Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dpzk_1-34.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
174.7 Кб
Скачать

16.Повноваження монарха

Як правило, монарх (король, султан і ін. ) є главою держави й одночасно главою виконавчої влади. На ділі, однак, уся повнота влади йому належить тільки в абсолютній монархії. Реально повноваженнями глави держави і глави виконавчої влади він користається в дуалістичній монархії, у парламентарній же монархії акти глави держави і глави виконавчої влади він здійснює зазвичай за вказівкою уряду.

Особливості правового статусу монарха:

  • влада монарха незалежна від якої-небудь іншої влади, він панує (обмежено або абсолютно) по власному праву і вважається джерелом усієї державної влади;

  • усе державне управління здійснюється від імені монарха;

  • влада монарха спадкова. Існує три системи престолоспадкування:

ü                Салічна - спадкування престолу здійснюється тільки по чоловічій лінії. Жінки з кола престолоспадкування виключаються цілком (Швеція).

ü                Традиційна кастильська - трон передається і по чоловічий, і по жіночій лінії, але жінка успадковує тільки в тому випадку, якщо у монарха немає синів - молодший брат виключає старшу сестру (Великобританія, Іспанія).

ü                Сучасна кастильська - трон успадковує перша дитина монарха - син або дочка "на рівних" (Швеція, Норвегія).

ü                Габсбурзька - жінка успадковує тільки при повній відсутності спадкоємців-чоловіків у роді. (Росія до 1917 р.)

ü                Австрійська - не виключає жінок, але дає чоловічим лініям перевагу у всіх ступенях споріднення. Жінки успадковують престол лише при повному припиненні всього чоловічого потомства і всіх чоловічих ліній.

  • у випадку вакантності престолу, малолітства, хвороби або тривалої відсутності монарха встановлюється регентство, тобто правління за монарха (або одноосібно, або - колегією);

  • особистість монарха визнається недоторканною і навіть священною;

  • карне законодавство передбачає особливі склади злочинів, спрямовані проти особистості монарха або його достоїнства;

  • монарх володіє цілим рядом почесних прав і прерогатив, не властивих президенту:

  • атрибути монархічної влади:

18. Поняття і система престолонаслідування .

Розрізняють 3 види спадкоємства:

  • За обранням

  • За призначенням попередника

  • За законом

Система виборчої монархії діяла в Священній Римській імперії німецької нації, Польщі, Угорщині. Призначення собі наступника практикувалося римськими та візантійськими імператорами; згідно з виданим Петром I Указу про престолонаслідування від 1722 року російський імператор сам призначав собі спадкоємця, будучи формально нічим не обмежений у своєму виборі (цей порядок був скасований 1797 Павлом I).

Нині монарха обирають (з князів штатів) у Малайзії й (із членів королівського дому) у Камбоджі; виборною монархією на чолі з Папою Римським є також Ватикан.

Спадкова монархія — найпоширеніша форма, причому є три порядки спадкування:

  • Сеньйоратний, коли успадковує найстаріший у роду (Османська імперія, у сучасному світі — Саудівська Аравія)

  • Майоратний (у вузькому сенсі слова), коли успадковує син монарха, найстарший на момент його смерті.

  • За правом первородства (прімогенітури) з переходом у порядку ліній і правом заступництва: престол переходить спочатку до низхідного потомства в одній лінії (успадковує старший син, а якщо він помер раніше батька, то його старший син), а після припинення допустимих спадкоємцем престолу в старшій лінії до наступної за старшинством лінії.

Залежно від прав жінок на престолонаслідування розрізняють такі типи прімогенітури:

  • салічну систему: жінки цілком виключаються від права спадкування. У минулому такі правила діяли у Франції,Бельгії, Швеції, Італії, Данії, Пруссії. Протягом XX століття цей принцип був скасований в усіх європейських країнах, де зберігається монархія, і нині діє лише в Японії. Див. докладніше статтю Салічний закон.

  • австрійську або «напівсалічну»: жінки допускаються до спадкоємства лише по припиненню усіх нащадків чоловічої статі даної династії (Австрія, Російська імперія, Греція, Баварія);

  • кастильську (англійську): жінки усуваються від спадкування лише в межах однієї лінії, наприклад, молодший брат усуває старшу сестру, але дочка старшого брата виключає дядька (Велика Британія, Іспанія, Монако, раніше також Португалія).

  • шведську (рівну прімогенітуру), тобто спадкоємцем є старша дитина монарха незалежно від статі (тобто взагалі скасовано перевагу чоловічої статі перед жіночою). Це найновіший тип престолонаслідування, уперше введений у Швеції 1980 року й відтоді прийнятий також у Норвегії, Бельгії, Нідерландах і Данії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]