Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSTUP (1).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Аналіз ринку майнового страхування на прикладі діяльності страхової компанії заст “Український страховий капітал”

Характеристика компанії

Філія Закритого акціонерного страхового товариства “Український страховий капітал”, надалі “Товариство”, зареєстроване ДПУ в місті Івано-Франківську 31.05.06 р., має свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи (додаток А) серії АОО № 028617, ідентифікаційний код 23707357. Закрите акціонерне страхове товариство “УСК” в Івано-Франківську у своїй діяльності керується Положенням про Івано-Франківську філію Закритого акціонерного страхового товариства “УСК” (додаток Б). Це Положення розроблено на підставі та у відповідності до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, ЗУ “Про господарські товариства”, “Про страхування”, Положення про порядок здійснення страхової діяльності відокремленими підрозділами страховиків, затвердженого наказом Комітету у справах нагляду за страховою діяльністю № 13 від 12.03.1994 року, інших норативно-правових актів України, а також статуту Закритого акціонерного страхового товариства “УСК” (додаток В). Також воно має свідоцтво про реєстрацію фінансової установи (додаток Д).

В Положенні про Івано-Франківську філію Закритого акціонерного страхового товариства “УСК” зазначена його юридична адреса: Україна, 76000, м.Івано-Франківськ, вул.Галицька, 31.

Керівником філії Івано-Франківського ЗАСТ “УСК” є Мишак В.П.

В Товаристві затверджено штатний розпис (додаток Е), а також список клієнтів (додаток Ж).

Склад засновників Товариства, які заснували ЗАСТ “УСК” (скорочене найменування Товариства), зазначений в установчому договорі про створення та діяльність ЗАСТ “УСК”.

В Товаристві ведеться Реєстр власників іменних цінних паперів Товариства згідно законодавства України, в якому вказується перелік Акціонерів Товариства.

Метою закритого акціонерного страхового товариства “УСК”, а також його філії, яка є його відокремленим підрозділом, є розвиток інфраструктури ринкової економіки, отримання прибутку внаслідок здійснення як в Україні так і за її межами всіх видів страхування, співстрахування, перестрахування та інших видів страхової діяльності та задоволення на цій основі матеріальних потреб, шляхом реалізації їх прав у відповідності з чинним законодавством України і розподілу прибутку у відповідності з умовами, визначеними статутом Товариства.

Товариство одержало ліцензії на проведення таких видів страхування: на добровільне страхування (додаток З): страхування від нещасних випадків, страхування наземного транспорту (крім залізничного), страхування вантажів та багажу, страхування від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ, страхування фінансових ризиків, страхування майна і т.ін; на обов’язкове страхування (додаток И): страхування цивільної відповідальності суб’єктів господарювання за шкоду, яку може бути заподіяно пожежами та аваріями на об’єктах підвищеної небезпеки, включаючи пожежовибухонебезпечні об’єкти та об’єкти, господарська діяльність на яких може призвести до аварій екологічного та санітарно-епідеміологічного характеру; авіаційне страхування цивільної авіації (додаток К); медичне страхування (додаток Л); страхування відповідальності суб’єктів перевезення небезпечних вантажів на випадок настання негативних наслідків при перевезенні небезпечних вантажів (додаток М).

Статутний капітал Товариства становить 130  ,00 (сто тридцять мільйонів грн. та поділений на 1  (один мільйон триста тисяч) простих іменних акцій номінальною вартістю 100 (сто) грн. кожна акція.

Товариство має право збільшувати або зменшувати розмір статутного капіталу. Воно має право збільшувати статутний капітал, якщо всі акції сплачені повністю. Зміни статутного капіталу проводяться за рішенням Загальних Зборів Акціонерів.

