Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

informatika_vidpovidi

.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
152.58 Кб
Скачать

За допомогою лінійчатих діаграм відображають зміни даних через рівні проміжки часу.Секторна діаграма відображає розмір елементів, які утворюють ряд даних, пропорційно до суми складових. Вона завжди ілюструє лише один ряд даних і зазвичай використовується, коли необхідно виділити важливий елемент ряду.Точкова діаграма показує відношення між числовими значеннями кількох рядів даних або відображає дві групи чисел як один ряд із координатами X та Y. Такі діаграми зазвичай використовуються для ілюстрації наукових данихДіаграми з областями підкреслюють величину змін із плином часу або на основі порівняння категорій.

Кільцева діаграма, як і секторна, відображає відношення частин до цілого, але вона може містити кількарядів даних.Пелюсткові діаграми використовуються для порівняння сукупних значень із певної кількості рядів даних. Поверхнева діаграма допомагає знайти оптимальні комбінації двох наборів даних. Як і на топографічній карті, кольори та візерунки показують області, що належать до одного діапазону значень.Різновид точкової діаграми. Бульбашкова діаграма використовується для порівняння наборів із трьох значень і може мати об’ємний вигляд. Розмір бульбашки, або позначки даних, указує на значення третьої змінної. Упорядковуючи дані для бульбашкової діаграми, розміщуйте значення X в одному рядку або стовпці, а відповідні значення Y – у суміжному рядку або стовпці. Біржові діаграми -Цей тип діаграм найчастіше використовується для відображення даних про курси акцій, але може також використовуватися й для наукових даних (наприклад, зміни температури). Щоб створити біржову діаграму, дані необхідно розташувати у правильному порядку.

17. Діаграма Excel зазвичай складається з таких елементів:

Вісь категорій – одна з основних елементів, це вісь X, горизонтальна вісь діаграми, знаками якої є назви категорій.Назва категорії – це, власне, це і є мітка осі категорій.Область діаграми – містить й інші елементи діаграми і як той фон, у якому, власне, і будується діаграма. Заголовок діаграми Таблиця даних.

8.Угли – зазвичай, елемент об'ємних діаграм. Усі об'ємні діаграми, крім кругових, мають кути.Угли бувають внутрішніми зовнішніми, верхніми і нижніми, правими і лівими. Їх використовують для обертання об'ємної діаграми навколо осі, що проходить вздовж лінії,образуемой обома кутамивращаемой боку.. Стіни – це останній елемент об'ємної діаграми. Стіни утворюють координатне простір об'ємної діаграми й укладаються або лініями сітки, або кольором фону. Елемент легенди – це фрагмент тексту легенди (слово). Ключ легенди – маленький кольорової квадратик перед текстовим елементом. Колір квадратика збігаються з кольором шпальти діаграми, відповідного текстовому елементу. Легенда – це список умовних позначень, які вироблялися діаграмах. Ряд – це умовна лінія, з'єднує набори даних.15. Назва осі значень. Вісь значень – це вісь Y Область побудови діаграми –є саме діаграма, але без легенди.

18. Створення діаграм за допомогою програми Майстер діаграм

Загальні правилаПеред створенням діаграми слід переконатися, що дані на аркуші розташовані відповідно до типу діаграми, який планується використовувати. Дані повинні бути впорядковані по стовпцях або рядках. Не обов'язково, щоб стовпці (рядки) даних були суміжними, але несуміжні клітинки повинні утворювати прямокутник.При створенні гістограми, лінійчатої діаграми, графіка, діаграми з областями, кругової діаграми можна використовувати від одного до декількох стовпців (рядків) даних.

При створенні діаграми типу "Поверхня" має бути два стовпці (рядки) даних, не вважаючи стовпця (рядки) підписів категорій.При створенні кругової діаграми не можна використовувати більше одного стовпця (рядки) даних, не вважаючи стовпця (рядки) підписів категорій.Як правило, дані, які використовуються для створення діаграми, не повинні суттєво відрізнятися за величиною.Створення діаграми

1. Виділити клітинки, які містять дані, які повинні бути відображені на діаграмі. Якщо необхідно, щоб у діаграмі були відображені і назви рядків або стовпців, виділіть їх також.  2. Натиснути кнопку Майстер діаграм (Вставка - Діаграма).  3. Дотримуватись інструкцій майстра.

