Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Fizika - V. F. Dmitriyeva

.pdf
Скачиваний:
2216
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
11.52 Mб
Скачать

електричного поля, Поле надає руху вільним електронам у провіднику і тим самим проявляє себе. Тепер можна твердити, що й без провідника цс поле існує, маючи запас енергії.

Суть явища електромагнітної індукції не стільки у виникненні індукованого струму, скільки у виникненні вихрового електричного поля.

Це фундахментальне положення електродинаміки встановив Максвелл як узагальнення закону електромагнітної індукції Фарадея.

На відміну від електростатичного поля індуковане електричне по-

ле є потенціальним, бо робота, яка виконується в індукованому електричному полі, при переміщенні одиничного позитивного заряду 110 замкненому контуру дорівнює ЕРС індукції, а не нулю.

Напрям вектора напруженості вихрового електричного поля встановлюють за законом електромагнітної індукції Фарадея і правила Ленца.

Оскільки вихрове електричне поле існує і без провідника, то його можна застосовувати для прискорення заряджених частинок до швидкостей, порівнянних із швидкістю світла. Саме на використанні цього принципу ґрунтується дія прискорювачів електронів - бетатронів.

§ 154. Вихрові струми

Якщо масивний провідник, опір якого малий, рухається в магнітному полі, то в ньому виникають короткозамкнені індуковані струми. Ці струми, сила яких може досягати великих значень, вихрові. Відкрив і дослідив ці струми французький фізик Ж. Фуко, ім'ям якого їх і назвали

 

(струми Фуко). Напрям вихрових, як і всяких

 

індукованих струмів, визначають за правилом

 

Ленца, тобто їх напрям такий, що створюване

 

ними магнітне поле протидіє руху провідника.

 

Розглянемо такий експеримент. Нехай масив-

 

ний маятник Р (рис. 17.2), виготовлений із су-

 

цільного куска алюмінію або міді, коливається

 

між полюсами потужного електромагніта М.

 

Якщо електромагніт не ввімкнений, то маятник,

 

перш ніж зупинитися, виконає досить багато

 

коливань. Якщо ввімкнуги струм, то маятник,

 

дійшовши до електромагніта, різко гальмується

 

і зупиняється. Це відбувається тому, що в ньо-

 

му виникає індукований струм, який, за прави-

Рис. 17.2

лом Ленца, створює магнітне поле, що проти-

Діє руху маятника. Якщо в цьому маятнику

390

«робити прорізи, то вихрові струми зменшаться і маятник гальмуватиметься слабше.

Гальмівну дію вихрових струмів використовують для гасіння коливань І грілок в електровимірювальних приладах.

Сила вихрового струму залежить від форми куска металу, який руха-

• гься в магнітному полі, від властивостей матеріалу, з якого його виготовлено, та від швидкості зміни магнітного потоку. Вихрові струми виникають і в нерухомих провідниках, розміщених у змінному магнітному полі. Вихрові струми можуть нагрівати провідники, в яких вони виникають. Цю властивість використовують в індукційних печах для значного нагрівання або навіть плавлення металів.

§ 155. Значення магнітних полів для явищ, які відбуваються на Сонці

Сонячна активність

Під сонячною активністю розуміють періодичне виникнення сонячних плям, факелів, спалахів, протуберанців, збільшення випромінювання в ультрафіолетових і рентгенівських областях спектра, зростання корпускулярного випромінювання і т. д. Ці явища тісно пов'язані між собою і, як правило, виникають разом у деякій активній області Сонця. Період сонячної активності становить приблизно одинадцять років.

Зла чення магнітних полів

Циклічність сонячної активності пов'язана з магнітними поними. На початку циклу плям майже немає. Потім плями з'являються далеко від сонячного екватора, поступово їх кількість збільшується, і вони виникають дедалі ближче до екватора. Через три-чотири роки настає максимум сонячних плям, за якого на Сонці буває найбільша кількість активних утворень. Потім сонячна активність поступово спадає, і приблизно через одинадцять років настає мінімум.

Сонячна активність пов'язана із складною взаємодією іонізованої речовини Сонця і його загального магнітного поля. Результати цієї взаємодії - періодичне підсилення магнітних полів, що призводить до появи сонячних плям та інших активних угворень.

