Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
со Глей.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
490.5 Кб
Скачать

Переваги та недоліки

Переваги:

  • Будь-яку команду можна викликати невеликою кількістю натискань.

  • Пакетні файли — це, по суті, найпростіша програмованість.

  • Можна керувати програмами, що не мають графічного інтерфейсу (наприклад, виділеним сервером).

  • Переглянувши вміст консолі, можна повторно побачити повідомлення, яке ви не встигли прочитати.

Недоліки:

  • Інтерфейс командного рядка не є дружнім для початківців.

  • Шукати невідому команду з довідників не менш складно, ніж відшукувати в меню потрібну команду.

  • Введення деяких параметрів з клавіатури може бути важким. Наприклад, гравці часто прикрашають свої імена цифрами і спецсимволами, і ввести команду на кшталт kick =- CooL-= [H3LL] без додаткових коштів буває досить складно. А підбір гучності за допомогою озвученого повзунка дозволяє виставити потрібну гучність швидше, ніж з командного рядка.

  • Якщо ж у програмі є повноцінна скриптова мова, доводиться або підтримувати дві різних мови (консольну і скриптову), або відмовлятися від командного рядка на користь скриптової мови, або поєднувати ці дві мови (що негативно позначається на зручності програмування

  1. Комп’ютерні ігри та засоби мультимедіа. (2 год)

Слово мультимедіа в буквальному перекладі означає багато коштів дляпредставлення інформації користувачеві. Комп'ютер без засобів мультимедіасьогодні вже не вважається повноцінним. Багато відносяться до цих засобівмало не як до можливості перетворити своє життя на казку. Це, мабуть,перебільшення, хоча іноді і виправдане.

Термін мультимедіа використовують для характеристики комп'ютерних систем,графічної, звукової, відео-та іншої інформації. Суттєво, що цейсинтез і обробку інформації сьогодні вдається виконувати практично вреальному часі, тобто без відчутної користувачем затримки в часі. Розквіт мультимедіа в середині 90-х років пов'язують зі швидкодією іпам'яттю, досягнутими в системах Pentium, і зокрема, з можливостямизапису і відтворення великих обсягів інформації за допомогою компакт -дисків CD-ROM. До цього часу з технічних причин використаннякомп'ютерних засобів для потреб освіти, науки, мистецтва виглядалодосить блякло в порівнянні з традиційними засобами. Однак сьогоднізасоби мультимедіа імітують реальність для багатьох цілей цілкомзадовільно.

Істотно, що імітація реальності за допомогою мультимедійних засобіввідбувається в діалоговому режимі. Користувач має можливість постійноговзаємодії з програмою. У будь-який момент можна запросити необхіднуінформацію, представити її в різноманітному зручному для себе вигляді, а такожотримати оцінку від програми правильності дій користувача. Розвитокдіалогових систем мультимедіа призвело до появи підручників, енциклопедій,атласів, журналів, художньої літератури з «живими» картинками ізвуком.

Комп'ютер - на відміну від більш дратівливого живого педагога - можеяк завгодно довго і терпляче виправляти помилки учня. І не важливо, йдеЧи йдеться про коректування акценту при вивченні іноземної мови, усуненняпохибок при проектуванні нестиковок при створенні фізичної моделіприродного явища.

Багато хто вважає найбільш цікавим використання засобів мультимедіа дляформальної участі дилетанта у ефектною модернізації творівмистецтва. Вже сьогодні за допомогою комп'ютера новачок може підправити всвоєму стилі картину класика епохи Відродження або музику знаменитогоавтора, а також змінити сюжет в відеофільмі відомого режисера. Вжесьогодні комп'ютер може заспівати сучасну пісеньку голосом і в манері давнопомерлого співака. Природно, що все це називає чимало суперечок середфахівців, обивателів і медіаманов.

Дуже модний напрям розвитку мультимедійних технологій --віртуальна реальність. Віртуальна реальність - це отримання майжереальних відчуттів людиною від нереального світу. Моделювання такогонереального світу непогано виконується за допомогою сучасного комп'ютера. Комп'ютерні засоби створюють настільки повні зорові, звукові та іншівідчуття, що користувач забуває про реальний навколишній світ і зазахопленням поринає у вигаданий світ. Особливий ефект присутностідосягається можливостями вільного переміщення у віртуальній реальності,а також можливостями впливу на цю реальність.