Процес створення діаграм за допомогою Майстра складається з чотирьох характерних кроків. Це: • Вибір типу та вигляду діаграми, а також перегляд її зразка; • Зміна або вибір діапазону даних, на основі яких буде побудовано діаграму, і визначення способу формування її рядів; • Введення заголовків діаграми та її осей; встановлення параметрів діаграми, пов'язаних із її зовнішнім оформленням;

• Вибір варіанта розміщення діаграми.

Вибір типу діаграми ( крок 1)

У діалоговому вікні Мастер диаграмм (шаг 1 из 4): тип слід вибрати тип і вид діаграми

Діалогове вікно має дві вкладки: Стандартные і Нестандартные.

У вкладці Стандартные розташовані стандартні типи діаграм Microsoft Excel та їх різновиди (види).Для перегляду зразкового зовнішнього виду обраної діаграми слід натиснути і утримувати кнопку Просмотр результата.

Обраний тип і вид діаграми можна буде змінити в подальшому при редагуванні та оформленні діаграми. Після закінчення вибору типу та виду діаграми в діалоговому вікні Майстра слід натиснути кнопку Далі.

Вибір джерела даних ( крок 2)У діалоговому вікні Мастер диаграмм (шаг 2 из 4): источник данных диаграммы можна уточнити або заново вибрати джерело даних для діаграми. Діалогове вікно має дві вкладки: Диапазон данных і Ряд.Якщо перед початком створення діаграми на аркуші були виділені клітинки з даними, то у вкладці Диапазон данных у полі Диапазон зазначений діапазон клітинок аркуша, для якого створюється діаграма. А на аркуші цей діапазон обведений біжучим пунктиром. При необхідності можна очистити поле Диапазон і виділити інший діапазон комірок.Як правило, незалежно від розміщення даних на аркуші, Microsoft Excel правильно вибирає варіант побудови рядів даних (по рядках або по стовпцях виділеного діапазону) і встановлює відповідний перемикач (на строках или на столбцах). Імена рядів даних, показуються в легенді. При необхідності можна вибрати самостійно, але це суттєво змінить вигляд діаграми.Вибір основних параметрів ( крок 3)У діалоговому вікні Мастер диаграмм (шаг 3 из 4): параметры диаграммы можна вибрати і встановити основні параметри діаграми. Діалогове вікно, в залежності від типу створюваної діаграми, має від трьох до шести вкладок: Заголовки, Оси, Линии сетки, Легенда, Подписи данных, Таблица данных.

Місце розташування діаграми( крок 4)На останньому кроці Майстер діаграм пропонує положенням перемикача задати місце розміщення діаграми: на окремому аркуші або на наявному . За замовчуванням Excel поміщає діаграму на аркуш з даними . Вона зберігається разом з даними і друкується разом з цим листом. Нею зручно користуватися у звітах і презентаціях, так як діаграма розташовується поряд з даними, на підставі яких вона побудована.

19. Панель інструментів Діаграми. – Формат області діаграми  — кнопка, що розкриває однойменне діалогове вікно, у якому можна зробити наступні зміни: •    Вкладка Вид — містить параметри для зміни форми, кольору і стилю границі області діаграми, а також фону діаграми, що може бути одноколірним чи мати більш складну структуру (кнопка Способи заливання) — з переходами кольорів, у виді візерунка, чи текстури може використовуватися малюнок із зовнішнього графічного файлу. •    Вкладка Шрифт — призначення параметрів цієї вкладки цілком збігається з призначенням параметрів подібної вкладки у вікні Формат ячейок, що дозволяють змінити властивості текстових об'єктів діаграми. •    Вкладка Властивості — зміна властивостей області діаграми, як об'єкта робочої книги (листа) Excel: прив'язка об'єкта, його печатка і захист від доступу інших користувачів. – Тип діаграми — кнопка зі списком, що дозволяє одним клацанням миші змінити тип діаграми.  Щоб задати тип діаграми, що відсутній у списку Тип діаграми, виконаєте команду Діаграма > Тип діаграми. На екрані розкриється вікно, яке співпадає з кроком 2 Майстра діаграм, що був описаний вище. —     Легенда — кнопка відображення/приховання легенди. – Таблиця даних — кнопка відображення/приховання таблиці даних в області діаграми, що цілком повторює таблицю даних, що лежить в основі діаграми. Зручно застосовувати, коли діаграма розташована на окремому листі в робочій книзі. – По рядках/По стовпцях — кнопки, що змінюють ряд діаграми. – Текст знизу нагору/ Текст зверху вниз — кнопки що змінюють напрямок написів на осях діаграми. Якщо панель інструментів Діаграми не відображена на екрані, у меню Вид виберіть пункт Панелі інструментів > Діаграми.