Головна особливість сонячних плям - наявність у них маг нітних полів, напруженість яких досягає порядку (3 н»4) • 105 А/м. Як правило, серед

і руни плям є дві особливо великі плями: одна - на західному, а друга - на

391

східному боці групи. Магнітна полярність їх протилежна. Протягом певного циклу в кожній з півкуль Сонця полярності всіх провідних плям, як правило, однакові, але в різних півкулях вони протилежні. Через кожні одинадцять років усі полярності в парах плям змінюються на протилежні.

Магнітні поля мають дуже важливе значення у сонячній атмосфері, великою мірою впливаючи на рух плазми, її густину і температуру. Зокрема, збільшення яскравості фотосфери у факелах і значне її зменшення (до 10 раз) в області плям спричинені відповідно підсиленням конвективних рухів у слабкому магнітному полі і значним їх подавленням при великій напруженості магнітного поля.

У короні спостерігаються ще грандіозніші за розмірами активні утворення - протуберанці. Форма протуберанців і їх рух пов'язані з магнітними полями, які проникають із фотосфери в корону.

§ 156. Самоіндукція

Самоіндукція

Розглянемо коло (рис. 17.3), яке складається з батареї Е, реостата Я, котушки індуктивності Ь, гальванометра Г і ключа К.

Якщо коло замкнене, то по гальванометру Г і котушці індуктивності Ь проходить електричний струм. У момент розмикання кола стрілка гальванометра різко відхиляється у протилежний бік. Причина цього в тому, що при розмиканні кола магнітний потік у котушці зменшується, спричинюючи в ній ЕРС самоіндукції. Струм самоіндукції /сі, за законом Ленца, перешкоджає спаданню магнітного потоку, тобто він напрямлений у котушці так само, ж і спадний струм /2 . Цей струм цілком проходить через гальванометр, але його напрям протилежний напряму /1 . Явище виникнення індукованого струму в колі внаслідок зміни струму в ньому називають самоіндукцією.

Самоіндукція - це окремий випадок явищ електромагнітної індукції.

З'ясуємо, від чого залежить ЕРС самоіндукції. Індукція В пропорційна силі струму в котушці, тому магнітний потік, який виникає в котушці, також пропорційний силі струму:

 

Ф = ЬІ.

(17.7)

Рис 17 3

Коефіцієнт пропорційності Ь

називають індуктив-

 

ністю контуру.

 

Із зміною власного магнітного потоку в контурі, згідно з законом електромагнітної індукції, виникає ЕРС самоіндукції:

392

§сі = -</Ф/А.

(17.8)

Підставивши у вираз (17.8) формулу (17.7), знаходимо, що ЕРС самоіндукції пропорційна швидкості зміни сили струму:

< п 9>

Індуктивність

З формули (17.9) випливає, що індуктивність - це фізична величина, яка чисельно дорівнює ЕРС самоіндукції, яка виникає в контурі при зміні сили струму на 1 А за 1 с. Індуктивність Ь контуру залежить від мого геометричної форми, розмірів і магнітних властивостей середовища, н якому він розміщений. Наприклад, для соленоїда завдовжки / і площею перерізу витка 5 у вакуумі або повітрі

І = р0ІУЛ$7/,

(17.10)

де N - загальна кількість витків соленоїда; р0 - магнітна стала.

Урахувавши, що об'єм соленоїда V -18 п~ N11 - кількість витків, які припадають на одиницю довжини, формулу (17.10) можна переписати у вигляді

Ь = іх0п2¥.

(17.11)

З формули (17.7) випливає, що і - Ф / / . З цієї формули можна визначити одиницю індуктивності - генрі (Гн):

1Гн = 1Вб/А = 1В-е/А.

Як випливає з дослідів, індуктивність усякого контуру залежить від властивостей середовища, в якому розміщений контур. У цьому можна впевнитись на досліді, схему якого зображено на рис. 17.3. Якщо в котушку І внести залізне осердя, то сила струму самоіндукції зростає в багато разів. Це свідчить про те, що збільшилась індуктивність котушки.