Основнi показники: страховi платежi Компанiї у 2006 роцi склали 479,6 млн. грн., що на 22,4% бiльше, нiж у 2005 роцi, виплати страхового вiдшкодування страхувальникам - 194,3 млн. грн.. (40,1% вiд зiбраних платежiв), активи - 367,8 млн. грн., обсяг сформованих страхових резервiв - 142,8 млн. грн. ЗАСТ “УСК” - лiдируюча компанiя на класичному ринку страхування i займає долю у загальному ринку - 3,4% (данi за 9 мiсяцiв 2006 р.).

Компанiя є членом: Асоціації “Страховий бізнес”, Спілки підприємців Харківської області, Харківської спілки страховиків, Спілки фахівців з нерухомого майна м.Києва.

Структура Компанiї створена за територiальним принципом. ЗАСТ “УСК” складається з Центрального апарату Компанiї, обласних та мiських дирекцiй, районних i мiських вiддiлень та агенцiй. Структурнi пiдроздiли (дирекцiї, вiддiлення, агенцiї) не є юридичними особами. Саме до цих структурних підрозділів відноситься Івано-Франківська філія Закритого акціонерного страхового товариства “УСК”, яка не є юридичною особою, відповідно до Положення про Івано-франківську філію Закритого акціонерного страхового товариства “УСК” (додаток Б). Вони створенi з метою одержання прибутку шляхом надання послуг iз забезпечення страхового захисту майнових iнтересiв громадян i юридичних осiб.

Для фiнансування дiяльностi ЗАСТ “УСК” в м.Івано-Франківську використовуються власнi обiговi кошти, кошти власного капiталу, кошти залученi в результатi додаткової емiсiї, кредити банкiв на вигiдних для Компанiї умовах. Фiнансовi показники НАСК “Український страховий капітал”:

- коефiцiєнт загальної лiквiдностi характеризує наскiльки лiквiднi активи забезпечують покриття короткотермiнових зобов'язань. Теоретичне значення - не менше 1. Станом на 31.12.2006 р. коефiцiєнт загальної лiквiдностi складає 2,56. Це пiдтверджує спроможнiсть Компанiї розраховуватись за своїми зобов'язаннями. Даний показник не є абсолютним показником здатностi Товариства провести розрахунки за боргами, вiн свiдчить лише про наявнiсть оборотних активiв, а не про їх якiсть;

- коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi характеризує можливiсть Товариства термiново погасити короткотермiновi зобов'язання. Теоретичне значення коефiцiєнту дорiвнює 0,2-0,25. Станом на 31.12.2006 р. коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi складає 1,6, що перевищує теоретичне значення цього показника;

- коефiцiєнт автономiї визначає питому вагу власних коштiв в загальнiй масi ресурсiв Товариства. Рекомендоване значення коефiцiєнту автономiї - не менше 0,5 та визначає можливiсть Товариства погасити кредиторську заборгованiсть за рахунок власних коштiв в повному обсязi. Станом на 31.12.2006 р. коефiцiєнт автономiї складає 0,5, тобто Товариству не потрiбно залучати додатковi кошти для проведення розрахункiв; - коефiцiєнт маневреностi власних коштiв - показує ступiнь маневреностi власних коштiв. Вiд’ємне значення даного коефiцiєнту свiдчить про недосконалiсть управлiнського облiку та нерацiональнiсть використання власних коштiв при здiйсненнi фiнансових вкладень в окремi види активiв. Станом на 31.12.2006 р. цей показник складає 0,59.

Станом на 31.12.06 р. вартiсть укладених, але не виконаних договорiв склала 283 912 тис. грн. Очiкуваний прибуток вiд виконання цих договорiв складає 3 719,2 тис. грн.

Характеристика видів майнового страхування у страховій компанії “Український страховий капітал”

У страховій компанії “Український страховий капітал” залежно від суб’єктів майнове страхування класифікують на страхування майна фізичних і страхування майна юридичних осіб.

Об'єктом страхування майна фізичних осіб в страховій компанії ”УСК” являються майнові інтереси cтрахувальника, пов'язані з пошкодженням або знищенням житлового приміщення (квартири, будинку), яке знаходиться в його власності, користуванні (за договором оренди, найму) або розпорядженні (за договором застави), включаючи всі його конструктивні, внутрішні елементи або особисте майно громадян.

