Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Схарактеризуйте витоки античної цивілізації..docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
153.48 Кб
Скачать

11.Розкрийте специфіку зв*язків давньогрецької і римської культур та літератур. (приклади)

Основні риси подібності та відмінності культури Стародавньої Греції та Стародавнього Риму

Критерій порівняння

Грецька культура

Римська культура

Спільні риси суспільства і культури

Агоністічность (змагальність); колективізм; антропоцентризм (гуманізм) - висунення людини на перший план; завершеність всіх жанрів культури; відкритість культури для інших країн і культур.

Патріотизм; почуття обов'язку; більш слабке, ніж у Греції, розвиток культури мовлення та ораторського мистецтва.

Релігія

Ідея всемогутності божества; відсутність єдиної релігії; зв'язок богів з конкретними полісами; тотемізм, уявлення про загальну натхненність природи; герої як посередники між світом богів і світом людей.

Обожнення незрозумілих явищ природи і суспільного життя; анімізм (віра в духів, що мешкають в усіх матеріальних предметах); пізню появу антропоморфного погляду на богів; родові і сімейні культи; сильний вплив грецької релігії; схожість богів з грецькими; вільний прийом до пантеону іноземних богів; важливе значення жертвоприношень; практичність релігії.

Мистецтво

Розвиток мистецтва в рамках рабовласницького суспільства ("античне мистецтво").

Бачення реальності в її єдності, крізь призму міфів; головна тема мистецтва - людську подобу.

Продовження традицій грецького мистецтва, переважання символіки та алегорії, аналіз явищ, розчленування цілого на частини і їх детальне зображення, більш чітке, ніж у греків, сприйняття і опис явищ, втрата відчуття цінності світобудови.

Архітектура

Великі відкриті споруди, що стоять частіше на підвищеннях, а не в низинах, як у Римі, менший, ніж у римлян, інтерес до практичного призначенням будівель, створення більше храмових комплексів, а не різних мостів, акведуків, театрів і т.п. ; Відсутність симетрії різних частин будівлі.

Розуміння і опис взаємозв'язку художньої форми і простору; перевагу замкненим формам; споруди, значно перевершують за розмірами грецькі; ідея мощі, сили, переважної людини величі в літературних творах; прагнення до пишної обробки будівель; багатому оздобленню, прикрасам; сувора симетрія різних частин будівлі; застосування грецьких ордерів і винахід своїх.

Скульптура

Відкриті пластичні форми; ставлення до форми, об'єму, простору грунтується на концентричній динаміці художнього мислення, а не на ексцентричній, не заснованої на прориві кордонів і рамок; основна тема - зображення богів і героїв - покровителів поліса; поступовий розвиток реалістичності.

Зосереджені, здебільшого укладені самі в собі образи; найбільший розвиток портрета та історичного рельєфу; концентрація уваги на особистих, індивідуальних особливостях людини; удавана компактність форм, викликана наслідуванням грецьким образам; масове створення статуй низькою художньої цінності; вплив грецької скульптури, за винятком жанру реалістичного портрета, що сприяє втраті рис натуралізму.

Література, театр

Розвитку літератури передує усна народна творчість, тісний зв'язок театру з життям поліса.

На розвиток літератури сильний вплив робить народна творчість, народна поезія, поширення писемності. Розвиток літературних жанрів, які безпосередньо відповідали на питання, висунуті приватним і громадським побутом; розквіт драматичного мистецтва і жанру комедії, яка впливала на політику.

Жанр сатури; комедія масок - ателлана; дуже сильний вплив грецьких образів на розвиток римської трагедії, комедії, літератури та інших жанрів: появи реалістичного напряму в літературі, вплив грецького мистецтва було революційним, часто не збігається з римськими тенденціями його розвитку.

Писемність і мова

Використання фінікійської складової системи для створення листа, демократизація системи навчання.

Використання латинської мови, родинного грецькому. Відповідно до припущень, запозичення грецького алфавіту і його адаптація.

Наука

Виділення окремих наук з філософії. Бурхливий розвиток природничих наук.

Більше, ніж та Римі, увага до теоретичних наук.

Практицизм, більший розвиток прикладних, а не теоретичних наук; розвиток ораторського мистецтва та його незалежність від грецьких прообразів; великий розвиток науки про право, юриспруденції; зародження філології.

Побут

Відносно більша свобода жінки, повна влада дітей над батьком; значення прізвищ набагато менше, ніж у Римі.

Свобода жінки більше, ніж у класичній Греції, але тільки в сімейному житті, більше пізніше, ніж у Греції, початок дотримання принципу одношлюбності.