Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INTOSAI це міжнародна організація Вищих контрол....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
224.77 Кб
Скачать

INTOSAI це міжнародна організація Вищих контрольних органів, що діє під егідою Організації Об´єднаних Націй або її спеціалізованих агенцій. ВКО відіграють головну роль в аудиті державних фінансів та розвитку прозорих фінансових систем і підзвітності урядів. INTOSAI дає аудиторам всього світу можливість обміну інформацією що становить спільний інтерес, інформацією щодо сучасних напрацювань у сфері аудиту та застосування професійних стандартів і кращих методологій. Шляхом проведення кожні три роки конгресів, зустрічей комітетів та інших заходів INTOSAI розглядає основні питання що постають перед ВКО та допомагає організаціям членам розробляти новітні методи вирішення спільних проблем. Відповідно до цих завдань, девізом INTOSAI є "Спільний досвід на користь всім".

У 1953 р. (рік заснування) INTOSAI налічувала 34 члени, тепер - більше 180 ВКО є її членами. У 1977 р. INTOSAI прийняла Лімську декларацію про принципи здійснення аудиту, що містить основні філософські та концептуальні підходи, визначає цінності демократичності та незалежності. В якості міжнародно визнаного лідера аудиту державного сектору, INTOSAI видає міжнародні керівні принципи управління фінансами, розробляє методології, забезпечує навчання та обмін інформацією між ВКО-членами. Офіційними мовами INTOSAI є наступні: Арабська, Англійська, французька, німецька та іспанська.

INTOSAI визнана міжнародною організацією, що представляє інтереси ВКО, але вона залежить від професійної та фінансової підтримки ВКО-членів. INTOSAI визнає що її перевага полягає у культурних, мовних та політичних відмінностях ВКО членів та прагне до балансу представництва різних регіонів і типів аудиторських систем. Рада керуючих INTOSAI, комітети та спеціальні групи створені для забезпечення рівноваги між регіо6намси і відображають різні типи ВКО та підходів (більше інформації про структуру INTOSAI у додатку І)

INTOSAI є демократичним утворенням, що діє на основі консультацій та консенсусу. INTOSAI наголошує на повазі до національної незалежності та рівності її членів, незалежно від розмірів країн та їх економічної потужності. У період між конгресами комітети та сім робочих груп INTOSAI відіграють центральну роль щодо розгляду ключових питань, посилення зв´язків між членами та обміну досвідом і знаннями. INTOSAI співпрацює з іншими організаціями, в тій мірі що не суперечить принципам її незалежності, з метою вирішення питань, що становлять спільний інтерес.

Всі рішення приймаються ВКО, які входять до складу INTOSAI. Кожний ВКО має один голос і жоден має право вето. Відповідно до принципів сучасного управління, Рада керуючих є підзвітною членам організації; Секретаріат організації надає підтримку як членам організації так і Раді керуючих.

Оглядова частина

Мета

INTOSAI є незалежною, самостійною, фаховою, неполітичною організацією створеною з метою взаємодопомоги; забезпечення обміну ідеями, знаннями та досвідом; діє як представник Вищих контрольних органів (ВКО) на міжнародному рівні та підтримує удосконалення діяльності ВКО-членів.

Бачення

INTOSAI сприяє кращому державному управлінню шляхом заохочення ВКО допомагати урядам покращувати діяльність, підвищувати прозорість, забезпечувати підзвітність, підтримувати надійність, боротися з корупцією, стимулювати довіру суспільства, сприяти кваліфікованому та ефективному використанню державних ресурсів на користь народів.

Стратегічні цілі

Ціль І: Підзвітність та професійні стандарти

Сприяти існуванню сильних, незалежних та багатовекторних за напрями діяльності ВКО шляхом (1) заохочення ВКО слугувати прикладом і (2) сприяння розробки і прийняття сучасних та ефективних професійних стандартів.

Ціль ІІ: Інституційний розвиток

Розвиток інституційного та кадрового потенціалу ВКО шляхом навчання, технічної допомоги та інших заходів.

Ціль ІІІ: Обмін знаннями

Заохочення співробітництва між ВКО та його постійне удосконалення шляхом обміну досвідом, атестаційних заходів, вивченню передового досвіду та проведенню досліджень з питань, що становлять спільний інтерес.

Ціль IV: Зразкова міжнародна організація

Забезпечення економічності, ефективності та результативності організації та діяльності INTOSAI, оперативного прийняття рішень та ефективного управління з урахуванням рівноправності регіонів та різних типів і підходів у діяльності ВКО-членів.

Основні принципи

Незалежність Цілісність Професіоналізм Надійність Змістовність Співробітництво Прогресивність

Вступ

 

На порозі свого 50 річчя INTOSAI розробляє перший стратегічний план своєї діяльності на наступні роки. Першочерговою метою є забезпечення існування сильних, незалежних та багатовекторних у своїй діяльності ВКО, а також розробка та впровадження ефективних професійних стандартів. По-друге, розвивати потенціал ВКО шляхом навчання, технічної допомоги та інших заходів. По-третє, сприяти співробітництву між ВКО та постійному обміну знаннями, в тому числі шляхом атестації, вивченню передового досвіду та здійсненню досліджень.

Виходячи зі специфіки установ-членів, INTOSAI вважає важливим слугувати прикладом декларованих цінностей. Мається на увазі забезпечення ефективності та економності власної діяльності в рамках бюджету. Таким чином, стратегічний план визначає четверту мету INTOSAI: перетворитись на зразкову міжнародну організацію.

Стратегічний план INTOSAI є скоріше результатом еволюції ніж революції. INTOSAI намагається продовжити у майбутньому той шлях, що почався у минулому. Було враховано існуючі напрацювання, визначено те, що можна покращити і які зміни потрібно потрібні установам-членам щоб діяти в умовах нових вимог та очікувань, що постають перед ВКО у 21 столітті. Всі члени можуть втілювати положення плану в межах їх повноважень та відповідно до національних особливостей.

На цьому етапі історії INTOSAI слід зазначити схвальні відгуки та подяку всіх членів INTOSAI, адресовані Президенту та персоналу Австрійського суду аудиторів за їхній непосильний внесок за час роботи у них Генерального секретаріату, що забезпечило ефективне функціонування INTOSAI.

Коротко, стратегічний план включає нові завдання, чотири основних мети та кількох основних принципів що є принциповими для діяльності організації у майбутньому. Визнаючи досягнення INTOSAI здійснені з 1953 року, стратегічний план шукає шляхи застосування цих досягнень організації в умовах нових викликів. Постійне удосконалення є ознакою будь-якої установи світового класу, і цей план є першим кроком у напрямку перетворення INTOSAI на зразкову міжнародну організацію. Ціль І забезпечує існування сильних та незалежних ВКО та сприяє впровадженню ефективних професійних стандартів. Ціль ІІ передбачає розвиток здатності ВКО виконувати завдання поставлені перед ними шляхом висвітлення важливості передових методологій, навчання та співробітництва. Ціль ІІІ передбачає постійне удосконалення обміну знаннями. Ціль IV закликає INTOSAI перетворитися на зразкову міжнародну організацію. Тоді як І, ІІ та ІІІ цілі стосуються конкретних сфер діяльності INTOSAI, ціль IV покликана в цілому зв´язати організаційну структуру INTOSAI та її функції з цими цілями. Оскільки ціль IV концептуально відрізняється від трьох інших вона має стратегічне значення для їх досягнення.

У той час, коли ціль IV суттєво відрізняється від інших завдань, виникає крайня необхідність у керівних принципах, які створять фундамент для стратегій цієї цілі (дивіться стор. 14-15).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]