Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivki_FO_1-_2014_dlya_studentiiv_1 (2).doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
120.32 Кб
Скачать

Завдання по темі 3 і 4. Облік фінансових інвестицій

Завдання: Визначити первинні документи, кореспонденцію рахунків і необхідні суми по наведеним операціям з руху фінансових інвестицій та отриманим доходам по ним.

Завдання 4.1.

ЗАТ “Планета” придбало 150 акцій ВАТ “Будівельник” за ціною 1,20 грн. за одну акцію. Витрати брокеру по придбанню цінних паперів склали 50 грн. Справедлива вартість акцій ВАТ “Будівельник” на кінець року на фондову ринку дорівнювала 1,90 грн. за акцію. При складанні фінансової звітності ЗАТ “Планета” на кінець року акції були дооцінені і в обліку відображені по справедливої вартості.

Завдання 4.2.

ТОВ “Ардо” 3 січня ц.р. придбало облігації за 2400грн. Їх номінальна вартість 3000грн. Фіксована ставка відсотка по облігаціям 3%річних з його виплатою в кінці року щорічно 30 грудня на поточний рахунок товариства. Строк погашення облігацій - 2 роки Розрахувати амортизаційну вартість облігацій та доходи по ним за період володіння облігаціями.

Завдання 4.3.

ТОВ “Наталі” 20 січня 2010р.. придбало 40% у власному капіталі ВАТ “Крок” за 30 тис.грн. за рахунок коштів з поточного рахунку. ТОВ “Наталі” веде облік цих фінансових інвестицій за методом участі в капіталі. Визначити вартість придбаних інвестицій через рік (станом на 1.04.2011р. після проведення зборів акціонерів) з врахуванням росту вартості корисності інвестицій, виходячи з наступної інформації по ВАТ “Крок”: чистий прибуток ВАТ “Крок” за 2010р. склав 6 тис.грн., з них відповідно рішенню зборів акціонерів сума нарахованих дивідендів – 3 тис.грн.

Завдання по темі 6. Облік основних засобів

Завдання 6.1.

Вказати первинні документи, кореспонденцію рахунків та визначити вартість, за якою оприбутковуються на баланс основні засоби (підприємство – платник ПДВ) на основі даних: ТОВ “Дніпро” придбало верстат від ВАТ “Промінвест” вартістю 7800 грн., в т.ч. ПДВ. За транспортні витрати по доставці верстата сплачено 180 грн, в т.ч. ПДВ. За установку та наладку верстату сплачено постачальнику 240 грн., в т.ч. ПДВ.

Нарахувати амортизацію за перший квартал прямолінійним методом, виходячи з встановленого строку служби верстата 10 років і ліквідаційної його вартості 200грн.

Завдання 6.2

Визначити вартість основних засобів на підприємстві після проведення переоцінки та проведення інвентаризації їх в кінці року. Вказати кореспонденцію рахунків по операціям переоцінки, нарахувати амортизацію та визначити залишкову вартість основних засобів виходячи з наступних даних :

Первісна вартість комп’ютера – 6000грн., нарахований знос 1500грн. справедлива вартість - 3000 грн.,.

Первісна вартість принтера - 2500грн., нарахований знос 300грн., справедлива вартість - 1000грн

Нарахувати амортизацію комп‘ютера за перший квартал наступного року методом, передбаченим податковим законодавством. Строк експлуатації основних засобів - 5 років і ліквідаційна вартість відповідно комп‘ютера – 300грн., принтера - 100грн.

Завдання 6.3

Вказати кореспонденцію рахунків та первинні документи, визначити вартість, за якою оприбутковуються на баланс ТОВ “Юність” (підприємство – платник ПДВ) основні засоби на основі даних:

ТОВ “Юність” придбало у ЗАТ “Асоль” бувший у використанні автомобіль вартістю 10400 грн., в т.ч. ПДВ. Автомобіль по угоді з АТП було відремонтовано і доукомплектовано деталями для поліпшення його якості на суму 3800 грн., в т.ч. ПДВ. Строк корисної експлуатації встановлено 5 років, ліквідаційна вартість – 1000 грн.

Нарахувати амортизацію автомобіля за перший квартал після введення в експлуатацію кумулятивним методом.

Завдання 6.4

Відобразити в бухгалтерському обліку операцію з ліквідації старого комп’ютера, який вийшов з ладу і подальший ремонт його недоцільний, оскільки витрати на ремонт значні і не виправдають себе. Первинна вартість комп’ютера, по якій він обліковується на рахунку 10 - 3600 грн., сума нарахованого зносу на даний час – 2350 грн. Після ліквідації на склад оприбутковано деталей, які можуть бути використані в подальшому для ремонту інших комп’ютерів, на суму 150 грн.

Завдання 6.5

Відобразити в бухгалтерському обліку операцію з продажу будівлі по вартості 130000грн., в т.ч. ПДВ. Первинна вартість, за якою будівля обліковується у підприємства на рахунку 103 ”Будівлі та споруди”, - 124000 грн., сума нарахованого зносу на дату продажу – 11500 грн.

Завдання 6.6.

Відобразити в бухгалтерському обліку операцію з будівництва павільйону підрядним способом. За місяць павільйон був збудований, будівельній фірмі за будівництво сплачено 25800 грн., в т.ч. ПДВ. Павільйон було введено в експлуатацію, використано протягом 2 років і нарахована амортизацію в розмірі 2500грн. Далі будівлю передано дочірньому підприємству як внесок до його статутного капіталу на суму по залишковій вартості будівлі.