Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vika / Лекція 16.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
124.42 Кб
Скачать

16.2. Інструментальні середовища розробки і супроводу програмних засобів і принципи їх класифікації.

Комп'ютерна підтримка процесів розробки і супроводу ПС може проводитися не тільки за рахунок використання окремих інструментів (наприклад, компілятора), але і за рахунок використання деякої логічно зв'язаної сукупності програмних і апаратних інструментів. Таку сукупність називатимемо інструментальним середовищем розробки і супроводу ПС.

Часто розробка ПС проводиться на тому ж комп'ютері, на якому воно застосовуватиметься. Це досить зручно. По-перше, в цьому випадку розробник має справу тільки з комп'ютерами одного типу. А, по-друге, в ПС, що розробляється, можуть включатися компоненти самого інструментального середовища. Проте, це не завжди можливо. Наприклад, комп'ютер, на якому повинно застосовуватися ПС, може бути незручний для підтримки розробки ПС або його потужність недостатня для забезпечення функціонування необхідного інструментального середовища. Крім того, такий комп'ютер може бути недоступний для розробників цього ПС (наприклад, він постійно зайнятий іншою роботою, яку не можна переривати, або він знаходиться ще в стадії розробки). У таких випадках застосовується так званий інструментально-об'єктний підхід [16.1]. Суть його полягає в тому, що ПС розробляється на одному комп'ютері, званим інструментальним, а застосовуватися буде на іншому комп'ютері, званим цільовим (або об'єктним).

Інструментальне середовище не обов'язково повинне функціонувати на тому комп'ютері, на якому повинно буде застосовуватися що розробляється за допомогою її ПС.

Сукупність інструментальних середовищ можна розбивати на різні класи, які розрізняються значенням наступних ознак:

  • орієнтованість на конкретну мову програмування

  • специализированность

  • комплексність

  • орієнтованість на конкретну технологію програмування

  • орієнтованість на колективну розробку

  • інтегрованість.

Орієнтованість на конкретну мову програмування (мовна орієнтованість) показує: чи орієнтовано середовище на яку-небудь конкретну мову програмування (і на якій саме) або може підтримувати програмування на різних мовах програмування. У першому випадку інформаційне середовище і інструменти істотно використовують знання про фіксовану мову (глобальна орієнтованість), через що вони виявляються зручнішими для використання або надають додаткові можливості при розробці ПС. Але в цьому випадку таке середовище виявляється не придатним для розробки програм на іншій мові. У другому випадку інструментальне середовище підтримує лише найзагальніші операції і, тим самим, забезпечує не дуже сильну підтримку розробки програм, але володіє властивістю розширення (відвертості). Останнє означає, що в це середовище можуть бути додані окремі інструменти, орієнтовані на ту або іншу конкретну мову програмування, але ця орієнтованість буде лише локальною (в рамках лише окремого інструменту).

Специалізірованность інструментального середовища показує: чи орієнтовано середовище на яку-небудь наочну область чи ні. У першому випадку інформаційне середовище і інструменти істотно використовують знання про фіксовану наочну область, через що вони виявляються зручнішими для використання або надають додаткові можливості при розробці ПС для цієї наочної області. Але в цьому випадку таке інструментальне середовище виявляється не придатним або мало придатною для розробки ПС для інших наочних областей. У другому випадку середовище підтримує лише найзагальніші операції для різних наочних областей. Але в цьому випадку таке середовище буде менш зручним для конкретної наочної області, чим спеціалізована на цю наочну область.

Комплексність інструментального середовища показує: чи підтримує вона всі процеси розробки і супроводу ПС чи ні. У першому випадку продукція цих процесів повинна бути узгоджена. Підтримка інструментальним середовищем фази супроводу ПС, означає, що вона повинна підтримувати роботу відразу з декількома варіантами ПС, орієнтованими на різні умови застосування ПС і на різну пов'язану з ним апаратуру, тобто повинна забезпечувати управління конфігурацією ПС [16.1, 16.3].

Орієнтованість на конкретну технологію програмування показує: чи орієнтовано інструментальне середовище на фіксовану технологію програмування [16.2] або немає. У першому випадку структура і зміст інформаційного середовища, а також набір інструментів істотно залежить від вибраної технології (технологічна визначеність). У другому випадку інструментальне середовище підтримує найзагальніші операції розробки ПС, не залежні від вибраної технології програмування.

Орієнтованість на колективну розробку показує: чи підтримує середовище управління (management) роботою колективу чи ні. У першому випадку вона забезпечує для різних членів цього колективу разные права доступу до різних фрагментів продукції технологічних процесів і підтримує роботу менеджерів [16.1] по управлінню колективом розробників. У другому випадку вона орієнтована на підтримку роботи лише окремих користувачів.

Інтегрованість інструментального середовища показує: чи є вона інтегрованою (і в якому сенсі) чи ні. Інструментальне середовище вважається інтегрованим, якщо взаємодія користувача з інструментами підкоряється одноманітним правилам, а самі інструменти діють по заздалегідь заданій інформаційній схемі, зв'язані по управлінню або мають загальні частини. У відповідність з цим розрізняють три види інтегрованості:

  • інтегрованість по призначеному для користувача інтерфейсу

  • інтегрованість по даним

  • інтегрованість по діях (функціям)

Інтегрованість по призначеному для користувача інтерфейсу означає, що всі інструменти об'єднані єдиним призначеним для користувача інтерфейсом. Інтегрованість за даними означає, що інструменти діють відповідно до фіксованої інформаційної схеми (моделлю) системи, що визначає залежність один від одного різних використовуваних в системі фрагментів даних (інформаційних об'єктів). В цьому випадку може бути забезпечений контроль повноти і актуальності програмних документів і порядку їх розробки. Інтегрованість по діях означає, що, по-перше, в системі є загальні частини всіх інструментів і, по-друге, одні інструменти при виконанні своїх функцій можуть звертатися до інших інструментів.

Інструментальне середовище, інтегроване хоч би по даним або по діях, називатимемо інструментальною системою. При цьому інтегрованість за даними припускає наявність в системі спеціалізованої бази даних, званої репозиторієм. Під репозиторієм розумітимемо центральне комп'ютерне сховище інформації, пов'язаної з проектом (розробкою) ПС протягом всього його життєвого циклу [16.1].

Соседние файлы в папке vika