Найпростіший і найменш утомливий вхід у віртуальну реальністьздійснюється через екран комп'ютера, на якому цю реальність і можнаспостерігати. При цьому переміщення і вплив на віртуальний світздійснюється звичайно за допомогою мишки, джойстика і клавіатури.

Більш повне (і більше нав'язливе) занурення у вигаданий світздійснюється за допомогою спеціального і досить дорогого шолома-дисплея,надягає на голову людини. Для досягнення об'ємності зображення дваневеликих екрану, розташовані усередині шолома, створюють роздільнізображення для кожного ока. При цьому при перегляді зображення користувачуположення картинки змінюється у відповідності з поворотом голови. До того жшолом досить добре ізолює людину від впливу реального світу.

Як недорогого варіанту занурення в мультимедіа можнавикористовувати окуляри з різними вікнами, що забезпечують об'ємне сприйняттязображення. Наприклад, об'ємне монохроматичністю зображення можна спостерігатиза допомогою окулярів, одне з стекол яких червоне, а інше - синє. Якщо прице на екран виводяться два проекції зображення, одна червона, іншасиня, - то створюється ілюзія об'ємності. Однак такий спосіб не дозволяєпередати гаму кольорів.

Додаткові відчуття занурення у віртуальну реальність досягаютьсяпри використанні спеціальної інформаційної рукавички, яка дозволяє «Чіпати» предмети віртуального світу. При цьому для керування комп'ютеромзамість звичайної клавіатури зручно користуватися спеціальним пультом,розрахованим на одну руку. Така апаратура дозволяє, наприклад, випробуватизабавні відчуття від того, що торкаєш рукою людини, яка в реальномусвіті знаходиться на великій відстані.

Сьогодні провідні комп'ютерні фірми витрачають значні зусилля на створеннякомп'ютера з людським інтерфейсом. Мається на увазі, що комп'ютерповинен володіти всіма органами почуттів людини, а також здатністювпливати на всі ці людські органи. Сучасні комп'ютернісистеми в багатьох випадках непогано аналізують та синтезують зображення ізвуки, так що зі слухом і зором у них все у відносному порядку. Комп'ютерна миша і інші пристрої цілком можна вважати імітацієюдотику. Передбачається, що в найближчі роки персональний комп'ютернавчиться працювати з запахами і близькими до запахів за механізмом сприйняттясмаками.

З технічних причин буквально відтворити людські органи нюхуза допомогою штучних засобів сьогодні неможливо. Тому робота органівнюху моделюється частіше на основі оптичної, а не електрохімічноїмоделі. При цьому важливу роль відіграє перебіг оптичних процесів удосліджуваних газових середовищах і співвідношення спектральних інтенсивностейрізних оптичних ліній. Особливої уваги заслуговують методи ініціаціїспецифічних оптичних процесів, що дозволяють виявити особливостіокремих категорій запахів. Витягувана складна оптична інформаціякласифікується по оптичним моделями наборів запахів за допомогою трудомісткоюкомп'ютерної обробки.

Мультимедійні технології

Мультимедіа технології - можливість представлення інформаціїкористувачеві у взаємодії різних форм (текст, графіка, анімація,звук, відео) в інтерактивному режимі.

Технологію мультимедіа складають спеціальні апаратні та програмнікошти.

Мультимедіа-версії можна розділити на кілька категорій залежновід того, на які групи споживачів вони орієнтовані.

З початку 90-х років засоби мультимедіа розвивалися іудосконалювалися, ставши до початку XXI століття основою нових продуктів і послуг,таких як електронні книги і газети, нові технології навчання,відеоконференції, засоби графічного дизайну, голосової та відеопошти. Застосування засобів мультимедіа в комп'ютерних програмах стало можливимзавдяки прогресу в розробці та виробництві нових мікропроцесорів ісистем зберігання даних.

