Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Куненко І.С. Фінансове право.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
413.18 Кб
Скачать

9. Індивідуальні завдання

З метою поглиблення знань із дисципліни, прищеплення навичок самостійної роботи з літературою пропонується виконання індивідуальних творчих завдань у вигляді написання наукових рефератів та презентацій. Написання реферату та презентація займають важливе місце у процесі організації самостійної роботи студентів і є важливим засобом поглиблення знань з навчальної дисципліни. Ці види робіт стимулюють до більш глибокого вивчення предмета, розвивають вміння користуватися навчальною літературою і законодавством, складати бібліографію, навчають в доступній формі висловлювати свої думки та подавати матеріал для сприймання аудиторією.

Реферати та презентації виконуються на основі самостійного вивчення рекомендованої літератури і законодавства, перелік яких не обмежує ініціативи студента і його можливостей у використанні більш широкого кола наукових досліджень. До літератури відносяться: першоджерела; підручники і навчальні посібники; наукові дослідження (монографії, наукові статті та ін.)

Структура реферату (доповіді) повинна складатися із:

  • титульного листа;

  • плану;

  • вступу, в якому потрібно визначити предмет дослідження, обґрунтувати завдання, мету, актуальність вибраної теми;

  • основної частини, в якій необхідно розкрити проблемність та сутність вибраної теми;

  • висновку, де формулюється остаточна точка зору, яка склалася в результаті вивчення і аналізу наукових джерел;

  • належно оформлений список літератури та нормативно-правових актів.

Реферати та презентації виконуються за складеним планом, який має таку структуру:

Вступ. У вступі необхідно обґрунтувати актуальність обраної теми дослідження, сформулювати фундаментальну проблему, якій присвячена робота, провести аналіз рівня дослідженості проблем, визначити мету та завдання дослідження.

Основна частина. В основній частині слід окреслити 2 – 3 проблемні питання, на розкриття яких повинен бути спрямований зміст наукового реферату. Рекомендується поділити основний матеріал на розділи, які, в свою чергу, можна поділити на підрозділи, що мають закінчуватися логічними висновками. Наведені у роботі цитати повинні мати посилання на джерело, де необхідно вказати прізвище, ім’я, по батькові, назву роботи, місто і рік видання.

Презентації бажано робити у вигляді таблиць, схем, малюнків. Інформацію подавати послідовно, логічно та стисло, при цьому намагатися якомога повно розкрити тему.

Висновки. На завершення необхідно зробити загальні висновки за змістом дослідження.

Список використаних джерел. Список вивчених і використаних у роботі джерел законодавства та літератури подається в алфавітному порядку.

Вибір студентом видів індивідуальної роботи здійснюється за власними інтересами та узгоджується з викладачем.

Для підготовки виступу студент повинен з переліку запропонованих тем обрати тему дослідження або запропонувати свою цікаву та пізнавальну інформацію. Успішному виконанню роботи передує вивчення відповідних положень фінансового законодавства, учбового матеріалу, матеріалів юридичної практики. Виступ можна додатково доповнити таблицями і схемами, якщо вони суттєво полегшують розуміння роботи.

Загальний обсяг доповіді визначається специфікою теми і змістом обраної інформації, кількістю відомостей, їх науковою цінністю та практичним значенням і повинен становити – не більше 10-12 рукописних або 8-10 друкованих сторінок.