Величина, яка дорівнює відношенню індуктивності Ь контуру в однорідному середовищі до індуктивності Ір контуру у вакуумі, є магнітною

проникністю середовища:

р =

(17.12)

Магнітна проникність, яка характеризує магнітні властивості речовини, - величина безрозмірна. З формули (17.11), (17.12) випливає, що Ь = \х\і0п2У.

393

Взаємна індукція

Якщо контур, який складається з провідника 2 (рис. 17.4), помістити поблизу контуру 1 із струмом, що змінюється з часом, то в провіднику 2 ми зареєструємо індуковане електричне поле. Явище виник

 

а

нення індукованого електричного поля в

 

провідниках, розміщених поблизу інших

 

провідників, по яких проходить змінний у

НН

5 !

часі електричний струм, називають взаєм-

 

 

ною індукцією. ЕРС взаємної індукції ви-

 

 

значимо за законом електромагнітної ін-

 

 

дукції:

 

Рис. 17.4

є21 =-</Ф2 1 /А.

(17.13)

У цій формулі с/Ф2] - потік магнітної індукції, який створюється магнітним полем струму Іх , що проходить по контуру і пронизує площу по-

верхні, яку охоплює контур.

 

Магнітний потік Й?Фпропорційний струму

Іх , що проходить по

першому контуру:

 

Ф2І=£2І'І*

(17.14)

Коефіцієнт пропорційності 1називають взаємною індуктивністю контурів 1 і 2; І2 ! залежить від розмірів, геометричної форми, відносної магнітної проникності середовища і взаємного розміщення контурів. З формул (17,7) і (17.14) видно, що 12} вимірюють тими самими одиницями, що

й індуктивність, тобто в генрі (Гн)> На явищі взаємної індукції ґрунтується дія трансформатора - при-

строю, призначеного для перетворення напруги і сили змінного струму.

§ 157. Енергія магнітного поля

Енергія

магнітного поля струму

 

Розглянемо коло (рис. 17.5), яке складається з батареї

ре-

зистора Я, соленоїда

ключа К. Якщо ключ буде в положенні і, то че-

рез соленоїд проходить постійний за значенням і напрямом струм

/0 .

Усякий електричний струм завжди оточений магнітним полем, Виникає запитання: де локалізована власна енергія струму - всередині проводів, по яких дрейфують електрони, або в магнітному полі, тобто в середо-

394

 

АІ

І0 І

Рис. 17.5

Рис. 17.6

 

вищі, яке оточує струми? Щоб дати відповідь на це запитання, розімкнемо коло і переведемо ключ у положення 2. У цьому разі через резисюр Я деякий час ітиме струм, який зменшується до нуля; він утримуються струмом самоіндукції, і енергія магнітного поля струму перетворюється переважно в енергію молекулярно-теплового руху - нагрівання опору. Отже, зменшення енергії магнітного поля можна обчислити як роботу цього струму: Оскільки власний магнітний потік Ф = I I . який пронизує соленоїд, пропорційний силі струму, то залежність Ф від / можна подати у вигляді, зображеному на рис. 17.6. Площа заштрихованої вузької смужки з основою А/ відповідає елементарній роботі сі А, яку виконує струм, при зміні його значення на (її. Повна робота А, яку виконує струм, дорівнює сумі ментарних робіт сіА і чисельно дорівнює площі трикутника ОАВ:

А = Ф0/0 / 2.

(17.15)

Врахувавши, що Ф0 =ЬІ0, формулу (17.15) можна переписати у ви-

гляді

 

А = и \ і 2.

(17.16)

У процесі виконання цієї роботи енергія магнітного поля зменшується до нуля (оскільки струм спадає від значення до нуля). Оскільки при цьому в навколишніх тілах, які оточують електричне коло, жодних змін не шдбувається, робимо висновок:

магнітне поле є носієм енергії.

Отже, власна енергія струму дорівнює енергії магнітного поля:

I I і

(17.17)

К = — •

Формула (17.17) є правильною для будь-якого контуру, вона характеризує залежність енергії магнітного поля струму від сили струму в контури його індуктивності.

395

Об'ємна густина енергії

Визначимо енергію магнітного поля через фізичні величини, які характеризують його. Розглянемо випадок нескінченно довгого соле

ноїда, індуктивність якого визначається формулою

Ь ~ цц0 /гК. При

цьому формула (17.17) набуває вигляду

 

Ж м = т п 2 У І 2 / 2.

