Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая матвийчук.doc
Скачиваний:
162
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
223.23 Кб
Скачать

1.2 Розробка моделі зачіски відповідно сучасному напрямку моди та індивідуальних особливостей моделі

Зручність, демократичність і легкість в укладанні зробили коротку стрижку фаворитом цілого ХХ століття. Варто легендарної Коко Шанель з'явитися на публіці з короткою стрижкою, як право жінок носити ту довжину волосся, яку вони вважають для себе оптимальною, було узаконено. Її Величністю Модою. Але скільки нападок довелося витримати прихильникам коротких стрижок! Скільки копій зламати, доводячи, що і довжиною волосся в три сантиметри можна бути спокусливою і жіночною!

Слово "мода" походить від французького "mode", яке, у свою чергу, походить від латинського "modus", що означає захід, образ, спосіб. Мода-це те, що в певний час найпоширеніше, тобто користується найбільшою популярністю і визнанням більшості.

За ступенем прилягання зачіски до голови підібрано силуєт який поєднує два типа силуєта, це скульптурний або прилеглий який повторює форму голови і відкриває переваги та недоліки; та декоративний який відступає від природніх рисів голови.

Важливу роль в зачісці має визначення пропорцій елементів обличчя. Саме так ми розробляємо зачіску. Тому обличчя в нас овальне, трохи витягнуте чоло і добре видно скули.

Форма зачіски вертикальна, тобто пряма спрямована згори вниз. Подібні лінії в зачісці візуально подовжуються і звужують обличчя. При створенні зачіска виражає зміст людини.

Кольоровий тип моделі літо. Він повністю відображає зовнішність клієнта. А саме: кожа світла з блакитною нотою, біляве волосся з попелистим відтінком і світлі очі.

При порівнянні будь-яких однорідних елементів зачіска можливі три види зіставлення та зв’язку. Одним із них є ритм, а саме швидкий ритм який нам підходить – означає чітко вираженні переходи, наприклад тіж локони або круті хвилі.

Художнє оформлення зачіски безпосередньо пов’язане з композицією, тобто побудовою розташуванням, співідношенням її складових частин. По характеру композиція обємна. Акцент композиції – це хвилі (локони) зачіски; а нюанс – це колір волося , білого тонну. (рис.3)

У розробці даної моделі зачіски посприяла мода ХХ ст. і напрям сучасної моди.

Створюючи зачіску, враховувала також стиль поведінки й індивідуальні особливості людини, її зовнішність.

Вона може послужити як вечірня. При моделюванні зачіски потрібно враховувати:

1.якість волосся, його початковий колір, як піддається укладанні, природність хвилі;

2.вік людини;

3. індивідуальні особливості;

4.професія, характер, стиль особи;

5. тип особи: форма обличчя і його індивідуальні особливості;

В 20-х роках ХХ столітті було модно носити сукні, які підкреслюють фігуру жінки , а також костюми з спідницями; не довгі, приблизно до колінь. Носили туфли не великого розміру каблука.

Тому модель буде відповідати повністю цюму стилю. Тобто у неї буде сукня з взуттям на підборах, що підкреслять її зріст. (рис.4)

2. Технологічна частина

2.1 Визначення початкових даних моделі для виконання

розробленої зачіски

Продумуючи модель зачіски, рахувала масштабність та пропорційність зачіски, а точніше, продумала особливості підбору костюму, макіяжу, прикрас. Визначившись з коляром та одягом – це біла спідниця та біла (нарядна) блуза.

Враховуючи композиції зачіски, окремо рахувала художню побудову форми, побудову елементів, їх гармонійний зв'язок, взаємовідношення, поєднання неоднорідності. Не забула продумати вплив та зв'язок, важливість кольору, адже він здатний збільшувати чи зменшувати об'єм.

Вирішення та задум цієї зачіски незвичайний, неординарний. Вона складна у виконанні, але підходить для використання у повсякденному житті.

При моделюванні зачіски потрібно враховувати:

  1. вікову групу моделі: молодіжний вік - 26 років;

  2. соціальний статус: психолог;

  3. зріст, фігуру та її недоліки: 165см., мініатюрна жінка;

  4. форма голови: продовгувата;

  5. кольоровий тип моделі: літо;

  6. тип обличчя: овальне ;

  7. риси обличчя та їх пропорції, недоліки: високе чоло, трохи помітні скули ;

  8. ріст волосся: тонке волосся, погано росте;

  9. довжину, структуру, якість, колір волосся: середнє, хвилясте, тонке, світло русого кольору.

Обрана модель відповідає всім вищезазначеним нормам. Це жінка молодіжного віку. Волосся середнє, хвилясте, що полегшує зачіску. Риси обличчя, правильні і при виконанні цієї зачіски з корекцією проблем не виникне. Зачіска ідеально підходить до цього типу обличчя, підкреслює його позитивні риси. У поєднанні зачіски з будовою тіла та зростом є відповідна пропорційність, масштабність, для створення потрібного образу.

