Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Куненко І.С. Земельне право.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
326.66 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни Змістовий модуль №1

Тема 1. Предмет, метод, система і принципи земельного права. Джерела земельного права. Земельні правовідносини

Визначення предмета земельного права; визначення методів земельного права; система земельного права; правові інститути земельного права; загальна і особлива частина земельного права; завдання земельного права як наукової галузі; основні (загальні) принципи земельного права; принципи земельного права, закріплені в Земельному кодексі України.

Земельні правовідносини: поняття, види, підстави виникнення; характерні ознаки притаманні земельно-правовим відносинам; суб’єкти, об’єкти земельних правовідносин.

Поняття, особливості та класифікація джерел земельного права України.

Тема 2. Склад і цільове призначення земель України

Загальна характеристика правового режиму земель в Україні: поняття правого режиму земель, цільове призначення та функціональне використання земель, поділ земель на категорії.

Правовий режим сільськогосподарських земель. Правовий режим земель житлової та громадської забудови. Загальна характеристика правового режиму земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Правовий режим лісогосподарських земель, земель водного фонду, земель природно заповідного фонду та іншого природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.

Тема 3. Право власності на землю

Поняття і зміст права власності на землю. Особливості права власності на землю. Правові форми власності на землю. Право державної власності на землю. Право комунальної власності на землю. Право приватної власності на землю. Суб’єкти права власності на землю. Право власності на землю громадян. Право власності на землю юридичних осіб. Право власності на землю держави. Право власності на землю іноземних держав. Спільна власність на землю. Спільна сумісна та спільна часткова власність на землю. Права власників земельних ділянок. Обов’язки власників земельних ділянок. Виникнення, зміна та припинення права власності на землю.

Тема 4. Право землекористування

Поняття та види права землекористування; суб’єкти права постійного землекористування; орендне землекористування; права та обов’язки землекористувачів; концесійне право землекористування; зміст та види права земельного сервітуту; порядок встановлення, дія, припинення дії земельного сервітуту; поняття та зміст добросусідства; обмеження прав на землю.

Змістовий модуль №2

Тема 5. Набуття і реалізація прав на землю

Основні підстави, умови і порядок набуття прав на землю; виникнення та посвідчення прав на земельну ділянку; приватизація земельних ділянок; набуття права на земельну ділянку за давністю користування (набувальна давність); цивільно-правовий обіг земельних ділянок; документи, що посвідчують право на земельну ділянку; земельні торги: поняття, особливості здійснення; підстави припинення прав на землю.

Тема 6 Правове регулювання плати за землю. Гарантії прав на землю

Поняття і види плати за землю в Україні; орендна плата; земельний податок; ставки податку, пільги; поняття та загальна характеристика гарантій прав на землю; способи захисту прав на землю; відшкодування збитків, завданих власникам землі та землекористувачам; вирішення земельних спорів; органи, що вирішують земельні спори

Тема 7. Правові форми управління земельними ресурсами

Поняття управління, органи, що здійснюють управління земельними ресурсами; планування територій та землеустрій як функції державного і самоврядного регулювання земельних відносин; державний земельний кадастр; грошова оцінка земельних ділянок; державна реєстрація земельних ділянок; контроль за використанням та охороною земель; моніторинг земель: поняття, форми, порядок проведення та юридичне значення.

Тема 8. Охорона Земель. Відповідальність за порушення земельного законодавства

Поняття правової охорони земель; суб’єкти та об’єкти правової охорони земель; нормування та стандартизація у галузі охорони земель; правова охорона ґрунтів; рекультивація земель; консервація земель; поняття, підстави і види юридичної відповідальності за земельні правопорушення; майнова відповідальністю за порушення земельного законодавства; суб'єкти земельних правопорушень; аналіз об'єктно-суб'єктного складу земельного правопорушення.

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ЗЕМЕЛЬНЕ ПРАВО»