(17.18)

Врахувавши, що напруженість поля всередині нескінченно довгого соленоїда Н = Іп , дістанемо

(17.19)

Визначимо енергію через індукцію магнітного поля В =

:

(17.20)

Оскільки магнітне поле соленоїда однорідне і локалізоване всередині соленоїда, то енергія розподілена по об'єму соленоїда зі сталою густиною (о - \ ¥ Ш /У . Врахувавши (17.19) і (17.20), дістанемо

 

 

ю = цр.0//2 /2, о> = В2/(2|ДЦ0).

 

 

 

(17.21)

Порівнюючи вирази для власних енергій конденсатора

1 О2

1

соленоїда

1

2

з потенціальною }¥п

1

2

і

кінетичною

 

 

 

 

і¥к --~гпі)2 енергіями, можна провести аналогію між електричними і механічними явищами. Так, для електричного поля величина 1/С, обернена до ємності, аналогічна пружності пружини, а для магнітного гюля індук-

тивність Ь аналогічна масі тіла т. Отже,

індуктивність є мірою "інертності" контуру ВІДНОСНО зміни в ньо- му струму.

Короткі висновки

Явище виникнення ЕРС у провідному контурі, який перебуває в змінному магнітному полі або рухомому постійному магнітному полі, називається електромагнітною індукцією. ЕРС індукції, за законом елекгро-

396

магнітної індукції, дорівнює швидкості зміни магнітного потоку через поверхню, обмежену контуром,

с/Ф

&ІНД сії

Знак мінус відображає правило Ленца: індукційний струм завжди напрямлений так, що його дія протилежна дії причини, яка його зумовила. Вихрове електричне поле породжується змінним магнітним. Його силові лінії завжди замкнені, як і силові лінії магнітного поля.

Суть явища електромагнітної індукції не стільки в утворенні індукційного струму, скільки у виникненні вихрового електричного поля. На відміну від електростатичного поля вихрове електричне поле - непотенціальне.

В усіх процесах, які відбуваються на Сонці, - спалахах, появі плям, протуберанців, сонячного вітру - найважливішу роль відіграє магнітне поле. Окремим випадком явища електромагнітної індукції є самоіндукція. Самоіндукція - це виникнення ЕРС у провідному контурі, якщо в ньому змінюється сила струму:

.сII

А '

де Ь - індуктивність, що залежить від геометричної форми, розмірів контуру і магнітних властивостей середовища, в якому він розміщений:

І = п2У.

Магнітне поле соленоїда однорідне і локалізоване всередині соленоїда. Його енергія

II і

Об'ємна густина енергії магнітного поля

В1

Порівнявши вирази

01

НІ

2 С

2

для енергії електричного і магнітного полів з потенціальною і кінетичною енергіями

кх1

аги

і К

~~2

можна провести аналогію між електромагнітними і механічними явищами. Для електричного поля величина 1 аналогічна пружності пружини к , а для магнітного поля індуктивність І аналогічна масі тіла т.

Запитання для самоконтролю і повторення

1. Що називають явищем електромагнітної редукції? 2. Сформулюйте закон електромагнітної індукції. 3. У чому полягає правило Ленца? 4. Що таке вихрове електричне поле? 5. Які струми називають вихровими?

397

6. Яке значення магнітного поля в процесах, що відбуваються на Сонці? 7. Що називають явищем самоіндукції? 8. Що таке індуктивність контуру? Від чого вона залежить? 9. Як розподілена енергія магнітного поля соленоїда в просторі? 10. Що характеризує об'ємна густина енергії?

Приклади розв'язування задач

Задача 1. В однорідному магнітному полі з індукцією 0,1 Тл розміщена прямокутна рамка КЬМИ, рухома сторона якої ЬМ переміщується із швидкістю 10 м/с перпендикулярно до ліній індукції поля (рис. 17.7). Визначити ЕРС індукції, яка виникає в контурі КЬММ. Визначити напрям індукційного струму. Довжина сторони рамки ЬМ дорівнює 0,1 м.