Технологічної послідовності виконання зачіски

Перед технологічним виконанням роботи визначаємо стан та діагностику волосся. За допомогою його огляду потрібно визначити його потреби, також, якість волосся, його структуру, кучеряве, пряме, м'яке, жорстке, фарбоване чи природне. У моєї клієнтки волосся природне, не фарбоване, русявого кольору, середньої жорсткості, хвилясте, укладці піддається.

Враховуються і індивідуальні особливості: чи є у клієнтки чілка , на якій стороні проділ, особливості росту волосся (лінія росту волосся, напрямок росту волосся, вихри, проділи).

Підготовчі роботи при зачісці:

-- огляд зовнішнього виду волосся: визначаємо структуру, колір, ступінь ушкодженості , ступінь забрудненості

-- підготовка приладдя, матеріалів, перукарської білизни, інструменту;

-- підготовка робочого місця;

-- розділяємо волосся на певни зони для зачіски.

У клієнтки природній колір волосся, світло русяве.

Алгоритм виконання зачіски:

  1. Початкова довжина волосся (рис.1).

  2. Розділяємо волосяний покрив голови на зони: потилична зона від вуха до вуха через маківку; ліва та права скроневі зони; фронтальна зона. (рис.2)

  3. З нижньої потиличної зони починаємо накручувати волося на плойку: “веймейкер” (рис.3) І так по всій голові, не накручуючи праву і ліву скроневі зони.

  4. На волосся правуї скроневуї зони наносимо гель і добре розчісуємо.

Виконуємо холодну хвилю: середнім пальцем лівої руки притискають розчесане пасмо з правого боку, відступивши на 2-3 см від проділу; гребінець вводять частинами зубця у пасмо волосся щільно і паралельно до середнього пальця лівої руки, зубцями під кутом 90* до пасма; рухом гребінця вздовж його площини зрушують волосся пасма праворуч на 1-1,5 см, утворюючи гребінцем між середнім пальцем лівої руки лінію першої хвилі (рис.4); не виймаючи зубця з волосся, нахиляють обушок гребінця на себе під кутом 45*, вказівним пальцем лівої руки щільно притискають волосся між гребінцем та утвореної лініям хвилі; другу лінію хвилі формують на відстані 2-3 см від першої (рис.5).

  1. З лівої скроневої зони, робимо такуж саму хвилю, як і з правої зони (рис.6).

  2. Після цього усе волося, яке ми накрутили, закручуємо в нижньо потиличній зоні в валик (рис.7); закріплюючи цей валик щпильками (рис.8).

  3. Зачіску фіксуємо лаком (рис.9).

2.4 Характеристика та обгрунтування вибору інструментів та обладання

необхідних при виконанні роботи

Таблиця №1

Група

інструментів

Призначення та

застосування

Технічні

характеристики

Примі-

тка

1

Для розчісуваня волосся

1.1 Гребінці: з однорідним розташуванням зубців (використовується для розчісування, укладання зачіски); з гострою ручкою.

1.2Щітки: брашинг(призначенні для укладання волосся феном, формування локонів); бомбаж(призначенні для укладання волосся феном).

В однорідних гребінцях по всій поверхні чистота розміщення зубців однакова. Гребінцями з гострою ручкою зручно розподіляти волосся на пасма.

Круглі “брашинг” ,є металеві і не металеві. Щітка “ бомбаж” плоска не металева.

2

Для укладання волосся

Плойка “трьохстволка” призначена для накрутки волося в зачісці.

Фен призначений для сушки волосся, укладки.

Електричні щипці складаються з корпусу стержня діаметром 10-20 мм, вважеля з жолобом, який притискає та утримує кінці волосся, ручки зі шнуром та видки.

Фен складаеться з корпусу, в якому розміщені електродвигун, нагрівач у вигляді спіралі, вентилятор, шнур з вилкою

4

Пристосування для перукарських робіт

Пульвелизатор: для зволоження волосся при застосуванні.

Шпильки, невидимки: для закріплення волосся в зачісці.

Затискачі: для розподілу волосся на зони при укладання зачіски.

Пульвилізатор: складаеться з пластмасової бутилки і пульвика.

Шпильки, невидимки: складаються з плосмаси.

Затискачі: є металеві та плосмасові.

Таблиця №2

Вид та назва парфумерно-косметичних засобів

Призначення та

застосування

Виробник, склад

парфюмерно-

косметичних засобів

Примі

тка

1

Для укладання волосся: лак, гель.

Гель призначена для об’єму волосся.

Лак призначений для закріплення волосся.

Гель і лак фірми “Лонда”

Охорона праці

Згідно з Законом України „Про охорону праці” служба охорони праці створюється власником або уповноваженим ним органом на підприємствах, в установках, організаціях незалежно від форм власності та видів їх діяльності для організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям в процесі праці.