Натисненням кнопки користувач комп'ютера може заповнити екран текстом;натиснувши іншу, він викличе пов'язану з текстовими даними відеоінформацію;при натисканні кнопки наступного прозвучить музичний фрагмент. Наприклад, Bell Canada, що надає послуги суспільного, особистого та комерційного зв'язкудля всієї Канади, використовує засоби мультимедіа для виявлення та усуненнянеполадок в телефонній мережі. Спеціальні програми містять тисячівідсканованих керівництва по ремонту техніки, які надані вкористування співробітникам відділів технічного забезпечення та аналітикам. Кожна мультимедійна робоча станція може відобразити будь-яку ділянку схемимережі. При виявленні несправності подається звуковий сигнал і показуєтьсямісце, де сталася аварія. Також система може надіслати електронноюпоштою або факсом всю необхідну інформацію бригаді ремонтників, виїжджаючоюна об'єкт. Система голосового супроводу дозволяє прослуховуватиінформацію та коментарі, необхідні для діагностики та аналізу в разівиникнення аварійної ситуації.

Безперечною перевагою і особливістю технології є наступніможливості мультимедіа, які активно використовуються в поданніінформації:

. можливість зберігання великого обсягу самої різної інформації на одному носії (до 20 томів авторського тексту, близько 2000 і більше високоякісних зображень, 30-45 хвилин відеозапису, до 7 годин звуку);

. можливість збільшення (деталізації) на екрані зображення або його найбільш цікавих фрагментів, іноді в двадцятикратне збільшення

(режим "лупа") при збереженні якості зображення. Це особливо важливо для презентації творів мистецтва та унікальних історичних документів;

. можливість порівняння зображення і обробки його різноманітними програмними засобами з науково-дослідними або пізнавальними цілями;

. можливість виділення в супроводжує зображення текстовому або іншому візуальному матеріалі "гарячих слів (областей)", за якими здійснюється негайне отримання довідкової або будь-який інший пояснювальній (у тому числі візуальної) інформації (технології гіпертексту і гіпермедіа);

. можливість здійснення безперервного музичного або будь-якого іншого аудіосупроводу, відповідного статичному або динамічному візуальним рядом;

. можливість використання відеофрагментів з фільмів, відеозаписів і т.д., функції "стоп-кадр", покадрового "гортання" відеозапису;

. можливість включення в зміст диска баз даних, методик обробки образів, анімації (приміром, супровід розповіді про композицію картини графічної анімаційної демонстрацією геометричних побудов її композиції) тощо;

. можливість підключення до глобальної мережі Internet;

. можливість роботи з різними програмами (текстовими, графічними та звуковими редакторами, картографічної інформацією);

. можливість створення власних "галерей" (вибірок) з представляється у продукті інформації (режим "кишеню" або "мої позначки ");

. можливість "запам'ятовування пройденого шляху" і створення "закладок" на що зацікавила екранної "сторінці";

. можливість автоматичного перегляду всього вмісту продукту

( "слайд-шоу") або створення анімованого і озвученого "путівника-гіда" по продукту ( "говорить і показує інструкції користувача"); включення до складу продукту ігрових компонентів з інформаційними складовими;

. можливість "вільної" навігації по інформації та виходу до основного меню (збільшене зміст), на повний зміст або зовсім з програми в будь-якій точці продукту. Поява систем мультимедіа, безумовно, робить революційнізміни в таких галузях, як освіта, комп'ютерний тренінг, підбагатьох сферах професійної діяльності, науки, мистецтва, укомп'ютерних іграх і т.д.

Можливості технології мультимедіа безмежні. У бізнес-додаткахмультимедіа в основному застосовуються для навчання та проведення презентацій. Завдяки наявності зворотного зв'язку і живому середовищі спілкування, системи навчання набазі мультимедіа володіють приголомшливою ефективністю та суттєво підвищуютьмотивацію навчання. Вже давно з'явилися програми, які навчають користувачаіноземних мов, які в інтерактивній формі пропонують користувачевіпройти кілька уроків, від вивчення фонетики і алфавіту до поповненнясловникового запасу і написання диктанту. Завдяки вбудованій системірозпізнавання мовлення, здійснюється контроль вимови, кого навчають. Мабуть, найголовніша особливість таких навчальних програм - їхненав'язливість, адже користувач сам визначає місце, час ітривалість заняття.

  1. Скласти термінологічний словник за І модулем у програмі MS Word. Розмістити терміни у алфавітному порядку.(мінімум 20 термінів) (4 год)

Змістовий модуль ІІ

Офісні пакети та комп’ютерні мережі (18 год)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]