21. Готову діаграму можна змінити. Вона складається з набору окремих елементів, таких, як самі графіки (ряди даних), осі координат, заголовок діаграми, область побудови та інше. При клацанні на елементі діаграми він виділяється маркерами, а при наведенні на нього покажчика миші — описується спливаючою підказкою. Відкрити діалогове вікно для форматування елемента діаграми можна через меню Формат (для виділеного елемента) чи через контекстне меню (команда Формат). Різні вкладки діалогового вікна, що відкрилося, дозволяють змінювати параметри відображення обраного елемента даних. Якщо потрібно внести в діаграму істотні зміни, варто знову скористатися майстром діаграм. Для цього варто відкрити робочий лист із діаграмою чи вибрати діаграму, впроваджену в робочий лист із даними. Запустивши майстер діаграм, можна змінити поточні параметри, що розглядаються у вікнах майстра, як задані за замовчуванням.

22. У більшості плоских діаграм можна змінити як тип діаграми для окремого ряду даних, так і тип усієї діаграми цілком. У випадку бульбашкових діаграм можна змінити лише тип усієї діаграми. У більшості об'ємних діаграм зміна типу діаграми впливає на всю діаграму. У випадку об'ємної гістограми для окремого ряду даних можна установити конусний, циліндричний або пірамідальний тип.Щоб змінити тип діаграми, виконайте одну з таких дій.Якщо це вся діаграма, виділіть діаграму.Якщо це окремий ряд даних, виділіть ряд даних.У меню Діаграма виберіть команду Тип діаграми.Відкрийте вкладку Стандартні та виберіть потрібний тип діаграми.

Змінюючи тип для окремого ряду даних, а не для всієї діаграми, слід установити прапорець застосувати.Щоб застосувати конічний, циліндричний або пірамідальний тип до ряду даних об'ємної лінійчатої діаграми або гістограми, виберіть пункт Циліндрична, Конічна або Пірамідальна у списку Тип на вкладціСтандартні, а потім установіть прапорець застосувати.

23. База даних - сукупність пов’язаних між собою за певними ознаками таблиць.Кожна таблиця складається з рядків і стовпчиків і має унікальне в базі даних ім'я.Кожна таблиця складається з рядків і стовпчиків і має унікальне в базі даних ім'я.Рядки називаються записами, а стовпчики - полями.Зв'язки (відношення) між таблицями встановлюються через збіжні поля.Таблиця повинна відповідати наступним вимогам:Між таблицею та іншими даними повинен бути, як мінімум, 1 пустий рядок або пустий стовпчик.В середині таблиці не повинно бути пустих рядків чи стовпчиків.

Заголовки стовпчиків повинні розміщуватись у першому рядку таблиці та не повинні мати об’єднаних клітинок.У стовпчику таблиці повинні бути дані одного типу.

25. Впорядкування (сортування) – це зміна відносного положення даних у списку відповідно із значенням або типом даних. Дані переважно впорядковують за алфавітом, за числовим значенням, за датою. Впорядкування проводиться за зростанням або за зменшенням чисел, за алфавітом або проти алфавіту текстів. Для швидкого сортування на панелі інструментів Стандартна знаходяться дві кнопки: сортувати по зростанню; сортувати по убуванню. Ключем сортування в цьому випадку є стовпець з поточною кліткою.Кнопки сортування на панелі інструментів.Список можна відсортувати за алфавітом або за значенням відповідно до даного одного або декількох полів. Щоб відсортувати весь список, досить виділити одну клітку і клацнути на інструменті Сортування, Ехсеl автоматично виділяє весь список і сортує список по виділеному полю. Якщо в першому рядку списку знаходяться імена полів, то вони не будуть включені в сортування. Необхідно мати у виді, що в цьому випадку підсумковий рядок вихідного списку також буде включена в сортування, тому більш доцільно самостійно виділяти область вихідного списку для сортування. Команда Сортування здійснюється також і через діалогове вікно пункту меню Дані/Сортування.

