішнім виглядом: Бухгалтерські книги застосовують для ведення записів із син тетичного й аналітичного обліку( Касова книга, Головна книга, Вони досить широко засто совуються для ведення обліку коштів, товарно-матеріальних цінностей тощо. Облікові регістри-картки. (картки кількісно-сумового обліку матеріалів). Картки ведуть на підприємствах, де не застосовується обчислювальна техніка для відоб раження аналітичних даних. Облікові регістри-листки призначений для обліку певних операцій ( журнали-ордери, відомості, розроблювальні групові таблиці тощо. У них, як правило, систематизують інформацію, необхідну для контролю й економічно го аналізу

За обсягом змісту облікові регістри поділяють на регістри:

Синтетичні облікові регістри — це регістри, в яких облік ве дуть за синтетичними рахунками: Головна книга, Журнал-ордер, Журнал-Головна

Аналітичні облікові регістри — це регістри, в яких облік ведеться за аналітичними рахунками. Дані подають у натуральних, трудових і вартісних вимірниках. До таких регістрів належать кни ги, картки.

За видами бухгалтерських записів облікові регістри поділяють:

Хронологічними називаються регістри, призначенням яких є реєстрація операцій у порядку хронологічної послідовності ( Касова книга,. До таких регістрів належать: Журнал реєстрації операцій, журнал обліку надходження готової продукції, вантажів, відомість відвантаження і реалізації продукції; табель відпрацьованого часу та ін.Систематичними  виконується групування однорідних операцій на синтетичних і аналітичних рахунках.(Головній книзі, в якій уза гальнюються записи за кожним синтетичним рахунком, а також на картках і книгах, де відображаються і групуються дані аналітичного обліку. Комбінованими називаються регістри, в яких одночасно поєдну ються хронологічний і систематичний записи. Таку побудову має книга Журнал-Головна, в якій перша частина відображає журнал реєстрації операцій, а друга — групування операцій на синтетичних рахунках.