Об'єктом страхування майна юридичних осіб в об’єкті дослідження є майнові інтереси Страхувальника, що не суперечать законодавству України, пов'язані з володінням, користуванням і розпорядженням майном, а саме: *

нерухомим та рухомим майном — будівлями, господарчими будівлями, спорудами, транспортними засобами, товарно-матеріальними цінностями та іншим майном, що належить страхувальнику та відображене в його балансі; *

майном, придбаним страхувальником у кредит; *

майном, отриманим страхувальником за договором оренди, якщо воно не застраховане орендодавцем.

Страховими ризиками, на випадок яких провадиться добровільне страхування майна є: пожежа, вибух, стихійне явище, дія води або іншої рідини, протиправні дії третіх осіб (ПДТО). Відповідно до видів майнового страхування в Івано-Франківській філії ЗАСТ “УСК” розраховуються страхові тарифи (додаток Н).

В Івано-франківській філії, яка діє від імені Закритого акціонерного страхового товариства “Український страховий капітал” в м.Києві використовуються різні види майнового страхування: страхування врожаю сільськогосподарських культур, добровільне страхування майна підприємств, добровільне страхування домашнього майна громадян, страхування транспортних засобів.

В ЗАСТ “УСК” укладається договір добровільного страхування майна фізичних чи юридичних осіб, залежно від суб’єктів страхових послуг

При страхуванні врожаю сільськогосподарських культур страхують урожай від засухи, вимерзання, бурі, нападу шкідників та інших хвороб. Обєктом страхування є головна продукція культури.

У державних підприємствах страхова оцінка врожаю визначається за середньою врожайністю з 1 га за попередні 5 років у діючих цінах.

При добровільному страхуванні майна підприємств страхування забезпечує страховий захист від пошкодження та загибелі майна внаслідок пожежі, удару блискавки, вибуху газу, тощо. Відшкодуванню підлягають збитки, яких зазнав страхувальник, вживаючи заходів, спрямованих на врятування майна, запобігання поширенню пожежі тощо.

Страхова сума визначається страховиком за погодженням зі страхувальником з урахуванням кон’юнктури ринку, особливостей конкретного об’єкта страхування.

Основою для визначення страхової суми є дійсна вартість застрахованого майна на момент підписання договору, яка визначається за балансовою вартістю та вартістю придбання за вилученням зносу.

Страхове відшкодування з настанням страхового випадку стосовно застрахованого майна підприємства страхова компанія “УСК”сплачує тільки після того, як повністю виявлено причини та розмір збитків.

У випадку втрати або пошкодження майна через необачність страхувальника страхове відшкодування зменшується на 30%.

Страхове відшкодування в страховій компанії “Український страховий капітал” виплачується:

у випадку повної загибелі майна – в розмірі дійсної вартості з вирахуванням зносу та вартості залишків майна, приатного для подальшого використання, але в межах страхової суми;

у разі часткового пошкодження майна – в розмірі різниці між заявленою страховою сумою та вартістю залишків майна, придатних для подальшого використання, а при страхуванні за відповідною вартістю – в розмірі витрат на його відновлення, але не більше страхової суми.

Виплата страхового відшкодування не проводиться, якщо страхувальнику відшкодовують збитки треті особи. Страховик зобов’язаний виплатити відшкодування в розмірі різниці між сумою збитків та сумою, відшкодованою третіми особами.

Страхова компанія “УСК” бере на страхування майно громадян за місцем постійного проживання страхувальника.

Обєктами страхування можуть виступати: стіни, пере стінки, стеля, підлога, дах, огорожа і т. ін., а також меблі, одяг, інші предмети довгострокового користування.

Мінімальний термін страхування – два тижні, максимальний – рік.