Тут можна вказати сортування списку по трьох полях. У трьох полях для уведення вікна Сортування можна задати ключі - імена полів, по яких буде виконане сортування. Excel сортує список по першому обраному полю, а при збігу значень у першому полі, записі сортуються по другому обраному полю. Наприклад, дані в прикладі можна відсортувати по стовпчику № бригади. В другому полі діалогового вікна Сортування можна задати наступний ключ сортування, наприклад Прізвище. Тоді список буде упорядкований по бригадах, а усередині бригад - по прізвищах (за алфавітом). Дія третього ключа сортування аналогічно.

26.

Для пошуку за допомогою форми даних записів, що відповідають критерію, необхідно:  виділити вічко в таблиці; у меню Данные вибрати команду Форма ; натиснути кнопку Критерии ; у полях редагування увести критерії для пошуку даних;

      для виводу на екран першого запису, що відповідає критерію, натиснути кнопку Далее ; для виводу на екран попереднього запису, що відповідає  критерію, натиснути кнопку Назад ; для пошуку записів у переліку по іншому критерії натиснути кнопку Критерии і увести новий критерій; по закінченні натиснути кнопку Закрыть .Щоб знову одержати доступ до усіх записів переліку необхідно натиснути кнопку Критерии , а потім натиснути кнопку Правка.

27. Для об'єднання критеріїв за допомогою умовного оператора И потрібно зазначити критерії в одному і тому ж рядку, а для об'єднання критеріїв за допомогою умовного оператора ИЛИ слід подати критерії в різних рядках.

Критерії обчислення – це критерії, що є результатом обчислення формули. Наприклад, інтервал критеріїв =F7>СРЗНАЧ($F$7:$F$21 ) виводить на екран рядки, що мають у стовпці F значення більше, ніж середнє значення розмірів у вічках F7:F21 . Формула повинна повертати логічне значення ЛОЖЬ або ИСТИНА . При фільтрації будуть доступні тільки ті рядки, значення яких будуть додавати формулі значення ИСТИНА .

28. Команда Автофильтр установлює кнопки прихованих переліків (кнопки зі стрілкою) безпосередньо в рядок із іменами стовпців (мал.35). З їхньою допомогою можна вибрати записи бази даних, що слід вивести на екран. Після виділення елементу в переліку, що розкривається, рядки, що не містять даний елемент, будуть приховані Якщо у прихованому переліку вибрати пункт Условие … , то з’явиться вікно Пользовательский автофильтр. У верхньому правому переліку слід вибрати один з операторів ( равно , больше , меньше та ін.), а у полі праворуч вибрати одне зі значень. У нижньому правому переліку можна вибрати іншій оператор, і у полі ліворуч – значення. Коли увімкнений перемикач И , то будуть виводитися тільки записи, які задовольняють обидві умови. При увімкненому перемикачу ИЛИ будуть виводитися записи, які задовольняють одну з умов.

Для виведення декількох записів з найбільшими або найменшими значенням по будь-якому полю слід у прихованому переліку поля вибрати пункт Первые 10 . У діалоговому вікні Наложение условия по списку у першому полі з лічильником необхідно вибрати кількість записів, а у полі праворуч вибрати наибольших або наименьших .Щоб вивести усі дані переліку, необхідно викликати команду Отобразить все або скасувати команду Автофильтр меню Данные , підміню Фильтр .

29. Команда Форма відображає на екрані форму, що являє собою вікно діалогу, призначене для перегляду та редагування записів у базі даних, а також для додавання нових і видалення існуючих записів. Крім того, за допомогою форми ви можете здійснити пошук конкретних записів на підставі складних критеріїв.Кожному стовпцю таблиці у формі відповідає поле, найменування якого визначається введеним вами заголовком стовпця. Крім таких полів, у формі можуть бути присутніми поля, що обчислюються, за допомогою яких ви можете виконувати різноманітні обчислення. Значення цих полів автоматично заповнюються Excel на підставі інформації, що міститься в базі даних. Ви не можете безпосередньо ввести чи змінити значення в полях, що обчислюються, тому в режимі редагування ці поля у формі не відображаються. Крім того, ви можете самостійно визначити деякі з полів таблиці як редаговані. У результаті ці поля також не відображатимуться у формі в режимі редагування.. ФормаКрім полів, форма містить ряд кнопок й індикатор номера запису. КнопкаДобавить призначена для введення в базу даних нового запису. В результаті натискання цієї кнопки Excel очистить усі поля форми, після чого ви можете ввести необхідні дані. Уведений запис додається в кінець бази даних.