Дано: = 10 м/с; / = 0,1 м; Я = 0,1 Тл. Знайте:

Розв'язання. У процесі руху провідника ЬМ площа рамки збільшується, магнітний потік, який пронизує рамку, зростає і, отже, за законом Фарадея, в рамці виникає ЕРС індукції

& =

СІФ

(1)

 

сії

 

Рамку пронизує магнітний потік

 

ф = В8 = Віх.

(2)

Під час руху провідника ЬМ змінюється х, а В і І

сталі. Урахувавши

це, підставимо вираз (2) у формулу (1):

 

 

,с!х

 

 

-ВІ- сії

(3)

Але сіх/сії -V - швидкість руху провідника ЬМ, отже,

6 = -£/хл

Обчислення:

<§ = -0,1 Тл • 0,1 м • 10 м/с = -0,1 В.

Знак мінус показує, що ЕРС індукції діє в контурі К^МN в такому напрямі, при якому індукційний струм напрямлений у контурі проти руху стрілки годинника.

Задача 2, Соленоїд без осердя з одношаровою обмоткою з дроту діаметром 0,5 мм має довжину 0,6 м і поперечний переріз 0,006 м2. Який струм проходить по обмотці при напрузі 10 В, якщо за 0,001 с в обмотці виділяється кількість теплоти, яка дорівнює енергії поля

 

® ® ®

 

 

 

 

® ® ®

 

 

 

Іінд |

® ® ®

 

>1

 

® ® ®

 

V

 

® ® ®

 

 

 

 

® ® ®

 

 

 

 

X

'

М

 

 

 

 

 

 

Рис. 17.7

 

 

 

всередині соленоїда? Поле вважати однорідним.

Дано:

^ = 0,5 мм = 510~4 м; / = 0,6

м; 5 =

= 0,006

м2;

а = 10 В; / = 0,001 с;

ц = 1;

ц0 = 12,6-10"7

Гн/м.

 

Знайти: /.

Розв'язання. Під час проходження струму / при напрузі V в обмотці за час / виділиться теплота

й =

(1)

Енергія поли всередині соленоїда [див. (17.19)]

 

Ж = 1/2цц0Я267,

 

(2)

де 5 - переріз; / - довжина соленоїда.

 

 

N

N

і

Напруженість поїш Н ~ Іп . Тут п = — = — ~ — - густота витків со-

/

Ш

сі

леноїда; N - кількість витків; сі ~ діаметр дроту. Якщо витки щільно прилягають один до одного, то / = Ш . Підставивши в (2) значення Н і прирівнявши за умовою праві частини (І) і (2), дістанемо

/І//:

24*

Звідси

2ІМ2

Обчислення:

і

2 • 10 В • 0,001 с - 25 * 10 м

^ | | д

Ь!2,6 10~7 Гн/м • 0,006 м2 • 0,6 м ™ *

Задачі для самостійного розв'язування

1. В однорідному магнітному полі індукцією 6-Ю"3 Тл рухається про-

відник завдовжки 15 м зі швидкістю 10~* м/с перпендикулярно до поля і самого себе. Визначити ЕРС, яка індукується в провіднику.

2.В однорідному магнітному полі напруженістю 3980 А/м (повітря) зі швидкістю 20 м/с перпендикулярно до поля перемішується прямий провід завдовжки 40 см і опором 10 Ом. Який струм проходив би по провіднику, якщо б його замкнули? (Вплив замикаючого проводу не враховувати.)

3.З якою швидкістю рухається перпендикулярно до однорідного магнітного поля напруженістю 500 А/м (ц = і) прямий провідник завдовжки

30 см і опором 0,! Ом? При замиканні провідника в ньому проходив би струм 0,01 А. (Вплив замикаючого проводу не враховувати.)

4. Провідник завдовжки 50 см, по якому проходить струм 1 А, рухається перпендикулярно до магнітного поля напруженістю 20 А/м ($і = 1)

31 швидкістю 50 км/год. Визначити роботу переміщення провідника за

1 год руху.

5. Провідник завдовжки 0,6 м, опором 0,025 Ом рухається поступально

вплощині,, перпендикулярній до магнітного поля з індукцією 0,5 -КГ3 Тл. По провіднику проходить струм 4 А. Швидкість руху провідника 0,8 м/с. Яка потужність більша: затрачена на переміщення провідника в магнітному полі або на його нагрівання? У скільки разів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]