Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
брош.самост основи педагогіки та психології.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
69.48 Кб
Скачать

КЗ «Мелітопольське училище культури» ЗОР

Предметно-циклова комісія соціально-гуманітарних дисциплін

Навчально методичні матеріали до самостійної роботи

нормативної навчальної дисципліни

Основи педагогіки і психології

підготовки молодшого спеціаліста

галузі знань: 0201 «Культура»

спеціальності: 5.02010401 «Народна художня творчість»,

спеціальності: 5.02010201 «Бібліотечна справа»

Мелітополь, 2014

Укладач методичних матеріалів до самостійної роботи з навчальної дисципліни «Основи педагогіки та психології»: Медведєва Л.Й., викладач комунального закладу «Мелітопольське училище культури» Запорізької обласної ради, кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії»

Пропоновані методичні матеріали до самостійної роботи з навчальної дисципліни «Основи педагогіки та психології» містять загальні вимоги до самостійної роботи студентів, тематичний план та питання для вивчення і контролю тем, що заплановані програмою на самостійне (позааудиторне) вивчення.

Мета даних методичних матеріалів – допомогти студентам в самостійній роботі з книгою, навчити їх правильно вести конспект, складати тези, реферат, анотацію, тощо. Дотримання викладених вимог допоможе раціонально використовувати навчальний час, підготуватись до поточного, модульного та підсумкового контролю з навчальної дисципліни.

Методичні матеріали до самостійної роботи з навчальної дисципліни «Основи педагогіки та психології обговорено та рекомендовано до застосування на засіданні предметно – циклової комісії соціально-гуманітарних дисциплін.

Протокол № 1 від 27 серпня 2014 р.

Загальні вимоги до самостійної роботи студентів

Мета даних методичних рекомендацій – допомогти студентам в самостійній роботі з книгою, навчити їх правильно вести конспект, складати тези, анотації, реферат тощо. Дотримання викладених вимог допоможе раціонально використовувати навчальний час.

Робота з підручником

Форми роботи з підручником різноманітні:

  • виписки з книг окремих положень;

  • конспект;

  • тези;

  • план;

  • анотація ;

  • рецензія;

  • реферат.

Перш ніж приступити до роботи з підручником, слід прочитати конспект лекції або відповідний параграф підручника.

Етапи роботи з підручником

Попередній огляд підручника, тобто загальне ознайомлення із змістом. Воно може здійснюватися по-різному: ознайомлення із передмовою змістом, перегляд розділів тощо. Таке ознайомлення – важке. Адже воно дасть можливість вибрати необхідний розділ. Успіх роботи залежить від першого ознайомлення з підручником. Якщо рекомендованої літератури багато, краще заповнити на кожен посібник бібліографічну карточку (про що говориться, де і як використати).

Після ознайомлення з посібником слід намітити порядок роботи і лише тоді приступати до читання в певній послідовності. В роботі з підручником можна використовувати прийом вкладних листів, суть якого заклечається в тому, що всі помітки і записи студенти роблять на закладках з поміткою порядкового номеру сторінки.

Робота з підручником вимагає дотримання ряду умов:

  1. Успіх залежить від працездатності, тому раціонально розподіліть час, попереджуйте втому. Недаремно І.П. Павлов відмічав, що безсистемність і без порядний розподіл часу веде до перевтоми, губить любу справу. Після кожних 1-2 години слід робити 5-10 хвилинну перерву.

  2. Слід пам’ятати , що успіх роботи залежить від сили волі. Слід заставляти себе робити тоді, коли немає особливого бажання. І.С. Тургенєв писав: «…Нічого… ждати благодатних хвилин натхнення: прийде воно – тим краще, а ти все-таки працюй». Звичайно, читання наукової літератури заняття нелегке, воно вимагає наполегливості.

  3. Слід пам’ятати , що незрозумілим при першому читанні стане зрозумілим при повторному читанні.

  4. Засвоєння матеріалу буде ефективним, при самостійності думки студентів.

В чому проявляється самостійність?

По-перше, в порівнянні теорії і практики.

По-друге, в обдумуванні перечитаного, порівнянні матеріалу з конспектом, підручником, іншим посібником.

По-третє, в умінні ставити собі питання, шукати на них відповідь, повертатись до вже прочитаного.