30. Підведення підсумків можна виконувати тільки після виконання відповідного сортування даних. Якщо, наприклад, вам потрібно підвести підсумки по датах із проміжними підсумками по товарах, то і сортування повинне виконуватися в першу чергу по датах, у другу - по товарах.  Сортування необхідне тому, що рядки з підсумками додаваються там, де відбувається зміна значення даних. Наприклад, підсумок по даті додавається там, де відбувається зміна дати. Отже значення, по яких підводиться підсумок, повинні групуватися разом, а не бути розкиданими по таблиці.  Закінчивши сортування, і обравши в меню Даные пункт Итоги, на екран виводиться вікно (рис. 9), у якому тртеба відповісти на наступні питання:

Де треба вставляти рядки з підсумками? Якщо, наприклад, ми виберемо тут Дата або Товар, то рядок підсумків буде з'являтися там, де змінюється значення дати чи найменування товару відповідно.

Як треба підбивати підсумок? Частіше усього підсумок - це просто сума значень у стовпці. Але замість суми можна вибрати, наприклад, середнє арифметичне, максимальне або мінімальне значення тощо.

У яких стовпцях треба підбивати підсумок? Тут слід зазначити найменування стовпців, у яких виконується обчислення суми, середнього і т.п.

Чи потрібно вилучати всі старі підсумки перед виводом нових? Якщо ви відмовитеся від вилучення, то нові підсумки будуть додаватися до раніше сформованого. Це дозволяє виводити декілька різних підсумків одночасно, наприклад, до раніше обчислених сум додати ще і середні значення тощо.

Чи потрібно після виводу кожного рядка з підсумками переходити на нову сторінку?

Де потрібно розміщати рядки з підсумками?(під відповідними групами рядків даних або над ними).

Вказавши потрібні параметри, клацніть мишкою на кнопці ОК, і у вашій таблиці додадуться рядки з підсумками. Зліва від таблиці з підсумками відображаються символи структури - кнопки з зображеннями знаків плюс і мінус. Користуючись ними, можна сховати деталі даних, залишивши тільки їхні підсумки, або знову відновити відображення деталей. Якщо таблиця містить проміжні підсумки різних рівнів деталізації, то зручно користуватися також розташованими в лівому верхньому куті кнопками з зображеннями цифр. Кнопка з цифрою 1 забезпечує виведення тільки загального підсумку, приховуючи всі дані таблиці і всі проміжні підсумки. Кнопка 2 додає проміжні підсумки наступного рівня деталізації і т.д. Кнопка з найбільшою цифрою забезпечує виведення усіх наявних у таблиці вхідних даних з усіма проміжними підсумками.

Ключ:

1. Місце програми MS Excel у ПК.

2. Основні елементи інтерфейсу MS Excel

3. Характер елементів вікна MS Excel

4. книги MS Excel.

5. Робота з декількома вікнами. окно

6. компоненти MS Excel: робоча таблиця..

7. поняття робочої таблиці MS Excel: стовпець

8. створення поіменованих блоків

9. переміщення по аркушу книги MS Excel

10. Дії над робочими аркушами книги

11 Оздоблення робочих таблиць у MS Excel,

12 Друкування компонентів в MS Excel

13)Створення формул у MS Excel

14 Зв'язування таблиць у MS Excel

15 Хар базових понять: діаграма

16 Типи діаграм у MS Excel,

17 Хар ел плоскої та об'ємної діаграм

18 Macmep диаграмм

19 кнопок панелі інструментів Диаграмма

20

21 редагування та форматування діаграм у MS Excel.

22 Технологія зміни типу всієї діаграми у MS Excel.

23)Поняття бази даних у MS Excel

24

25 Впорядкування табличних даних у MS Excel

26 Пошук та відбір даних із бази даних MS Excel

27 Об'єднання критеріїв логічними операціями "И" та "ИЛИ".

28 команди Данные/Фильтр/Автофильтр

29 Технологія створення екранної форми для перегляду і редагування бази даних MS Excel.

30 Типи підсумків та технологія створення підсумків у базі даних MS Excel.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]