Служба охорони праці вирішує завдання:

· забезпечення безпеки виробничих процесів, устаткування, будівель і споруд;

· забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту;

· професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці, пропаганди безпечних методів праці;

· вибору оптимальних режимів праці і відпочинку працівників;

· професійного добору виконавців для визначених видів робіт.

Служба охорони праці входить до структури підприємства, установи, організації, як одна з основних виробничо-технічних служб.

Ліквідація служби охорони праці допускається тільки в разі ліквідації підприємства.

З точки зору забезпечення нормальних умов праці систему управління охороною праці на підприємстві можна розглядати як заходи щодо забезпечення виконання працівниками та посадовими особами обов'язків відповідно до законодавства про охорону праці. З цієї точки зору особливий інтерес представляють обов'язки робітників і посадових осіб наведені нижче, які й можуть бути основою для персоналу підприємства.

Працівник -- особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов'язки або функції згідно з трудовим договором (контрактом).

Перед початком роботи перевіряє справність засобів індивідуального захисту, стан оснащення, пристроїв, інструменту, наявність засобів тощо. При їх несправності доповідає про це безпосередньому керівникові робіт.   Виконує тільки ту роботу, яка йому доручена керівником робіт.  Повідомляє керівника робіт про нещасні випадки, які сталися з ним або товаришами по службі, надає першу допомогу при нещасних випадках.  Подає пропозиції до колективного договору охорони праці.  Робочий несе відповідальність за порушення інструкції з охорони праці та пожежної безпеки, за недотримання своїх обов'язків з охорони праці згідно з вимогами законодавства.

Роботодавець -- власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган, незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання, і фізична особа, яка використовує найману працю.

Перед початком і протягом зміни перевіряє стан умов безпеки праці, повідомляє про виявлені порушення безпосередньому керівнику робіт. Організовує практичний показ членам бригади безпечних методів і прийомів роботи, обмін досвідом і пропаганду охорони праці та пожежної безпеки в бригаді. Вимагає від безпосереднього керівника (майстра, начальника дільниці, зміни) виконання у встановлені терміни заходів, передбачених наказами і планами, а також виконання вимог безпеки, яким має відповідати виробниче обладнання, робочий інструмент, робочі місця і приміщення, забезпечення засобами індивідуального захисту, справності засобів колективного захисту.  Несе відповідальність за порушення вимог трудового законодавств

ВИСНОВОК

Працюючи над темою курсової роботи, було проглянуто та проаналізовано багато літератури. Завдяки чому дізнались про нові сучасні тенденції перукарської справи.

Був використаний творчий підхід до виконання модельної зачіски. Було виконано багато малюнків, завдяки чому прийшли до кінцевого результату.

Працюючи над темою: Технологія виконання конкурсної зачіски на тему 20-х років хх століття (по мотивам твору олексія толстого “гадюка”; в роли лялечка варенцова) було вивчено початкові данні моделі: вік, робота, зріст, тип обличчя, недоліки обличчя, форма обличчя, коляровий тип.

Більш детальніше описали як потрібно робити укладання зачіски. Детально розробили послідовність алгоритму укладання зачіски.

Зараз мода на зачіски різноманітна, багато, що залежить від стилю жінок, її характеру людини. Кожен носить те, що йому подобається. Майбутні перукарі мають бути готові запропонувати клієнтові все, що йому буде до вподоби, а для цього треба добре знати історію перукарського мистецтва, вивчити її, збирати відимості про майстрів та їхні творчі західки і разом із тим шукати свій стиль та напрям у перукарському мистецтві.

З швидкими змінами в моді змінюється і теми, рух життя людини. Впроваджують прогресивні технології, обладання, інструменти та засоби, парфумерно-косметичні засоби, необхідних для розробки перукарського мистецтва та візажу.

Можна сказати, що вибрана модель зачіски призначена не для індивідуального моделювання, а більш для вечірньої зачіски.

У виконанні ця зачіска складна, вона не виконується на швидкоруч, потребує вміння технології, знання сучасних прогресивних технологій. Без професійних навиків, фантазій і без знань історичних стилів, напрямків моди зачіску виконати практично неможливо.

Отже, волосся – це сама чарівна прикраса і гордість кожної жінки. Хто із них не мріє про ідеальну сучасну зачіску? Про модну, практичну, стильну зачіску, і бажано щоб підкреслювала багаточислені прекрасні вирази обличчя.

Зачіску потрібно підібрати в залежності від форми і типу обличчя. Не варто зразу ж обрізати своє волосся або робити хімічну завивку, не продумавши спочатку все до кінця. Сім раз поміряй – один раз відріж. Всього лиш варто звернутися до кваліфікованого перукаря і стиліста, і вони порадять, що робити, допоможуть у виборі зачіски, адже сама зачіска зробить образ завершиним і підкреслить чарівність та індивідуальність.