Страховими подіями, з настанням яких страховик зобов’язується виплачувати страхове відшкодування, є знищення або пошкодження домашнього майна внаслідок:

стихійного лиха (паводку, бурі, смерчу, цунамі, зливи, граду, землетрусу);

пожежі, удару блискавки, вибуху;

аварії систем опалення, водопостачання, каналізації;

крадіжок зі зламом та пограбування.

За загальним тарифом страхуються всі наявні у даному господарстві предмети домашнього майна, крім тих, що приймаються за спеціальним тарифом.

З коефіцієнтом на страхування приймаються:

- вироби із дорогоцінних металів, дорогоцінних та напівдорогоцінних каменів;

- колекції, картини, унікальні предмети, якщо страхувальник має документи компетентної організації про оцінку їх вартості;

- комп’ютери, ксерокси, факси, телефакси та інша оргтехніка.

Особливою умовою цього виду страхування є те, що майно страхується тільки за умови страхування будівлі.

Страхова сума визначається страховиком, узгоджується зі страхувальником з урахуванням кон’юнктури ринку. Майно може бути застраховане за відновною вартістю, яка визначається:

для житла – за вартістю будівництва з урахуванням зносу та експлуатаційно-технічного стану;

для меблів, одягу, предметів довгострокового користування (холодильників, пральних, кухонних комбайнів тощо) – відповідно до суми, необхідної для придбання предмета, аналогічного пошкодженому або знищеному.

Величина збитку визначається:

у разі знищення або викрадення предмета – його ринковою ціною, яка визначається страхувальником на момент укладання договору і погоджується із страховиком;

у разі пошкодження предмета – експертом страховика як різниця між ринковою ціною і вартістю цього предмета з урахуванням знецінення в результаті страхового випадку;

витрати, пов’язані з рятуванням майна та обмеженням його пошкодження і знищення, відшкодовуються страховиком страхувальнику.

Засоби транспорту, як і домашнє майно, страхуються добровільно. На страхування беруться автотранспортні засоби та водні маломірні судна, які підлягають державній реєстрації у встановленому порядку.

До автотранспортних засобів відносяться: легкові, вантажні, вантажно-пасажирські, мікроавтобуси, мотоцикли, моторолери, мотоколяски, мопеди, трактори та міні-трактори.

Одночасно із транспортним засобом можуть бути застраховані (за бажанням страхувальника) водій та пасажири, додаткове устаткування до транспортного засобу, вантаж, який на ньому перевозять.

Івано-Франківська філія ЗАСТ “УСК” здійснює наступні програми страхування транспортних засобів (повне КАСКО):

“АВТО”;

“Економ-АВТО”;

“Стандарт-АВТО”;

“Без обмеження віку транспортного засобу”;

Опція “До першого випадку”.

При першій програмі під страховий захист беруться транспортні засоби:

- легкові – не старші 7-ми років;

- вантажні – не старші 15-ти років.

При другій програмі - аналогічно і при третій програмі страхуються тільки легкові автомобілі не старші 5-ти років.

При страхуванні транспортних засобів найчастіше використовують два види полісів: поліс з оголошеною вартістю та відкритий поліс.

Поліс з оголошеною вартістю містить чітко обумовлену і фіксовану суму страхового відшкодування, яка має бути сплаченою при настанні страхового випадку, і умовами договору не передбачений перегляд та уточнення цієї суми після виникнення збитків.

Відкритий поліс передбачає визначення суми страхового відшкодування після виникнення страхової події шляхом оцінки суми збитку.

В страховому товаристві на цей вид страхування укладається договір добровільного страхування наземного транспорту (крім залізничного) (додаток Р).

Отже, в умовах ринку кожна фізична чи юридична особа мають потребу в страхуванні. Вони страхують майно різних видів, кожен з яких страхується за певним страховим тарифом - це ставка платежу застрахованого об’єкта за встановленим спеціальним договором на визначений термін страхування, що визначає ціну страхового ризику та витрат які необхідні для здійснення страхової діяльності страховика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]